Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Szentségimádás Nagykutason

16680579992832022. november 5-én a nagykutasi Idősebb Szent Jakab apostol templomban szentségimádásra gyűltek össze a hívek. Különlegessé tette az ünnepet, hogy ezen a napon érkezett a plébániatemplomba a medjugorjei Béke Királynője vándormonstrancia. A szentségmutató kegytárgyat 2011-ben a Communita Regina della Pace Egyesület adományozta Medjugorjének. Az egyesület fő tevékenysége az apostoli szolgálat, illetve minden olyan kezdeményezés támogatása, amely építi a békét és elősegíti az emberek közötti megbékélést. 

A cigányság polgárosodása elindult - A roma társadalom jelenéről és jövőbeni lehetőségeiről beszélgettek Szombathelyen

beszelgetes-19-of-20Az elmúlt években számos kormányzati program, a gazdasági és szellemi fejlődés lehetőségeinek kiaknázása, valamint állami, önkormányzati, egyházi és civil szervezetek összefogása révén megindult a roma társadalom polgárosodása, hangzott el a Mathias Corvinus Collegium által szervezett kerekasztalbeszélgetésen Szombathelyen. Az egyik cél a közeljövőben, hogy a válság ellenére sikerüljön az elért eredményeket és a kiépített esélyegyenlőségi rendszereket megtartani. 

Szent Márton vesperás - ÉLŐ közvetítés a székesegyházból

szent-marton-herma-szekesegyhaz2022. november 11-én, este 17 órától közvetítjük a Szent Márton vesperást a Székesegyházból, utána lámpás felvonulás lesz a Szent Márton templomig, ahol ünnepi megemlékezés hangzik el a város szülöttjének, az Egyházmegye védőszentjének tiszteletére.


Szent Márton tisztelete az Egyházmegyei Könyvtár online katalógusában

szent-martonSzent Márton püspökről, Szombathely védőszentjéről a sok szép vers, ének, köztéri szobor mellett gazdag irodalom is az érdeklődők rendelkezésre áll. Különösen sok kiadvány jelent meg 2016-2017-ben Szent Márton születésének 1700 éves évfordulója alkalmából Szombathelyen, a szakmai szervezetek összefogásának valamint a püspökség, az önkormányzat, a minisztériumok, helyi civil szervezetek és magánszemélyek támogatásának köszönhetően. Szent Márton ünnepéhez közeledve Aigner Géza atya kérésére számba vettük a Szombathelyi Egyházmegyei Könyvtár online katalógusa által biztosított lehetőségeket az érdeklődő olvasók számára. Intézményünk ez által is igyekszik hozzájárulni Szent Márton tiszteletéhez.

Vizitációk a Szombathelyi Egyházmegyében

akolitusavatas-a-szekesegyhazban-22022 őszén is folytatódnak a vizitációk a Szombathelyi Egyházmegyében. November 8-án Székely János megyéspüspök a Toronyi Plébánián járt. Többek között a helyi óvodába is ellátogatott, ahol a gyerekek és nevelőik kedves ajándékokkal lepték meg. 

Digitális generációk - Hitoktatók őszi továbbképzése

dsc-0570A Hitoktatási Iroda szervezésében 2022. október 15-én került megrendezésre a Szombathelyi Egyházmegye hitoktatóinak kötelező őszi továbbképzése a Brenner János Hittudományi Főiskola Szombathelyi Képzési Központjában.

Mi csak a téglát hordjuk, a Jóistent hagyjuk építkezni – Harmincéves a szombathelyi Martineum

maurer-peterA Martineum Felnőttképző Akadémia hozta el és honosította meg a katolikus felnőttképzést hazánkban mint Magyarország első ilyen jellegű intézménye. Működése fenntartásában ma meghatározó az útkeresés. Figyelik a jelzéseket, mik azok a problémák, amelyekre válaszolniuk kell. A november 12-én ünneplendó jubileum alkalmából Maurer Péter igazgatót kérdeztük.

Vita Martini - Szent Márton élete

ssent-martonEgyházmegyénk honlapján megtekinthető a Vita Martini – Szent Márton élete című film. A Szombathelyi Tv alkotása egyházmegyénk szülöttének és védőszentjének életét mutatja be. Az alkotás 2008-ban készült. 

 

Ferences esték következő előadása

festek-2022-november-page-001A héten 2022. november 11-én pénteken este 18 órakor kerül sor a FESTÉK következő előadására, melyet Szikora Róbert énekes, zeneszerző tart.

