Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Átadták a Caritas Hungarica díjakat - A kitüntetettek között három önkéntes a Szombathelyi egyházmegyéhez tartozik

karitasz-dijazottak-szombathelyi-egyhazmegyeÁtadták a Caritas Hungarica díjakat Budapesten szombaton, a kitüntetettek az újbudai Magyar Szentek templomában vehették át a díjakat ünnepi szentmise keretében. Idén 38 önkéntes részesült az elismerésben, közülük hárman a Szombathelyi Egyházmegyéhez tartoznak. (www.vaol.hu)

Gyűjtést indít a Szombathelyi Egyházmegye a Brenner villa megmentésére

szamlaszamAhogy korábban beszámoltunk róla a Szombathelyi Egyházmegye veszi meg a szombathelyi volt Brenner villát. Az egyházmegye gyűjtést hirdet az épület megmentésére. Várják a jószándékú adakozókat. 

Angelica leánykar a Székesegyházban

00171Magyarok Nagyasszonya ünnepén a budapesti Angelica Leánykar emelte a szentmise ünnepélyességét a székesegyház 9 órai szentmiséjén.

Szent Márton tisztelete ma is él! - Hagyománya felkerült a Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékére

Szent Márton tiszteleteSzent Márton tisztelete Magyarországon felkerült a Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékére. Az ehhez kapcsolódó döntést 2023. szeptember 15-én hirdette ki a Szellemi Kulturális Örökség Magyar Nemzeti Bizottsága. A részletekről hétfő délután tartottak sajtótájékoztatót Szombathelyen a Püspöki Palota konferenciatermében.

Útkereső - Hivatástisztázó műhely Zalaegerszegen - Jelentkezési információk

utkereso-plakatÚtkereső Hivatástisztázó Műhelyt indít a Szombathelyi Egyházmegye Pasztorális Helynöksége Zalaegerszegen október 25-én. A műhelymunkára olyan 17 és 30 év közötti fiatal felnőttek jelentkezhetnek, akik keresik hivatásukat és ehhez szeretnének segítséget kapni. A program plakátja letölthető itt. 

Köszönet a Mária Rádió hallgatóinak

maria-radioMég a nyáron indított akciót a Mária Rádió, hogy a hallgatók anyagi támogatását kérje a további működéshez. A sikeres akció után Lukovits Milán igazgató írását adjuk közre. 

Püspöki vizitáció Iváncon

Püspöki vizitációIsmét püspöki vizitációkon járja egyházmegyénk plébániáit dr. Székely János megyéspüspök. Az elmúlt hetekben többek között a Csákánydoroszlói Plébánián is járt, ahol ellátogatott Iváncra is. 

Egy édesanya megsegítése - A Szent Márton Köpenye Alapítvány jótékonysági felhívása

received-1352919075432741A Szent Márton Köpenye Alapítvány minden jószándékú adakozó támogatását kéri egy háromgyermekes édesanya megsegítésére. A felhívás elolvasható itt. 

"Szeretetből szenvedni" - Megemlékezés Kováts Ferenc egykori gencsapáti káplánról

megemlekezes-kovats-ferenc-gencsapati-kaplanrol-24Október 6-án emlékeztek meg szülővárosában Zalaegerszegen egyházmegyénk fiatalon elhunyt papjáról, Kováts Ferenc gencsapáti káplánról. A Mindszentyneumban tartott megemlékezése felidézték életét, lelkiségét, a kort amelyben élt, halálának körülményeit. 

Nyugdíjasok zarándoklata a Székesegyházban

0011

2023. október 8-án került megrendezésre az Egyházmegye nyugdíjasainak zarándoklata a Székesegyházban.

Magyarok zarándoklata Mariazellben

00190

Nagy Lajos királyunk mariazelli búcsújárásának hatszázötvenéves évfordulója alkalmából 2013-ban nemzeti zarándoklatot tartottak Mariazellben; több mint ezerötszáz magyar – külhoni és anyaországi - kereste fel az ősi Mária-kegyhelyet ebből az alkalomból. Idén ennek már 660. évfordulójára is emlékezhettünk. A Mária-kegyhelyek között Mariazell az egyik legősibb búcsújáró helyünk, mivel kezdete 1157 decemberére tehető. Nagy Lajos királyunk Istenanya iránti tiszteletének és bőkezű adományának az eredménye ez a szép Bazilika. A magyarok ma is élő Mária-tiszteletének a bizonyítéka az a sok ezer zarándok, akik folyamatosan érkeznek Mariazellbe a Kárpát-medence minden részéből.

