Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Hogy a papság és a világiak együtt haladjanak – Interjú Székely János szombathelyi megyéspüspökkel

Nemzetközi találkozóFebruár 16. és 18. között tartották a vatikáni új szinódusi aulában a püspöki konferenciák világiakért felelős referenseinek nemzetközi konferenciáját, a világ minden tájáról érkezett kétszáz résztvevővel. Magyarországot Székely János szombathelyi megyéspüspök képviselte. Vele beszélgetett a Vatikáni Rádió stúdiójában Vértesaljai László SJ. Az interjút szerkesztve közöljük.

Március 17-én folytatódik a Ferences Esték sorozat Szombathelyen

meghivo-festek-2023-marcius-17Március 17-én folytatódik a Ferences Esték sorozat Szombathelyen. A vendég: Földi-Kovács Andrea. A tavaszi előadássorozat plakátja letöltheti itt. 

Csend és hitelesség - telt ház volt Szentgotthárdon a Legyetek szeretettel! című film díszbemutatóján

brenner-film-bemutato-vaol-huNéma csend, hitelesség, megdöbbenés és egyúttal megkönnyebbülés - így lehetne röviden jellemezni a Brenner János életét bemutató, Legyetek szeretettel című film szentgotthárdi díszbemutatóját és az azt követő közönségtalálkozót. (www.vaol.hu)

Őszentsége Ferenc pápa apostoli látogatást tesz Magyarországon

ferenc-papaAz alábbiakban közreadjuk az Apostoli Nunciatúra és a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) Állandó Tanácsának közleményét Ferenc pápa április 28. és 30. közötti magyarországi látogatásáról.

Példakép, mint édesapa, mint Istenhívő keresztény - Beszélgetés Batthyány-Strattmann Lászlóról a család szemszögéből

batthyany-laszlo-orvos-3Martinus havilapunk márciusi számában beszélgetést olvashatnak a Batthyány családdal, akik nemrég mutatták be a Boldog Batthyány-Strattmann Lászlóról készített filmjüket. Ízelítő a beszélgetésből, amelyet a film kapcsán készítettünk Batthyány-Schmidt Margittal és Batthyány Boldizsárral. Havilapunkat – amely elsőpénteken jelenik meg, március 3-án – keressék a templomokban és a Martinus Kiadóban. A cikk végén a film linkjét is megtalálják! 

"Az önfegyelem és a jóakarat fejlesztésének útja" - Hóvégi Lélekformáló Szentóra a szombathelyi szaléziekkel

Hóvégi Lélekformáló SzentóraA nehézségek (pl. a hideg) leküzdésére több mindent fejlesztettünk, finomhangolást végeztünk és végzünk. De továbbra is érvényes: alapvetően az Úr az, aki vonz bennünket! Ezért is várnak mindenkit szeretettel a szombathelyi szaléziek Hóvégi Lélekformáló Szentórájukra február 28-án, kedden 18.15-re a Szent Kvirin-templomba. A plakát letölthető itt. 

A szombathelyi moziban a Boldog Brenner János életéről szóló tévéfilmsorozat

agora-mozi-legyetekszerettelAz egykori káplán életét feldolgozó alkotást Legyetek szeretettel! címmel március 6-án, 13-án és 20-án vetíti az AGORA-Savaria Filmszínház. Részletek a mellékelt plakáton, amely letölthető itt. 

 

Elsőcsütörtöki szentségimádás Szombathelyen a Székesegyházban

plakat-23marcMárcius 2-án 18 órakor Székely János megyéspüspök mutat be szentmisét a Székesegyházban Szombathelyen. Ezt követően zenés szentségimádásra kerül sor. A plakát megtekinthető itt. 

„AZ ORVOSOK HERCEGE - Boldog Batthyány-Strattmann László”

batthyany-laszlo-orvos-2A Magyar Batthyány Alapítvány 50 perces dokumentumfilmet forgatott Batthyány-Strattmann László életútjáról, melyen keresztül szeretnék minél több helyszínen, minél több emberrel megismertetni a Boldog életútját, szentségében rejlő értékeket. A filmet Szombathelyen és Zalaegerszegen is nagy érdeklődés mellett vetítettük. Az Alapítvány jóvoltából a film már elérhető online: „AZ ORVOSOK HERCEGE - Boldog Batthyány-Strattmann László” című dokumentumfilm. Mit üzen nekünk Batthyány-Strattmann László itt és most a XXI. században? A film megtekinthető itt. 

