Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Te Deum a római Pápai Magyar Intézetben

Te DeumA római Pápai Magyar Intézet (PMI) június 11-én, Szent Barnabás apostol ünnepén tartotta tanév végi hálaadó szentmiséjét a Falconieri-palota falai közt működő kápolnájában. A szertartás keretében megáldották az intézet új orgonáját is.

A szentmise főcelebránsa és szónoka az intézetet felügyelő Vigilancia Bizottság elnöke, Szentmártoni Mihály jezsuita szerzetes, a Pápai Gergely Egyetem professzora volt, aki homíliájában a hálaadás kapcsán az idei rendkívüli tanévben kapott lehetőségekről, új helyzetekről is beszélt. Ráirányította az ösztöndíjas papok figyelmét arra, hogy sosem csak a kapott ajándékig kell eljutni a hálaadásban, hanem a cél az ajándék forrására, az ajándékozó Istenre való rátalálás.

Az elmúlt tanévben Jézus mint tanítványait készítgette a Rómában tanulmányokat folytató ösztöndíjas papokat, a nyár elején pedig a beléjük vetett bizalommal küldi őket további életutukra – hangzott el Szentmártoni Mihály homíliájában.

A szentmisén jelen volt még a bizottság másik tagja, Melo Lajos domonkos szerzetes, a Santa Maria Maggiore-bazilika magyar gyóntatója, és a PMI növendékei mellett részt vettek a hálaadáson az intézetben dolgozó munkatársak is.

A Pápai Magyar Intézet növendékei a 2019/2020-as akadémiai évben egy doktori védéssel (a Szalézi Egyetemen) és egy licencia záróvizsgával (a Pápai Gergely Egyetemen) öregbítették az intézet hírnevét, továbbá négyen fognak licencia végzettséget szerezni a következő napokban az intézet ösztöndíjasaiként. Ebben az akadémiai évben Németh Norbert rektor a hét ösztöndíjas magyar pap mellett további két teológiai tanárnak és egy doktorandusznak (PPKE) biztosított ösztöndíjas lehetőséget kutatás és anyaggyűjtés céljából, és négyen voltak, akik az elmúlt évben kánonjogi képzéseken vettek részt a PMI vendégeiként.

Forrás és fotó: Pápai Magyar Intézet – képek itt. 

Magyar Kurír