Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Lelkigyakorlat férfiaknak május 3-5. között

ffi-lgy-2024-05-12024. május 3-5. között férfiaknak szóló lelkigyakorlatra hívják az érdeklődőket a Martineum Felnőttképző Akadémiára. 

Házaspárok lelkigyakorlata gyermekfelügyelettel 2024. július 5-7. között

hazas-lgy-2024-plakatA Martineum Felnőttképző Akadémia július 5-7. között házaspárok számára szeervez lelkigyakorlatot. A gyermekfelügyelet megoldott. 

Imával, énekkel a szentek nyomában - Ifjúsági zarándoklaton jártak egyházmegyénk fiataljai

420412719-824463173041964-7887573187059494697-nDr. Székely János megyéspüspök atya meghirdetett a 13-25 éves fiataloknak egy gyalogos zarándoklatot, melyre közel százan jelentkeztek egyházmegyénk különböző településeiről.

Boldoggá avatás felé - Isten Szolgája Mindszenty József - kerekasztalbeszélgetés Szombathelyen április 16-án

Mindszenty JózsefA Keresztény Értelmiségiek Szövetsége Szombathelyi Csoportja szeretettel hív mindenkit április 16-án a szombathelyi Premontrei Gimnáziumban megtartott kerekasztalbeszélgetésre, melynek címe: Boldoggá avatás felé: Isten szolgája Mindszenty József.

Boldog Brenner Jánosról szóló előadás Körmenden

KÉSZ előadás Körmenden2024. március 18-án Körmenden a Faludi Ferenc Könyvtár Olvasótermében Bodorkós Imre szentgotthárdi plébános úr tartott előadást a Körmendi KÉSZ szervezésében, szép számú érdeklődő jelenlétében, „Legyetek szeretettel: Vallomások Boldog Brenner Jánosról” címmel.

Nyitott kapuk napja a Brenner János Hittudományi Főiskolán

bjhf-nyilt-nap-plakat-2024A Brenner János Hittudományi Főiskola a 2023/2024-es tanév tavaszi félévében ismételten megrendezi a civil képzéseken a nyitott kapuk napját a győri és a szombathelyi képzési helyszíneken.

A Vasvári Plébánia nyári zarándoklata Mátraverebély-Szentkútra és a Felvidékre

plakat-matraverebely-felvidek-20242024. július 15-18. között Mátraverebély-Szentkútra és a Felvidékre (Gács, Alsósztregova, Videfalva) szervezi a vasvári plébánia a nyári zarándokútját. A plakát letölthető itt. 

Szentek nyomában jártunk - Beszámoló az ifjúsági zarándoklatról

0322-szentek-nyomaban-szombathely-702024. március elején egy névre szóló, kedves levelet kaptam a Szombathelyi Egyházmegyétől, melyben Dr. Székely János szombathelyi megyéspüspök meghívta a hetedik és nyolcadik osztályos tanulókat a Szentek nyomában ifjúsági gyalogos zarándoklatra. Három osztály- és két iskolatársammal az igazgatónő és az iskolalelkész biztatására örömmel csatlakoztunk a csoporthoz.

A II. János Pál Katolikus Szakkollégium nagyböjti lelkigyakorlata Pannonhalmán

nagybojti-lelkigyakorlat-1A 2024. március 22-e és 24-e közötti lelkigyakorlatos hétvégénk helyszíne Pannonhalma volt, ami a maga természet közeliségében és gazdag történelmében ideális helyszín volt a Pannonhalmi Bencés Főapátság alapos megismerésére, a lelki elmélyülésre és a kikapcsolódásra is. A közös kollégiumi program segített a II. János Pál Katolikus Szakkollégium tanulóinak egymáshoz közelebb kerülni, kapcsolatokat elmélyíteni, vagy éppen újakat kialakítani.

Imádságok Szent II. János Pál pápa és Szent Fausztina nővér közbenjárásáért

0050Alábbiakban közreadjuk azt a három imádságot, amelyek a székesegyházban szombaton elhelyezett ereklyék előtt különösen is használhatóak.

Megjelent a szombathelyi püspökök életrajzait is felvonultató Püspöklexikon 1804–1918 című füzet

dsc-0037A Fraknói Vilmos Római Történeti Kutatócsoport és a Bécsi Egyetem vezetésével megvalósuló nemzetközi együttműködés eredményeként megjelent a Püspöklexikon 1804–1918 című, a magyar királyság egyházmegyéi élén álló főpapok életrajzi szócikkeit közreadó lexikon, benne a Szombathelyi Egyházmegye püspökeinek életét és munkásságát feldolgozó és bemutató füzet.

