Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Pusztacsatár búcsúi szentmise

dsc-12852022. augusztus 13-15. között tartották a pusztacsatári kegyhely búcsúját.

Vasárnap Dr. Németh Norbert a pápai magyar intézet rektora volt az ünnepi szentmise főcelebránsa, melyet Mikolás Attila plébánossal mutattak be. Segítségükre volt Bodorkós Áron diakónus és Pongrácz Benedek papnövendék. A szentmisét a helyi kórusok és a vend vidékről érkezett kórus éneke tette még ünnepélyesebbé.

Porciunkula ünnepe a szombathelyi ferenceseknél

119-img-6148Porciunkula ünnepe – augusztus 2-a – a ferences család egyik legkedvesebb búcsúnapja. A szombathelyi ferences templom felszentelése 387 évvel ezelőtt erre a napra esett. 

Tiszta lélekkel egy szebb világot építhetünk - Szobor-és templomkert megáldás Karakóban

szobor-megaldas-25-of-30Nagyboldogasszony ünnepén, augusztus 15-én, Fekete Szabolcs Benedek segédpüspök megáldotta a felújított karakói templomkertet és az újonnan állított Segítő Mária-szobrot.

I. Életforrás Családi fesztivál, és Kirakodóvásár augusztus 23-29.

I. Életforrás Családi fesztivál és kirakodóvásárA nyár utolsó napjaiban az I. Életforrás Családi fesztivál és Kirakodóvásár kínál izgalmas programokat Szombathelyen. 

Ima a békéért! - 1. hét

imanap

Elhunyt Őrgróf Pallavicini Frigyes

398a8344A Magyar Máltai Lovagok Szövetsége fájdalommal tudatja, hogy augusztus 8-án elhunyt Őrgróf Pallavicini Frigyes. Személyében egy nemes lelkű pátrfogót, támogatót vesztett a Szombathelyi Egyházmegye is. 

Vár a Püspökvár – Koncertek a szabad ég alatt Szombathelyen

puspoki-palota-kertje_fotó whb group2022. augusztus 22-26. között újra megrendezésre kerül a Vár a Püspökvár! című szabadtéri rendezvény Szombathelyen a Püspöki Palota kertjében. A koncertek bevételeiből a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász nardai gyermektáborát támogatják.   

Augusztus 15-én Mária mennybevételét ünnepeljük

nagyboldogasszony-2018A Katolikus Egyház augusztus 15-én, kedden Szűz Mária halálát és mennybevételét, vagyis Nagyboldogasszony napját ünnepli. Ferenc pápa így fogalmaz: Mária hite életút. A zsinat leszögezi, hogy Mária a „hit zarándokútját járta” (LG, 58). Ezért ő előttünk jár ezen a zarándokúton, elkísér és támogat bennünket.

Gondolatok Nagyboldogasszony ünnepére - Dr. Takács Gyula atyától

nagyboldogasszony-2022„Köszöntsük a nemzedékekkel, áldottnak hirdessük Máriát, de énekeljük el az ő minden éneknél zengőbb dalát ma: Alázatos szolgálóleány, hatalmas az Úr, az Ő neve Szent, övé a dicsőség, és minden tisztelet Őt illeti meg, Ő az egyetlenegy, Ő a Minden, Ő a Végtelen.
És az Ő ölébe esnem, mint porszem, Benne, mint virágban illat lennem, hogy csak Ő legyen az életem, a Minden, az Egyetlenem.
Ó, de boldog nekem, ó milyen áldott az Üdvösségem!”

Gondolatok Évközi 21. vasárnapra - Dr. Takács Gyula atyától

evkozi21-2022„Milyen az Isten szeretete? Olyan, mint az atya fenyítéke.
Igen, nemcsak simogat, nemcsak ajándékot osztogat, hanem az Ő végtelen ajándéka ösztökél bennünket, ösztökél és ostoroz, megver és sürget, és így szeret. Megtisztít és éget. Így szeret bennünket az Isten, hogy méltóvá tesz minket önmagához.
Ezért minden erőnkkel és minden könyörgésünkkel úgy kell szeretnünk Isten felénk kiáradt irgalmas szeretetét, hogy ki kell egyenesítenünk a kificamodott térdet, hogy járnunk kell, futnunk feléje, és belekapaszkodnunk könyörgő szeretetünkkel az Ő végtelen irgalmas kezébe.”