Szent Erzsébet Jótékonysági Est a Ferences templomban

jotekonysagi-est-szt-erzsebet-meghivo-page-0012022. november 17-19 között jótékonysági estek lesznek a szombathelyi Szent Erzsébet ferences templomban, amelyek a plébánia karitász helyiségének kialakítását szolgálják.

Liturgikus alapozó - Folytatódott az Istenről és a világról sorozat Zalaegerszegen

istenrol-es-a-vilagrol-2-of-13Dr. Kürnyek Róbert atya liturgikával kapcsolatos előadásával folytatódott az Istenről és a világról sorozat november 7-én Zalaegerszegen. A "felnőtt hittan" keretében szó esett arról, vajon csak a szentmise számít-e liturgikus eseménynek, milyen módokon jelenik meg Krisztus a liturgiában, és mit jelent a népért végzett közösségi szolgálat. Róbert atya Szombathelyen is megismétli előadását november 8-án, kedden 18 órától a Martineum Felnőttképző Akadémián.

Gondolatok Évközi 32. vasárnapra - Dr. Takács Gyula atyától

evkozi32-2022„Valóban van másik élet, valóban van feltámadás, egy olyan élet, amely felett nincs hatalma a halálnak, és azért van ilyen, mert Istenhez tartozunk, mert neki adhatjuk életünk minden mozdulatát, minden pillanatát.
S ha neki adtuk, akkor kiléptünk már, fölemelkedtünk e halandó világ fölé, ott vagyunk az örökkévalóságban.”

Nyílt nap a kőszegi Árpád-házi Szent Margit Gimnáziumban

nyilt-nap-plakat-facebookra-2022-nov-10A kőszegi Árpád-házi Szent Margit Gimnázium 2022. november 10-én regisztrációhoz kötött nyílt napot tart.

X-fest buli Szombathelyen

dsc08233X-fest elnevezéssel szervezett ifjúsági keresztény zenés-táncos összejövetelt a Szombathelyi Egyházmegye ifjúsági irodája október 28-án a Szakkollégium Bárka Pincéjében.

Vasárnapi Ige - Évközi 32. vasárnap

https://www.youtube.com/embed/8beGgngtBUY

Istenről és a világról - Dr. Kürnyek Róbert atya előadásával folytatódik az ismeretterjesztő sorozat

istenrol-es-vilagrol-plakat-nov7-82022. november 7-én Zalaegerszegen, november 8-án Szombathelyen folytatódik az Istenről és a világról című egyházmegyei előadássorozat. Ezúttal dr. Kürnyek Róbert atya a liturgika világába vezeti be a hallgatókat. Helyszín Zalaegerszegen a Mindszenty-iskola, Szombathelyen a Martineum. Kezdés 18 órakor mindkét helyszínen. A plakát letölthető itt. 

Szentségimádás óvodásokkal és Fekete Szabolcs Benedek segédpüspökkel

ovodas-szentsegimadas-szombathely-23-of-29A Boldog Brenner János Óvoda Hollán Ernő utcai telephelyének nagycsoportos óvodásai október 14-én a szombathelyi Sarlós Boldogasszony székesegyház Madonna kápolnájában szentségimádásra gyűltek össze, melyet Fekete Szabolcs Benedek segédpüspök atya vezetett. 

A Béke Királynője vándormonstrancia egyházmegyénkben​

szentsegimadas-1027-of-29Vándorútra indult a Medjugorjei Béke Királynője monstrancia, amit a most épülő medjugorjei Örök Szentségimádás-kápolnában helyeznek el. November 3-án, elsőcsütörtökön a szombathelyi Zárda-templomban vettek részt a hívek szentségimádáson dr. Székely János megyéspüspök vezetésével. 

Egy társadalom embersége... – Székely János a szociális törvény módosításáról

dr-szekely-janosAz alábbiakban közreadjuk Székely János szombathelyi megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) – társadalmi kérdésekkel foglalkozó – Caritas in Veritate Bizottsága elnöke írását.

MCC rendezvény - Indulás után újratervezés? – a roma társadalom helyzet- és jövőképe Magyarországon

mccA Mathias Corvinus Collegium Alapítvány – Szombathelyi Képzési Központja 2022. november 9-én a kerekasztalbeszélgetést szervez a roma társadalom jövéképéről. A részvétel regisztrációhoz kötött.