Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Dr. Székely János megyéspüspök levele az Egyházmegyében élőkhöz a "Fiducia supplicans" című dokumentum kapcsán

dr-szekely-janosAz alábbiak közreadjuk, Dr. Székely János megyéspüspök levelét, melyet a Szentatya 2023. december 18-án írt „Fiducia supplicans” című dokumentuma kapcsán küld az egyházmegye valamennyi hivőjének.

Nyissuk ki a szívünket az ég felé - Karácsonyi ünnepi szentmise

0012Karácsony napján Dr. Székely János megyéspüspök mutatta be az ünnepi szentmisét a székesegyházban. Karácsony lényegét, a szívét állította bevezetőjének középpontjába. Nem az ajándékok, az együtt töltött idő a fontos csak, hanem az a nagy ajándék, amit ez a világ föntről kapott. Maga az élő Isten az, aki közénk jött kicsiny gyermekként, átakarta ölelni a világot, emberi szívvel akart szeretni, értünk akarta adni az életét, ezért született erre a világra. Semmi mást nem akar az Isten, mint önmagát nekünk adni, merjük őt a kezünkbe venni, átölelni. Az Isten végtelenül egyszerű, mint egy kicsiny gyermek. Nyissuk ki a szívünket az ég felé, értünk született, érted született.

Gondolatok Szent István vértanú ünnepére - Dr. Takács Gyula atya elmélkedése

szent-istvan-vertanu-2023„Szent István vértanúsága és karácsony ünnepének a tanítása összeilleszkedik egymással. Karácsonykor megszületett a Szeretet a földön, eljött az égből közénk az Isten. Szent István vértanú példája pedig azt mutatja, hogy az életünkben, a földi életünkben megszületik a mennyei szeretet. Megszületik akkor, amikor szűk, rögös úton halad az ember, de a szeretetben. És ez az út fölemelt tekintetünk előtt széles és egyenes, odavezet a Trónhoz, az Örök Szeretethez, Istenhez, és benne, az ölében Örök Életre születünk meg.”

Behegesztem a sebet a szívemben - éjféli szentmise a Székesegyházban

0093Fekete Szabolcs Benedek püspök mutatta be a székesegyházban a karácsonyi éjféli szentmisét. Bevezetőjének központi gondolata a hála volt. Fel se tudjuk fogni, hogy milyen nagy kegyelem, hogy a megszentelt falak között lehetünk, hogy haza tudjuk vinni a templomból a szív békéjét és nyugalmát.

Karácsonyi ünnepi szentmise közvetítés a székesegyházból

karacsonyKarácsony ünnepén, december 25-én, délelőtt 9 órakor Dr. Székely János megyéspüspök mutatja be a szentmisét a székesegyházban.

Jézus születése - A szombathelyi Krisztus Király Plébánia bábelőadása

50517-kiallitasKrisztus születését ünnepli a világ. A szombathelyi Krisztus Király Plébánia 2020-ban készített bábelőadást a Megváltó születéséről. A kisfilm megtekinthető itt. 

Gondolatok Karácsony ünnepére - Dr. Takács Gyula atya elmélkedése

karacsony-unnepi-2023„Úgy jött el a te Istened, hogy a tied, úgy jött el a Szeretet, hogy a te szíved, az életed lett, a te tetteid, a mosolygásod arcodon. Mindez Ő, minden kegyelem, minden belőle sugárzik elő, a Végtelenből, az Örökből, aki a Jó, az Egyedülvaló. Íme, testté lett az Ige. Íme, mi látjuk Őt, íme, kezünkkel megfogjuk kezét, és Ő vezet. Íme, mi együtt étkezünk vele, és a szeretet az Ő kenyere. Íme, Ő az Élet, az Örökkévaló, íme, Ő a mi életünk lett.”

Karácsonyi éjféli püspöki szentmise a székesegyházban - ÉLŐ közvetítés

karacsonyDecember 24-én éjfélkor, püspöki szentmisével ünnepeljük a Megváltó születését a Székesegyházban.