Mária oltalma alatt – Beszélgetés Tóth Csaba Munkácsy-díjas festmőművésszel 65. születésnapja alkalmából

kuldetes-meghivoTóth Csaba, Munkácsy-díjas festőművésszel 65. születésnapja alkalmából készült interjú. Tóth Csabának május 30-án nyílik kiállítása Szombathelyen az Agora-Sportházban. A meghívó letölthető itt. 

Merkli Ferenc atya erkölcstani előadása Zalaegerszegen és Szombathelyen április 8-9-én

istenrol-es-vilagrol-plakat-2024-4felev-onlineÁprilis 8-án Zalaegerszegen, április 9-én Szombathelyen Merkli Ferenc atya etikai előadásával folytatódik az Istenről és a világról című sorozatunk. 

Ereklyék elhelyezése a székesegyházban

0025Irgalmasság vasárnapjának vigíliáján, Dr. Székely János megyéspüspök és Dr. Perger Gyula plébános helyezték el Szent II. János Pál pápa és Szent Fausztina nővér ereklyéit a székesegyház Jézus Szíve oltárán kialakított fülkékbe.

Gondolatok Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepére - Dr. takács Gyula atya elmélkedése

gyumolcsolto-boldogasszony-2024„Fogadjuk be Isten ajándékát az életünkbe. S ha befogadtuk, akkor Mária nyomdokát követve, adjuk is oda életünket a Kegyelemnek, adjuk oda életünket az üdvözítő Istennek. Készséges önátadás. A mi életünk is, a mi lelkületünk is mondja Mária szavát: Íme az Úr szolgáló leánya, legyen nekem a Te igéd szerint, legyen nekem a Te kegyelmed akarata szerint, hiszen Te üdvözíteni akartál engemet, azért jöttél el hozzám, odaadom tehát a kezedbe, ó üdvözítő Isten, ó élő Kegyelem az életemet, hogy mentsd meg, hogy üdvözíts, hogy fölemelj és felvigyél az Égbe.” 

Vasárnapi Ige - Isteni irgalmasság vasárnapja

https://www.youtube.com/embed/Ok3w2CA1Hb4?si=4kqZWZdbnPuvIOIh

Püspök-Orvosok találkozója a püspöki palotában

00182024. április 3-án, Püspök-Orvosok Találkozója került megrendezésre a püspöki palotában.

Gondolatok az Isteni Irgalmasság vasárnapjára - Dr. Takács Gyula atya elmélkedése

husvet-2-irgalmassag-2024„Jézus, az Irgalom Istene, a Béke Ura, a mi lelkünk békéjének ajándékozója itt van velünk minden nap. Csak figyeljünk oda az Ő teremtő igéjére. És ha meghalljuk lelkünk csendjében Jézus szelíd szavát, a Béke szózatát, akkor nyújtsuk ki kezünket, tárjuk ki koldulón lelkünket Jézus elé, és vegyük az Ő békéjét. És Jézus betölti lelkünket békéjével. A világ elmúlik és változik minden percben, a lelkünk azonban olyan lesz Jézus békéjének nyugalmában, mint hegyi tónak víztükre, amely visszatükrözi a belé tekintő eget. Jézus tekint bele a lelkünkbe. És az Ő arcának békés, szelíd vonásait ragyogja vissza lelkünk és életünk az Égbe. És ekkor megvalósul a föld és az Ég kiengesztelődése. Ekkor a
lelkünk fölemelkedik Istenhez. Isten pedig úgy fogadja el életünket, hogy kedvesen tekint reánk. Isten békéje fogad bennünket.”

Ereklyék elhelyezése a Székesegyházban - ÉLŐ közvetítés

webIrgalmasság vasárnapjának előestéjén, 2024. április 6-án, szombaton 18 órakor püspöki szentmise keretében kerülnek elhelyezésre Szent II. János Pál pápa és Szent Fausztina nővér ereklyéi.

Megjelent a Fatimai kilenced

pgy-kilenced-borito-elolAz Ecclesia Kiadó gondozásában megjelent Dr. Perger Gyula atya összeállításában a Fatimai kilenced című könyv, amely végigveszi a fatimai jelenések történetét, kilenced formájában pedig használható egyéni és közösségi ima alkalmakra.