Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Álljunk meg egy (könyvtári) látnivalóra! - Térkép Mikes püspök 1928-as világkörüli útjáról

Mikes térkép12 héten keresztül egy-egy kincsünket ajánljuk figyelmükbe, mely tükrözi gyűjteményeink sokszínűségét, gazdagságát. Nagy örömünkre szolgál, hogy a héten már személyesen is üdvözölhetjük Önöket intézményünkben, s így újra alkalmuk nyílik megtekinteni nemcsak a most bemutatott tárgyakat, hanem felfedezhetik könyvtárunk egyéb értékeit is. Nyitva tartásunkról, jegyárainkról honlapunkon tájékozódhatnak, amely a következő címen érhető el: https://konyvtar.martinus.hu/

Mikes térképMikes János (1876-1945) modern gondolkodású, világlátott ember volt. Szombathelyen ő volt az első automobil tulajdonos, valamint ő volt az első püspök, aki repülővel utazott Rómába.

Élete során többször is útra kelt, de utazásai közül kiemelkedik a Sydneyben megrendezett Eucharisztikus Kongresszuson való részvétele. Itt egyedüli magyarként képviselte Magyarországot. Maga az utazás fél évig tartott, mivel közben felkereste azon paptestvéreit, akiket különböző országokba kivándorolt magyarok lelki gondozásával bízott meg. Így útja során érintette többek között New York-ot és Torontót. A Kongresszus utáni visszaúton járt Indiában és Új-Zélandon is.

Életéről és többek között erről az útjáról emlékezett meg az Egyházmegyei Könyvtár 2011-ben, a Mikes emlékévben, A világjáró megyéspüspök c. kiállításon. Itt volt megtekinthető ez a térkép is az 1928-as útjáról és annak állomásairól.