Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Vasárnapi Ige - Évközi 29. vasárnap

https://www.youtube.com/embed/7dXXpkSY34c?si=5-wHiZYc5NFD7haB

Bölcsödét épít az egyházmegye Szombathelyen

Egyházmegyei bölcsődeElkezdődött a Szombathelyi Egyházmegye új, 4 csoportszobás, 48 kisgyermek ellátására alkalmas bölcsődéjének kivitelezése. A komplex beruházás megvalósítását követően egy minden igényt kielégítő, modern fejlesztő eszközökkel felszerelt, közel nulla energiaigényű épület áll majd rendelkezésre. A sajtótájékoztatóval egybekötött projektmegnyitó rendezvényt október 18-án délelőtt tartották a Püspöki Palota konferenciatermében.

Van időm Rád - Apa-lánya hétvége a Martineumban - Jelentkezési információk

plakat-apalanya23-22023. november 10-12-én a Martineum Felnőttképző Akadémián Apa-lánya hétvégét szerveznek. A részvételi információkat közöljük. 

Szentségimádás és hálaadás Szombathelyért

157-img-8417-resizedSzombaton az esti szentmise után hálaadást és Szentségimádást tartottak a szombathelyi Székesegyházban, melyen tanúságot tett Földi-Kovács Andrea, a dicsőítést a MAGnificat zenekar végezte Dolhai Attila vezetésével.

1 éves a Mindszentyneum - Programkavalkád hétvégére

mindszenytneum1 éves lesz a zalaegerszegi Mindszentyneum. Ebből az alkalomból, szabadtéri időszaki kiállítással, a földszinten interaktív Mindszenty kiállítással, családi programmal, előadással készülnek. Október 23-án a kiállítások kurátorai jönnek el, hogy személyes történeteikkel színesítsék a tárlatvezetéseket. Az állandó kiállítások egész nap ingyenesen megtekinthetőek lesznek, a vezetéseken való részvétel viszont előzetes regisztrációhoz kötött a korlátozott létszám miatt.

Ars Sacra Fesztivál a Mindszentyneumban

mindszenytneumA zalaegerszegi Mindszentyneum első alkalommal csatlakozott 2023. szeptemberében az Ars Sacra Fesztivál programjaihoz, és első alkalommal lesz részese a november 12-ig tartó Múzeumok Őszi Fesztiválja országos programsorozatnak.

Legyetek szeretettel című film az Ars Sacra Fesztiválon a zalaegerszegi Mindszentyneumban

boldog-brenner-janos-2A 2018-ban boldoggá avatott Brenner János az 1956-os forrradalom utáni egyházüldözés mártírja volt, 1957-ben halt vértanúhalált. Szilágyi Andor forgatókönyvíró, rendező filmet készített Boldog Brenner János életéről. A nyolc részből álló, Legyetek szeretettel című filmet Zalaegerszegen szeptemberben az Ars Sacra Fesztivál keretében vetítették le a Mindszentyneumban. A filmvetítés alkalmából közönségtalálkozó keretében találkozhattak a nézők a film alkotóival. 

Nehéz kérdések-világos válaszok - online előadássorozat

nehez-kerdesek-plakatok-2023-ii-onlineFolytatódik a Szombathelyi Egyházmegye Pasztorális Irodájának online előadássorozata aktuális hit- és társadalmi kérdésekről. 2023. október 18. szerda 18.00: Rend  a lélekben, lélek a rendben - A vallás szerepe a mentális egészségben – Ritter Andrea tanácsadó szakpszichológus tart előadást.                        

Triptichon könyvbemutató Zalaegerszegen a Mindszentyneumban

konyvbemutato-zalaegerszegenKözi Horváth József életművének egyik legfontosabb része az a három életrajz, amelyeket a XX. század három kiemelkedő főpapjáról, Apor Vilmosról, Mindszenty Józsefről és Serédi Jusztiniánról írt. E köteteket most együtt, Közi Horváth József születésének 120. évfordulója alkalmából, egy díszkiadásban jelentette meg az agyagosszergényi Közi Horváth József Népfőiskola. A Triptichon könyvbemutatója szeptember 23-án Zalaegerszegen a Mindszentyneumban volt. 

A Szűzanyában a különböző népek érzelmei egybe forrhatnak – fatimai est Bucsuban

Fatimai est Bucsuban2023. október 13-án, Bucsuban gyülekezetek a toronyi plébánia hívei, hogy szentmise és körmenet keretében engeszteljék a Fatimai Szűz Máriát. 

A remény hírnökei vagyunk - Fatimai estet tartottak Szombathely oladi városrészén

fatimai-mise-szombathelyen-802023. október 14-én tartották templomuk búcsúnapját Szombathelyen az oladi lakótelepen álló Fatimai Szűzanya Szeplőtelen Szíve tiszteletére épített templom közösségei. A szentmise bemutatására az idén pappá szentelésének 25 éves évforduját ünneplő Martos Levente Balázs atyát, esztergom-budapesti segédpüspököt hívták a szombathelyiek. 

