Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Krisztus Szent Testének és Vérének ünnepe Szombathelyen

ÚrnapjaKrisztus Szent Testének és Vérének ünnepére gyűltek össze a hívek 2020. június 14-én a szombathelyi Székesegyházban.

Úrnapja
Krisztus Szent Testének és Vérének ünnepére gyűltek össze a hívek 2020. június 14-én a szombathelyi Székesegyházban. Dr. Székely János megyéspüspök szentbeszédében utalt rá: alig tudjuk felfogni ezt a végtelen nagy titkot, hogy Isten önmagát adja nekünk ételül: jelen van a kenyérben és borban. Kezünkbe adja  önmagát. Hogyan tudnánk közelebb kerülni ehhez a titokhoz? A szentségek látható jelek, amelyek isteni kegyelmet közvetítenek, utalt a hittanórákon megtanult ismeretekre. Ezek sem nem mesterséges, sem nem természetes jelek, hanem Isten által alkotott reális szimbólumok. A legelső ilyen jel, ahogyan Isten megjelent a világban, az az, hogy emberek szellemét megihlette, a prófétákat, akiken keresztül megszólalt az Isten. Így született meg a Biblia. Az idők teljességében Isten ember lett. Valóságos emberen Jézuson keresztül odaadta magát a világnak: megszólalt és önmagát ajándékozta nekünk. A legnagyobb szentség maga Jézus, akin keresztül Isten van jelen a világban. Ez nem csak egy rövid látogatása volt Istennek: közöttünk maradt, hogy minden kor embere találkozzon ezzel a titokkal. Az utolsó óra munkásainak példabeszédére visszautalva Székely János hangsúlyozta: az ember semmit nem tud adni az Istennek, hanem Ő akarta nekünk ajándékozni önmagát: vegyétek az én testem, éljetek belőle. 

Székely János megyéspüspök szentbeszéde visszahallgatható itt.

A szentmise közvetítés megtekinthető itt.  

 

Az ünnep fő eseménye a körmenet volt: a Székesegyházban és a templom előtti téren felállított oltároknál imádkoztak a hívek.