Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Megmenekült a szombathelyi Brenner-villa - A Szombathelyi Egyházmegye vásárolta meg az épületet

1002-brenner-villa-szombathely-uj1100 millió forintért megvásárolta a Szombathelyi Egyházmegye a vasi megyeszékhely egyik ikonikus épületét a Brenner-villát. A jövőben közösségi célokra fogják majd használni. A részletekről sajtótájékoztatón számoltak be. 

Legyünk egymásnak őrzőangyalai - Búcsút ünnepeltek Szepetneken

1001-bucsu-szepetnek-32023. szeptember 30-án és október 1-jén ünnepelték templomuk búcsúnapját a szepetneki hívek. Dr. Székely János megyéspüspök volt az ünnepi szentmise főcelebránsa. Egyben átadták a plébánia által alapított Custodes-Őrzők-díjat. 

Nyílt nap a Salkaházi Technikumban

383956290-324932096711074-1941075148908236392-nA szombathelyi Boldog Salkaházi Sára Technikum szeretettel hív és vár minden érdeklődőt nyílt napjára október 12-én 9 órára. A plakát letölthető itt. 

Istenről és a világról - Dogmatika III. - Dr. Németh Norbert előadásának felvétele

istenrol-es-a-vilagrol-dogmatika-3-13Dr. Németh Norbert, a római Pápai Magyar Intézet rektorának előadásával folytatódott az Istenről és a világról című előadássorozat. Az előadás visszanézhető itt.


Megemlékezés Kováts Ferenc káplán halálának 65. évfordulójáról Zalaegerszegen október 6-án

kovats-ferenc-65-meghivo-1A Szombathelyi Egyházmegye mindenkit szeretettel hív 2023. október 6-án Zalaegerszegre Kováts Ferenc egykori gencsapáti káplán halálának évfordulóján tartott megemlékezésre. A meghívó letölthető itt.

Teológiai Konferencia Budakeszin a Domonkos Nővéreknél

theol-conf-2023-hun-nyomtatottAquinói Szent Tamás szenttéavatásának 700. évfordulója alkalmából a Domonkos nővérek rendházában Budakeszin Teológiai Konferencia kerül megrendezésre 2023. október 6-7-én.

Gondolatok Évközi 26. vasárnapra - Dr. Takács Gyula atya elmélkedése

evkozi-26-2023„Tárjuk ki életünket, értelmünket és szívünket, tárjuk ki tetteinket és lelkületünket a Szentírásban közöttünk járó, élő, örök Ige előtt, hogy az Ő lelkülete, mint élő vízfolyam árassza el életünket, és életünk teremje meg az irgalom és a szeretet gyümölcseit, az életünk emelkedjék föl a mulandóból, ennek a világnak sötétjéből, gyűlöletéből és viszálykodásából emelkedjék föl abba az örök Égbe, ahol minden béke, zavartalan, örök harmónia, ahol eggyé hajlik Atya és Fiú, és egységük a Lélek.
Lépjünk be, hiszen nyitva áll előttünk ez az Ég.
Menjünk azzal a lelkülettel Isten elé, amely lelkületet Ő maga nyújt nekünk a Szentírás szavaiban; Jézus lelkületével, Jézus alázatával és szelídségével, Jézus szeretetével, lépjünk be az Örök Életbe, a Szeretet örökkévalóságába.”

Élő rózsafüzér gyalogos zarándoklat Szombathelyen október 7-én

10-07-elo-rozsafuzerÉlő gyalogos rózsafüzér zarándoklatra invitálják a szombathelyi és környéken élő híveket október 7-én. A részletek a plakáton olvashatók, ami letölthető itt. 

Elsőcsütörtöki szentségimádás Szombathelyen a Székesegyházban

Október 5.Mindenkit szeretettel várunk október 5-én a 18 órai püspöki szentmise utáni zenés szentségimádásra a Székesegyházba. A plakát letölthető itt. 

Felvilágosítás helyett nevelés - A keresztény szexuális nevelésről tartott előadást Eberlein Éva

e10e1a0276624f51bc85e200b2128b61Szülők, pedagógusok részvételével zajlott múlt szombaton egész napos tréning a keresztény szexuális nevelésről a Martineum Felnőttképző Akadémián. Az előadót, Eberlein Évát a tapasztalatairól kérdeztük. (www.vaol.hu)

Magyarok zarándoklata Mariazell-be október 7-én

magyarok-zarandoklata2023. október 7-én a Magyar Zarándoknapon várják a híveket Mariazellbe. Idén dr. Márfi Gyula nyugalmazott veszprémi érsek vezeti a zarándoklatot. 