Nehéz kérdések-világos válaszok - online előadássorozat aktuális hit- és társadalmi kérdésekről március 1-jén

nehez-kerdesek-plakatok-2023-i-onlineMegrendülve és bizalommal - Az Oltáriszentség tisztelete, ki áldozhat, hogyan áldozzunk...  címmel Bodorkós Imre plébános tart előadást a Nehéz kérdések-világos válaszok online sorozatunkban. 

Gondolatok Nagyböjt 1. vasárnapra - Takács Gyula csörötneki plébános gondolatai

nagybojt-1-2023Nagyböjt 1. vasárnapjára rendelt szentrási szakaszokról dr. Takács Gyula csörötneki plébános osztja meg gondolatait. 

Új hangjáték a szerzetesrendek feloszlatásáról a Magyar Katolikus Rádióban

magyar-katolikus-radioMindig nagy öröm, ha egy új hangjátékot hozhatunk létre. Különösen izgalmas feladat, ha olyan témát dolgozhatunk fel, amely hiánypótló. A Magyar Katolikus Rádió új hangjátékáról. 

Ferenc pápa a világiak szerepéről: Jézus sem egyedül élte meg nyilvános működését

TanácskozásA helyi egyházak püspöki konferenciái világiakért felelős referenseinek nemzetközi konferenciáját tartották február 16. és 18. között a Vatikánban, a VI. Pál aula új szinódusi termében. A világaikért felelős hatvan püspök referens közt a magyar egyházat Székely János szombathelyi megyéspüspök képviselte.

Pavlics István atya vehette át a Hit pajzsa díjat

hit-pajzsa-12-of-22A kommunizmus idején tanúsított hitéhez hűséges magatartásáért Pavlics István atya, egykori jánosházi plébános kapta 2023-ban a Hit pajzsa díjat, melyet február 24-én adtak át számára Szombathelyen. A díjat megosztva kapta. Február 25-én Budapesten adják át a másik díjazott számára az elismerést. (www.vaol.hu)

Istenről és a világról - teológiai előadások közérthetően február 27-28-án

istenrol-es-vilagrol-plakat-2023-iFebruár 27-én Zalaegerszegen a Mindszenty-iskolában, majd 28-án Szombathelyen, a Martineumban tart erkölcstani kérdésekről előadást Merkli Ferenc vasszécsenyi plébános az Istenről és a világról sorozat keretében. Kezdés: 18 óra. 

Március 4-én Budapesten lesz Martos Levente Balázs püspökké szentelése

12Ferenc pápa február 3-án Martos Levente Balázst, a Központi Papnevelő Intézet rektorát trebai címzetes püspökké és az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye segédpüspökévé nevezte ki. Püspökké szentelése március 4-én délelőtt 10 órakor lesz a budapesti Szent István-bazilikában.

Keresztút a Székesegyházban - ÉLŐ közvetítés

szekes-fooltarNagyböjt péntekjein délután 5 órától keresztúti imát közvetítünk a Székesegyházból.

Hamvazószerda Pákán

hamvazoszerda5Hamvazószerdán, február 22-én este szentmisére gyűlt össze a Hívek közössége a pákai templomban.

Stációs szentmise a szombathelyi ferenceseknél

stacios-szentmise-ferencesek-15-of-15A szombathelyi stációs szentmisejárás a Szent Erzsébet-templomban folytatódott február 24-én.

Nehéz kérdések világos válaszok - Online előadássorozat 2. félév

331779758-1166555850585783-316506007323715130-nMárcius 1-jén, Bodorkós Imre szentgotthárdi plébános előadásával folytatódik a Nehéz kérdések világos válaszok című online előadássorozat. A plakát letölthető itt.