Gondolatok Évközi 28. vasárnapra - Dr. Takács Gyula atya elmélkedése

evkozi-28-2023„A reményünk erő nekünk, amely felemel bennünket, visz fel a magasságba már most, a mindennapjainkban, nem engedi meg, hogy sírván sírjunk, hanem erőt ad, hogy úgy sírjunk, mintha nem sírnánk. 
És azt sem tűri el, hogy örvendve örüljünk, hanem arra ad erőt nekünk, hogy amikor nevetünk, úgy nevessünk, mintha nem nevetnénk.
A remény fölemel bennünket, már most a lelkünket fölviszi az Isten magasába.
Már érezzük a lakoma illatát, már halljuk a menyegző zenéit, már látjuk, hogy kiárad a Szeretet, hogy a Trónból hatalmas folyam indul el, és ez a Folyam hordoz minket, ez éltet, visz az Isten Trónjához, hogy ott éljünk benne, a Ragyogásban, a lakoma vendégei legyünk a menyegzőn, az üdvösségünkben.”

Vasárnapi Ige - Évközi 28. vasárnap

https://www.youtube.com/embed/sevLAjnAjpU?si=8GhsvXkdJsQ8zSIC

Hálaadó szentmise és zenés imaest a Székesegyházban - ÉLŐ közvetítés

mg-0274Szombaton, október 14-én, este 6 órakor hálaadó szentmisét mutat be Dr. Márfi Gyula érsek a Székesegyházban, melyet zenés imaest követ Varga Mónika, Dolhai Attila, Lambert Attila, Földi-Kovács Andrea és a Magnificat zenekar részvételével.

Megjelent egyházmegyénk Kalendáriuma

1013-szentsegimadas-szombathely-58Nagy várakozás előzte meg és már a plébániákon, a templomokban van egyházmegyénk 2024-es Kalendáriuma. A 200 oldalas kiadványban egyházmegyénk papjait kérdeztük újmisés jelmondatukról. Imaösvényt állítottunk össze, amelynek segítségével megváltozhat az imádsághoz való viszonyunk. Egyházmegyénk értékeiből mutatunk be néhányat, a gyerekeket színező és iskolások által írt mesék várják. Riportjaink között pl. megemlékezünk a zalaegerszegi kertvárosi templom építésének évfordulójáról, Salkaházi Sára szociális testvérről, Anton Maulbertsch festőművészről, a perenyei énekeshagyományról. Keressék a kiadványt plébánosuknál!

Átadták a Caritas Hungarica díjakat - A kitüntetettek között három önkéntes a Szombathelyi egyházmegyéhez tartozik

karitasz-dijazottak-szombathelyi-egyhazmegyeÁtadták a Caritas Hungarica díjakat Budapesten szombaton, a kitüntetettek az újbudai Magyar Szentek templomában vehették át a díjakat ünnepi szentmise keretében. Idén 38 önkéntes részesült az elismerésben, közülük hárman a Szombathelyi Egyházmegyéhez tartoznak. (www.vaol.hu)

Gyűjtést indít a Szombathelyi Egyházmegye a Brenner villa megmentésére

szamlaszamAhogy korábban beszámoltunk róla a Szombathelyi Egyházmegye veszi meg a szombathelyi volt Brenner villát. Az egyházmegye gyűjtést hirdet az épület megmentésére. Várják a jószándékú adakozókat. 

Angelica leánykar a Székesegyházban

00171Magyarok Nagyasszonya ünnepén a budapesti Angelica Leánykar emelte a szentmise ünnepélyességét a székesegyház 9 órai szentmiséjén.

Szent Márton tisztelete ma is él! - Hagyománya felkerült a Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékére

Szent Márton tiszteleteSzent Márton tisztelete Magyarországon felkerült a Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékére. Az ehhez kapcsolódó döntést 2023. szeptember 15-én hirdette ki a Szellemi Kulturális Örökség Magyar Nemzeti Bizottsága. A részletekről hétfő délután tartottak sajtótájékoztatót Szombathelyen a Püspöki Palota konferenciatermében.

Útkereső - Hivatástisztázó műhely Zalaegerszegen - Jelentkezési információk

utkereso-plakatÚtkereső Hivatástisztázó Műhelyt indít a Szombathelyi Egyházmegye Pasztorális Helynöksége Zalaegerszegen október 25-én. A műhelymunkára olyan 17 és 30 év közötti fiatal felnőttek jelentkezhetnek, akik keresik hivatásukat és ehhez szeretnének segítséget kapni. A program plakátja letölthető itt.