Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Aki életét adta Jézusért - Szent Kvirinre emlékeztek Szombathelyen

Szent Kvirin búcsúEurópa ma egy dekadens korban van, akárcsak akkor amikor Szent Kvirin életét adta Krisztusért. Akkor a kereszténység jelentette a jövőt, ahogy ma is – mondta szentbeszédében Márfi Gyula nyugalmazott veszprémi érsek. A búcsúi program az Ópreint utcai hídnál felállított emlékfalnál ért véget. 

Szent Kvirin búcsú Szombathelyen - Dr. Márfi Gyula nyugalmazott veszprémi érsek szentbeszéde

szent-kvirin-unnepseg-402023. június 4-én, vasárnap emlékezett meg a szombathelyi Szent Kvirin Plébánia védőszentjéről, a Savariában vértanúhalált halt Szent Kvirin püspökről. A szentmisén dr. Márfi Gyula nyugalmazott veszprémi érsek mondott szentbeszédet, amelyet meghallgathatnak itt. 

Sarlós Boldogasszony búcsú a Székesegyházban július 1-2.

plakat-bucsu-kesz-webA szombathelyi Székesegyház közössége mindenkit szeretettel hív Sarlós Boldogasszony búcsúi ünnepére július 1-2-án. A plakát letölthető itt. 

Gondolatok Szentháromság vasárnapra - Takács Gyula csörötneki plébános gondolatai

szentharomsag-2023Szentháromság vasárnapján Takács Gyula csörötneki plébános osztja meg gondolatait. 

Hősök Napi Nemzetközi Találkozó 2023.

arany-vitezsegi-ermesek-3Pünkösd ünnepén a Szent György Lovagrend és a GRÁDICS Egyesület szervezésében került sor Vas és Zala Vármegyékben a Hősök Napi Nemzetközi Találkozóra, mely találkozó keretében magyar, olasz és osztrák szervezetek közösen emlékeztek a Nagy Háború hőseire, áldozataira.

Szent Kvirin búcsú a szombathelyi szaléziaknál

szalezi-dsc-1191bA szombathelyi Szent Kvirin Plébánia szeretettel hív mindenkit a templom patrónusa, a város keresztény hitvallója, SZENT KVIRIN (QUIRINUS) Siscia püspöke, Savaria vértanúja ünnepe alkalmából a 2023. június 4-én vasárnap tartandó búcsúi rendezvényeire. A meghívó letölthető itt. 

Coreth Mária Terézia az aranyszívű feleség - Beszélgetés dr. Székely János megyéspüspökkel

kozeleti-beszelgetes-szekely-janossal-szombathely-202023. május 23-án a Polgárok a Városért Egyesület meghívására Coreth Mária Terézia életéről osztotta meg gondolatait dr. Székely János megyéspüspök a szombathelyi Evangélikus Közösségi teremben. 

Az állandó diakonátusról Fekete Szabolcs Benedek segédpüspökkel

allando-diakonusPünkösdhétfőn 4 állandó diakónust szentelt a Székesegyházban dr. Székely János megyéspüspök. Honlapunkon valamennyiükkel közlünk interjúkat. Bevezetésként Fekete Szabolcs Benedek segédpüspököt kértük meg egy rövid beszélgetésre a diakonátusról, a szolgálat fontosságáról. Az írást Martinus havilapunk 2023/1. számában olvashatták. 

Vigyázz ember, lelked is van – Zenés drámát adott elő Brenner Jánosról a csepeli Sekrestye Színpad

Brenner előadásÁt tudnám ölelni a világot címmel adott elő zenés drámát Boldog Brenner János vértanúról a Csepel-Belvárosi Egyházközség Sekrestye Színpada május 27-én, pünkösdszombat délutánján Kistarcsán, a Rózsafüzér Királynője-templomban.

Állandó diakónusokat szenteltek pünkösdhétfőn a Székesegyházban

dsc4553Pünkösdhétfőn délelőtt 10 órakor Császár Róbert, Frikk József, Dr. Marx Gyula és Pászner Gábor állandó diakónussá szentelte a szombathelyi Székesegyházban Székely János megyéspüspök.

