Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Szombathelyre látogatott a „Missziós tanítvány”

szikora-1Szikora Róbert énekes, dalszerző volt a Ferences esték vendége 2022. november 11-én este. Zsúfolásig megtelt a szombathelyi Szent Erzsébet ferences templom Oratórium terme. Az énekes, mint Missziós tanítvány mesélt őszintén életéről, gyermekkoráról, majd felnőttkori megtéréséről.

Családi lelkinap

lelkinap-plakat2022A Szombathelyi Egyházmegye Családpasztorációs Bizottsága szeretettel hívja egyházmegyénk családjait a Szombathelyen megrendezésre kerülő Egyházmegyei Családi Lelkinapra.

Gondolatok Évközi 33. vasárnapra - Dr. Takács Gyula atyától

evkozi33-2022„Mi megyünk a Hajnal felé, mi megyünk bent a ragyogó Fényben, az Üdvösségben élünk, és menekülünk az ítélet izzó kemencéje elől, mi futunk, futunk az örök üdvösség útján. Megyünk a szeretet ösvényén a végtelen Szeretet tündöklő életéhez, megyünk abba a Templomba, amely Templom maga az Isten, Benne élünk. És ha Benne élünk ma, minden nap, Őbenne mindörökre megmaradunk. Ha ebben a Hajnalban ébredünk, és ebben a Hajnalban térünk nyugovóra, ha ebben a Hajnalban tesszük és vesszük napközben minden cselekedetünket, akkor életünk az Örök Hajnalnak a ragyogása lesz, és mindörökké az Üdvösségben fogunk élni.”

Az Egyház megújulásának szolgálatában - 30 éves a Martineum Felnőttképző Akadémia

314954253-464970238953675-4734210547180352173-n2022. november 12-én ünnepelte megalakulásának 30 éves évfordulóját Szombathelyen a Martineum Felnőttképző Akadémia. Az ünnepségen szóba került a múlt, a jelen kor kihívásai, és megáldották az elkészült liftet is. 

A SZENTATYA, FERENC PÁPA ÜZENETE A SZEGÉNYEK VI. VILÁGNAPJÁRA

ferenc-papa-cimer„Jézus Krisztus értetek szegénnyé lett” (vö. 2Kor 8,9)

Szent Márton köpenye betakarja Európát

7aAz a megtiszteltetés érte iskolánk 7. a. osztályát, hogy kézbe vehette a világ legnagyobb Szent Márton mai köpenyének egy darabját. A több mint 1200 darabból álló köpenyt a 102. Német Katolikus Nap alkalmából Stuttgartban készítették.

Szent Márton, akinek szívében forradalom zajlott - Egyházmegyénk védőszentjére emlékeztünk Szombathelyen

szent-marton-unnep-puspoki-szentmise-7-of-9A pénteki vesperás és lampionos felvonulás után november 12-én szombaton püspöki szentmisével emlékeztek meg a Szombathelyi Egyházmegye hívei és papjai az egyházmegye védőszentjéről, Szombathely szülöttéről, Szent Márton tours-i püspökről. 

Szent Márton ünnepi szentmise - ÉLŐ közvetítés a székesegyházból

szent-marton-herma-szekesegyhazVárosunk és az egyházmegye védőszentjének tiszteletére 2022. november 12-én, szombaton délelőtt 10 órakor, ünnepi szentmisét mutat be Dr. Székely János megyéspüspök a székesegyházban, a szentbeszédet Fekete Szabolcs Benedek segédpüspök mondja.

Szent Márton élete ma is ragyog - Egyházmegyénk védőszentjét ünnepelték Szombathelyen

szent-marton-unnep-55-of-55November 11-én Szent Márton püspököt ünnepli Egyházunk. Az ókori Savariában, a mai Szombathelyen született szentről a vasi megyeszékhelyen is megemlékeztek. 

Vasárnapi Ige - Évközi 33. vasárnap

https://www.youtube.com/embed/5CEs4V_vkwg

Szentségimádás Nagykutason

16680579992832022. november 5-én a nagykutasi Idősebb Szent Jakab apostol templomban szentségimádásra gyűltek össze a hívek. Különlegessé tette az ünnepet, hogy ezen a napon érkezett a plébániatemplomba a medjugorjei Béke Királynője vándormonstrancia. A szentségmutató kegytárgyat 2011-ben a Communita Regina della Pace Egyesület adományozta Medjugorjének. Az egyesület fő tevékenysége az apostoli szolgálat, illetve minden olyan kezdeményezés támogatása, amely építi a békét és elősegíti az emberek közötti megbékélést. 

