Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Szent Erzsébet Jótékonysági Est a Ferences templomban

jotekonysagi-est-szt-erzsebet-meghivo-page-0012022. november 17-19 között jótékonysági estek lesznek a szombathelyi Szent Erzsébet ferences templomban, amelyek a plébánia karitász helyiségének kialakítását szolgálják.

Liturgikus alapozó - Folytatódott az Istenről és a világról sorozat Zalaegerszegen

istenrol-es-a-vilagrol-2-of-13Dr. Kürnyek Róbert atya liturgikával kapcsolatos előadásával folytatódott az Istenről és a világról sorozat november 7-én Zalaegerszegen. A "felnőtt hittan" keretében szó esett arról, vajon csak a szentmise számít-e liturgikus eseménynek, milyen módokon jelenik meg Krisztus a liturgiában, és mit jelent a népért végzett közösségi szolgálat. Róbert atya Szombathelyen is megismétli előadását november 8-án, kedden 18 órától a Martineum Felnőttképző Akadémián.

Gondolatok Évközi 32. vasárnapra - Dr. Takács Gyula atyától

evkozi32-2022„Valóban van másik élet, valóban van feltámadás, egy olyan élet, amely felett nincs hatalma a halálnak, és azért van ilyen, mert Istenhez tartozunk, mert neki adhatjuk életünk minden mozdulatát, minden pillanatát.
S ha neki adtuk, akkor kiléptünk már, fölemelkedtünk e halandó világ fölé, ott vagyunk az örökkévalóságban.”

Nyílt nap a kőszegi Árpád-házi Szent Margit Gimnáziumban

nyilt-nap-plakat-facebookra-2022-nov-10A kőszegi Árpád-házi Szent Margit Gimnázium 2022. november 10-én regisztrációhoz kötött nyílt napot tart.

X-fest buli Szombathelyen

dsc08233X-fest elnevezéssel szervezett ifjúsági keresztény zenés-táncos összejövetelt a Szombathelyi Egyházmegye ifjúsági irodája október 28-án a Szakkollégium Bárka Pincéjében.

Vasárnapi Ige - Évközi 32. vasárnap

https://www.youtube.com/embed/8beGgngtBUY

Istenről és a világról - Dr. Kürnyek Róbert atya előadásával folytatódik az ismeretterjesztő sorozat

istenrol-es-vilagrol-plakat-nov7-82022. november 7-én Zalaegerszegen, november 8-án Szombathelyen folytatódik az Istenről és a világról című egyházmegyei előadássorozat. Ezúttal dr. Kürnyek Róbert atya a liturgika világába vezeti be a hallgatókat. Helyszín Zalaegerszegen a Mindszenty-iskola, Szombathelyen a Martineum. Kezdés 18 órakor mindkét helyszínen. A plakát letölthető itt. 

Szentségimádás óvodásokkal és Fekete Szabolcs Benedek segédpüspökkel

ovodas-szentsegimadas-szombathely-23-of-29A Boldog Brenner János Óvoda Hollán Ernő utcai telephelyének nagycsoportos óvodásai október 14-én a szombathelyi Sarlós Boldogasszony székesegyház Madonna kápolnájában szentségimádásra gyűltek össze, melyet Fekete Szabolcs Benedek segédpüspök atya vezetett. 

A Béke Királynője vándormonstrancia egyházmegyénkben​

szentsegimadas-1027-of-29Vándorútra indult a Medjugorjei Béke Királynője monstrancia, amit a most épülő medjugorjei Örök Szentségimádás-kápolnában helyeznek el. November 3-án, elsőcsütörtökön a szombathelyi Zárda-templomban vettek részt a hívek szentségimádáson dr. Székely János megyéspüspök vezetésével. 

Egy társadalom embersége... – Székely János a szociális törvény módosításáról

dr-szekely-janosAz alábbiakban közreadjuk Székely János szombathelyi megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) – társadalmi kérdésekkel foglalkozó – Caritas in Veritate Bizottsága elnöke írását.

