Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Szentségimádás óvodásokkal és Fekete Szabolcs Benedek segédpüspökkel

ovodas-szentsegimadas-szombathely-23-of-29A Boldog Brenner János Óvoda Hollán Ernő utcai telephelyének nagycsoportos óvodásai október 14-én a szombathelyi Sarlós Boldogasszony székesegyház Madonna kápolnájában szentségimádásra gyűltek össze, melyet Fekete Szabolcs Benedek segédpüspök atya vezetett. 

A Béke Királynője vándormonstrancia egyházmegyénkben​

szentsegimadas-1027-of-29Vándorútra indult a Medjugorjei Béke Királynője monstrancia, amit a most épülő medjugorjei Örök Szentségimádás-kápolnában helyeznek el. November 3-án, elsőcsütörtökön a szombathelyi Zárda-templomban vettek részt a hívek szentségimádáson dr. Székely János megyéspüspök vezetésével. 

Egy társadalom embersége... – Székely János a szociális törvény módosításáról

dr-szekely-janosAz alábbiakban közreadjuk Székely János szombathelyi megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) – társadalmi kérdésekkel foglalkozó – Caritas in Veritate Bizottsága elnöke írását.

MCC rendezvény - Indulás után újratervezés? – a roma társadalom helyzet- és jövőképe Magyarországon

mccA Mathias Corvinus Collegium Alapítvány – Szombathelyi Képzési Központja 2022. november 9-én a kerekasztalbeszélgetést szervez a roma társadalom jövéképéről. A részvétel regisztrációhoz kötött. 

Olvassuk együtt a Bibliát!

bibliaA Szent Jeromos Bibliatársulat szeretettel hívja és várja mindazokat, akik nem csak egyedül, hanem közösségben is szeretnék olvasni a Bibliát.

Önismereti hétvége nőknek

onismereti-csoportujDecember 2-4. között 30 órás intenzív női önismereti hétvégére várjuk azon 30 év feletti érdeklődőket, akik szívesen foglalkoznak csoportos keretek között önismereti kérdésekkel.

Mozart: Requiem műve a szombathelyi Székesegyházban és Kőszegen a Jézus Szíve-templomban

mozart22-facebook-post-1200x1200-2x-szombathelyA VOX Savariae Ökumenikus Vegyeskar, a Güssingi Városi Kórus, valamint a Savaria Szimfonikus Zenekar tolmácsolásába Szombathelyen és Kőszegen is felhangzik Mozart: Requiem című műve. 

Halottak napja – Krisztus halála ad mindenkinek életet

halottak-napjaNovember 2-án tartjuk a halottak napját. Ezen a napon a Katolikus Egyház ünnepélyesen minden elhunytról, de különösen is a tisztulás állapotában levő szenvedő lelkekről emlékezik meg.

Mindenszentek ünnepe

mindenszentek2November 1-jén közös napon ünnepeljük az összes szentet, vagyis valamennyi megdicsőült lelket, akikről sokaságuk miatt a kalendárium külön, név szerint nem emlékezhet meg. Mindenszentek ünnepe a kötelező egyházi ünnepek közé tartozik, ezért a hívek számára előírás a szentmisén való részvétel.

MINDENSZENTEK - Élő szentmise közvetítés a Székesegyházból Halottak esti liturgiával

gyertyakMindenszentek ünnepén a szombathelyi Székesegyházból 18 órakor szentmisét közvetítünk ÉLŐ-ben. A szentmise végén Halottak esti liturgiával fejeződik be a szertartás.

Gondolatok Évközi 31. vasárnapra - Dr. Takács Gyula atyától

evkozi31-2022„Jézus értünk jött el, és itt áll előttünk. És Jézus hív bennünket, hogy bemehessünk az Ő életébe, és Jézus belép a mi hajlékunkba, ott van kegyelmével életünk minden percében, minden tettünket beragyogja, és átváltoztat minket örökkévalóvá, halhatatlanná tesz minket, mert Isten az élet Barátja, a mi örök életünk Barátja Isten.
És Jézusban, e porszem, e lehulló hajnali harmatcsepp, a mi törékeny emberségünk, íme, fölemelkedik az Égbe, és ott tündöklünk az Isten ragyogó színében, az Ő örökkévalóságának részei és részesei leszünk.”

