Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Organikus pedagógia képzés utolsó alkalma a Martineumban

csoportkep2023. november 25-én zárult az Apor Vilmos Katolikus Főiskola kihelyezett „Organikus pedagógia” szakirányú továbbképzése a szombathelyi Martineum Felnőttképző Akadémián. A képzés keresztfélévben, februárban indult, szombati napokon valósult meg, félévenként 5-6 alkalommal. Uzsalyné Pécsi Rita PhD, neveléskutató, főiskolai tanár vezetésével 70 résztvevő ismerkedett meg a keresztény értékrendű, érzelmi intelligenciára alapozó pedagógiai szemléletmóddal. Kiss-Kocsis Ágnes személyes hangvételű cikkét olvashatják. 

A Szent Efrém Férfikar adventi koncertje december 2-án a Székesegyházban

2-szef-webDecember 2-án a Szent Efrém Férfikar ad koncertet Szombathelyen a Székesegyházban. Részletek a plakáton.

ReménykeltŐ ifi est

387330303-306091662338930-7387524274667744655-nKrisztus Király ünnepéhez és az ifjúsági világnaphoz kötődően a Szombathelyi Egyházmegye ifjúsági estet szervezett ReménykeltŐ néven a zalaegerszegi Mindszenty József Gimnázium kápolnájában. 

A szexuális nevelés legmeghatározóbb alapjai - Pécsi Rita előadása meghallgatható honlapunkon

20231124-194647A Szent Márton Társaság Támogatásáért Alapítvány és a Martineum Felnőttképző Akadémia szervezésében 2023. november 24-én, pénteken este került sor Uzsalyné Dr. Pécsi Rita előadására, " A szexuális nevelés legmeghatározóbb alapjai" címmel.

Már közel az Úr születése - Betlehemekből nyílt kiállítás a Brenner Óvodában

1127-betlehem-kiallitas-szombathely-5Betlehemekből nyílt kiállítás Szombathelyen a Hollán Ernő utcai Boldog Brenner János Óvodában november 27-én.

Hazánkban is ökumenikus imanapot szerveznek az ENSZ-klímacsúcs döntéshozóiért

img1November 30. és december 12. között tartják az Egyesült Arab Emírségekben az ENSZ éghajlatváltozási konferenciáját (COP28). A tanácskozás alkalmából Ferenc pápa Dubajba látogat, és beszédet mond a találkozón. Az eseményhez kötődően Székely János szombathelyi megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Caritas in Veritate Bizottságának elnöke ökumenikus imádságra hív november 30-ára.

Mindszenty Emlékverseny Csehimindszenten

mindszenty-jozsefImmár kilencedik alkalommal került megrendezésre a MINDSZENTY JÓZSEF BÍBOROS, HERCEGPRÍMÁS REGIONÁLIS EMLÉKVERSENY a Csehimindszenti Mindszenty József Általános Iskolában Mindszenty József szülőfalujában.

Megáldották a kőszegi Kálvária templomot

0015November 24-én pénteken került sor a kőszegi Kálvária templom megáldására püspöki szentmise keretében, melyet Dr. Székely János megyéspüspök mutatott be.

Szentek nyomában Olaszországban

20231024-123818Október végén Zalaegerszegről 53-an indultak zarándoklatra Olaszországba, hogy Pio atya, Szent Ferenc, Szent Klára, Szent Antal és Szent Rita életének fontos helyszínein éljék meg lelkiségük légkörét. A hét napos zarándoklat során Padovában, Loretoban, Lancianoban, San Giovanni Rotondoban, Monte Sant' Angeloban, Manopelloban, Casciaban és Assisiben jártak. 

Vasárnapi Ige - Krisztus király vasárnapja

https://www.youtube.com/embed/Jhl14qk_VQg?si=72zqKWdu8rgVojAa

Deák Ferencre emlékeztek a zalaegerszegi Mindszentyneumban

mindszenytneumOktóber végén a zalaegerszegi Mindszenty József Látogatóközpontban tartott előadást Zala szülöttéről, Deák Ferencről, dr. Csorba László történész az MTA doktora, a Magyar Nemzeti  Múzeum nyugalmazott főigazgatója "A haza bölcsétől a kiszolgált altisztig" címmel. Ez alkalommal beszélgettek a Mária Rádió Régió önkéntesei Dr. Csorba Lászlóval a haza bölcséről, nagyságáról és személyes vallásosságáról. 

