Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Imádkoztak a békéért a szombathelyi Székesegyházban

dsc-03122022. szeptember 29-e és október 1-e között, három este a Mária Rádió felhívására a békéért imádkoztak az országban.

Istenről és a világról - Előadás erkölcstani kérdésekről október 3-4-én

2-alkalom-plakatA Szombathelyi Egyházmegye minden érdeklődőt szeretettel hív az Istenről és a világról című sorozat második előadására, amelyen dr. Papp Miklós erkölcstani kérdésekről beszél majd. Október 3-án, hétfőn 18 órakor Zalaegerszegen a Mindszenty-iskolában, míg október 4-én, kedden 18 órakor Szombathelyen a Martineumban kerül megrendezésre a program. A belépés díjtalan! 

Nyílt nap a kőszegi Árpád-házi Szent Margit Gimnáziumban október 10-én

arpadhaziA kőszegi Árpád-házi Szent Margit Gimnázium 2022. október 10-én regisztrációhoz kötött nyílt napot tart. 

Gondolatok Évközi 27. vasárnapra - Dr. Takács Gyula atyától

evkozi27-2022„Isten a tied lett, és te Istenben gyökerezel, Belőle élsz, a kegyelemből cselekszel minden tettet, ott vagy az Isten ölében, az övé vagy. Szeretett téged. Íme, a hit reménye, a csalhatatlan, a biztonságos. Mert a hívő élni fog hite által, az Élet pedig az Isten, Isten az ő élete, az Örök Élet. Mert a hívő azonossá válik Istennel, belép, ott van az Ő mélyén, átöleli lábát, és nem engedi el. Igen, a hit könnyeivel mossa meg az Isten lábát, a hit drága könnyével, mert a hívő felemeltetett az Isten ölébe, és nevet kapott, homlokára önmagát írta rá az Isten, a Szentet, kezébe pedig hófehér követ adott, drága Kincset. Ő maga e drága Kő. Odaadta Isten önmagát neked, mert hitted Őt, mert hiteddel átölelted, és Ő önmagához ölelt téged, a tied lett, a te életed, a te örök üdvösséged.”

Lektoravatás a székesegyházban - ÉLŐ szentmise közvetítés

szekesFekete Szabolcs Benedek segédpüspök, 2022. október 2-án, vasárnap az esti 18 órai szentmisében lektorokat avat.

Az egyházmegye ékköve - 10 éves a Szent II. János Pál Katolikus Szakkollégium

szakkollegium-4-of-27Alapításának 10 éves évfordulóját ünnepelte szeptember 30-án a Szent II. János Pál pápa Katolikus Szakkollégium. A szombathelyi Brenner-iskola aulájában együttműködési megállapodás aláírására is sor került.  

Vasárnapi Ige - Évközi 27. vasárnap

https://www.youtube.com/embed/rZi1zTvSlWY

Püspöki szentmise a békéért - ÉLŐ szentmise közvetítés

szekesDr. Székely János megyéspüspök 2022. szeptember 29-én, csütörtökön este 18 órakor szentmisét mutat be a szombathelyi Székesegyházban a BÉKÉÉRT.

A boldogság kertje - Megáldották a szombathelyi Brenner Óvoda udvarát

brenner-ovoda-udvaranak-avatoja-50A Magyar Katolikus Egyház országos óvodafejlesztési programjának támogatásával az elmút hónapokban felújították a szombathelyi Boldog Brenner János Óvoda Bem utcai épületének udvarát. A néhány régi játék mellett számos új elemmel gazdagodott a hely, valamint egy imaösvény és a végén Mária szobor ad testi-lelki kikapcsolódást a gyermekeknek, de a felnőtteknek is. A szépen parkosított udvart dr. Székely János megyéspüspök áldotta meg szeptember 28-án.

A hűség és a remény zarándoklata - Perenyeiek a velemi Szent Vid-kápolnánál

perenyei-zarandoklat-23-of-58Őseik fogadalmához híven idén is elzarándokoltak a perenyei hívek a velemi Szent Vid-kápolnához. A szeptember 25-i hálaadó zarándoklatot Fekete Szabolcs Benedek segédpüspök vezette.

„Boldog Brenner János ciszterci főiskolai kollégium” felszentelése és Szent Kereszt felmagasztalásának ünneplése Heiligenkreuz-ban

100-4673Alig egy évvel ezelőtt, 2021. október 5-én történt alapkőletétel után, 2022. szeptember 17-én felszentelték a Heiligenkreuz-ban épült ciszterci kollégiumot, amelyik Boldog Brenner János nevét vette fel. Az ünnepi eseményre meghívták testvérét, Brenner Józsefet a Szombathely-Vasvári Székeskáptalan nagyprépostját és a Zirci Ciszterci Apátság elöljáróját, Bérczi L. Bernát apátot. (A Zirci Ciszterci Apátság a rend magyarországi központja. Az első hazai ciszterci apátság alapítására II. Géza király hívta meg 1142-ben a Heiligenkreuz-i szerzeteseket, aztán a rend legnagyobb pártfogója III. Béla király lett. Ő alapított kolostorokat többek között 1182-ben Zircen és 1191-ben Szentgotthárdon. Heiligenkreuzban a refektóriumban freskók emlékeztetnek a magyarországi alapításra.)