Souvenir français - Magyarok és franciák Szent Márton földjén - kötetbemutató

toth-ferenc-konyvbemutatoja-1-of-10Szombathelyi Egyházmegyei Könyvtárban mutatták be október 28-án Tóth Ferenc: Souvenir français - Magyarok és franciák Szent Márton földjén című tanulmánykötetét.

Főúri sírra bukkantak a kőszegi Szent Jakab-templomban

lelet-koszeg-108-of-9Egy 17. századi főnemesi férfi sírja került elő néhány nappal ezelőtt a kőszegi Szent Jakab-templomban, az itt zajló ásatások során. Az értékes leletet október 28-án mutatták be a sajtó munkatársainak. 

Vasárnapi Ige - Évközi 31. vasárnap

https://www.youtube.com/embed/yYbKLB3gMxs

Angol nyelvű szentmise Szombathelyen

holymass-szombathely2022. október 30-án vasárnap délután 16 órakor, angol nyelvű szentmise lesz a Szent Márton templomban.

A Vasvár-Szombathelyi Székeskáptalan látogatása a vasvári ásatásokon

0011Az idei év őszén is folytatódtak a vasvári Szent Mihály-dombon, a középkori káptalani templom helyén a régészeti kutatások. A török időkben elpusztult, majd a 18-19. században az alapfalakig elbontott templom feltárására a Vasvári Múzeum, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Régészettudományi Intézete és a Vasvár Népfőiskola együttműködése teremtette meg a lehetőséget: a város és az egyházmegye múltja szempontjából is kiemelkedő jelentőségű épület maradványait a következő évek során az egyetem tanárai és diákjai ún. tanásatás keretében fogják feltárni.

Szinódusi folyamat - sajtóközlemény

infografika-page-001„Tedd tágassá sátradban a helyet...” (Iz 54,2)
Ma mutatták be a Vatikánban a Püspöki Szinódus tizenhatodik rendes közgyűlése kontinentális szakasza munkadokumentumát (Documento di lavoro per la Tappa Continentale, a továbbiakban: DTC), amelynek címéül Izajás próféta felszólítását választották. A munkaanyag annak a szintézisnek a gyümölcse, amelyeket a 112 püspöki konferencia, valamint a 15 keleti egyház, a megszentelt élet intézményeinek és az apostoli élet társaságainak, a laikus mozgalmaknak, valamint a Római Kúria 17 dikasztériumának visszajelzéseiből állítottak össze a püspöki szinódus munkatársai.

Ifjúsági lelkigyakorlat

plakat-ifjusagi-lelkigyakorlat-20222022. november 18-20. között lelkigyakorlatra hívjuk a fiatalokat a Martineum Felnőttképző Akadémiára!

A lelkigyakorlatot Béri László Renátó atya vezeti, a témája: a Szentháromság újrafelfedezése.

„Törekedjetek bemenni a szűk kapun” – püspöki szentmise volt a szakkollégiumban

001Október 26-án, az esti órákban szentmisére gyűlt össze a szombathelyi II. János Pál Katolikus Szakkollégium közössége, a szakkollégiumi kápolnába. A szentmisét dr. Székely János megyéspüspök mutatta be a szakkollégiumi spirituális, Köbli Tamás atya koncelebrálásával.

Béke Királynője vándormonstrancia egyházmegyés útja

bekekiralynojeVándorútra indult a Medjugorjei Béke Királynője monstrancia, amit a most épülő medjugorjei Örök Szentségimádás-kápolnában helyeznek el. November 1-7. között egyházmegyénk több templomában is szerveznek imaórákat, szentségimádásokat. A monstranciáról ismertető letölthető itt.