Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Segíteni az élet növekedését – Organikus pedagógia szakirányú továbbképzés indul Szombathelyen 2023 februárjában

Pécsi Rita_Organikus pedagógiaMi jelenthet megoldást korunk oktatási válságára? Miért lenne fontos az IQ helyett az érzelmi intelligencia fejlesztésére gondot fordítani? Hogyan kaphat ebben szerepet egy keresztény értékrenden alapuló nevelési stratégia? Napjainkban számos kihívással találkoznak a szülők és a pedagógusok a nevelő-oktató munka során. Kapaszkodókat, iránytűket keresnek, amelyek segíthetik őket a jövő generációját felkészíteni a nagybetűséletre. Ebben lehet támasz az Organikus Pedagógia, amely szakirányú továbbképzésként 2023 februárjában Szombathelyen is elindul. A szakvezető, Uzsalyné Pécsi Rita PhD, neveléskutató, főiskolai tanár a Szombathelyi Egyházmegye oktatási-nevelési intézményeit vezető pedagógusainak tart az általa kidolgozott szemléletmódról felkészítést ősztől. Az egyik alkalom után kértük meg, hogy segítsen megérteni az Organikus Pedagógia mibenlétét és beszéljen arról: milyen változásokat hoz az ember életében ez a szemléletmód. 

Szekció felelősi kinevezést kapott Székely János megyéspüspök​

dr-szekely-janosAz Európai Püspöki Konferenciák Tanácsának (CCEE) elnökégének a szakbizottságok elnökeivel tartott ülésén - amelyet online tartottak november 24-én -  sor került a CCEE Bizottságait alkotó szekciók felelős püspökeinek a megválasztására.


Adventi hangverseny a szombathelyi ferenceseknél

capella2December 10-én adventi koncertet adott a szombathelyi ferenceseknél a Capella Savaria Zenekar. 

Adventi hajnali szentmise-közvetítés a Székesegyházból ÉLŐ-ben

hajnali-szentmise-december-22Élő hajnali szentmise közvetítést adunk december 22-én reggel 6 órától a szombathelyi Székesegyházból.

A közvetítést megtekinthetik ide kattintva. 

300 éve befalazott kriptákat nyitottak meg Kőszegen

régészeti feltárás kőszegen300 éve elfeledett, befalazott kriptákra bukkantak a régészek a kőszegi Szent Jakab-templom feltárásakor. A sírboltokat a Nemzeti Népegészségügyi Központ szakértőinek felügyelete mellett nyitották meg, akik levegőmintákat vettek. Az ásatások során egy korábbi templom maradványai is előkerültek.


Szent Márton nyomában a Rumi Gyermekotthon lakóival

gyerekek-latogatasa-126-of-126Régi ismerősökkel találkozott december 8-án Székely János megyéspüspök. A Rumi Gyermekotthon lakóinak egy csoportja látogatott Szombathelyre, hogy megismerjék Szent Márton életét, bejárják a Szent Márton Látogatóközpontot.

„Találkozás” - Bősze Ádám a szombathelyi ferenceseknél

festekDecember 9-én a Ferences Esték előadássorozat keretében János atya egy csinos, élénk tekintetű, őszülő halántékú, rakoncátlan tincsével fiatalosnak tűnő férfit vezetett az előadói asztalhoz. Aki nem ismerte volna, megszólalása után hangjáról azonnal ráismert a Bartók Rádió műsorvezetőjére, a szerkesztőre, a zenetörténészre, Bősze Ádámra. Az előadás a „Találkozás” címet kapta. Adventben találkozásunk a Ferenc atya vezette közös énekkel vette kezdetét. 

Adventi hajnali szentmise-közvetítés a Székesegyházból ÉLŐ-ben

hajnali-szentmise-december-21Élő hajnali szentmise közvetítést adunk december 21-én reggel 6 órától a szombathelyi Székesegyházból.

A közvetítést megtekinthetik ide kattintva. 

