Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Úrnapja ünnepe Zalaegerszegen

15654-urnapja2023. június 11-én Krisztus testének és vérének ünnepén Zalaegerszegen a Kertvárosi templom közössége is tanúságot tett Megváltónkról. 

Martinus Orgonafesztivál június 23.-július 28.

szekesegyhaz2023. június 23.-július 28. között újra Martinus Orgonafesztivál Szombathelyen a Székesegyházban. 

Lezárult a jelentkezés a jubiláns házasok találkozójára

JelentkezésJúnius 9-én lezárult a jelentkezés az idei Jubiláns házaspárok találkozójára. A Szombathelyi Egyházmegye további részvételi kérelmeket  már nem tud fogadni. 

Úrnapja ünnepe egyházmegyénkben

ÚrnapjaA legtöbb templomban május 11-én, vasárnap ünnepltük Úrnapját. Egyházmegyénk több plébániája is működtet Facebook oldalt. Innen válogattunk néhány képet, hogy bemutassuk miként ünnepeltek közösségeink. 

Első ünnepi szentmise diakónusi szolgálattal Zalaegerszegen

15636-protodiakonalt-misePünkösdhétfőn 4 állandó diakónust szentelt szolgálatra Székely János megyéspüspök. Köztük volt dr. Marx Gyula is, aki Zalaegerszegen a Kertvárosi-templom közösségével együtt ünnpelte első alkalommal, hogy 

Plébániai est Zalaegerszegen

Plébániai estMájus a Szűzanya hónapja. Zalaegerszegen, a Kertvárosi templom közössége mindezt összekötötte egy plébiániai találkozóval is. 

Úrnapja a szombathelyi Székesegyházban

urnapjaÚrnapján Dr. Székely János megyéspüspök mutatott be ünnepi szentmisét a Székesegyházban

Szentségimádás a Fő téren Úrnapján

dsc5102Június 8-án, Úrnapján, a szombathelyi Fő téren volt szentségimádás egy nyitott rendezvénysátorban.

Gondolatok Úrnapjára - Dr. Takács Gyula atya elmélkedése

urnapja-2023„Amikor a szentmisén vagyunk, és az Oltáriszentség alászáll az Égből közénk, amikor az Oltáriszentség azt mondja nekünk: Én vagyok.
Jézus szól ezekkel a szavakkal, amikor nyújtja magát nekünk, mint lelkünk táplálékát, mint élő Kenyeret, olyankor ne felejtsük el sohasem: a Golgotán vagyunk, ott állunk Jézus valóságos keresztje tövében, mert az Oltáriszentség valóban a Golgota keresztje, és az Oltáriszentség a Golgota keresztjén feláldozott Krisztus.
Ezzel a megilletődött lélekkel lépjünk mindig a templomba az Oltáriszentség elé, ezzel a megilletődött lélekkel tekintsünk föl minden Úrfelmutatáskor az Oltáriszentségre, és ilyen mélységes szeretettel öleljük magunkhoz minden szentáldozásban Krisztust.
Ő a mi életünkért feláldozott, a kereszten meghalt Szent Test.”

Ülésezett a püspöki konferencia

MKPKA Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) június 6-án megtartotta nyári rendes ülését, amelyen Michael Wallace Banach apostoli nuncius is részt vett. Az ülésen elhangzottakról az MKPK Titkársága június 7-én levélben tájékoztatta szerkesztőségünket.

Aki életét adta Jézusért - Szent Kvirinre emlékeztek Szombathelyen

Szent Kvirin búcsúEurópa ma egy dekadens korban van, akárcsak akkor amikor Szent Kvirin életét adta Krisztusért. Akkor a kereszténység jelentette a jövőt, ahogy ma is – mondta szentbeszédében Márfi Gyula nyugalmazott veszprémi érsek. A búcsúi program az Ópreint utcai hídnál felállított emlékfalnál ért véget. 

Szent Kvirin búcsú Szombathelyen - Dr. Márfi Gyula nyugalmazott veszprémi érsek szentbeszéde

szent-kvirin-unnepseg-402023. június 4-én, vasárnap emlékezett meg a szombathelyi Szent Kvirin Plébánia védőszentjéről, a Savariában vértanúhalált halt Szent Kvirin püspökről. A szentmisén dr. Márfi Gyula nyugalmazott veszprémi érsek mondott szentbeszédet, amelyet meghallgathatnak itt. 

Sarlós Boldogasszony búcsú a Székesegyházban július 1-2.

plakat-bucsu-kesz-webA szombathelyi Székesegyház közössége mindenkit szeretettel hív Sarlós Boldogasszony búcsúi ünnepére július 1-2-án. A plakát letölthető itt. 

Gondolatok Szentháromság vasárnapra - Takács Gyula csörötneki plébános gondolatai

szentharomsag-2023Szentháromság vasárnapján Takács Gyula csörötneki plébános osztja meg gondolatait. 

Hősök Napi Nemzetközi Találkozó 2023.

arany-vitezsegi-ermesek-3Pünkösd ünnepén a Szent György Lovagrend és a GRÁDICS Egyesület szervezésében került sor Vas és Zala Vármegyékben a Hősök Napi Nemzetközi Találkozóra, mely találkozó keretében magyar, olasz és osztrák szervezetek közösen emlékeztek a Nagy Háború hőseire, áldozataira.

Szent Kvirin búcsú a szombathelyi szaléziaknál

szalezi-dsc-1191bA szombathelyi Szent Kvirin Plébánia szeretettel hív mindenkit a templom patrónusa, a város keresztény hitvallója, SZENT KVIRIN (QUIRINUS) Siscia püspöke, Savaria vértanúja ünnepe alkalmából a 2023. június 4-én vasárnap tartandó búcsúi rendezvényeire. A meghívó letölthető itt. 

Coreth Mária Terézia az aranyszívű feleség - Beszélgetés dr. Székely János megyéspüspökkel

kozeleti-beszelgetes-szekely-janossal-szombathely-202023. május 23-án a Polgárok a Városért Egyesület meghívására Coreth Mária Terézia életéről osztotta meg gondolatait dr. Székely János megyéspüspök a szombathelyi Evangélikus Közösségi teremben. 

Az állandó diakonátusról Fekete Szabolcs Benedek segédpüspökkel

allando-diakonusPünkösdhétfőn 4 állandó diakónust szentelt a Székesegyházban dr. Székely János megyéspüspök. Honlapunkon valamennyiükkel közlünk interjúkat. Bevezetésként Fekete Szabolcs Benedek segédpüspököt kértük meg egy rövid beszélgetésre a diakonátusról, a szolgálat fontosságáról. Az írást Martinus havilapunk 2023/1. számában olvashatták. 

Vigyázz ember, lelked is van – Zenés drámát adott elő Brenner Jánosról a csepeli Sekrestye Színpad

Brenner előadásÁt tudnám ölelni a világot címmel adott elő zenés drámát Boldog Brenner János vértanúról a Csepel-Belvárosi Egyházközség Sekrestye Színpada május 27-én, pünkösdszombat délutánján Kistarcsán, a Rózsafüzér Királynője-templomban.

Állandó diakónusokat szenteltek pünkösdhétfőn a Székesegyházban

dsc4553Pünkösdhétfőn délelőtt 10 órakor Császár Róbert, Frikk József, Dr. Marx Gyula és Pászner Gábor állandó diakónussá szentelte a szombathelyi Székesegyházban Székely János megyéspüspök.