Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Interjú az Egyházmegye zeneigazgatójával

andrasPéntek esténként orgonaszó szűrődik ki a Sarlós Boldogasszony Székesegyház hűvöséből: már javában tart a Martinus Orgonafesztivál. A hazai és külföldi orgonistákat bemutató program ötletgazdája Lakner-Bognár András – a Szombathelyi Egyházmegye zeneigazgatójával a székesegyházban beszélgettünk. A riportot a Savaria Fórum szerkesztősége készítette. (www.savariaforum.hu)

Szent Kereszt Felmagasztalásának ünnepe Rönökön

ronokSzent Kereszt Felmagasztalásának ünnepe 2023. szeptember 17-én vasárnap 10 órakor lesz Rönökön a Szent Imre templomban, az Eisenstadti és a Szombathelyi Egyházmegyék szervezésében.

Horvátok 100 éves jubilumi közös zarándoklata

eisenstadt-oldal-12023. augusztus 25-27. között kerül sor a burgenlandi horvátok 100 éves jubileumi zarándoklatára.

Ferenc pápa üzenete a nagyszülők és az idősek harmadik világnapjára

nagyszulokA nagyszülők és idősek világnapját minden 2021 óta minden évben július negyedik vasárnapján – idén július 23-án tartjuk. Az immár harmadszor megtartott világnapra Ferenc pápa üzenetet írt, melynek magyar fordítását az alábbiakban teljes terjedelmében közreadjuk.

„Isten közöttetek verte fel sátrát” – Véget ért az egerszalóki találkozó

egerAz idei Egerszalóki Ifjúsági Találkozó és Lelkigyakorlat július 16-án, vasárnap szentmisével ért véget, melyet Martos Levente Balázs esztergom-budapesti segédpüspök celebrált, a zenei szolgálatot a Szalók band látta el.

Szentgotthárdiak gyalogos zarándoklata a Mariazelli Szűzanyához

sztgotthardElindultak idén is plébániánk hívei gyalogos zarándoklatukra, Máriazellbe. 

Kinevezések és áthelyezések a Magyar Szalézi Tartományban 2023-ban

szaleziakAndrásfalvy János szalézi tartományfőnök atya az alábbi személyi és szervezeti változásokat rendelte el a 2023. évben a Magyar Szalézi Tartományban:

Érseki áldással görögkatolikus ikonkeresztet állítottak

zaol02023. július 11-én kedden este Kocsis Fülöp, görögkatolikus szerzetes, érsek, metropolita tartott alkonyati istentiszteletet és szent liturgiát a zalabesenyői Alexandriai Szent Katalin kápolnában, majd megáldotta a szabadtéren felállított nagyméretű ikonkeresztet.

Gondolatok Évközi 15. vasárnapra - Dr. Takács Gyula atya elmélkedése

evkozi-15-2023„Ha leborulunk az üdvözítő Irgalom előtt, ha nem engedjük el, ha odaadjuk egészen életünket egészen üdvözítő Kegyelemnek, ha odaadjuk minden percünket, minden tettet, fölkeltünket és pihenésünket, ha odaadjuk örömeinket és könnyeinket, ha engedjük hogy átitasson ez a mennyei Eső, akkor százszoros lesz a termés bennünk, százszoros és végtelen sokszoros, akkor örök lesz, örök és határtalan a mi örömünk, a mi üdvösségünk, hiszen ezt akarja a mi Istenünk, akarja, és meg is teszi, teszi szüntelenül, szünetet nem tart sohasem, szüntelenül munkálja a mi üdvözítésünket.
Boruljunk le az üdvözítő Kegyelem előtt, és adjunk oda az Irgalom kezébe minden percet, minden tettet, életünk minden ízét, adjuk oda önmagunkat egészen, hogy üdvösséget műveljen bennünk a mi Istenünk.”

Tanszergyűjtés a Szent Márton Köpenye Alapítvánnyal

telitaska-2A Szent Márton Köpenye Alapítvány várja minden jószándékú adakozó felajánlását idei tanszergyűjtési akciójában július 24.-augusztus 27. között. Részteltek a plakáton, ami letölthető itt.  

Csesztreg - Újmise - Közösség

Újmise CsesztregenCsesztregen a Szent Móric templomban Molnár Árpád plébános meghívására július 9-én délután szép számú hívő jelenlétében mutatott be szentmisét Kirchknopf Gergely újmisés atya.

