Szombathelyi Egyházmegye

Toronyi plébánia zarándoklata a melki apátságba


Toronyi plébánia zarándoklataOktóber 8-án zarándoklatra indultak a toronyi, bucsui, dozmati és séi hívek az ausztriai Melkre dr. Perger Gyula plébános atya vezetésével.

Elhunyt Tibola Imre atya

Tibola Imre„A keresztnél véled állni, gyászban véled eggyé válni, erre hív a szeretet!„ Stabat Mater Himnuszból.


A Szombathelyi Egyházmegye az örök életbe vetett hittel tudatja, hogy a Vasvár-Szombathelyi Székeskáptalan nagyprépostja Tibola Imre ny. plébános, életének 87., áldozópapi szolgálatának 63. évében, türelemmel viselt súlyos betegsége után, a betegek szentségével megerősítve, 2016. október 10-én az Egyházmegyei Papi Otthonban elhunyt. Paptestvérünk lelki üdvéért 2016. október 14-én, pénteken a Szombathelyi Székesegyházban 10 órakor kezdődő gyászmisén imádkozunk, majd a Székesegyház kriptájában helyezzük végső nyugalomra.

Végrendeletéből: „Koszorúk helyett szentmisék felajánlásával segítsenek a kedves hívek, hogy mielőbb méltó lehessek az örök üdvösség elnyerésére...”

Adj Uram örök nyugodalmat neki! Requiem aeternam dona ei Domine!

 

Megjelent a Martinus októberi száma

14600963-971120369682259-2247901324886107468-nA Martinus havilap októberi számában többek között az 1956-os forradalom szombathelyi eseményeiben érintett papjainkra emlékezünk. Interjút olvashatnak Pavlits István atyával, aki a forradalmat Budapesten élte át. Egyházjog rovatunkban a gyermekek törvényességének kérdésével foglalkozunk, míg Múlt-Idő rovatunk az egyházi anyakönyvezés történetébe enged bepillantást. A havilapból tájékozódhatnak a magyar és a világegyház legfontosabb eseményeiről, valamint böngészhetnek a következő havi egyházmegyei események, programok között. A Brenner János Imaszövetség továbbra is várja az új tagokat: az imaszövetségről és a jelentkezés módjáról szintén a Martinusból szerezhetnek bővebb információt.

Előadás a szombathelyi ferenceseknél

nevtelenMindenkit szeretettel hívnak és várnak a szombathelyi ferencesek dr. Fodor János devecseri plébános előadására október 19-én, a rend kollégiumának közösségi termébe.

Cigány családok egyházmegyei találkozója – körmendi szemmel.


Cigány családok találkozójaOktóber 7-én, pénteken, a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász meghívására gyűltek össze az egyházmegye cigány családjai, a szőlősi Jézus Szíve Plébánián Szombathelyen.

„72 óra kompromisszum nélkül” - Körmenden

72 óra kompromisszum nélkül KörmendenAz idei évben is csatlakozott plébániai ifjúságunk a „72 óra kompromisszum nélkül” című keresztény kezdeményezéshez, mely országos szinten október 7-9-ig került megrendezésre. 

Hol találod Istent? - Németh Norbert atya könyvbemutatója a Szombathely Olad-i lakótelep templomának közösségénél

Könyvbemutató OladonA szombathelyi Fatimai Szűz Szeplőtelen Szíve tiszteletére és Boldog Batthyány-Strattmann László emlékére épült templom közösségének volt a vendége Németh Norbert atya 2016. szeptember 21-én. Templomunk plébánosa Gaál Sándor atya arra kérte cursillos közösségünk nevében Norbert atyát, hogy közösségünknek személyesen mutassa be könyvét, melynek címe: „Hol találod Istent?” Nagy örömmel vártuk a könyvbemutatót, amelyre megtelt templomunk közösségi háza.

Szentpéterfai zarándokok Vámoscsaládon

szentpéterfai zarándokokOktóber 1-én a szentpéterfai zarándokok útban Osli felé látogattak el Vámoscsaládra két autóbusszal, 87 fővel. Megtekintették a templomkert emlékhelyeit, ismertetőt hallhattak a helyi Szent Márton-emlékekről és vendégül láttuk őket a plébánián. A Geosits család sok rokont köszönthetett a csoport tagjai között. További képek itt tekinthetők meg! 

