Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Úrnapja ünnepe egyházmegyénkben

ÚrnapjaA legtöbb templomban május 11-én, vasárnap ünnepltük Úrnapját. Egyházmegyénk több plébániája is működtet Facebook oldalt. Innen válogattunk néhány képet, hogy bemutassuk miként ünnepeltek közösségeink. 

Első ünnepi szentmise diakónusi szolgálattal Zalaegerszegen

15636-protodiakonalt-misePünkösdhétfőn 4 állandó diakónust szentelt szolgálatra Székely János megyéspüspök. Köztük volt dr. Marx Gyula is, aki Zalaegerszegen a Kertvárosi-templom közösségével együtt ünnpelte első alkalommal, hogy 

Plébániai est Zalaegerszegen

Plébániai estMájus a Szűzanya hónapja. Zalaegerszegen, a Kertvárosi templom közössége mindezt összekötötte egy plébiániai találkozóval is. 

Úrnapja a szombathelyi Székesegyházban

urnapjaÚrnapján Dr. Székely János megyéspüspök mutatott be ünnepi szentmisét a Székesegyházban

Szentségimádás a Fő téren Úrnapján

dsc5102Június 8-án, Úrnapján, a szombathelyi Fő téren volt szentségimádás egy nyitott rendezvénysátorban.

Gondolatok Úrnapjára - Dr. Takács Gyula atya elmélkedése

urnapja-2023„Amikor a szentmisén vagyunk, és az Oltáriszentség alászáll az Égből közénk, amikor az Oltáriszentség azt mondja nekünk: Én vagyok.
Jézus szól ezekkel a szavakkal, amikor nyújtja magát nekünk, mint lelkünk táplálékát, mint élő Kenyeret, olyankor ne felejtsük el sohasem: a Golgotán vagyunk, ott állunk Jézus valóságos keresztje tövében, mert az Oltáriszentség valóban a Golgota keresztje, és az Oltáriszentség a Golgota keresztjén feláldozott Krisztus.
Ezzel a megilletődött lélekkel lépjünk mindig a templomba az Oltáriszentség elé, ezzel a megilletődött lélekkel tekintsünk föl minden Úrfelmutatáskor az Oltáriszentségre, és ilyen mélységes szeretettel öleljük magunkhoz minden szentáldozásban Krisztust.
Ő a mi életünkért feláldozott, a kereszten meghalt Szent Test.”

Ülésezett a püspöki konferencia

MKPKA Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) június 6-án megtartotta nyári rendes ülését, amelyen Michael Wallace Banach apostoli nuncius is részt vett. Az ülésen elhangzottakról az MKPK Titkársága június 7-én levélben tájékoztatta szerkesztőségünket.

Aki életét adta Jézusért - Szent Kvirinre emlékeztek Szombathelyen

Szent Kvirin búcsúEurópa ma egy dekadens korban van, akárcsak akkor amikor Szent Kvirin életét adta Krisztusért. Akkor a kereszténység jelentette a jövőt, ahogy ma is – mondta szentbeszédében Márfi Gyula nyugalmazott veszprémi érsek. A búcsúi program az Ópreint utcai hídnál felállított emlékfalnál ért véget. 

Szent Kvirin búcsú Szombathelyen - Dr. Márfi Gyula nyugalmazott veszprémi érsek szentbeszéde

szent-kvirin-unnepseg-402023. június 4-én, vasárnap emlékezett meg a szombathelyi Szent Kvirin Plébánia védőszentjéről, a Savariában vértanúhalált halt Szent Kvirin püspökről. A szentmisén dr. Márfi Gyula nyugalmazott veszprémi érsek mondott szentbeszédet, amelyet meghallgathatnak itt. 

Sarlós Boldogasszony búcsú a Székesegyházban július 1-2.

plakat-bucsu-kesz-webA szombathelyi Székesegyház közössége mindenkit szeretettel hív Sarlós Boldogasszony búcsúi ünnepére július 1-2-án. A plakát letölthető itt. 

Gondolatok Szentháromság vasárnapra - Takács Gyula csörötneki plébános gondolatai

szentharomsag-2023Szentháromság vasárnapján Takács Gyula csörötneki plébános osztja meg gondolatait. 

Hősök Napi Nemzetközi Találkozó 2023.

arany-vitezsegi-ermesek-3Pünkösd ünnepén a Szent György Lovagrend és a GRÁDICS Egyesület szervezésében került sor Vas és Zala Vármegyékben a Hősök Napi Nemzetközi Találkozóra, mely találkozó keretében magyar, olasz és osztrák szervezetek közösen emlékeztek a Nagy Háború hőseire, áldozataira.

Szent Kvirin búcsú a szombathelyi szaléziaknál

szalezi-dsc-1191bA szombathelyi Szent Kvirin Plébánia szeretettel hív mindenkit a templom patrónusa, a város keresztény hitvallója, SZENT KVIRIN (QUIRINUS) Siscia püspöke, Savaria vértanúja ünnepe alkalmából a 2023. június 4-én vasárnap tartandó búcsúi rendezvényeire. A meghívó letölthető itt. 

Coreth Mária Terézia az aranyszívű feleség - Beszélgetés dr. Székely János megyéspüspökkel

kozeleti-beszelgetes-szekely-janossal-szombathely-202023. május 23-án a Polgárok a Városért Egyesület meghívására Coreth Mária Terézia életéről osztotta meg gondolatait dr. Székely János megyéspüspök a szombathelyi Evangélikus Közösségi teremben. 

Az állandó diakonátusról Fekete Szabolcs Benedek segédpüspökkel

allando-diakonusPünkösdhétfőn 4 állandó diakónust szentelt a Székesegyházban dr. Székely János megyéspüspök. Honlapunkon valamennyiükkel közlünk interjúkat. Bevezetésként Fekete Szabolcs Benedek segédpüspököt kértük meg egy rövid beszélgetésre a diakonátusról, a szolgálat fontosságáról. Az írást Martinus havilapunk 2023/1. számában olvashatták. 

Vigyázz ember, lelked is van – Zenés drámát adott elő Brenner Jánosról a csepeli Sekrestye Színpad

Brenner előadásÁt tudnám ölelni a világot címmel adott elő zenés drámát Boldog Brenner János vértanúról a Csepel-Belvárosi Egyházközség Sekrestye Színpada május 27-én, pünkösdszombat délutánján Kistarcsán, a Rózsafüzér Királynője-templomban.

Állandó diakónusokat szenteltek pünkösdhétfőn a Székesegyházban

dsc4553Pünkösdhétfőn délelőtt 10 órakor Császár Róbert, Frikk József, Dr. Marx Gyula és Pászner Gábor állandó diakónussá szentelte a szombathelyi Székesegyházban Székely János megyéspüspök.

Bérmálás szentségében részesültek Pünkösdvasárnap a szombathelyi plébániák fiataljai

dsc4124A Szentlélek eljövetelét ünnepeljük pünkösdkor. Vasárnap a szombathelyi székesegyházban közel 200 fiatalnak szolgáltatta ki a bérmálás szentségét Dr. Székely János megyéspüspök, Fekete Szabolcs Benedek segédpüspök és Császár István püspöki helynök.


Hösök napi megemlékezések az egyházmegyében

dsc3953A pünkösdi hétvégén az egyházmegyében több helyen is megemlékezést tartottak az első és a második világháborúban elesett katonákért.

Verbita gyermektábor Zalaváron július 10-14. között - Jelentkezési információk

verbita-tabor-2023A verbita rend 2023. július 10-14. között Zalaváron gyermek tábort szervez. A jelentkezési lap letölthető itt.