Széll Kálmán Időmérleg című könyvének bemutatója július 17-én Szombathelyen

elso-boritoJúlius 17-én mutatják be Szombathelyen a Herényiek Házában 18 órakor prof. dr. Széll Kálmán új könyvét. A meghívó letölthető itt. 

Akolitusképzés 2023 őszétől

akolitusavatas-csoportkepA Szombathelyi Egyházmegye 2023 őszén új évfolyammal indítja akolitusképzését. A tervek szerint ez a képzés után hosszabb ideig nem indul új évfolyam. 

Te Deum az egyházi iskolákban dolgozóknak

dsc85802023. június 28-án szentmisével zárták a 2022/23-as tanévet az egyházmegye katolikus iskoláiban dolgozók. A szentmise végén került sor a Szent Gellért díj átadására is.

A "legnyugatibb keleti kereszt"

besnyoJúlius 11-én, kedden délután 5 órakor Kocsis Fülöp görögkatolikus érsek metropolita végez alkonyati istentiszteletet, - vecsernyét - a zalabesenyői Alexandriai Szent Katalin templomban (temetői kápolna), ezt követően megáldja az új, szabadtéren felállított, nagyméretű ikonkeresztet. (Besenyő u. 41.)

Andocs - országos találkozó a Mária Rádió önkénteseinek

 img-20230610-093437A Mária Rádió feladatait alapvetően önkéntesek látják el, akik ezzel töltik be a keresztény létükből fakadó örömhírt terjesztő kötelezettségüket.  A promóciót, a magazinok kézbesítését végzik. Felolvasást, imádságokat, riportokat különböző hanganyagokat készítenek. Sőt technikai feladatokat is önkéntesek látják el.  Közel ezer önkéntes segíti így a Mária Rádió, a lélek hangjának, a szeretet hangjának a megszólalását. 

Gondolatok Évközi 14. vasárnapra - Dr. Takács Gyula atya elmélkedése

evkozi-14-2023„Jöjjetek fáradtak, és fáradtan jöjjetek! Jöjjetek elesettek, és elesetten jöjjetek! Jöjjetek úgy, ahogyan vagytok, kicsinyek kicsinyen. Jöjjetek úgy, ahogyan nem tudtok, mert az Atya idejön elétek, és Ő átölel bennetek Jézus kitárt karjával. Itt van a Szeretet, és odaadta önmagát. 

És íme, ismeritek már. Már látjátok Őt szemeitekkel. Csak Jézust ismerjétek. És aki befogadta Őt a szívébe, aki hitt benne, az a teljes igazságot nyerte el, az megismerte az Atyát.
Jézus ezért ad hálát Istennek. Magasztallak téged Atyám, mert kinyilatkoztattad a kicsinyeknek. És ezért adjuk hálát mi is, hogy Jézusban Isten a miénk lett, a mi Istenünk, az Atyánk. Jézusban Isten szeretet nekünk. Szeretett bennünket.
Jézusban mi az Istené vagyunk, Jézusban mi látjuk az Életet, közösségben vagyunk Vele, mert kinyilatkoztatta a kicsinyeknek.

Érseki szentmise a pördeföldei kápolna felszentelésének 30 éves évfordulóján július 15-én

jubileumA Pákai Plébánia és Pördefölde hívő közössége mindenkit szeretettel hív július 15-én a pördeföldei kápolna 30 éves évfordulóján tartott ünnepi szentmisére, melynek főcelebránsa dr. Márfi Gyula nyugalmazott veszprémi érsek. A plakát letölthető itt. 

Újmise a Jó Pásztor kápolnában

dsc8778Szent Péter és Pál apostolfejedelmek ünnepén a négy frissen szentelt lelkipásztor, Bodorkós Áron, Kirchknopf Gergely, Szántó Adrián és Vígh Balázs Zsolt közösen mutatott be szentmisét egyházmegyénk vértanújának helyén épült Jó Pásztor kápolnában.

Nagyszülők és unokák szentmiséje július 26-án a Székesegyházban

plakat-misere-2023Minden nagyszülőt és unokát szeretettel hív a Szombathelyi Egyházmegye július 26-án a Székesegyházba közös szentmisére. A plakát letölthető itt.