Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Gondolatok Krisztus Király vasárnapjára - Dr. Takács Gyula atyától

krisztus-kiraly-2022„Emlékezzél meg rólunk a Te országodban – így könyörgünk Krisztushoz, a Kereszt Királyához, és tudjuk, hogy Ő meghallgatja a mi kérésünket, hiszen Ő előbb szeretett bennünket, Ő szeretett bennünket kezdettől és mindvégig. Ő szeretett bennünket elveszettségünkben, és szeretetében hazavitt bennünket, és odaad az Atyának, hogy az Irgalom trónján helyünk legyen, hogy az Irgalom országában mindörökké éljünk és mindörökké dicsőítsük Őt. Őt, a Bárányt, a Kereszt Királyát, aki méltó, hogy övé legyen minden dicséret, minden áldás és minden tisztelet, mivelhogy övé a hatalom, a Szeretet hatalma az övé. Mivelhogy övé a bölcsesség, övé a Szeretet bölcsessége, azért Őt illeti meg az imádás mindörökre.”

Hálaadás a karitász munkatársakért

1119-karitasz-unnerp-szombathely-16-of-17Szent Erzsébet napján – idén november 19-én – minden évben összegyűlnek a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász munkatársai, hogy hálát adjanak szolgálatukért, az Istentől kapott kegyelmekért és egyben imádkozzanak azokért, akik jóvoltából segíteni tudnak a rászorulókon. 2022-ben is Szombathelyen a Szőllősi-templomban tartották hálaadásukat a szervezet munkatársai, önkéntesei, ahol köszöntötték azokat, akik idén egyházi, önkormányzati elismeréseket vehettek át munkájuk elismeréseként. 

Ne engedjünk az anyagi világ csábításának - Fekete Szabolcs Benedek segédpüspök szentbeszéde a Karitász ünnepségén

1119-karitasz-unnerp-szombathely-10-of-17November 19-én ünnepli egyházunk Árpád-házi Szent Erzsébetet, aki egyben a Karitász védőszentje is. A Szombathelyi Egyházmegyei Karitász éves találkozóját ezen a napon tartotta Szombathelyen a Szőllősi-templomban. Fekete Szabolcs Benedek segédpüspök szentbeszédét visszahallgathatják itt.

Admisszió a diakónus szentelés előtt

dsc-0779

Az alábbiakban Császár Róbert leendő állandó diakónus gondolatait olvashatják, aki 2022. november 12-én, három társával együtt admisszióban részesült a szombathelyi Székesegyházban. 

Ferenc pápa üzenete az ifjúsági világnapra

ferenc-papa-cimerKedves Fiatalok!

A panamavárosi ifjúsági világtalálkozó mottója ez volt: „Íme, az Úr szolgálója, történjék velem szavaid szerint” (Lk 1,38). Az eseményt követően új cél – Lisszabon, 2023 – felé vettük az irányt, és folyamatosan engedjük szívünkben visszhangozni Isten útra szólító sürgető meghívását. 2020-ban Jézus szavain elmélkedtünk: „Ifjú, mondom neked, kelj föl!” (Lk 7,14). Tavaly Pál apostol alakja inspirált bennünket, akihez a feltámadt Úr így szólt: „Kelj fel, és állj talpra! Azért jelentem meg neked, hogy terjesztője és tanúja légy annak, amit láttál, és amit még ezután fogsz látni” (ApCsel 26,16). Az út Lisszabonig hátralévő szakaszát a názáreti Szűzzel együtt járjuk végig, aki az angyali üdvözlet után rögtön „felkelt, és sietve útnak indult” (vö. Lk 1,39), hogy rokona, Erzsébet segítségére legyen. A három téma közös igéje a „felkel”, amely – jó, ha ezt észben tartjuk – a „feltámad” és az „életre kel” jelentéssel is bír.

Közös lelkigyakorlaton vettek részt a magyar püspökök

puspoki-lelki-gyak-2022-11-17-vagottA magyar püspökök szokásos lelkigyakorlatát 2022. november 14. és 18. között tartották Leányfalun, a Szent Gellért Lelkigyakorlatos Házban. Ebben az évben a lelkigyakorlaton összesen 34-en vettek részt magyarországi és határon túli egyházmegyékből. A lelkigyakorlatot Bakos Rafael karmelita szerzetes vezette.

Püspöki vizitáció Gencsapátiban

puspok-atya-az-ovodaban-2

Dr. Székely János megyés püspök atya november 9-én tartott vizitációt a Gencsapáti Plébánián. 

Kereszténydemokrata válaszok az élet kérdéseire

Kereszténydemokrata estAz évekkel ezelőtt indult „Kereszténydemokrata estek” programsorozat keretében eredetileg csak a fővárosban tartottak rendezvényeket, a Pro Civitate Dei Egyesület kezdeményezésének köszönhetően azonban 2022 januárjától már vidéki állomások is bekapcsolódtak az eseményfolyamba. Szolnok, Nagykanizsa és Andocs után negyedik helyszínként 2022. november 9-én Szombathely, a Martineum Felnőttképző Akadémia adott otthont a közéleti beszélgetéssorozat újabb állomásának. A meghívott előadó ezúttal Dr. Simicskó István, a KDNP parlamenti képviselőcsoportjának vezetője volt.

