Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

A teljes igazság maga Krisztus – Püspökké szentelték Martos Levente Balázst

Püspökké szentelésFerenc pápa Martos Levente Balázst, a Központi Papnevelő Intézet rektorát az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye segédpüspökévé nevezte ki. Az új püspököt a budapesti Szent István-bazilikában szentelte Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek március 4-én. A társszentelők Michael Wallace Banach, Magyarország apostoli nunciusa és Székely János szombathelyi megyéspüspök voltak.

Vasárnapi Ige - Nagyböjt 2. vasárnap

https://www.youtube.com/embed/arUNanu1srI

Gondolatok Nagyböjt 2. vasárnapra - Takács Gyula csörötneki plébános gondolatai

nagybojt-2-2023Nagyböjt 2. vasárnapjának szentírási szakaszairól Takács Gyula csörötneki plébános osztja meg gondolatait. 

Megemlékezés Szombathely bombázásáról március 4-én

agora-marcius4-bombazas-meghivo-2023-210x100Március 4-én emlékeznek meg Szombathely bombázásának 78. évfordulójáról. A szervezők mindenkit várnak a megemlézésre, amelynek zárásaként dr. Székely János megyéspüspök szentmisét mutat be 18 órakor a Székesegyházban. A meghívó letölthető itt. 

Istenről és a világról - Merkli Ferenc atya előadása

istenrol-es-a-vilagrol-erkolcstan-merkli-ferenc-9-of-51Február 28-án tartott előadást Merkli Ferenc vasszécsenyi plébános, az Istenről és a világról sorozat keretében Erkölcstani kérdésekről. Előadását megnézhetik itt.

Családok keresztújta március 26-án Vasváron

plakat-1A Szombathelyi Egyházmegye szeretettel hívja a családokat közös keresztútjárásra március 26-án Vasvárra. Stációs szentmise a Kálvária-templomban Szombathelyen

stacios-szentmise-kalvaria-22-of-36Március 3-án a Kálvária-templomban folytatódott a stációs szentmisejárás Szombathelyen. Fekete Szabolcs Benedek segédpüspök mondott szentbeszédet. Legközelebb március 8-án, szerdán, a szőllősi Jézus Szíve-templomba várják a híveket 6.30-ra. 

Egyházmegyei zarándoklat Rómába - repülővel

plakat-o-051519-23-rTovábbra is bátorítunk minden érdeklődőt, hogy vegyen részt a Szombathelyi Egyházmegye római zarándoklatán május 15-19-e között. Akik a buszos utat nem vállalják, azok repülővel is utazhatnak. Lelki vezető: Bodorkós Imre szentgotthárdi plébános atya. A plakát letölthető itt.

Imádság Ferenc pápa magyarországi látogatására készülve

mkpk-logo-vonalA Magyar Katolikus Püspöki Konferencia imádsága Ferenc pápa magyarországi látogatására készülve. 

A megújult Villa Mater Redemptoris ismét vár mindenkit Rómába

vmr-a4-2023-plakat-webMárcius 1-jén újra megnyitotta kapuit Rómában a Villa Mater Redemptoris. Zarándokoknak kedvezményt is biztosítanak a foglalás árából. A zarándokház plakátja letölthető itt. 

Bemutatták Ferenc pápa magyarországi apostoli útjának logóját és mottóját

logo-papalatogatasA logó központi eleme a budapesti Lánchídra utal, amely Magyarország legrégebbi állandó dunai hídja. Az ország és a főváros fontos jelképe, amelyet eredetileg azért építettek, hogy összekössék Budát és Pestet. Ez arra a Szentatya által többször hangsúlyozott gondolatra utal, amely szerint fontos az emberek között hidakat építeni.