A cigányság polgárosodása elindult - A roma társadalom jelenéről és jövőbeni lehetőségeiről beszélgettek Szombathelyen

beszelgetes-19-of-20Az elmúlt években számos kormányzati program, a gazdasági és szellemi fejlődés lehetőségeinek kiaknázása, valamint állami, önkormányzati, egyházi és civil szervezetek összefogása révén megindult a roma társadalom polgárosodása, hangzott el a Mathias Corvinus Collegium által szervezett kerekasztalbeszélgetésen Szombathelyen. Az egyik cél a közeljövőben, hogy a válság ellenére sikerüljön az elért eredményeket és a kiépített esélyegyenlőségi rendszereket megtartani. 

Szent Márton vesperás - ÉLŐ közvetítés a székesegyházból

szent-marton-herma-szekesegyhaz2022. november 11-én, este 17 órától közvetítjük a Szent Márton vesperást a Székesegyházból, utána lámpás felvonulás lesz a Szent Márton templomig, ahol ünnepi megemlékezés hangzik el a város szülöttjének, az Egyházmegye védőszentjének tiszteletére.


Szent Márton tisztelete az Egyházmegyei Könyvtár online katalógusában

szent-martonSzent Márton püspökről, Szombathely védőszentjéről a sok szép vers, ének, köztéri szobor mellett gazdag irodalom is az érdeklődők rendelkezésre áll. Különösen sok kiadvány jelent meg 2016-2017-ben Szent Márton születésének 1700 éves évfordulója alkalmából Szombathelyen, a szakmai szervezetek összefogásának valamint a püspökség, az önkormányzat, a minisztériumok, helyi civil szervezetek és magánszemélyek támogatásának köszönhetően. Szent Márton ünnepéhez közeledve Aigner Géza atya kérésére számba vettük a Szombathelyi Egyházmegyei Könyvtár online katalógusa által biztosított lehetőségeket az érdeklődő olvasók számára. Intézményünk ez által is igyekszik hozzájárulni Szent Márton tiszteletéhez.

Vizitációk a Szombathelyi Egyházmegyében

akolitusavatas-a-szekesegyhazban-22022 őszén is folytatódnak a vizitációk a Szombathelyi Egyházmegyében. November 8-án Székely János megyéspüspök a Toronyi Plébánián járt. Többek között a helyi óvodába is ellátogatott, ahol a gyerekek és nevelőik kedves ajándékokkal lepték meg. 

Digitális generációk - Hitoktatók őszi továbbképzése

dsc-0570A Hitoktatási Iroda szervezésében 2022. október 15-én került megrendezésre a Szombathelyi Egyházmegye hitoktatóinak kötelező őszi továbbképzése a Brenner János Hittudományi Főiskola Szombathelyi Képzési Központjában.

Mi csak a téglát hordjuk, a Jóistent hagyjuk építkezni – Harmincéves a szombathelyi Martineum

maurer-peterA Martineum Felnőttképző Akadémia hozta el és honosította meg a katolikus felnőttképzést hazánkban mint Magyarország első ilyen jellegű intézménye. Működése fenntartásában ma meghatározó az útkeresés. Figyelik a jelzéseket, mik azok a problémák, amelyekre válaszolniuk kell. A november 12-én ünneplendó jubileum alkalmából Maurer Péter igazgatót kérdeztük.

Vita Martini - Szent Márton élete

ssent-martonEgyházmegyénk honlapján megtekinthető a Vita Martini – Szent Márton élete című film. A Szombathelyi Tv alkotása egyházmegyénk szülöttének és védőszentjének életét mutatja be. Az alkotás 2008-ban készült. 

 

Ferences esték következő előadása

festek-2022-november-page-001A héten 2022. november 11-én pénteken este 18 órakor kerül sor a FESTÉK következő előadására, melyet Szikora Róbert énekes, zeneszerző tart.

Szent Erzsébet Jótékonysági Est a Ferences templomban

jotekonysagi-est-szt-erzsebet-meghivo-page-0012022. november 17-19 között jótékonysági estek lesznek a szombathelyi Szent Erzsébet ferences templomban, amelyek a plébánia karitász helyiségének kialakítását szolgálják.