Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

A Vasvár-Szombathelyi Székeskáptalan látogatása a vasvári ásatásokon

0011Az idei év őszén is folytatódtak a vasvári Szent Mihály-dombon, a középkori káptalani templom helyén a régészeti kutatások. A török időkben elpusztult, majd a 18-19. században az alapfalakig elbontott templom feltárására a Vasvári Múzeum, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Régészettudományi Intézete és a Vasvár Népfőiskola együttműködése teremtette meg a lehetőséget: a város és az egyházmegye múltja szempontjából is kiemelkedő jelentőségű épület maradványait a következő évek során az egyetem tanárai és diákjai ún. tanásatás keretében fogják feltárni.

Szinódusi folyamat - sajtóközlemény

infografika-page-001„Tedd tágassá sátradban a helyet...” (Iz 54,2)
Ma mutatták be a Vatikánban a Püspöki Szinódus tizenhatodik rendes közgyűlése kontinentális szakasza munkadokumentumát (Documento di lavoro per la Tappa Continentale, a továbbiakban: DTC), amelynek címéül Izajás próféta felszólítását választották. A munkaanyag annak a szintézisnek a gyümölcse, amelyeket a 112 püspöki konferencia, valamint a 15 keleti egyház, a megszentelt élet intézményeinek és az apostoli élet társaságainak, a laikus mozgalmaknak, valamint a Római Kúria 17 dikasztériumának visszajelzéseiből állítottak össze a püspöki szinódus munkatársai.

Ifjúsági lelkigyakorlat

plakat-ifjusagi-lelkigyakorlat-20222022. november 18-20. között lelkigyakorlatra hívjuk a fiatalokat a Martineum Felnőttképző Akadémiára!

A lelkigyakorlatot Béri László Renátó atya vezeti, a témája: a Szentháromság újrafelfedezése.

„Törekedjetek bemenni a szűk kapun” – püspöki szentmise volt a szakkollégiumban

001Október 26-án, az esti órákban szentmisére gyűlt össze a szombathelyi II. János Pál Katolikus Szakkollégium közössége, a szakkollégiumi kápolnába. A szentmisét dr. Székely János megyéspüspök mutatta be a szakkollégiumi spirituális, Köbli Tamás atya koncelebrálásával.

Béke Királynője vándormonstrancia egyházmegyés útja

bekekiralynojeVándorútra indult a Medjugorjei Béke Királynője monstrancia, amit a most épülő medjugorjei Örök Szentségimádás-kápolnában helyeznek el. November 1-7. között egyházmegyénk több templomában is szerveznek imaórákat, szentségimádásokat. A monstranciáról ismertető letölthető itt. 

"Van másik út" - Elindult az első magyar nyelvű FEMM Health oktatói képzés Budapesten

fmhhOktóber 21-én, szombaton került sor az első magyarországi FEMM Health oktatói képzésre a Katolikus Szeretetszolgálat budapesti központjában.

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia közleménye

sandor-palota2022. október 24-25. között Budapesten rendezték a Közép-Kelet Európai Püspöki Konferenciák elnökeinek találkozóját. Az eseményen részt vett többek között Gintaras Grušas Vilnius érseke, az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsa (CCEE) elnöke, Veres András a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke, Mario Grech bíboros a Püspöki Szinódus főtitkára, Michael Wallace Banach apostoli nuncius, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Állandó Tanácsának tagjai: Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek, Udvardy György veszprémi érsek és Székely János szombathelyi püspök, valamint a szlovák, a lengyel, a román a szlovén, a horvát és a bosznia-hercegovinai, valamint a Szerbiát és más államokat tömörítő Szent Cirill és Metód püspöki konferenciák elnökei és képviselői.

Beavató zarándoklatot szervez a Mária Rádió és a Mária Út minden szombaton

mrOktóber 29-től minden szombaton beavató zarándoklat néven indít rövid, egy napos zarándoklatot a Mária Rádió és a Mária Út Budapesten. 


TalálkozásOn

talalkozason-1Megismerkednél Jézussal, imádkoznál, de még nem tudod hogyan?

Egyéni vezetésű lelkigyakorlat a Martineum Felnőttképző Akadémián

lelkigyakIdén októberben ismét megrendezésre került a Martineum Felnőttképző Akadémia és a Szent Márton Társaság közös szervezésében a Személyesen kísért szentignáci lelkigyakorlat a Martineum Felnőttképző Akadémián.

Zarándoklat Miszori Zoltán lelkipásztor emlékére

20221023-171101Vasárnap október 23-án, gyalogos zarándoklat indult a szombathelyi Székesegyház elől Gencsapátiba a Szentkúthoz, Miszori Zoltán atyára emlékezve.

IDŐPONTVÁLTOZÁS!!!! - „Színek, imák, kegyelmek” művészetterápiás nap

szinek-imak-kegyelmek„Színek, imák, kegyelmek” művészetterápiás nap lesz a Martineum Felnőttképző Akadémián.

Nyílt napok a Boldog Salkaházi Sára Technikumban

nyilt-napNyílt napokat tartanak a Boldog Salkaházi Sára Technikumban 2022. október 27-én, 28-án és 2023. január 13-án. Mindhárom alkalom 9 órakor kezdődik.

Gondolatok Évközi 30. vasárnapra - Dr. Takács Gyula atyától

evkozi30-2022„Ezt kérjük Istentől, csak ezt: Szeress engem!
Légy irántam, aki Te vagy, Te, ó Szeretet, Te tiszta Jóság!
Tárd ki önmagad előttem, és én úgy megyek feléd, hogy félelem nem lesz a szívemben, mert a Te szereteted fénye már betöltötte azt.
Úgy megyek feléd, ahogy a gyermek fut az anyja ölébe.
A Te igazságodat kérem Tőled, Te vagy a Győzelem, Te vagy a Koszorú, amely nem hervad el sohasem, add nekem önmagad, ó Isten, ó Örök Élet, én Üdvösségem.”

Vasárnapi Ige - Évközi 30. vasárnap

https://www.youtube.com/embed/EOv5J5wOUSI

Gyertyagyújtás és közös ima Szent II. János Pál pápa szobránál

00011A szombathelyi II. János Pál Katolikus Szakkollégium egyetemistái a szent pápára emlékeztek. 

Ne félj, nem ítéllek el!

angyalokNe félj, nem ítéllek el!  lelkigyakorlatos hétvége 2022. 11. 10-13. között Győrben, a magzatukat elvesztettek számára.

Kísért Imádság Hete a mindennapokban

imaA mindennapokban végezhető lelkigyakorlatos lehetőség!

Ez egy út, melynek során egyénileg kísért lelkigyakorlatot végzünk a mindennapi életben (vagyis a megszokott munkánk mellett).

Nehéz kérdések-világos válaszok - Visszahallgatható Székely János megyéspüspök előadása

nehez-kerdesek-plakat-okt19Október 19-én új előadássorozat vette kezdetét az egyházmegyében Nehéz kérdések-világos válaszok címmel. Elsőként Székely János megyéspüspök atya beszélt a cölibátusról, annak bibliai alapjairól, az Istennek átadott életről, az így megélt hétköznapokról. Az előadás meghallgatható ide kattintva. 

Vendégbabák emlékhelyének alapkőletétele Zalaegerszegen

311973187-115560821326934-748246065902808472-nOktóber 15 nemcsak a bazitai templom védőszentjének emléknapja, hanem a Vendégbabák napja is. Ez alkalomból állított a templomkertben imahelyet a „Korán érkeztem” Közhasznú Egyesület.