Kováts Ferenc néhai gencsapáti káplánra emlékeztek Zalaegerszegen

megemlekezes-kovats-ferenc-gencsapati-kaplanrol-24Szülővárosában, Zalaegerszegen emlékeztek meg október 6-án a Szombathelyi Egyházmegye mártírhalált halt papjáról, Kováts Ferenc egykori gencsapáti káplánról. A zalaegerszegi Mindszentyneumban tartott megemlékezésen felidézték életét, lelkiségét, a kort, amelyben élt, és halálának körülményeit. 

A kőszegi Kálvária-templom megáldása

Kőszeg, Kálvária-templom2023. november 24-én áldja meg dr. Székely János megyéspüspök a felújított Kálvária-templomot Kőszegen.

Gondolatok Krisztus Király vasárnapra - Dr. Takács Gyula atya elmélkedése

krisztus-kiraly-2023„Jöjjetek hozzám! Jöjjetek, hiszen ti az én testvéreim vagytok, ti vagytok az én jóbarátaim. Megismerlek benneteket. Enyéimnek vallak titeket Atyám és az Ég angyalai előtt, hiszen ti is megismertetek engem. Megismertetek hittel és megvallottatok egész életetekkel, királyotoknak kiáltottatok. Jöjjetek tehát hozzám, és vegyétek birtokba az én királyságomat, legyen a tiétek ez a boldog ország. És ti, akik egész életetekben hittel és hűséggel kiáltottátok: Krisztus a mi Királyunk! Most egy örökkévalóságon át szűnhetetlen örömmel kiáltsátok: Krisztus a mi Királyunk!”

December 2-án szentelik állandó diakónussá Ráncsik Róbertet

állandó diakónus

Dr. Székely János megyéspüspök örömmel értesíti az Egyházmegye papjait és híveit, hogy 2023. december 2-án 10 órakor Zalaegerszegen, a Mária Magdolna templomban állandó diakónussá szenteli Ráncsik Róbertet. Fő feladata a börtönlelkészi szolgálat, valamint a plébániákon való kisegítés lesz.


Istenről és a világról - Kürnyek Róbert előadása liturgikus témában

istenrol-es-a-vilagrol-liturgika-szombathelyAz Istenről és a világról című sorozatunk ezévi utolsó előadásában Kürnyek Róbert pasztorális helynök liturgikus témában osztotta meg gondolatait a hallgatókkal Zalaegerszegen és Szombathelyen. Előadása visszanézhető egyházmegyénk Youtube csatornáján, ide kattintva. 

Nyílt nap a Boldog Salakházi Sára Technikumban december 18-án

nyilt-nap-2023-12-18-2-keszDecember 18-án nyílt napra várja az érdeklődőket a Boldog Salkaházi Sára Technikum Szombathelyen. Részteltek a plakáton ami letölthető itt. 

Pitti Katalin adventi koncertje a Székesegyházban

1-pk-webNovember 25-én Pitti Katalin ad adventi, karácsonyváró koncertet a Székesegyházban. Jegyek a Szily János Egyházmegyei Gyűjtemény és Látogatóközpontban válthatók. Részletek a plakáton.

Miért járjunk szentmisére? - Online előadásunk felvétele

Miért járjunk szentmiséreA Nehéz kérdések-világos válaszok online előadássorozatunkban Kirner Zoltán kőszegi plébános beszélt a szentmise fontosságáról. Az előadás visszanézhető itt. 

„Ne félj, nem ítéllek el!” - lelkigyakorlat magzatukat elvesztett édesanyáknak és édesapáknak Szombathelyen -

plakat-a4Kovács Ferenc állandó diakónus és Kovácsné Treer Mária mentálhigiénés lelkigondozó vezetésével gyógyító lelkigyakorlat lesz magzatveszés fájdalmával küzdőknek Szombathelyen 2024. február 22-25. között.