Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

A Szűzanyában a különböző népek érzelmei egybe forrhatnak – fatimai est Bucsuban

Fatimai est Bucsuban2023. október 13-án, Bucsuban gyülekezetek a toronyi plébánia hívei, hogy szentmise és körmenet keretében engeszteljék a Fatimai Szűz Máriát. 

A remény hírnökei vagyunk - Fatimai estet tartottak Szombathely oladi városrészén

fatimai-mise-szombathelyen-802023. október 14-én tartották templomuk búcsúnapját Szombathelyen az oladi lakótelepen álló Fatimai Szűzanya Szeplőtelen Szíve tiszteletére épített templom közösségei. A szentmise bemutatására az idén pappá szentelésének 25 éves évforduját ünneplő Martos Levente Balázs atyát, esztergom-budapesti segédpüspököt hívták a szombathelyiek. 

Gondolatok Évközi 28. vasárnapra - Dr. Takács Gyula atya elmélkedése

evkozi-28-2023„A reményünk erő nekünk, amely felemel bennünket, visz fel a magasságba már most, a mindennapjainkban, nem engedi meg, hogy sírván sírjunk, hanem erőt ad, hogy úgy sírjunk, mintha nem sírnánk. 
És azt sem tűri el, hogy örvendve örüljünk, hanem arra ad erőt nekünk, hogy amikor nevetünk, úgy nevessünk, mintha nem nevetnénk.
A remény fölemel bennünket, már most a lelkünket fölviszi az Isten magasába.
Már érezzük a lakoma illatát, már halljuk a menyegző zenéit, már látjuk, hogy kiárad a Szeretet, hogy a Trónból hatalmas folyam indul el, és ez a Folyam hordoz minket, ez éltet, visz az Isten Trónjához, hogy ott éljünk benne, a Ragyogásban, a lakoma vendégei legyünk a menyegzőn, az üdvösségünkben.”

Vasárnapi Ige - Évközi 28. vasárnap

https://www.youtube.com/embed/sevLAjnAjpU?si=8GhsvXkdJsQ8zSIC

Hálaadó szentmise és zenés imaest a Székesegyházban - ÉLŐ közvetítés

mg-0274Szombaton, október 14-én, este 6 órakor hálaadó szentmisét mutat be Dr. Márfi Gyula érsek a Székesegyházban, melyet zenés imaest követ Varga Mónika, Dolhai Attila, Lambert Attila, Földi-Kovács Andrea és a Magnificat zenekar részvételével.

Megjelent egyházmegyénk Kalendáriuma

1013-szentsegimadas-szombathely-58Nagy várakozás előzte meg és már a plébániákon, a templomokban van egyházmegyénk 2024-es Kalendáriuma. A 200 oldalas kiadványban egyházmegyénk papjait kérdeztük újmisés jelmondatukról. Imaösvényt állítottunk össze, amelynek segítségével megváltozhat az imádsághoz való viszonyunk. Egyházmegyénk értékeiből mutatunk be néhányat, a gyerekeket színező és iskolások által írt mesék várják. Riportjaink között pl. megemlékezünk a zalaegerszegi kertvárosi templom építésének évfordulójáról, Salkaházi Sára szociális testvérről, Anton Maulbertsch festőművészről, a perenyei énekeshagyományról. Keressék a kiadványt plébánosuknál!

Átadták a Caritas Hungarica díjakat - A kitüntetettek között három önkéntes a Szombathelyi egyházmegyéhez tartozik

karitasz-dijazottak-szombathelyi-egyhazmegyeÁtadták a Caritas Hungarica díjakat Budapesten szombaton, a kitüntetettek az újbudai Magyar Szentek templomában vehették át a díjakat ünnepi szentmise keretében. Idén 38 önkéntes részesült az elismerésben, közülük hárman a Szombathelyi Egyházmegyéhez tartoznak. (www.vaol.hu)

Gyűjtést indít a Szombathelyi Egyházmegye a Brenner villa megmentésére

szamlaszamAhogy korábban beszámoltunk róla a Szombathelyi Egyházmegye veszi meg a szombathelyi volt Brenner villát. Az egyházmegye gyűjtést hirdet az épület megmentésére. Várják a jószándékú adakozókat. 

Angelica leánykar a Székesegyházban

00171Magyarok Nagyasszonya ünnepén a budapesti Angelica Leánykar emelte a szentmise ünnepélyességét a székesegyház 9 órai szentmiséjén.

Szent Márton tisztelete ma is él! - Hagyománya felkerült a Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékére

Szent Márton tiszteleteSzent Márton tisztelete Magyarországon felkerült a Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékére. Az ehhez kapcsolódó döntést 2023. szeptember 15-én hirdette ki a Szellemi Kulturális Örökség Magyar Nemzeti Bizottsága. A részletekről hétfő délután tartottak sajtótájékoztatót Szombathelyen a Püspöki Palota konferenciatermében.