Legyünk békességszerzők! - Püspöki szentmise Vasváron

1uton-vasvar-13-of-29Augusztus 13-án szerte a Kárpát-medencében a békéért imádkoztak, zarándokoltak hívek. A Szombathelyi Egyházmegyében is több útvonalat jártak be a keresztény testvérek, hogy megerősítsék szeretetkapcsolatukat Krisztussal, egyben kérjék a békét a világnak.

1Úton Zarándoknap Vasváron - Székely János megyéspüspök szentbeszéde

1uton-vasvar-26-of-292022. augusztus 13-án 1Úton zarándokoltak a békéért egyházmegyénk hívei is. Vasváron Székely János megyéspüspök mutatott be hálaadó szentmisét. Szentbeszédét meghallgathatják a linkre kattintva. 

1Úton Zarándoklat - Úton a békéért

1uton-delelott-13-of-106Augusztus 13-án újra 1Úton zarándokolnak a hívek szerte a Kárpát-medencében. Vas és Zala megyékben is útra keltek a zarándokok, hogy közösen imádkozzanak a békéért.

Vasárnapi Ige - Évközi 20. vasárnap

https://www.youtube.com/embed/eiovgCcQCbY

Énekszóval dicsérni Istent - Kántortalálkozót tarottak Szombathelyen

 kantortalalkozo-17A nyári szünetet kihasználva újra találkozóra, tapasztalatcserére, tanulásra gyűltek össze egyházmegyénk és távolabbi egyházmegyék kántorai Szombathelyen augusztus 12-én. A Martineum Felnőttképző Akadémia adott otthont a szakmai napnak, amelynek főelőadója idén Medgyesy S. Norbert művelődéstörténész, a PPKE BTK Történettudományi Intézet habilitált docense, a Történelemelméleti Tanszék vezetője, az LFZE Népzene Tanszék óraadó tanára volt. 

Nagyboldogasszony-napi programok Vaspör-Pusztacsatárban

nevtelen-1A Salomvári Plébánia mindenkit szeretettel hív Nagyboldogasszony-napi programjaira. Várják a szlovén ajkú híveket is, hogy ezen az ősi ünnepen szlovén nyelvű egyházi énekek is felcsendüljenek. A plakát letölthető itt. 

Szentmise Miszori Zoltán atya halálának 10. évfordulóján

85-zs-wgyozelem-1600Augusztus 31-én szentmisét mutatnak be a szombathelyi Székesegyházban Miszori Zoltán atya lelki üdvéért halálának 10. évfordulóján.  Szeptember 2-án 19 órakor pedig a szombathelyi Savaria Moziban levetítik a Pásztor című filmet, ahol Székely János megyéspüspök atya mond bevezető gondolatokat. A jegyárakról később közlünk információkat.

6 HETES IMA A BÉKÉÉRT - közbenjárás imával és böjttel

imanapA Nemzetközi Közbenjáró Ima Hálózat minden keresztényt hív, hogy 6 héten keresztül, 2022. augusztus 15-től szeptember 29-ig, minden nap imádkozzanak és böjtöljenek a békéért!

Zarándoklat Rőtfalvára

rotfalvaHagyományos Rőtfalvi /Rattersdorf/ Bgl./ magyar Zarándoklatunkat az idén is a Mária út lila jelzésén, Kőszegről a Gyöngyös völgyében, az Andalgón keresztül tartjuk, amely BABAKOCSIVAL is járható!

1Úton Zarándoknap augusztus 13-án - A Kőszeg-Csepreg útvonal

koszeg-cs-1uton22Az 1Úton zarándoknap Kőszeg-Csepreg útvonalának szervezői mindenkit szeretettel hívnak közös imádságra augusztus 13-án. Indulás Kőszegről.