MCC rendezvény - Indulás után újratervezés? – a roma társadalom helyzet- és jövőképe Magyarországon

mccA Mathias Corvinus Collegium Alapítvány – Szombathelyi Képzési Központja 2022. november 9-én a kerekasztalbeszélgetést szervez a roma társadalom jövéképéről. A részvétel regisztrációhoz kötött. 

Olvassuk együtt a Bibliát!

bibliaA Szent Jeromos Bibliatársulat szeretettel hívja és várja mindazokat, akik nem csak egyedül, hanem közösségben is szeretnék olvasni a Bibliát.

Önismereti hétvége nőknek

onismereti-csoportujDecember 2-4. között 30 órás intenzív női önismereti hétvégére várjuk azon 30 év feletti érdeklődőket, akik szívesen foglalkoznak csoportos keretek között önismereti kérdésekkel.

Mozart: Requiem műve a szombathelyi Székesegyházban és Kőszegen a Jézus Szíve-templomban

mozart22-facebook-post-1200x1200-2x-szombathelyA VOX Savariae Ökumenikus Vegyeskar, a Güssingi Városi Kórus, valamint a Savaria Szimfonikus Zenekar tolmácsolásába Szombathelyen és Kőszegen is felhangzik Mozart: Requiem című műve. 

Halottak napja – Krisztus halála ad mindenkinek életet

halottak-napjaNovember 2-án tartjuk a halottak napját. Ezen a napon a Katolikus Egyház ünnepélyesen minden elhunytról, de különösen is a tisztulás állapotában levő szenvedő lelkekről emlékezik meg.

Mindenszentek ünnepe

mindenszentek2November 1-jén közös napon ünnepeljük az összes szentet, vagyis valamennyi megdicsőült lelket, akikről sokaságuk miatt a kalendárium külön, név szerint nem emlékezhet meg. Mindenszentek ünnepe a kötelező egyházi ünnepek közé tartozik, ezért a hívek számára előírás a szentmisén való részvétel.

MINDENSZENTEK - Élő szentmise közvetítés a Székesegyházból Halottak esti liturgiával

gyertyakMindenszentek ünnepén a szombathelyi Székesegyházból 18 órakor szentmisét közvetítünk ÉLŐ-ben. A szentmise végén Halottak esti liturgiával fejeződik be a szertartás.

Gondolatok Évközi 31. vasárnapra - Dr. Takács Gyula atyától

evkozi31-2022„Jézus értünk jött el, és itt áll előttünk. És Jézus hív bennünket, hogy bemehessünk az Ő életébe, és Jézus belép a mi hajlékunkba, ott van kegyelmével életünk minden percében, minden tettünket beragyogja, és átváltoztat minket örökkévalóvá, halhatatlanná tesz minket, mert Isten az élet Barátja, a mi örök életünk Barátja Isten.
És Jézusban, e porszem, e lehulló hajnali harmatcsepp, a mi törékeny emberségünk, íme, fölemelkedik az Égbe, és ott tündöklünk az Isten ragyogó színében, az Ő örökkévalóságának részei és részesei leszünk.”

Souvenir français - Magyarok és franciák Szent Márton földjén - kötetbemutató

toth-ferenc-konyvbemutatoja-1-of-10Szombathelyi Egyházmegyei Könyvtárban mutatták be október 28-án Tóth Ferenc: Souvenir français - Magyarok és franciák Szent Márton földjén című tanulmánykötetét.

Főúri sírra bukkantak a kőszegi Szent Jakab-templomban

lelet-koszeg-108-of-9Egy 17. századi főnemesi férfi sírja került elő néhány nappal ezelőtt a kőszegi Szent Jakab-templomban, az itt zajló ásatások során. Az értékes leletet október 28-án mutatták be a sajtó munkatársainak.