Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Gondolatok Évközi 30. vasárnapra - Dr. Takács Gyula atya elmélkedése

evkozi-30-2023„Íme, Jézus tanítása a legelső parancsról. A legelső parancsnak, íme, két arca van. Egyetlen szeretet, egyetlen parancs: Szeretni Istent teljes szívvel és teljes lélekkel, odaadni egész létünket az Ő kezébe, ezzel a mozdulattal élni.
És amikor ezt a mozdulatot tesszük, ott találjuk mellettünk, körülöttünk embertestvérünket, és az ő kezébe tesszük, amivel Istennek tartozunk, őneki adjuk a szeretetet, Istennek, és Isten képmásának, Istennek és a mi testvéreinknek. Így egyetlenegy, és így a legfőbb a parancsolat. A második nem másik tehát, mert hasonló az elsőhöz, és azzal egységet képez.”

Elsőcsütörtöki szentségimádás Szombathelyen a Székesegyházban

plakat-23novSzeretettel hívunk és várunk mindenkit 2023. november 2-án elsőcsütörtöki érseki szentmisére és az azt követő szentségimádásra Szombathelyen a Székesegyházba 18 órára.  

Csesztreg - Püspöki szentmise - Bemutatás

Püspöki szentmise CsesztregenA csesztregi Szent Móric plébániatemplomban október 22-én vasárnap délelőtt szép számú hívő jelenlétében dr. Székely János megyéspüspök mutatott be szentmisét.

Személyesen kísért lelkigyakorlat a Martineum Felnőttképző Akadémián

20231019-190358Immár hagyományosan ismét megrendezésre került a Martineum Felnőttképző Akadémia és a Szent Márton Társaság közös szervezésében a Személyesen kísért szentignáci lelkigyakorlat a Martineum Felnőttképző Akadémián 2023 októberében. 

Szent Márton Zarándoklat 2023. november 4-én Budapesten

zarándoklatTizenharmadik alaklommal került megrendezésre – ezúttal november 4-én szombaton – Budapesten a Szent Márton Zarándoklat. Házigazda Martos Levente Balázs esztergomi segédpüspök lesz. A plakát letölthető itt. 

A Salkaházi Technikum diákjai együtt imádkoztak a világ fiataljaival

Rózsafüzér imádságA szombathelyi Boldog Salkaházi Sára Technikum diákjai októbet 18-án délelőtt 9 órakor csatlakoztak ahhoz a világméretű imalánchoz, amelyben „Egymillió Gyermek Imádkozza A Rózsafüzért”. Anna és Lúcia domonkos nővérek az iskola vezetőivel felkészítették a diákokat. Akik nem hoztak rózsafüzért, kaptak a hitoktatók készletéből, tanácsokat kaptak a csoportos imádkozás technikájához.

Nehéz kérdések-világos válaszok - Ritter Andrea előadása visszanézhető egyházmegyénk honlapján

Hitoktatók őszi továbbképzése

dsc4692Október 16-án, hétfőn került sor az egyházmegye hitoktatóinak őszi továbbképzésére. A képzést Medgyesy S. Norbert művelődéstörténész, a PPKE BTK Történettudományi Intézet habilitált docense, a Történelemelméleti Tanszék vezetője, az LFZE Népzene Tanszék óraadó tanára volt.

Gondolatok Évközi 29. vasárnapra - Dr. Takács Gyula atya elmélkedése

evkozi-29-2023„Köszönjük meg Istennek az életünk szenvedéseit is, a könnyeket is, köszönjük meg a kereszteket, bármi titokzatosak is, de ajándék, Isten csodálatos művei.
Adjunk hálát ezekért, mindenért, amit teszünk, amit megtehetünk, mindenért, amit szenvedünk, mindenért, ami körülvesz bennünket a világon, ami történik velünk, adjunk hálát Istennek, és a hálaadással valóban odavittük Isten elé az életünket teljesen, odatettük elébe, hiszen az övé, és odaadtuk néki.
Így tudjuk megvalósítani Jézus szavát: Adjátok meg Istennek, ami Istené.”

Az alapot utólag is lehet pótolni - Megáldották a kívülről felújított Szent Vendel-kápolnát Jánosházán

szent-vendel-kapolna-megaldasa-18Szent Vendel búcsúnapját ünnepelték a jánosházi hívek 2023. október 21-én. E jeles napon áldotta meg Fekete Szabolcs Benedek segédpüspök az elmúlt években külsőleg felújított Szent Vendel-kápolnát.