Kiállítás megnyitó a Magyar Katolikus Kulturális Hetek programjaként

MartineumA Martineum Felnőttképző Akadémia idén is csatlakozik a Magyar Katolikus Kulturális Hetek rendezvénysorozathoz, melynek idei témája: Szent Márton követői napjainkban.

Gyémántmise a Szombathely – Olad-i Fatimai Szűzanya templomában

gyémántmiseDerűs, szép reggelre ébredtünk 2016. szeptember 18-án. Templomunk közössége vendéget várt a vasárnap délelőtti szentmisére. Rostás Sándor gyémántmisés atya jött el hozzánk ezen a napon Kőszegről a Szent Imre Missziósházból. Cursillos közösségünk meghívására Sándor atya pappá szentelésének 60. évfordulója alkalmából hálaadó szentmisét mutatott be templomunkban. Hálaadásához mindannyian nagy- nagy szeretettel csatlakoztunk.

A Brenner János Gimnázium felvételi tájékoztatója


Brenner János IskolaA Brenner János Gimnázium a következő tanévre is várja a diákok jelentkezését. A felvételi felhívást közöljük. 

Terménymegáldás Körmenden


Terménymegáldás KörmendenA hagyományokhoz híven, október 2-án, a vasárnapi szentmise keretében adtak hálát Istennek az idei jó termésért a körmendi hívek.

A megtapasztalás élménye és vágya


Taize-i Találkozó PannonhalmánA Szombathelyi Egyházmegyéből 3 busszal indultunk útnak Pannonhalmára 2016. szeptember 24-én, az ökumenikus találkozóra, melyet a franciaországi Taizéi Közösség tagjai vezettek. A továbbiakban személyes beszámolómat olvashatják.

 

Terménymegáldás a Csehimindszenti Plébánia falvaiban


Terménymegáldás a Csehimindszenti Plébánia falvaibanAz elmúlt évek gyakorlatához hasonlóan az idei esztendőben is nagyon szépen előkészültek a Csehimindszenti Plébánia falvaiban a termény betakarítási ünnepségre.

Domonkos ünnep Kőszegen


Szent Domonkos Rend jubileumaA Domonkos Rend megalakulásának 800 éves évfordulójára  emlékeztek október 6-7-én Kőszegen.

A Csehimindszenti Plébánia híveinek zarándoklata Szent Márton nyomában


Csehimindszentiek zarándoklata2016. október 1-jén, szombaton egy busznyi ember érkezett meg a Vasi Hegyhát keleti vidékéről Szent Márton szülővárosába, hogy ott imádkozzék az Egyházmegye védőszentjéhez és kérjék a segítségét és közbenjárását.

Szent Márton programok a Celldömölki Apátságban


szmevNovember 10-én Szent Márton emlékét megidéző programok várják az érdeklődőket Celldömölkön.

Megkezdődött a Magyar Katolikus Kultúra Hetei programsorozat

Magyar Katolikus Kulturális HetekA nagyközönség előtt eddig még nem ismert vázlatrajzok is láthatók a Szombathelyi Egyházmegyei Könyvtár új kiállításán, melyen az egyik leghíresebb szombathelyi köztéri alkotás, a Szent Márton megkereszteli édesanyját kútszobor keletkezéstörténetét ismerhetik meg az érdeklődők. Október 4-én Császár István egyházmegyei kormányzó nyitotta meg a kiállítást, ezzel vette kezdetét a Szombathelyi Egyházmegyében a Magyar Katolikus Kulturális Hetek programsorozat.

Szent Mihály búcsúnapja Karakón


Szent Mihály nap Karakóban2016. szeptember 29-én ünnepelte a jánosházai Keresztelő Szent János Plébánia hívő közössége a karakói Szent Mihály templom búcsúnapját.

A gazda(g)ság öl?-Nyilvános elóadássorozat a Savaria Egyetemi Központban


Egyetemi Lelkészség előadásaMindenkit hív és vár a Katolikus Egyetemi Lelkészség Szombathelyen új, nyilvános előadásaira.