Bérmálás szentségében részesültek Pünkösdvasárnap a szombathelyi plébániák fiataljai

dsc4124A Szentlélek eljövetelét ünnepeljük pünkösdkor. Vasárnap a szombathelyi székesegyházban közel 200 fiatalnak szolgáltatta ki a bérmálás szentségét Dr. Székely János megyéspüspök, Fekete Szabolcs Benedek segédpüspök és Császár István püspöki helynök.


Hösök napi megemlékezések az egyházmegyében

dsc3953A pünkösdi hétvégén az egyházmegyében több helyen is megemlékezést tartottak az első és a második világháborúban elesett katonákért.

Verbita gyermektábor Zalaváron július 10-14. között - Jelentkezési információk

verbita-tabor-2023A verbita rend 2023. július 10-14. között Zalaváron gyermek tábort szervez. A jelentkezési lap letölthető itt. 

Ferences juniális Szombathelyen június 10-én

Aferences-junialis-0610 szombathelyi ferencesek mindnekit szeretettel hívnak a június 10-én megrendezésre kerülő juniálisukra a szombathelyi Gayer Parkba. Részletek a plakáton!

Élménybeszámoló az Egyházmegyei hittanverseny döntőjéről

dsc3047A Szombathelyi Egyházmegye által megszervezett hittanversenyt sok tanulás és szervezés előzte meg. Először csapatot kellett magunk köré szervezni, de ez hamar sikerült.

Léle fesztivál - Dr. Gájer László atya előadása

A Lélek fesztiválon dr. Gájer László atya tartott előadást a Székesegyházban.

https://www.youtube.com/embed/gsXigwk8Zqk 

Gondolatok Pünkösdhétfőre - Dr. Takács Gyula atya elmélkedése

punkosdhetfo-2023„A pünkösd buzdít is, és bátorít bennünket, hogy kérjük Szent Lelkedet: Nyisd meg a Te Trónod forrását Istenünk, és a hömpölygő Folyam árassza el a világot, és lépjen be a Te szereteted Szentlelke a mi lelkünk titkos, rejtett kapuján, lépjen be az életünkbe.
És újítsd meg, újítsd meg a föld színét! Újítsd meg a mi kicsiny életünket!
A napokat újítsd meg, amelyek egymás után peregnek, amelyeken elfáradunk!
Újítsd meg a fáradalmainkat! És a reményeinket, amelyekkel újra és újra kezdünk új és új napokat!
Újítsd meg a tetteinket! Újítsd meg a szeretetet bennünk!”

Gondolatok Pünkösdvasárnapra - Dr. Takács Gyula atya elmélkedése

punkosdvasarnap-2023„Ó, mennyi hálával, mennyi imádással ünnepeljük ma a Szentlélek eljövetelét.
De nemcsak ma ünnepeljük.
Ünnepeljük Őt életünk minden napján meg.
Minden nap jusson eszünkbe: csak a Szentlélek által.
Elkezdődött az élet, folynak a napi tettek: csak a Szentlélek által.
Imádkozzuk a napi imákat: csak a Szentlélek által.
Minden nap jusson eszünkbe, hogy életünknek hűséges, állandó kísérő társa, a mi Vigasztalásunk, a mi Segítőnk és Jóbarátunk a Szentlélek, aki eljött a szívünkbe, aki együtt él, velünk együtt éli az életünket, és akivel együtt üdvözülünk, akivel együtt fogunk odalépni Isten Trónja elé, és akivel együtt mindörökké lobogva énekeljük majd az alleluját, a dicsőítés himnuszát.”

Elsőcsütörtöki szentségimádás Szombathelyen a Székesegyházban

szekesegyhaz2Papi és szerzetesi hivatásokért imádkoznak a szombathelyi Székesegyházban június 1-jén az esti szentmise után. A szentmisét bemutatja és a szentségimádást vezeti: Fekete Szabolcs Benedek segédpüspök. A plakát letölthető itt. 

Állandó diakónusok szentelése a Székesegyházban

szekesegyhazMájus 29-én, Pünkösdhétfőn dr. Székely János megyéspüspök 4 állandó diakónust szentel a Székesegyházban. Az élő közvetítés megtekinthető egyházmegyénk Youtube csatornáján, ide kattintva.