Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Ének iskolája Eszteregnyén

Ének iskolája Eszteregnyén2022. május 22-én a MÉCS Zenekar adott zenei szolgálatot Eszteregnyén a templomi szentségimádáson. 

Vasárnapi Ige - Húsvét 6. vasárnapja

https://www.youtube.com/embed/1LxT1vcjcu4

Vasárnapi gondolatok Húsvét 6. vasárnapja - Dr. Takács Gyula atya elmélkedése

husvet-6-2022„Jézus itt jár a mi életünk útján velünk együtt. Jézus teszi a mi életünket, és ekkor olyan fény ragyog be bennünket, amely nem a nap sugárzása és nem a hold ragyogása.
Ekkor Istennek, az örök és végtelen Szeretetnek a dicsősége tündököl bennünk, és ez a dicsőség halhatatlan és örök élet. Igen, ekkor életünk mennyei, ekkor életünk Isten élete.
Ekkor életünk, tetteink, minden jó cselekedetünk a mennyből szállott alá a földre.
Itt van a földön, de nem ebből a földből sarjadt, hanem az Isten kegyelméből született meg.
S az Isten kegyelméből megszületett életben benne lakik Isten maga.
És akikben Isten lakik, ők Istennél lakást kapnak, örök otthont a mennyben, örök életet a Szeretetben, és mindörökké tündökölnek ők, mert Isten tündöklése ragyog bennünk.”

Te Deum, ballagás és ösztöndíjak átadása a Szakkollégiumban

001Év végi hálaadó Te Deum ünnepi szentmisét tartott a II. János Pál Katolikus Szakkollégium és a Szombathelyi Egyetemi Lelkészség május 18-án. Ezen a rendezvényen búcsúztak a szakkollégium ballagói, valamint elismerések és ösztöndíjak átadására is sor került.

Újabb segélyszállítmány Ukrajnába

adomany-30A Szombathelyi Egyházmegyei Karitász szervezésében jutnak el a Magyarországi Rendfőnöknők Konferenciája által Kárpátalján élők, menekültek számára gyűjtött adományok. Dr. Székely János megyéspüspök áldotta meg a szállítmányt. 

Búcsú Hagyároson

img-20220515-113422Május 15-én, vasárnap délelőtt  szentmisével ünnepelték meg Hagyárosböröndön a hagyárosi településrész búcsúját a régi haranglábnál, a Damjanich János  utcában, ahol évente csak  egyszer, ezen búcsúi alkalommal van szentmise, jó idő esetén. 

Turba 150 Emlékév - Vitézek - Szepetnek

fb-img-1652420065174A zala megyei Szepetneken 2022. április 30-án került sor a Turba 150 Emlékév keretében a településen egykor élt vitézek emléktábláinak ünnepélyes átadására.

Idő egymásra

kepTi is érzitek mostanában, hogy nem jut annyi figyelem egymásra, mint ahogy szeretnétek?
Szembesültök azzal, hogy a munka, a gyerekek körüli tennivalók mellett nem marad annyi idő a másiknak, mint amíg még kettesben voltatok?
Ti is felhördültök magatokban, amikor pszichológusoktól és más szakemberektől azt halljátok, kell, hogy a házaspár együtt kimozduljon, időt, odafigyelést szánjon egymásra? Mert tudjátok, hogy ez igaz, de ennyi program, kicsi gyerekek... mellett mégis hogyan?
Nektek is összeszorul a szívetek, amikor házaspároknak szóló lelkigyakorlatokról hallotok, ahova szívesen elmennétek, de nem tudjátok kire hagyni a gyerekeket?

Ferences Esték befejező előadása

miraMájus 13-án Pigler Mónika Míra filozófus, domonkos szerzetesnővér tartott nagyon magas szintű előadást Hit és értelem címmel a Ferences Esték sorozatban. Az előadóterem majdnem megtelt érdeklődőkkel, pedig más egyházi esemény is zajlott ugyanebben az időben.

A Szabadító című dokumentumfilm bemutatója Budapesten június 1-jén

urania-mozi1A Budapest Film Produkció szeretettel meghívja Önt SZABADÍTÓ című dokumentumfilmjének (r: Hajnal Gergely) zártkörű díszbemutatójára 2022. június 1-én 19:30 órára az Uránia Nemzeti Filmszínház Dísztermébe (1088 Budapest, Rákóczi út 21.). A film a Nemzeti Filmintézet támogatásával készült. Köszöntőt mond: dr. Székely János megyéspüspök. 

Elsőáldozás Szepetneken

Elsőáldozás Szepetneken2022. május 15-én fiatalok szépszámú csoportja első alkalommal járult szentáldozáshoz Szepetneken. 

Gondolatok Húsvét 5. vasárnapjára - Dr. Takács Gyula atyától

husvet-5-2022„Bennünk él a végtelen, az igaz, az Örök Szeretet, és kegyelmével munkálkodik a tetteinkben.
Minden szeretetünkben az Ő szeretetének fénye tündököl.
A keresztény ember hivatása e világban, hogy Isten tartóedénye, Isten szent temploma legyen.
Az a keresztény ember hivatása ebben a világban, hogy szeretetével Isten szeretetének a fényét ragyogja bele a világba, hogy a sírók könnyeinek letörlésével Isten vigasztalásával vigasztalja meg a törött szívűeket, hogy a béke, a türelem, a megbocsátás gyakorlásával gyógyulást adjon a nemzeteknek.”

A Justitia et Pax Europa Bizottság szombathelyi tanácskozásának második napja

konferenciaTalálkozójának második napját tartotta május 14-én a Justitia et Pax Europa Bizottság Szombathelyen. 

A találkozás kultúráját kell építenünk – A Justitia et Pax Europa Szombathelyen tartja közgyűlését

KonferenciaÚjra személyes találkozót rendezhetett az európai püspöki konferenciák Justitia et Pax Bizottságait tömörítő Justitia et Pax Europa. A nemzetközi fórumot Székely János püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) Caritas in Veritate Bizottsága elnöke meghívására Szombathelyen tartják május 13. és 15. között. (www.magyarkurir.hu)

Te Jézussal vagy? - Elsőáldozók zarándoklata Vasváron

elsoaldozok-zarandoklata-212 év kihagyás után újra összehívta a Szombathelyi Egyházmegye az idei évben első szentáldozásukhoz járuló fiatalokat. Ezúttal is Vasvár adott helyt a programnak május 12-én. 

Filmbemutató Szombathelyen

domonkos-800-film-szombately

Élő szó a magyar domonkosok 800 éve, filmbemutató.

Domonkos Vasvárnap

domonkos-vasvarnap-2022-page-0012022. május 22-én Domonkos vasárnap lesz Vasváron.

Vasárnapi Ige - Húsvét 5. vasárnapja

https://www.youtube.com/embed/hATK0ejb7Vo

A Justitia et Pax Europa Bizottság nyilvános ülése Szombathelyen május 13-án

justitia-et-pax-logo2022. május 13-án, pénteken 18 órától ÉLŐ-ben közvetítjük a Justitia et Pax Europa nyilvános ülését!

ÉLŐ SZÓ - A MAGYAR DOMONKOSOK 800 ÉVE - Filmbemutató Szombathelyen május 18-án

domonkos-800-film-szombatelyA Magyar Domonkos Tartomány minden érdeklődőt szeretettel hív 2022. május 18-án Szombathelyen az Élő Szó – A magyar domonkosok 800 éve című film bemutatójára. Helyszín az Agora-Savaria Filmszínház, kezdés 17.30-kor. A plakát letölthető itt.