Adventi hangverseny – Capella Savaria 2022. december 10.

fernces3Novemberi hangversenyünk után ismét örömmel töltött el minket a szeretetteljes fogadtatás. Jó érzés volt, hogy a kinti zord hideg ellenére is megtelt a templom. Harcoltunk a hideg ellen benn is, de lelkünket már melegítette a sok érdeklődő tekintet, akik nyitottak voltak a felcsendülő barokk zeneművek varázslatára.

Adventi hajnali szentmise-közvetítés a Székesegyházból ÉLŐ-ben

hajnali-szentmise-december-20Élő hajnali szentmise közvetítést adunk december 20-án reggel 6 órától a szombathelyi Székesegyházból.

A közvetítést megtekinthetik ide kattintva. 

Segítség Kárpátaljára

karitaszA háború miatt nehéz helyzetbe kerül kárpátaljai családok megsegítésére kéri nagylelkű támogatásunkat a „Szent Márton Karitász” Kárpátaljai Megyei Jótékonysági Alapítvány. Fehér Ferenc egyházmegyei karitászigazgató levelét olvashatják. 

Cserkészkarácsony - Ünnep - Csesztreg

5A 362. Szent Mihály Cserkészcsapat Boldog Buzád raja 2022. december 17-én tartotta meg cserkészkarácsonyát Csesztregen a nemrég átadott Kerkai Házban.

Advent fényei Hagyárosböröndön

img-3437Karácsonyhoz közeledve Hagyárosböröndön is meggyújtották az adventi koszorú harmadik és negyedik gyertyáját. 

Vasárnapi Ige - Advent 4. vasárnap

https://www.youtube.com/embed/zNHSxOkC8jA

Adventi hajnali szentmise-közvetítés a Székesegyházból ÉLŐ-ben

hajnali-szentmise-december-19Élő hajnali szentmise közvetítést adunk december 19-én reggel 6 órától a szombathelyi Székesegyházból.

A közvetítést megtekinthetik ide kattintva. 

Vasárnapi gondolatok - Takács Gyula csörötneki plébános gondolatai

advent4-2022Advent 4. vasánapján dr. Takács Gyula csörötneki plébános osztja meg gondolatait. 

Gondolatok Advent 4. vasárnapjára - Dr. Takács Gyula atyától

advent4-2022„Az Úr közeleg.
Most már fölemeljük tekintetünket, és csak Őt látjuk, látjuk közeledni.
Az üdvösség valóban közel van hozzánk.
S amikor itt van, minden igyekezetünk múltán, minden törekvésünket elfeledve csak állunk az Istenünk előtt, aki alászáll a földre.
Allunk előtte, mint a kicsiny gyermek, és leborulunk az Ő szeretetének jászolánál.
Ő a mi Üdvösségünk. Ő tette meg, az Ő kegyelme.
Benne élni az Üdvözítő jelenlétében, az Ő ajándéka lenni, a kegyelem életét élni, ez az üdvösségünk élete, ez az ünnep.”

Adventi hajnali szentmise-közvetítés a Székesegyházból ÉLŐ-ben

hajnali-szentmise-december-17Élő hajnali szentmise közvetítést adunk december 17-én reggel 6 órától a szombathelyi Székesegyházból.

A közvetítést megtekinthetik ide kattintva. 

Adventi hajnali szentmise-közvetítés a Székesegyházból ÉLŐ-ben

hajnali-szentmise-december-16Élő hajnali szentmise közvetítést adunk december 16-án reggel 6 órától a szombathelyi Székesegyházból.

A közvetítést megtekinthetik ide kattintva. 

Betlehemes játék a Püspöki Hivatalban

betlehemes-jatek-57-of-72December 15-én a Boldog Brenner János Óvoda Szív Csoportja és óvónőik örvendeztették meg betlehemes játékukkal a Püspöki Hivatal dolgozóit. Köszönjük!