Átadták a Szent Erzsébet Szociális Központot - Jó ütemben haladnak a kőszegi egyházi épületek felújításai

Szent Erzsébet Szociális KözpontMint arról már egyházmegyénk internetes felületein és Martinus újságunkban is több alkalommal beszámoltunk, 6,1 milliárd forintos kormányzati támogatással egyházi épületek újulnak meg Kőszegen. 2023. szeptember 28-án ezek közül egyet, az egykori „Szegényház” átalakításával létrejött Szent Erzsébet Szociális Központot át is adták. 

Sitke - Kalapos kút - Szentmise

Sitke - Kalapos kút - SzentmiseAz esős időjárás miatt a Kissitkei Ideiglenes Hadifogolytábor Emlékhelyen - Kalapos kút - tartandó tábori szentmise a sitkei Szentháromság tiszteletére szentelt templomban került bemutatásra szép számú hívő jelenlétében szeptember 24-én délután. A szentmisét Kirchknopf Gergely újmisés atya mutatta be, aki a jelenlévőket újmisés áldásban részesítette.


Csesztreg - Szent Móric és vértanútársai - Búcsú

csesztregi búcsúA csesztregi Szent Móric Plébánia szeptember 22-24-én három napon át ünnepelte névadó szentjét. A plébánia 15 település lelki gondozását látja el.

A Ciszterciek családjába fogadták Brenner József atyát, Heiligenkreuz-ban

2023-09-17-kreuzerhoehungssonntag-kirtag-2-tag-e-fuerst-021122023. szeptember 16-17-én Szentkereszt-búcsút tartottak Heiligenkreuz-ban, a 890 éves ciszterci apátságban. A vasárnapi program 15 órakor az apátsági templomban keresztfelmagasztalási ünnepi misével kezdődött, Maximilian Heim OCist apát vezetésével. Brenner József, a Szombathely-Vasvár Székeskáptalan nagyprépostja meghívott díszvendégként, Boldog Brenner Anasztáz János OCist vértanú testvérének tiszteletét is kifejezve, koncelebrált az ünnepségen. 

"Van kiút!" - Kerekasztal-beszélgetés Székely János megyéspüspökkel

kattars-plakat2-2"Van kiút!" -  címmel kerekasztal-beszélgetést hallhatnak szeptember 29-én, pénteken 16:45-től a KATTÁRS keretében a Szentháromság tér nagyszínpadán Székely János püspökkel, az MKPK Caritas in Veritate Bizottság elnökével. A plakát letölthető itt. 

Egyházmegyei zarándoklat Körmenden - A litánia élő közvetítése

egyhazmegyei-zarandoklat-kormenden-111A Szombathelyi Egyházmegye szeptember 23-án zarándoklatot hirdetett Körmendre. A litánia élő közvetítése visszanézhető egyházmegyénk Youtube csatornáján, ide kattintva. 

Egyházmegyei zarándoklat Körmenden - A püspöki szentmise élő közvetítése

egyhazmegyei-zarandoklat-kormenden-47A Szombathelyi Egyházmegye szeptember 23-án zarándoklatot hirdetett Körmendre. A püspöki szentmise élő közvetítése visszanézhető egyházmegyénk Youtube csatornáján, ide kattintva. 

Egy hiteles élet - Hálaadó egyházmegyei zarándoklat Körmenden

egyhazmegyei-zarandoklat-kormenden-472003-ban avatta boldoggá Batthyány-Strattmann Lászlót Rómában Szent II. János Pál pápa. A 20 éves évfordulóra emlékezve és hálát adni zarándokoltak el a Szombathelyi Egyházmegye hívei Körmendre szeptember 23-án, ahol a hercegorvos élt és dolgozott. A nap során számos programon vehettek részt az emberek, és imáikban megemlékeztek a herceg feleségéről Coreth Mária Teréziáról is. 

Gondolatok Évközi 25. vasárnapra - Dr. Takács Gyula atya elmélkedése

evkozi-25-2023„Keressétek a Szeretetet, és a szeretetben megtaláljátok Isteneteket.
És keres titeket a Szeretet, és minden szeretetben Ő önmagához ölel benneteket, hogy aztán, ahogy az apostol mondja el: az életem gyümölcsöző volt, és a halálom nyereség.
Minden szeretet, minden jótett örökké illatozó gyümölcs, már érett.
A halál pedig, igen, az Istent adja nekem, a Szeretetet, mert Ő azért jött közel hozzánk, Ő azért akarja, hogy keressük Őt a szeretet tettei útján, és Ő azért keres bennünket, Ő azért kínálja nekünk a mindennapi szereteteinket önmagából, mert a nap végén önmagát tartogatja nekünk, Ő a Dénár, mert Ő Jó, Ő valóban Jó, és önmagával ajándékoz minket meg, az Ő végtelen szeretetébe ölel.
Ezért keressük tehát Őt, ezért keres Ő bennünket, ezzel az örömmel: Isten jó, és Isten önmagát tartogatja nekünk. 
Ő az igen-igen nagy Jutalom számunkra, Ő a mi örök, a mi boldog életünk.”