Útkereső - Hivatástisztázó műhely Zalaegerszegen - Jelentkezési információk

utkereso-plakatÚtkereső Hivatástisztázó Műhelyt indít a Szombathelyi Egyházmegye Pasztorális Helynöksége Zalaegerszegen október 25-én. A műhelymunkára olyan 17 és 30 év közötti fiatal felnőttek jelentkezhetnek, akik keresik hivatásukat és ehhez szeretnének segítséget kapni. A program plakátja letölthető itt. 

Köszönet a Mária Rádió hallgatóinak

maria-radioMég a nyáron indított akciót a Mária Rádió, hogy a hallgatók anyagi támogatását kérje a további működéshez. A sikeres akció után Lukovits Milán igazgató írását adjuk közre. 

Püspöki vizitáció Iváncon

Püspöki vizitációIsmét püspöki vizitációkon járja egyházmegyénk plébániáit dr. Székely János megyéspüspök. Az elmúlt hetekben többek között a Csákánydoroszlói Plébánián is járt, ahol ellátogatott Iváncra is. 

Egy édesanya megsegítése - A Szent Márton Köpenye Alapítvány jótékonysági felhívása

received-1352919075432741A Szent Márton Köpenye Alapítvány minden jószándékú adakozó támogatását kéri egy háromgyermekes édesanya megsegítésére. A felhívás elolvasható itt. 

"Szeretetből szenvedni" - Megemlékezés Kováts Ferenc egykori gencsapáti káplánról

megemlekezes-kovats-ferenc-gencsapati-kaplanrol-24Október 6-án emlékeztek meg szülővárosában Zalaegerszegen egyházmegyénk fiatalon elhunyt papjáról, Kováts Ferenc gencsapáti káplánról. A Mindszentyneumban tartott megemlékezése felidézték életét, lelkiségét, a kort amelyben élt, halálának körülményeit. 

Nyugdíjasok zarándoklata a Székesegyházban

0011

2023. október 8-án került megrendezésre az Egyházmegye nyugdíjasainak zarándoklata a Székesegyházban.

Magyarok zarándoklata Mariazellben

00190

Nagy Lajos királyunk mariazelli búcsújárásának hatszázötvenéves évfordulója alkalmából 2013-ban nemzeti zarándoklatot tartottak Mariazellben; több mint ezerötszáz magyar – külhoni és anyaországi - kereste fel az ősi Mária-kegyhelyet ebből az alkalomból. Idén ennek már 660. évfordulójára is emlékezhettünk. A Mária-kegyhelyek között Mariazell az egyik legősibb búcsújáró helyünk, mivel kezdete 1157 decemberére tehető. Nagy Lajos királyunk Istenanya iránti tiszteletének és bőkezű adományának az eredménye ez a szép Bazilika. A magyarok ma is élő Mária-tiszteletének a bizonyítéka az a sok ezer zarándok, akik folyamatosan érkeznek Mariazellbe a Kárpát-medence minden részéből.

Gondolatok Magyarok Nagyasszonya ünnepére - Dr. Takács Gyula atya elmélkedése

magyarok-nagyasszonya-2023„Legyünk szép szeretet megint, szent remény, legyünk valóban hívők és istenfélők.
És akkor nem is kell kérnünk már, mert a szent király gyűjt össze bennünk és visz, viszi minden fiát ennek a földnek a Szűzanya elébe, és fölajánlja.
A Szűzanya elfogadja, és magára veszi, ő királynője lesz a te életednek, minden szentmisének asszonya, minden imádnak anyja, ő minden hittan órádnak pártfogója.
Veled lesz és örül neked, magára vesz úgy, mint arannyal átszőtt palástot, és a homlokára illeszt, mint ékkövekkel kirakott koronát, és mondja az Égnek: Nézzetek engemet!
Nézzetek, hogy feldíszítettek engem ezek a gyerekek, milyen buzgósággal ékesítettek, milyen szorgalommal, milyen jó viselettel díszítettek, nézzétek őket!
Majd mondja: Nézzétek, hogy megtöltik a templomot vasárnapról vasárnapra!
Nézzétek mekkora az én örömem, ez az én országom, ezekben a szívekben uralkodom!
Ezt a földet én, ennek a földnek népét, - melyikét? - a szép szeretetét, az istenfélelemét, a hitét és a szent reményét, ennek a földnek a népét én majd pártfogolom.”

Vasárnapi Ige - Magyarok Nagyasszonya ünnepe

https://www.youtube.com/embed/UeSq_36HDO0?si=1Oi7J_wxiPHyh4dl

Nyugdíjasok zarándoklata a Székesegyházban - ÉLŐ közvetítés

szekesVasárnap 2023. október 8-án délután 15 órakor nyugdíjasok zarándoklata lesz a székesegyházban.