Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Gondolatok Évközi 21. vasárnapra - Dr. Takács Gyula atyától

evkozi21-2022„Milyen az Isten szeretete? Olyan, mint az atya fenyítéke.
Igen, nemcsak simogat, nemcsak ajándékot osztogat, hanem az Ő végtelen ajándéka ösztökél bennünket, ösztökél és ostoroz, megver és sürget, és így szeret. Megtisztít és éget. Így szeret bennünket az Isten, hogy méltóvá tesz minket önmagához.
Ezért minden erőnkkel és minden könyörgésünkkel úgy kell szeretnünk Isten felénk kiáradt irgalmas szeretetét, hogy ki kell egyenesítenünk a kificamodott térdet, hogy járnunk kell, futnunk feléje, és belekapaszkodnunk könyörgő szeretetünkkel az Ő végtelen irgalmas kezébe.”

Legyünk békességszerzők! - Püspöki szentmise Vasváron

1uton-vasvar-13-of-29Augusztus 13-án szerte a Kárpát-medencében a békéért imádkoztak, zarándokoltak hívek. A Szombathelyi Egyházmegyében is több útvonalat jártak be a keresztény testvérek, hogy megerősítsék szeretetkapcsolatukat Krisztussal, egyben kérjék a békét a világnak.

1Úton Zarándoknap Vasváron - Székely János megyéspüspök szentbeszéde

1uton-vasvar-26-of-292022. augusztus 13-án 1Úton zarándokoltak a békéért egyházmegyénk hívei is. Vasváron Székely János megyéspüspök mutatott be hálaadó szentmisét. Szentbeszédét meghallgathatják a linkre kattintva. 

1Úton Zarándoklat - Úton a békéért

1uton-delelott-13-of-106Augusztus 13-án újra 1Úton zarándokolnak a hívek szerte a Kárpát-medencében. Vas és Zala megyékben is útra keltek a zarándokok, hogy közösen imádkozzanak a békéért.

Vasárnapi Ige - Évközi 20. vasárnap

https://www.youtube.com/embed/eiovgCcQCbY

Énekszóval dicsérni Istent - Kántortalálkozót tarottak Szombathelyen

 kantortalalkozo-17A nyári szünetet kihasználva újra találkozóra, tapasztalatcserére, tanulásra gyűltek össze egyházmegyénk és távolabbi egyházmegyék kántorai Szombathelyen augusztus 12-én. A Martineum Felnőttképző Akadémia adott otthont a szakmai napnak, amelynek főelőadója idén Medgyesy S. Norbert művelődéstörténész, a PPKE BTK Történettudományi Intézet habilitált docense, a Történelemelméleti Tanszék vezetője, az LFZE Népzene Tanszék óraadó tanára volt. 

Nagyboldogasszony-napi programok Vaspör-Pusztacsatárban

nevtelen-1A Salomvári Plébánia mindenkit szeretettel hív Nagyboldogasszony-napi programjaira. Várják a szlovén ajkú híveket is, hogy ezen az ősi ünnepen szlovén nyelvű egyházi énekek is felcsendüljenek. A plakát letölthető itt. 

Szentmise Miszori Zoltán atya halálának 10. évfordulóján

85-zs-wgyozelem-1600Augusztus 31-én szentmisét mutatnak be a szombathelyi Székesegyházban Miszori Zoltán atya lelki üdvéért halálának 10. évfordulóján.  Szeptember 2-án 19 órakor pedig a szombathelyi Savaria Moziban levetítik a Pásztor című filmet, ahol Székely János megyéspüspök atya mond bevezető gondolatokat. A jegyárakról később közlünk információkat.

6 HETES IMA A BÉKÉÉRT - közbenjárás imával és böjttel

imanapA Nemzetközi Közbenjáró Ima Hálózat minden keresztényt hív, hogy 6 héten keresztül, 2022. augusztus 15-től szeptember 29-ig, minden nap imádkozzanak és böjtöljenek a békéért!

