Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Sitke - Kalapos kút - Szentmise

Sitke - Kalapos kút - SzentmiseAz esős időjárás miatt a Kissitkei Ideiglenes Hadifogolytábor Emlékhelyen - Kalapos kút - tartandó tábori szentmise a sitkei Szentháromság tiszteletére szentelt templomban került bemutatásra szép számú hívő jelenlétében szeptember 24-én délután. A szentmisét Kirchknopf Gergely újmisés atya mutatta be, aki a jelenlévőket újmisés áldásban részesítette.


Csesztreg - Szent Móric és vértanútársai - Búcsú

csesztregi búcsúA csesztregi Szent Móric Plébánia szeptember 22-24-én három napon át ünnepelte névadó szentjét. A plébánia 15 település lelki gondozását látja el.

A Ciszterciek családjába fogadták Brenner József atyát, Heiligenkreuz-ban

2023-09-17-kreuzerhoehungssonntag-kirtag-2-tag-e-fuerst-021122023. szeptember 16-17-én Szentkereszt-búcsút tartottak Heiligenkreuz-ban, a 890 éves ciszterci apátságban. A vasárnapi program 15 órakor az apátsági templomban keresztfelmagasztalási ünnepi misével kezdődött, Maximilian Heim OCist apát vezetésével. Brenner József, a Szombathely-Vasvár Székeskáptalan nagyprépostja meghívott díszvendégként, Boldog Brenner Anasztáz János OCist vértanú testvérének tiszteletét is kifejezve, koncelebrált az ünnepségen. 

"Van kiút!" - Kerekasztal-beszélgetés Székely János megyéspüspökkel

kattars-plakat2-2"Van kiút!" -  címmel kerekasztal-beszélgetést hallhatnak szeptember 29-én, pénteken 16:45-től a KATTÁRS keretében a Szentháromság tér nagyszínpadán Székely János püspökkel, az MKPK Caritas in Veritate Bizottság elnökével. A plakát letölthető itt. 

Egyházmegyei zarándoklat Körmenden - A litánia élő közvetítése

egyhazmegyei-zarandoklat-kormenden-111A Szombathelyi Egyházmegye szeptember 23-án zarándoklatot hirdetett Körmendre. A litánia élő közvetítése visszanézhető egyházmegyénk Youtube csatornáján, ide kattintva. 

Egyházmegyei zarándoklat Körmenden - A püspöki szentmise élő közvetítése

egyhazmegyei-zarandoklat-kormenden-47A Szombathelyi Egyházmegye szeptember 23-án zarándoklatot hirdetett Körmendre. A püspöki szentmise élő közvetítése visszanézhető egyházmegyénk Youtube csatornáján, ide kattintva. 

Egy hiteles élet - Hálaadó egyházmegyei zarándoklat Körmenden

egyhazmegyei-zarandoklat-kormenden-472003-ban avatta boldoggá Batthyány-Strattmann Lászlót Rómában Szent II. János Pál pápa. A 20 éves évfordulóra emlékezve és hálát adni zarándokoltak el a Szombathelyi Egyházmegye hívei Körmendre szeptember 23-án, ahol a hercegorvos élt és dolgozott. A nap során számos programon vehettek részt az emberek, és imáikban megemlékeztek a herceg feleségéről Coreth Mária Teréziáról is. 

Gondolatok Évközi 25. vasárnapra - Dr. Takács Gyula atya elmélkedése

evkozi-25-2023„Keressétek a Szeretetet, és a szeretetben megtaláljátok Isteneteket.
És keres titeket a Szeretet, és minden szeretetben Ő önmagához ölel benneteket, hogy aztán, ahogy az apostol mondja el: az életem gyümölcsöző volt, és a halálom nyereség.
Minden szeretet, minden jótett örökké illatozó gyümölcs, már érett.
A halál pedig, igen, az Istent adja nekem, a Szeretetet, mert Ő azért jött közel hozzánk, Ő azért akarja, hogy keressük Őt a szeretet tettei útján, és Ő azért keres bennünket, Ő azért kínálja nekünk a mindennapi szereteteinket önmagából, mert a nap végén önmagát tartogatja nekünk, Ő a Dénár, mert Ő Jó, Ő valóban Jó, és önmagával ajándékoz minket meg, az Ő végtelen szeretetébe ölel.
Ezért keressük tehát Őt, ezért keres Ő bennünket, ezzel az örömmel: Isten jó, és Isten önmagát tartogatja nekünk. 
Ő az igen-igen nagy Jutalom számunkra, Ő a mi örök, a mi boldog életünk.”

