Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Tavaszi programok a Martineumban

MartineumA szombathelyi Martineum Felnőttképző Akadémia szeretettel ajánlja mindenki figyelmébe tavaszi programjait. 

Szombathelyen is Legyetek szeretettel! - Telt ház fogadta a Brenner-filmet hétfőn este a Savaria moziban

b7c1374f56134cee91ba468d01b8af9aA szentgotthárdi díszbemutató után a szombathelyi Agora - Savaria moziban is műsorra tűzték a Legyetek szeretettel! című filmet, amely a vértanú pap, Brenner János életét mutatja be nyolc részben. Hétfőn este az első három epizód vetítésére került sor telt ház előtt. Háromszázötven nézője volt a Szilágyi Andor rendezte filmnek, amelynek főszereplője Jámbor Nándor, a Weöres Sándor Színház társulatának korábbi tagja.  (www.vaol.hu)

Megtalálni a személyes feladatokat - Szinódusi találkozó akolitusokkal Celldömölkön

akolitusok-talalkozoja-32-of-48Március 5-én szinódusi találkozón vettek részt egyházmegyénk akolitusai Székely János megyéspüspökkel Celldömölkön.

Misztika a mindennapokban - Könyvbemutató és kerekasztal-beszélgetés Székely János megyéspüspökkel

Misztika a mindennapokbanDr. Székely János megyéspüspök részvételével kerekasztal-beszélgetést szerveznek Budapesten március 23-án. A meghívó letölthető itt. 

Megjelent a Martinus 2023/3. száma - Ajánló

2023-03-marc-promoMegjelent egyházmegyénk havilapjának márciusi száma. Keressék a plébániákon és a Martinus Kiadóban. Az ajánló letölthető itt. 

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia körlevele a 2023. évi nagyböjti tartósélelmiszer-gyűjtésről

mkpk-logo-vonal-magyar-transpA Magyar Katolikus Püspöki Konferencia nagyböjti tartósélelmiszer-gyűjtésről szóló körlevelét adjuk közre. 

A teljes igazság maga Krisztus – Püspökké szentelték Martos Levente Balázst

Püspökké szentelésFerenc pápa Martos Levente Balázst, a Központi Papnevelő Intézet rektorát az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye segédpüspökévé nevezte ki. Az új püspököt a budapesti Szent István-bazilikában szentelte Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek március 4-én. A társszentelők Michael Wallace Banach, Magyarország apostoli nunciusa és Székely János szombathelyi megyéspüspök voltak.

Vasárnapi Ige - Nagyböjt 2. vasárnap

https://www.youtube.com/embed/arUNanu1srI

Gondolatok Nagyböjt 2. vasárnapra - Takács Gyula csörötneki plébános gondolatai

nagybojt-2-2023Nagyböjt 2. vasárnapjának szentírási szakaszairól Takács Gyula csörötneki plébános osztja meg gondolatait. 

Megemlékezés Szombathely bombázásáról március 4-én

agora-marcius4-bombazas-meghivo-2023-210x100Március 4-én emlékeznek meg Szombathely bombázásának 78. évfordulójáról. A szervezők mindenkit várnak a megemlézésre, amelynek zárásaként dr. Székely János megyéspüspök szentmisét mutat be 18 órakor a Székesegyházban. A meghívó letölthető itt. 

Istenről és a világról - Merkli Ferenc atya előadása

istenrol-es-a-vilagrol-erkolcstan-merkli-ferenc-9-of-51Február 28-án tartott előadást Merkli Ferenc vasszécsenyi plébános, az Istenről és a világról sorozat keretében Erkölcstani kérdésekről. Előadását megnézhetik itt.

Családok keresztújta március 26-án Vasváron

plakat-1A Szombathelyi Egyházmegye szeretettel hívja a családokat közös keresztútjárásra március 26-án Vasvárra. Stációs szentmise a Kálvária-templomban Szombathelyen

stacios-szentmise-kalvaria-22-of-36Március 3-án a Kálvária-templomban folytatódott a stációs szentmisejárás Szombathelyen. Fekete Szabolcs Benedek segédpüspök mondott szentbeszédet. Legközelebb március 8-án, szerdán, a szőllősi Jézus Szíve-templomba várják a híveket 6.30-ra. 

Egyházmegyei zarándoklat Rómába - repülővel

plakat-o-051519-23-rTovábbra is bátorítunk minden érdeklődőt, hogy vegyen részt a Szombathelyi Egyházmegye római zarándoklatán május 15-19-e között. Akik a buszos utat nem vállalják, azok repülővel is utazhatnak. Lelki vezető: Bodorkós Imre szentgotthárdi plébános atya. A plakát letölthető itt.

Imádság Ferenc pápa magyarországi látogatására készülve

mkpk-logo-vonalA Magyar Katolikus Püspöki Konferencia imádsága Ferenc pápa magyarországi látogatására készülve. 

A megújult Villa Mater Redemptoris ismét vár mindenkit Rómába

vmr-a4-2023-plakat-webMárcius 1-jén újra megnyitotta kapuit Rómában a Villa Mater Redemptoris. Zarándokoknak kedvezményt is biztosítanak a foglalás árából. A zarándokház plakátja letölthető itt. 

Bemutatták Ferenc pápa magyarországi apostoli útjának logóját és mottóját

logo-papalatogatasA logó központi eleme a budapesti Lánchídra utal, amely Magyarország legrégebbi állandó dunai hídja. Az ország és a főváros fontos jelképe, amelyet eredetileg azért építettek, hogy összekössék Budát és Pestet. Ez arra a Szentatya által többször hangsúlyozott gondolatra utal, amely szerint fontos az emberek között hidakat építeni.

Stációs szentmise március 1-jén az újperinti templomban

stacios-szentmise-ujperint-11-of-312023. március 1-jén az újperinti templomban folytatódott a stációs szentmisejárás Szombathelyen. Székely János megyéspüspök volt a szentmise főcelebránsa és mondott szentbeszédet. Március 3-án a Szent Kereszt-templomba (Kálvária) hívják a híveket reggel 6.30-ra stációs szentmisére. (Fotó: Hegyi Sándor)

A pap nem önmagában, hanem Krisztusban bízik – Beszélgetés a Parma Fidei díjas Pavlics Istvánnal

pavlics-istvan-atya-7-of-12A Parma fidei – Hit pajzsa díjat minden évben egy-egy olyan papnak vagy szerzetesnek ítélik oda, aki a kommunista diktatúra idején is hűséges maradt hitéhez, magyarságához. Az idei év egyik díjazottja a nyolcvannyolc éves Pavlics István érdemesült esperes, kanonok, nyugalmazott plébános. A szombathelyi püspöki palota mellett lévő papi otthonban beszélgettünk vele. (www.magyarkurir.hu)

Pásztorok és világi hívők közös úton - Beszámoló a Világiak, a Család és az Élet Pápai Dikasztériuma által szervezett nemzetközi konferenciáról

Római KonferenciaFebruár 16. és 18. között tartották a vatikáni új szinódusi aulában a püspöki konferenciák világiakért felelős referenseinek nemzetközi konferenciáját, a világ minden tájáról érkezett kétszáz résztvevővel. Magyarországot Székely János szombathelyi megyéspüspök képviselte.