Gondolatok Magyarok Nagyasszonya ünnepére - Dr. Takács Gyula atya elmélkedése

magyarok-nagyasszonya-2023„Legyünk szép szeretet megint, szent remény, legyünk valóban hívők és istenfélők.
És akkor nem is kell kérnünk már, mert a szent király gyűjt össze bennünk és visz, viszi minden fiát ennek a földnek a Szűzanya elébe, és fölajánlja.
A Szűzanya elfogadja, és magára veszi, ő királynője lesz a te életednek, minden szentmisének asszonya, minden imádnak anyja, ő minden hittan órádnak pártfogója.
Veled lesz és örül neked, magára vesz úgy, mint arannyal átszőtt palástot, és a homlokára illeszt, mint ékkövekkel kirakott koronát, és mondja az Égnek: Nézzetek engemet!
Nézzetek, hogy feldíszítettek engem ezek a gyerekek, milyen buzgósággal ékesítettek, milyen szorgalommal, milyen jó viselettel díszítettek, nézzétek őket!
Majd mondja: Nézzétek, hogy megtöltik a templomot vasárnapról vasárnapra!
Nézzétek mekkora az én örömem, ez az én országom, ezekben a szívekben uralkodom!
Ezt a földet én, ennek a földnek népét, - melyikét? - a szép szeretetét, az istenfélelemét, a hitét és a szent reményét, ennek a földnek a népét én majd pártfogolom.”

Vasárnapi Ige - Magyarok Nagyasszonya ünnepe

https://www.youtube.com/embed/UeSq_36HDO0?si=1Oi7J_wxiPHyh4dl

Nyugdíjasok zarándoklata a Székesegyházban - ÉLŐ közvetítés

szekesVasárnap 2023. október 8-án délután 15 órakor nyugdíjasok zarándoklata lesz a székesegyházban.

Szembesülni az egyén felelősségével – Beszélgetés a Laudato si’ filmről

Brenner iskola 6n osztályOktóber 4-én délben adta  közre Ferenc pápa legújabb, Laudate Deum című apostoli buzdítását az éghajlatváltozásról. A Szentatya úgy látja, hogy a Laudato si’ kezdetű enciklikájának 2015-ös megjelenése óta nem kap kellő figyelmet az éghajlatváltozás. Eközben szeptember 1-től október 4-ig tartott a teremtett világnak szentelt ökumenikus időszak. Jó alkalom volt ez arra, hogy visszatekintsünk a Ferenc pápa Laudato si’ (Áldott légy) kezdetű enciklikája nyomán született The Letter (A levél) című dokumentumfilmre, melynek magyar nyelvű feliratos változatát még a nyári szünet előtt nézték meg a Boldog Brenner János Általános Iskola és Gimnázium diákjai. A film tanulságáról, üzenetéről, a Föld megmentéséről beszélgettünk diákokkal és Karagityné Geiger Szilvia  középiskolai tanárral, egészségfejlesztő mentálhigiénikussal, a 6.n. osztály osztályfőnökével és persze megkérdeztük a diákok véleményét is a témában. A riport megjelent Martinus havilapunk 2023. októberi számában. 

Élő szentmise közvetítés a Székesegyházból az Angelica leánykar részvételével

szekesVasárnap Magyarok Nagyasszonya ünnepén a Székesegyházban a 9 órakor az Angelica Leánykar, énekével teszi ünnepélyesebbé a szentmisét.

100 éves a Szociális Testvérek Társasága

sssA Szociális Testvérek Társasága alakulásának 100. évében jubileumi megemlékezést tartottak szombathelyen 2023. október 1-én, vasárnap a Szombathely - Szőllősi Jézus Szíve templomban.

„Némán terjedő betegség” – Ferenc pápa Laudate Deum apostoli buzdítása az éghajlatváltozásról

ferenc-papaAssisi Szent Ferenc emléknapján, október 4-én délben Ferenc pápa Laudate Deum (Dicsérjétek Istent) kezdetű apostoli buzdítást adott közre az éghajlatválozásról. Görföl Tibor teológus, a Pécsi Tudományegyetem oktatója, a Vigilia folyóirat főszerkesztője írását olvashatják.

Női mivoltunk kincsei életünk közepe táján - Lelkigyakorlat a Martineumban

379638614-624901286226838-5942945029883413798-n„Női mivoltunk kincsei életünk közepe táján" címmel tartottak lelkigyakorlatot a Martineum Felnőttképző Akadámián 2023. szeptember 29. - október 1. között. A 40-65 év közötti nőknek szóló lelkigyakorlatot Lothringer Éva szociális testvér, családterapeuta vezette.

A nagy jéghegyek igen gyakran széllel szemben úsznak - A 2022-es népszámlálás üzenete

népszámlálásAz elmúlt napokban látott napvilágot a 2022-es népszámlálás vallási kérdésekre adott válaszainak eredménye. Dr. Székely János megyéspüspök osztja meg gondolatait ezzel kapcsolatban.