Szombathelyre látogatott a „Missziós tanítvány”

szikora-1Szikora Róbert énekes, dalszerző volt a Ferences esték vendége 2022. november 11-én este. Zsúfolásig megtelt a szombathelyi Szent Erzsébet ferences templom Oratórium terme. Az énekes, mint Missziós tanítvány mesélt őszintén életéről, gyermekkoráról, majd felnőttkori megtéréséről.

Családi lelkinap

lelkinap-plakat2022A Szombathelyi Egyházmegye Családpasztorációs Bizottsága szeretettel hívja egyházmegyénk családjait a Szombathelyen megrendezésre kerülő Egyházmegyei Családi Lelkinapra.

Gondolatok Évközi 33. vasárnapra - Dr. Takács Gyula atyától

evkozi33-2022„Mi megyünk a Hajnal felé, mi megyünk bent a ragyogó Fényben, az Üdvösségben élünk, és menekülünk az ítélet izzó kemencéje elől, mi futunk, futunk az örök üdvösség útján. Megyünk a szeretet ösvényén a végtelen Szeretet tündöklő életéhez, megyünk abba a Templomba, amely Templom maga az Isten, Benne élünk. És ha Benne élünk ma, minden nap, Őbenne mindörökre megmaradunk. Ha ebben a Hajnalban ébredünk, és ebben a Hajnalban térünk nyugovóra, ha ebben a Hajnalban tesszük és vesszük napközben minden cselekedetünket, akkor életünk az Örök Hajnalnak a ragyogása lesz, és mindörökké az Üdvösségben fogunk élni.”

Az Egyház megújulásának szolgálatában - 30 éves a Martineum Felnőttképző Akadémia

314954253-464970238953675-4734210547180352173-n2022. november 12-én ünnepelte megalakulásának 30 éves évfordulóját Szombathelyen a Martineum Felnőttképző Akadémia. Az ünnepségen szóba került a múlt, a jelen kor kihívásai, és megáldották az elkészült liftet is. 

A SZENTATYA, FERENC PÁPA ÜZENETE A SZEGÉNYEK VI. VILÁGNAPJÁRA

ferenc-papa-cimer„Jézus Krisztus értetek szegénnyé lett” (vö. 2Kor 8,9)

Szent Márton köpenye betakarja Európát

7aAz a megtiszteltetés érte iskolánk 7. a. osztályát, hogy kézbe vehette a világ legnagyobb Szent Márton mai köpenyének egy darabját. A több mint 1200 darabból álló köpenyt a 102. Német Katolikus Nap alkalmából Stuttgartban készítették.

Szent Márton, akinek szívében forradalom zajlott - Egyházmegyénk védőszentjére emlékeztünk Szombathelyen

szent-marton-unnep-puspoki-szentmise-7-of-9A pénteki vesperás és lampionos felvonulás után november 12-én szombaton püspöki szentmisével emlékeztek meg a Szombathelyi Egyházmegye hívei és papjai az egyházmegye védőszentjéről, Szombathely szülöttéről, Szent Márton tours-i püspökről. 

Szent Márton ünnepi szentmise - ÉLŐ közvetítés a székesegyházból

szent-marton-herma-szekesegyhazVárosunk és az egyházmegye védőszentjének tiszteletére 2022. november 12-én, szombaton délelőtt 10 órakor, ünnepi szentmisét mutat be Dr. Székely János megyéspüspök a székesegyházban, a szentbeszédet Fekete Szabolcs Benedek segédpüspök mondja.

Szent Márton élete ma is ragyog - Egyházmegyénk védőszentjét ünnepelték Szombathelyen

szent-marton-unnep-55-of-55November 11-én Szent Márton püspököt ünnepli Egyházunk. Az ókori Savariában, a mai Szombathelyen született szentről a vasi megyeszékhelyen is megemlékeztek. 

Vasárnapi Ige - Évközi 33. vasárnap

https://www.youtube.com/embed/5CEs4V_vkwg

Szentségimádás Nagykutason

16680579992832022. november 5-én a nagykutasi Idősebb Szent Jakab apostol templomban szentségimádásra gyűltek össze a hívek. Különlegessé tette az ünnepet, hogy ezen a napon érkezett a plébániatemplomba a medjugorjei Béke Királynője vándormonstrancia. A szentségmutató kegytárgyat 2011-ben a Communita Regina della Pace Egyesület adományozta Medjugorjének. Az egyesület fő tevékenysége az apostoli szolgálat, illetve minden olyan kezdeményezés támogatása, amely építi a békét és elősegíti az emberek közötti megbékélést.