Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Nagypéntek Urunk kereszthalála - ÉLŐ közvetítés

nagypentek5Nagypénteken délután 15 órakor kezdődik a püspöki liturgia, amiben Krisztus halálára emlékezik az egyház.

Gondolatok Nagypéntekre - Takács Gyula csörötneki plébános gondolatai

nagypentek-2023„Ma, nagypénteken a kín és fájdalom, a vér, a sebek, a halál, Krisztus keresztjének mélységes mélye, titokzatos mélysége áll előttünk.
Megyünk e mélység felé, elmerülünk Krisztus halálának titkában, eggyé válunk vele.
De Krisztus keresztjét teljességében akkor értjük meg, ha ott vagyunk a szentmisén, és minden szentmisén tudjuk: ez a kereszt.
Az Ő szent Testének vételekor mindig tudjuk: ez a kereszt.
Amikor Krisztus szent Testét vesszük, olyankor a kereszten feláldozott, értünk odaadott Testet és az értünk kiontott drága Vért vesszük.
A gyengék Gyámola Ő, Ő a Remény, Ő az éhezők Étele, Ő a sötétségben ülő nép Világossága, Ő a Fény a vakok szemében. Ő az Üdvösség.

Ünnep Krisztus keresztje, vigasztaló ünnep az embereknek.”

A paradicsomkert a bensőnkben van

nagyböjti lelkigyakorlatA paradicsomkertben jártunk a Martineum Felnőttképző Akadémia nagyböjti lelkigyakorlatán. Friss forrásra találtunk az édenkertben Csernai Balázs atya segítségével. Nagyhét előtt, Virágvasárnapra készülve lelkünkbe élő vízként csorgatta az okos, meggyőző gondolatokat Balázs atya. Képzeletben elvezetett bennünket a ciszternától a kúton át az élő víz forrásához, vagyis az élet forrásához.  Megmutatta nekünk, hol található az élő víz.  Beszélt a paradicsomkertről, ahol az élő víz fakad; a szamariai asszonyról, akinek élő vizet kínált Jézus. Kerestük a forrást mi is...

Van kikötő az életünkben: Krisztus! - Püspöki szentmise volt a Szakkollégiumban

20230405-2036072023. április 5-én, nagyszerda estéjén püspöki szentmise volt a szombathelyi II. János Pál Katolikus Szakkollégium kápolnájában.

Nagypénteki zsolozsma - ÉLŐ közvetítés

nagypentek6Nagypénteken reggel 8 órakor az egyházmegye főpásztora papjaival és papnövendékeivel zsolozsmát imádozik a Székesegyházban.

Székely János: Jézus példabeszédei – Kis történetek a nagy történetről

szekely-janos-kis-tortenetek-a-nagy-tortenetrolA szombathelyi megyéspüspök kötetében lelkigyakorlatokon elhangzott elmélkedéseket olvashatunk, melyek abban szeretnének segítséget nyújtani számunkra, hogy Jézus példabeszédeit újra, mélyebben, értőbb szívvel meghallgassuk.

Gondolatok Nagycsütörtökre - Takács Gyula csörötneki plébános gondolatai

nagycsutortok-2023Nagycsütörtök napjára rendelt szentírási szakaszokkal kapcsolatban Takács Gyula csörötneki plébános osztja meg gondolatait.  

Nagycsütörtök az Utolsó vacsora emlékezete - ÉLŐ közvetítés

utolso-vacsoraNagycsütörtökön este 18 órakor püspöki szentmisével emlékezünk az utolsó vacsorára, melyen Jézus megalapította az Oltáriszentséget.

Nagycsütörtök - Diakónusok szentelése a Székesegyházban

szekesegyhazA nagycsütörtöki olajszentelési szentmisén a Szombathelyi Egyházmegye kispapjai közül négyet diakónussá szentelt Székely János megyéspüspök. Szeminaristáinkat rövid bemutatkozásra kértük fel. 

Stációs szentmise a szombathelyi Székesegyházban

stacios-szentmise-szekesegyhaz-20-of-37Április 5-én, szerdán tartották az utolsó stációs misét Szombathelyen az idei nagyböjtben. A hagyományoknak megfelelően a Székesegyházban fejeződött be a városi templomokban bemutatott nagyböjti, reggeli szentmisék sorozata. Dr. Székely János megyéspüspök mondott szentbeszédet, aki egyben a szentmise főcelebránsa is volt. Köszönjük az áldozatos részvételt a szentmiséken, és Hegyi Sándornak az eseményekről készített fotókat. 

Egy különleges ünnep - nagycsütörtöki olaj- és diakónusszentelés a Székesegyházban

0406-diakonusok-szentelese-81-of-81Az idei nagycsütörtöki olajszentelési szentmise  rendhagyó volt a Szombathelyi Egyházmegyében. Ezen az ünnepen került sor 4 kispapunk diakónussá szentelésére. A szentmise visszanézhető egyházmegyénk Youtube csatornáján. 

Jézus gyógyítja a sebeinket - Püspöki szentmise a szombathelyi kórházban

korhazi-mise-szombathely-10-of-34Április 5-én dr. Székely János megyéspüspök volt a főcelebránsa a szombathelyi Markusovszky Kórház Romhányi-termében bemutatott szentmisének. Betegek, orvosok, ápolók, kórházi beteglátogatók és a beteglátogató képzésre jelentkezettek vettek részt a szentmisén.

Az Öröm útja - Zarándoklat húsvéthétfőn a domonkos nővérekkel

via-lucis-2-1A domonkos nővérek szeretettel hívnak mindenkit április 10-én reggel 8 órára a szombathelyi herényi templomhoz, ahonnan végigjárják az Öröm útját, elmélkedve Jézus feltámadásán. A plakát letölthető itt. 

Via Lucis - Az öröm útja

via-lucis2023. április 10-én, húsvéthétfőn a Domonkos nővérek vezetésével Örömút indul a Herényi templom elől.

Virágvasárnap Pákán

1Virágvasárnappal megkezdődött a nagyhét. Pákán is megtelt a templom a szép ünnepre. 

Pilinszky est Szombathelyen

pilinszky-1978ban-foto-szebeni-andrasMagyar-horvát irodalmi estet szerveznek Szombathelyen április 13-án. 

Stációs szentmise a székesegyházban - ÉLŐ közvetítés

szekes-fooltarAz idei nagyböjti stációs szentmisék 2023. április 5-én fejeződik be a székesegyházban a reggel fél 7 órakor kezdődő püspöki szentmisével.

Menjetek el az egész világra! – akolitus képzési hétvége

img-7968A Szombathelyi Egyházmegye akolitusainak Kunszabó Zoltán állandó diakónus tartott képzési hétvégét. 

Nagyheti szertartások rendje a Székesegyházban

szekesegyhazNagyheti szertartások rendje a Székesegyházban.

Virágvasárnap a Székesegyházban

12Dr. Székely János megyéspüspök mutatta be az ünnepi virágvasárnapi szentmisét a szombathelyi Székesegyházban.