Gondolatok Karácsonyra pásztorok miséjére - Dr. Takács Gyula atya elmélkedése

karacsony-pasztorok-2023„Ime, felragyog a Hajnal, az örök Szeretet. Bennetek születik meg, a szeretetekben az örök Jóság, a végtelen Irgalom, benned lakik, a te irgalmadban. Menjünk hát Betlehembe! És a Betlehemben, a te szívedben, a szereteteidben, a szelídségeidben, apró kicsi morzsákban, és minden újrakezdésben, minden jószándékban, benned, a te szeretetedben, íme ragyog az Örök Szeretet, az Isten, az emberszerető Jóság megszületik az életedben.”

Gondolatok Karácsony éjféli szentmisére - Dr. Takács Gyula atya elmélkedése

karacsony-ejfeli-2023„Ó bárcsak többször lennénk gyermek, kisded! Tanítsa meg nekünk karácsony Gyermeke, tanítsa meg nekünk karácsony Kisdede, Isten, aki Gyermekké lett, az Ő kedvessége tanítsa meg, hogy milyen jó, hogy milyen öröm kedvesnek lenni, hogy milyen nagyszerű szelíden beszélni, hogy milyen igen-igen nagy boldogság a kicsinyek jósága.”

Ferences flashmob Székely János megyéspüspökkel december 23-án

channels4-profileA szombathelyi Szent Erzsébet (Ferences) Plébánia mindenkit szeretettel vár karácsonyváró flashmobjára a szombathelyi Fő térre. Gondolatait elmondja: dr. Székely János megyéspüspök. A kedvcsináló megtekinthető itt. 

Rorate szentmise - ÉLŐ közvetítés

adventAz adventi hétköznapokon, hétfőtől szombatig reggel 6 órakor hajnali szentmisét közvetítünk az egyházmegye YouTube csatornáján.

Vasárnapi Ige - Advent 4. vasárnapja

vasarnapi-ige-ujkepAdvent 4. vasárnapján Heiter Robert Gottfried szepetneki plébános osztja meg gondolatait. 

Gondolatok Advent 4. vasárnapjára - Dr. Takács Gyula atya elmélkedése

advent-4-2023„Boruljunk le az Úr előtt, mert Övé a hatalom és minden tett az övé, Övé minden erő, és Őt illeti minden dicséret, Tőle való minden áldás és minden jóság, Tőle vagyunk mi magunk egészen, Ő alkot bennünket. Csak annyit tegyünk, hogy odaadjuk magunkat az Ő kezébe, hogy formáljon minket, csak annyit tegyünk, hogy ott álljunk a Kegyelem fényében, és fénnyé átváltozottan az Ő kegyelmének edénye leszünk.”

Rorate szentmise - ÉLŐ közvetítés

adventAz adventi hétköznapokon, hétfőtől szombatig reggel 6 órakor hajnali szentmisét közvetítünk az egyházmegye YouTube csatornáján.

Karácsonyvárás a szombathelyi Brenner Óvoda Katica Csoportjával

betlehemes-jatek-28A szombathelyi Boldog Brenner János Óvoda Katica Csoportosai látogattak el a Püspöki Palotába és idézték fel Jézus születésének eseményeit. A kisfilm megtekinthető az alábbi linken. 

Fábry Kornél püspök lelkigyakorlata a Martineum Felnőttképző Akadámián

0022December 15-e és 17-e között tartott lelkigyakorlatot Fábry Kornél Esztergom-budapesti segédpüspök a Martineumban. A három nap központi témája az öröm volt.

Jótékonysági koncertet adott a Zalaegerszegi Liszt Ferenc Vegyeskar a kertvárosi plébánia Karitász csoportja javára

img-20231217-190337Advent 3. vasárnapján este a Zalaegerszegi Liszt Ferenc Vegyeskar Kincses Ildikó karnagy vezetésével jótékonysági adventi koncertet adott a Szűz Mária Szeplőtelen Szíve templomban a plébánia Karitász csoportja javára.