Zarándoklat Rőtfalvára

rotfalvaHagyományos Rőtfalvi /Rattersdorf/ Bgl./ magyar Zarándoklatunkat az idén is a Mária út lila jelzésén, Kőszegről a Gyöngyös völgyében, az Andalgón keresztül tartjuk, amely BABAKOCSIVAL is járható!

1Úton Zarándoknap augusztus 13-án - A Kőszeg-Csepreg útvonal

koszeg-cs-1uton22Az 1Úton zarándoknap Kőszeg-Csepreg útvonalának szervezői mindenkit szeretettel hívnak közös imádságra augusztus 13-án. Indulás Kőszegről. 

1Úton Zarándoknap augusztus 13-án - A Csénye-Celldömölk útvonal

maria-ut-logo2022. augusztus 13-án a békkért imádkoznak zarándokok az 1Úton Zarándoknap keretében. Csényéből indulva Celldömölkig is haladnak hívek. Az útvonalat, a programot közöljük. A plakát letölthető itt. 

Püspöki szentmise Szombathelyen Szent István király ünnepén

szent-istvan-szobor-szombathelyAugusztus 20-án délelőtt fél 9 órakor Székely János megyéspüspök atya mutatja be az ünnepi szentmisét a Kálvária templomban. A szentmise végén megáldja az új kenyeret, amelyből egy-egy falatot osztanak majd a templom előtt.

Domonkos Nyári Egyetem Vasváron

nyari-egyetem-01-scaledAugusztus 1-4. között került megrendezésre a II. Domonkos Nyári Egyetem Vasváron, Magyarország legrégebbi domonkos kolostorában.

Búcsú Hagyároson

250px-kirche-hagyarosborond-zala2022. augusztus 7-én vasárnap délelőtt került sor Hagyárosbörönd községben a búcsúi ünnepi  szentmisére a katolikus templomban, Urunk színeváltozásának ünnepén. Farkas László bagodi plébános szentbeszédében először arról beszélt, hogy ennek  a napnak nemcsak bibliai, hanem magyar vonatkozása is van.

Férfi lelkigyakorlat Szombathelyen 2023 tavaszán - Információk

ffi2023-szombathelyA Martineum Felnőttképző Akadémia 2023. március 23-26. között férfiak számára hirdet lelkigyakorlatot. 

Add egy napodat a békéért - 1úton nemzetközi zarándoknap a békéért augusztus 13.

1útonA Máriaút sok-sok szakaszán egy napos gyalogos zarándoklás indul a békéért augusztus 13-án. Te is tegyél valamit, hogy béke legyen: áldozd rá ezt a napot, gyere el, zarándokoljunk, imádkozzunk együtt. 

Legyetek a szeretet és a fény apostolai! – Véget ért az országos cigánypasztorációs lelkigyakorlat

lelkigyakorlatAugusztus 5. és 7. között Budapesten, a Patrona Hungariae Gimnáziumban „Virrasszatok és imádkozzatok!” (Mk 14,3) mottóval, Székely János szombathelyi megyéspüspök lelkivezetésével rendezték meg a IV. Országos Cigánypasztorációs Lelkigyakorlatot.

Formálódjatok, fehéredjetek – Fekete Szabolcs püspök celebrálta a pécsi havihegyi búcsú nyitómiséjét

püspöki szentmiseAugusztus 4–7. között, négy napon át tartó búcsún ünnepli felszentelése 325. évfordulóját a pécsi Havas Boldogasszony-templom. Ahogy minden évben, ezúttal is püspöki szentmisével kezdődött a az ünnepség. A jubileum előestéjén, augusztus 4-én Fekete Szabolcs Benedek szombathelyi segédpüspök celebrált szentmisét az egyházmegyei papjaival együtt a templom mellett felállított szabadtéri oltárnál.

Isten nem a származást, a tettet nézi – Megkezdődött az országos cigánypasztorációs lelkigyakorlat

lelkinapokMegkezdődött a IV. Országos Cigánypasztorációs Lelkigyakorlat, melynek augusztus 5-i nyitó szentmiséjén Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek volt a főcelebráns. A bevezető elmélkedést Kocsis Fülöp, a Hajdúdorogi Főegyházmegye érsek-metropolitája tartotta.