Szombathelyi Egyházmegye

Kiállítás megnyitó a Mindszenty Emlékházban - videóval - A Csehimindszenti Plébánia hírei

Kiállításmegnyitó Csehiindszenten2016. október 29-e jelentős nap volt Csehimindszent éltében, hiszen a Mindszenty Emlékházban megnyílt a IV. kiállítás a Magyar Katolikus Kulturális Hetek rendezvénysorozat keretében. 

A Tótszerdahelyi Plébánia híveinek zarándoklata Szombathelyen

Tótszerdahelyi hívek látogatása SzombathelyenA Szent Márton Emlékévben a tótszentmártoni hívek egynapos látogatást tettek Szent Márton szülővárosában, Szombathelyen. A teljes beszámoló elolvasható a Szent Márton tiszteletére indított honlapon. 

Kiállítás megnyitó a Mindszenty Emlékházban


Mindszenty Emlékház-Csehimindszent2016. október 29-én, szombaton 17 órakor ünnepélyes kiállítás megnyitó lesz Csehimindszenten, Mindszenty József bíboros, hercegprímás szülői házában a Magyar Katolikus Kulturális Hetek című rendezvénysorozat keretében. 

Népénekek Szent Márton tiszteletére

Szent Márton népnekekA Szent Márton  jubileumi év alkalmából egy rövid összeállítás készült, amely Szent Mártonról szóló népénekeket tartalmaz. Az énekek dallamai és szövegei 18. és 19. századi kántorkönyvekből származnak, és ízes magyar nyelven, népi dallamon részletesen beszélik el Szent Márton életét. Szent Márton közelgő ünnepnapjára szeretettel adjuk közre minden imádkozó és éneklő közösségnek szabad felhasználásra. Az új énekfüzet pdf formátumban letölthető itt. Az énekfüzet letölthető word formátumban itt. 

Kápolna-és szobormegáldás Pusztaederics-Szompácson - Gutorföldi Plébánia hírei

Megáldották a Pusztaederics-szompácsi kápolnátOktóber 27-én Császár István egyházmegyei kormányzó megáldotta a felújított Pusztaederics-szompácsi kápolnát és az ott elhelyezett Szent Borbála-szobrot. 

Szakkollégiumi tréning Csempeszkopácson - 2016. október 21 – 23.

Szakkollégiumi hétvégeOktóber 21-23. között közösségépítő hétvégén vettek részt a II. János Pál Katolikus Szakkollégium diákjai Csempeszkopácson. 

KÉSZ könyvbemutató Szombathelyen

meghivo-szele-gyorgyMindenkit szeretettel hív a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége Szombathelyi Csoportja október 27-én 16.30-kor Szombathelyen az Eölbey-házba dr. Szele György: Egy Széchenyi varázsa c. történelmi regényének bemutatójára. A meghívó pdf-ben letölthető itt. 

Elültették Szent Márton körtefáját a Püspöki Palota kertjében

Szent Márton körtefaA Magyar Katolikus Kulturális Hetek programsorozat kertében október 26-án, Szent Márton körtefát ültettek a szombathelyi Püspöki Palota kertjében. 

„…hadd jöjjenek hozzám a kicsinyek…” /Mk10,14/

Mocorgó mise SalomváronOktóber 8-án, szombaton első alkalommal került bemutatásra a „Mocorgó mise” a salomvári templomban. 

A kisújfalusi Jézus Szíve kápolna megáldása

KápolnamegáldásOktóber 16-án, vasárnap délután örömmel gyűltek össze a kisújfalun lakó hívek,  és örömmel jöttek Egyházasrádócról és távolabbról is, mert a hívek szándéka szerint huszonöt évvel ezelőtt felépített és felszentelt kápolna megújult, és illett, hogy ismét ünnep legyen.

Szent Márton körtefa

szent-marton-kortefa-fotoA Magyar Katolikus Kulturális Hetek programsorozat részeként október 26-án, délelőtt 10 órakor Szent Márton körtefa ültetésére kerül sor a Püspöki Hivatal kertjében. 

Előadás Szent Mártonról Szombathelyen

Szent MártonHorváth József atya Szent Mártonról szóló előadássorozatának következő alkalma, a II. János Pál Szakkollégiuma szervezésében, október 27 – én, csütörtökön 18. órakor lesz az Savaria Egyetemi Központ Berzsenyi téri épületének fsz. 1-számú előadójában. 

Az előadásnak két témái:
• Hiláriusz, akihez Márton tanulni ment és
• Hogyan dolgozta fel Márton a pannóniai út kudarcát?

Az előadás 19.30 – kor fejeződik be.

Pedagógus továbbképzés Szombathelyen - A Martineum Felnőttképző Akadémia hírei


Továbbképzés a MartineumbanOktóber 21-én folytatódott a pedagógus továbbképzés a Martineum Felnőttképző Akadémián.

56-os megemlékezés és színdarab bemutató Vasszécsenyben

56-os megemlékezés és szoboravatás VasszécsenybenAz 1956-os forradalom és szabadságharcra emlékeztek Vasszécsenyben október 23-án. Szobrot avattak a falu egykori lakója, Abai Imre tiszteletére. 1956-ban Sárváron szolgált adminisztrátorként, és ő vezette a Nemzeti Bizottságot. Életéről színdarabot is bemutattak. 

Zalában jártunk

Zalában jártak a szentgotthárdi hívekMár hagyománynak mondható, hogy Szentgotthárd és környéke hívei felkeresik korábbi lelkipásztoraikat új szolgálati helyükön. Októberben több településen is jártak. 

Finnugor Eposzok


Irodalmi estA Szombathelyi Egyházmegyei Könyvtár teremkönyvtárában került megrendezésre 2016. október 19-én a Genius Savariensis Szabadegyetem idei első irodalmi estje.

A 110 éves évfordulóra felújított és a bérmálás alkalmából megáldott Szentháromság-szobor Pornóapátiban


Bérmálás és szobormegáldás PornóapátibanA közel 400 lelkes Pornóapátiban 2016. október 16-án volt bérmálás és szobormegáldás.

25 éves a Körmendi Kolping Család


Kolping ünnep Körmenden2016. október 16-án ünnepelte megalakulásának és fennállásának 25. évfordulóját a Körmendi Kolping Család.

Igehirdetés a festészetben


Martineum-Prokop kiállításA Magyar Katolikus Kulturális Hetek programsorozathoz csatlakozva október 12-én „Igehirdetés a festészetben” címmel kiállítás nyílt a Martineum Felnőttképző Akadémián Prokop Péter (1919-2003) festőművész munkáiból. A műveket még maga az alkotó ajándékozta életében a Szombathelyi Egyházmegyének, amelyek most bekeretezve először kerültek a közönség elé.

Szent Márton örökösei - a Szombathelyi Egyházmegye és szervezetinek karitatív tevékenysége - kiállítás és kerekasztal-beszélgetés

Szent Márton örököseiKrisztust meglátni az elesettekben és segíteni rajtuk – ebben áll a keresztény karitász szellemisége, úgy ahogy egykor Szent Márton is tette. Az evangélium hirdetése mellett a másokon való segítést tekintette az egyik legfontosabb feladatának a Katolikus Egyház és különböző szervezetei, intézményei. Erre látható néhány példa a Szombathelyi Egyházmegyei Levéltár legújabb kamara kiállításán, amely kedden este nyílt meg. A tárlat mellett kerekasztal-beszélgetést is rendeztek a karitatív szolgálatról.