Egyházmegyei zarándoklat Körmenden - Kiss László atya szentbeszéde

egyhazmegyei-zarandoklat-kormenden-352023. szeptember 23-án Körmendre zarándokoltak a Szombathelyi Egyházmegye hívei, hogy hálát adjanak Batthyány-Strattmann László boldoggá avatásának 20. évforduóján. Az ünnepi szentmisén Kiss László körmendi plébános mondott szentbeszédet, amelyet visszahallgathatnak itt. 

Németh Norbert atya dogmatikai előadása Zalaegerszegen és Szombathelyen szeptember 25-26-án

istenrol-es-vilagrol-plakat-2023-2-onlineDr. Németh Norbert atya dogmatikai előadával folytatódik az Istenről és a világról című előadássorozat. Szeptember 25-én Zalaegerszegen a Mindszenty-iskolában, szeptember 26-án Szombathelyen a Martineumban hallgatható meg az előadás. Kezdés mindkét helyszínen 18 órakor. 

Elmarad a kerékpáros zarándoklat a körmendi Egyházmegyei zarándoklatra

kerékpáros zarándoklatA bizonytalan időjárás miatt elmarad a szeptember 23-án reggel 8 órakor induló kerékpáros zarándonklat Körmendre. A szervezők mindenki megértését kérik. 

Vegyétek kézbe a Bibliát!

1-1Veni Sancte szentmisét tartott a II. János Pál Katolikus Szakkollégium és az Egyetemi Lelkészség Szombathelyen.

100 éves a Szociális Testvérek Társasága

szocialisA Szociális Testvérek Társasága alakulásának 100. évében jubileumi megemlékezést tartanak 2023. október 1-én, vasárnap 15 órától a Szombathely-Szőlősi Jézus Szíve templomban. 

Helyszínváltozás a szeptember 23-i egyházmegyei zarándoklaton

kormend-arpad-hazi-templomVáltozik a szeptember 23-i egyházmegyei zarándokat helyszíne Körmenden. Az Árpád-házi Szent Erzsébet-templomba kerülnek át a programok.

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia és a Romániai Püspöki Konferencia közös közleménye

hun-roA magyarországi (MKPK) és a romániai (CER) püspöki konferenciák állandó tanácsai évente találkoznak egymással. Tavaly Nagyváradon tanácskoztak a püspökök, idén, 2023. szeptember 18–19-én Győr adott otthont az együttes ülésnek, amelyen részt vettek a püspöki konferenciák titkárai is.

Zenés imaest Szombathely lelki megújulásáért október 14-én

zene-s-imaestSzombathely lelki megújulásáért tartanak hálaadó szentmisét és zenés imaestet október 14-én a Székesegyházban. A plakát letölthető itt.

Zarándoklat Medjugorjeba a szombathelyi Szent Márton Plébánia szervezésében

zarandoklatA szombathelyi Szent Márton Plébánia zarándoklatot szervez Medjugorjeba 2023. október 20-23. között. Részletek a plakáton, ami letölthető itt.

Istenről és a világról - Biblikum III. rész - Dr. Székely János megyéspüspök előadása megtekinthető

biblikum-iii2023. szeptember 11-12-én dr. Székely János bibliai témájú előadásával folytatódott az Istenről és a világról című sorozat Zalaegerszegen és Szombathelyen. Az előadást visszanézhetik ide kattintva.

A hit segítette a nemzetiségeket túlélni a nehézségeket - Egyházmegyei Nemzetiségi Találkozó Vaskeresztesen

0916-nemzetisegi-talalkozo-vaskeresztes-18Találkozóra hívta a Vas és Zala vármegyékben élő nemzetiségeket a Szombathelyi Egyházmegye szeptember 16-án. Vaskeresztesen szentmisével és kulturális bemutatóval ünnepeltek a megjelentek.

Püspöki szentmise a rönöki Szent Imre templomban

00138Szent Kereszt felmagasztalásának ünnepén gyűltek össze a hívek az osztrák-magyar határon 32 éve újraszentelt Szent Imre templomban tartott püspöki szentmisére.