Stációs szentmise március 1-jén az újperinti templomban

stacios-szentmise-ujperint-11-of-312023. március 1-jén az újperinti templomban folytatódott a stációs szentmisejárás Szombathelyen. Székely János megyéspüspök volt a szentmise főcelebránsa és mondott szentbeszédet. Március 3-án a Szent Kereszt-templomba (Kálvária) hívják a híveket reggel 6.30-ra stációs szentmisére. (Fotó: Hegyi Sándor)

A pap nem önmagában, hanem Krisztusban bízik – Beszélgetés a Parma Fidei díjas Pavlics Istvánnal

pavlics-istvan-atya-7-of-12A Parma fidei – Hit pajzsa díjat minden évben egy-egy olyan papnak vagy szerzetesnek ítélik oda, aki a kommunista diktatúra idején is hűséges maradt hitéhez, magyarságához. Az idei év egyik díjazottja a nyolcvannyolc éves Pavlics István érdemesült esperes, kanonok, nyugalmazott plébános. A szombathelyi püspöki palota mellett lévő papi otthonban beszélgettünk vele. (www.magyarkurir.hu)

Pásztorok és világi hívők közös úton - Beszámoló a Világiak, a Család és az Élet Pápai Dikasztériuma által szervezett nemzetközi konferenciáról

Római KonferenciaFebruár 16. és 18. között tartották a vatikáni új szinódusi aulában a püspöki konferenciák világiakért felelős referenseinek nemzetközi konferenciáját, a világ minden tájáról érkezett kétszáz résztvevővel. Magyarországot Székely János szombathelyi megyéspüspök képviselte. 

Hogy a papság és a világiak együtt haladjanak – Interjú Székely János szombathelyi megyéspüspökkel

Nemzetközi találkozóFebruár 16. és 18. között tartották a vatikáni új szinódusi aulában a püspöki konferenciák világiakért felelős referenseinek nemzetközi konferenciáját, a világ minden tájáról érkezett kétszáz résztvevővel. Magyarországot Székely János szombathelyi megyéspüspök képviselte. Vele beszélgetett a Vatikáni Rádió stúdiójában Vértesaljai László SJ. Az interjút szerkesztve közöljük.

Március 17-én folytatódik a Ferences Esték sorozat Szombathelyen

meghivo-festek-2023-marcius-17Március 17-én folytatódik a Ferences Esték sorozat Szombathelyen. A vendég: Földi-Kovács Andrea. A tavaszi előadássorozat plakátja letöltheti itt. 

Csend és hitelesség - telt ház volt Szentgotthárdon a Legyetek szeretettel! című film díszbemutatóján

brenner-film-bemutato-vaol-huNéma csend, hitelesség, megdöbbenés és egyúttal megkönnyebbülés - így lehetne röviden jellemezni a Brenner János életét bemutató, Legyetek szeretettel című film szentgotthárdi díszbemutatóját és az azt követő közönségtalálkozót. (www.vaol.hu)

Őszentsége Ferenc pápa apostoli látogatást tesz Magyarországon

ferenc-papaAz alábbiakban közreadjuk az Apostoli Nunciatúra és a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) Állandó Tanácsának közleményét Ferenc pápa április 28. és 30. közötti magyarországi látogatásáról.

Példakép, mint édesapa, mint Istenhívő keresztény - Beszélgetés Batthyány-Strattmann Lászlóról a család szemszögéből

batthyany-laszlo-orvos-3Martinus havilapunk márciusi számában beszélgetést olvashatnak a Batthyány családdal, akik nemrég mutatták be a Boldog Batthyány-Strattmann Lászlóról készített filmjüket. Ízelítő a beszélgetésből, amelyet a film kapcsán készítettünk Batthyány-Schmidt Margittal és Batthyány Boldizsárral. Havilapunkat – amely elsőpénteken jelenik meg, március 3-án – keressék a templomokban és a Martinus Kiadóban. A cikk végén a film linkjét is megtalálják! 

"Az önfegyelem és a jóakarat fejlesztésének útja" - Hóvégi Lélekformáló Szentóra a szombathelyi szaléziekkel

Hóvégi Lélekformáló SzentóraA nehézségek (pl. a hideg) leküzdésére több mindent fejlesztettünk, finomhangolást végeztünk és végzünk. De továbbra is érvényes: alapvetően az Úr az, aki vonz bennünket! Ezért is várnak mindenkit szeretettel a szombathelyi szaléziek Hóvégi Lélekformáló Szentórájukra február 28-án, kedden 18.15-re a Szent Kvirin-templomba. A plakát letölthető itt.