Istenről és a világról - teológiai ismeretek közérthetően - Elődássorozat 2022 őszén

istenrol-es-vilagrol-plakat2022. szeptember 19-én kezdődött új, kétéves előadássorozat a Szombathelyi Egyházmegyében, melynek folytatására 2022. október 3-án Zalaegerszegen, 2022. október 4-én Szombathelyen kerül sor.

Részletek a plakáton ami letölthető itt. 

Gondolatok évközi 26. vasárnapra - Dr. Takács Gyula atya elmélkedése

evkozi26-2022„Ez a Szentírás, kedves hívek, ez a Szeretet. Isten így szeretett bennünket. Szól hozzánk, beszélget velünk, és mi ebben a Fényben, e tündöklő Igében olyan boldogok vagyunk, olyan boldogan megyünk e Ragyogásba, megyünk e Ragyogás végtelen Tüzébe. 
Nem félünk, hiszen hívott. Nem félünk, hiszen ajkának mézével étetett bennünket.
Nem félünk, csak hallgatjuk az Igét, csak isszuk az Ő ajkának mézédes tejét, csak esszük ez áldott ajaknak örök életét, az Ő kenyerét.”

Ima a Szombathelyi Egyházmegyéért

 

imalap-a-szombathelyi-egyhazmegyeertDr. Székely János megyéspüspök úr arra hívja a Szombathelyi Egyházmegye papjait és híveit, hogy hordozzuk együtt imában egyházmegyénket. Ehhez Püspök atya írt egy imádságot, amelynek egyéni és közösségi imádkozására buzdítjuk a testvéreket.

Az imalapokat, amelyeken az ima szövege olvasható, minden plébániára eljuttatjuk.
Kapcsolódjunk be az imába egyénileg és közösségileg is! Teremtsünk együtt imahátteret az egyházmegyénkben folyó lelki munkához! Az imádság letölthető ide kattintva! 

 

„Ő bőkezű mindazokhoz, akik segítségül hívják” – Országos ultreyán ünnepeltek a cursillisták Szombathelyen

dsc3707A Szombathelyi Egyházmegye Szent Márton Cursillos Titkársága a Nemzeti Titkárság felkérésére mintegy négyszáz cursillista részvételével rendezte meg 2022. szeptember 24-én Szombathelyen az országos ultreyát, melynek fő helyszíne a Sarlós Boldogasszony Székesegyház volt. Az ultreya mottójául Szent Pál apostol rómaiakhoz levelének sora szolgált: „Ő bőkezű mindazokhoz, akik segítségül hívják”. A résztvevők gazdag programkínálat mellett ünnepelhették az egymással való találkozást.

Vasárnapi Ige - Évközi 26. vasárnap

https://www.youtube.com/embed/e8t4KJLCi54

Missziós hittel - folytatódik a FESTÉK sorozat

festek-2022-oszi-evad-page-0012022. október 14-én, 18 órakor folytatódik a szombathelyi ferences templomban a FESTÉK előadás sorozat.


Családi nap Nagykutason

img-20220918-154310A Nagykutasi Plébánia az idei évben is csatlakozott az Ars Sacra programsorozathoz. Ennek keretében szeptember 18-án a nagykutasi templomban Árvai József, a zalaegerszegi zsidó hitközség képviselője, Zsugyel Kornél evangélikus lelkész, Kinde Zsófia református segédlelkész, valamint Gyöngyös Balázs katolikus plébános osztották meg a szeretettel kapcsolatos gondolataikat a megjelent hívekkel. Az egyes elmélkedések között Kovács Kata, a Zalaegerszegi Városi Vegyeskar karnagya, a különböző vallásokhoz kapcsolódó énekeket adott elő. A szentélyben, illetve a templom bejáratánál levő vitrinekben lehetett megtekinteni a felekezetek képviselői által hozott, a saját vallásukra jellemző tárgyakat. A templom falára a gyerekek által erre az alkalomra készített rajzokat függesztettek ki, az előadások után az ifjú alkotók ajándékban részesültek.

A jövő alakítása az elvándorlókkal és menekültekkel - pápai üzenet az elvándorlók és menekültek 108. világnapjára

ferencE világi „utazásunk” végső értelme az, hogy az igazi otthont, Isten országát keressük, amely Jézus Krisztusban jelent meg, és amely teljes megvalósulását az ő dicsőséges visszatérésekor fogja elérni. Országa még nem teljes, de már jelen van azokban, akik az üdvösséget befogadták. „Isten országa bennünk van. Bár még mindig eszkatologikus, s a világ és az emberiség jövőjéhez tartozik, de már most is bennünk van.”[1]

A Lelket hívjuk közénk, egy egyre lelketlenebbé váló világba.

001-2Veni Sancte szentmisét tartott a szombathelyi Zárdatemplomban a II. János Pál Katolikus Szakkollégium és a Szombathelyi Katolikus Egyetemi Lelkészség.
Szeptember 21-én este 18 órakor közös szentmisében kérte a szombathelyi egyetemisták közössége, az egyetemi lelkészség templomában a Szentlélek Úristen segítségét a most indult tanévre.