Dr. Márfi Gyula a KÉSZ Körmendi Csoportjának vendége október 24-én

marfi-gyula-2018-kA Keresztény Értelmiségiek Szövetsége Körmendi Csoportja szeretettel hívja az érdeklődőket 2023. október 24-én 17 órára a Battyhány Örökségközpont aulájába dr. Márfi Gyula nyugalmazott veszprémi érsek előadására és könyvbemutatójára. 

Vasárnapi Ige - Évközi 29. vasárnap

https://www.youtube.com/embed/7dXXpkSY34c?si=5-wHiZYc5NFD7haB

Bölcsödét épít az egyházmegye Szombathelyen

Egyházmegyei bölcsődeElkezdődött a Szombathelyi Egyházmegye új, 4 csoportszobás, 48 kisgyermek ellátására alkalmas bölcsődéjének kivitelezése. A komplex beruházás megvalósítását követően egy minden igényt kielégítő, modern fejlesztő eszközökkel felszerelt, közel nulla energiaigényű épület áll majd rendelkezésre. A sajtótájékoztatóval egybekötött projektmegnyitó rendezvényt október 18-án délelőtt tartották a Püspöki Palota konferenciatermében.

Van időm Rád - Apa-lánya hétvége a Martineumban - Jelentkezési információk

plakat-apalanya23-22023. november 10-12-én a Martineum Felnőttképző Akadémián Apa-lánya hétvégét szerveznek. A részvételi információkat közöljük. 

Szentségimádás és hálaadás Szombathelyért

157-img-8417-resizedSzombaton az esti szentmise után hálaadást és Szentségimádást tartottak a szombathelyi Székesegyházban, melyen tanúságot tett Földi-Kovács Andrea, a dicsőítést a MAGnificat zenekar végezte Dolhai Attila vezetésével.

1 éves a Mindszentyneum - Programkavalkád hétvégére

mindszenytneum1 éves lesz a zalaegerszegi Mindszentyneum. Ebből az alkalomból, szabadtéri időszaki kiállítással, a földszinten interaktív Mindszenty kiállítással, családi programmal, előadással készülnek. Október 23-án a kiállítások kurátorai jönnek el, hogy személyes történeteikkel színesítsék a tárlatvezetéseket. Az állandó kiállítások egész nap ingyenesen megtekinthetőek lesznek, a vezetéseken való részvétel viszont előzetes regisztrációhoz kötött a korlátozott létszám miatt.

Ars Sacra Fesztivál a Mindszentyneumban

mindszenytneumA zalaegerszegi Mindszentyneum első alkalommal csatlakozott 2023. szeptemberében az Ars Sacra Fesztivál programjaihoz, és első alkalommal lesz részese a november 12-ig tartó Múzeumok Őszi Fesztiválja országos programsorozatnak.

Legyetek szeretettel című film az Ars Sacra Fesztiválon a zalaegerszegi Mindszentyneumban

boldog-brenner-janos-2A 2018-ban boldoggá avatott Brenner János az 1956-os forrradalom utáni egyházüldözés mártírja volt, 1957-ben halt vértanúhalált. Szilágyi Andor forgatókönyvíró, rendező filmet készített Boldog Brenner János életéről. A nyolc részből álló, Legyetek szeretettel című filmet Zalaegerszegen szeptemberben az Ars Sacra Fesztivál keretében vetítették le a Mindszentyneumban. A filmvetítés alkalmából közönségtalálkozó keretében találkozhattak a nézők a film alkotóival. 

Nehéz kérdések-világos válaszok - online előadássorozat

nehez-kerdesek-plakatok-2023-ii-onlineFolytatódik a Szombathelyi Egyházmegye Pasztorális Irodájának online előadássorozata aktuális hit- és társadalmi kérdésekről. 2023. október 18. szerda 18.00: Rend  a lélekben, lélek a rendben - A vallás szerepe a mentális egészségben – Ritter Andrea tanácsadó szakpszichológus tart előadást.                        

Triptichon könyvbemutató Zalaegerszegen a Mindszentyneumban

konyvbemutato-zalaegerszegenKözi Horváth József életművének egyik legfontosabb része az a három életrajz, amelyeket a XX. század három kiemelkedő főpapjáról, Apor Vilmosról, Mindszenty Józsefről és Serédi Jusztiniánról írt. E köteteket most együtt, Közi Horváth József születésének 120. évfordulója alkalmából, egy díszkiadásban jelentette meg az agyagosszergényi Közi Horváth József Népfőiskola. A Triptichon könyvbemutatója szeptember 23-án Zalaegerszegen a Mindszentyneumban volt.