Szombathelyi Egyházmegye

Emlékezés vitéz Héjjas Aurél repülőgép-vezető hadnagyra


dscn5017Kemenesmagasi temetőjében került sor péntek délután vitéz Héjjas Aurél repülőgép-vezető hadnagy sírjánál megemlékezésre.

Emlékezetes pillanatok a Premontrei Gimnázium nyílt napjáról - A Premontrei Gimnázium hírei


Nyílt nap a PremontreibenA nevelési programjában az értékközvetítést középpontba helyező Premontrei Gimnázium november 17-én nyitotta meg kapuit a pályaválasztás előtt álló nyolcadikos diákok előtt, akik szüleikkel érkezve zsúfolásig megtöltötték az iskola dísztermét. 

„Erzsébet mise” Körmenden- A Körmendi Plébánia hírei


Erzsébet-miseNovember 20-án, vasárnap, a délelőtti ünnepi szentmisében, adtunk hálát az Istennek plébániánk védőszentjéért, Szent Erzsébetért, akiben Krisztus Király dicsősége ragyogott föl.

Szombathelyi papok sírjai Rómában

20161101-164900Molnár János atya római tanulmányai alatt is szorgalmasan keresi a magyar és amennyiben lehet a szombathelyi emlékeket. Az örök városban több Szombathelyi Egyházmegyés pap is szolgált illetve vannak akik itt is vannak eltemetve. Néhányan a Szent Lőrinc temetőben. János atya e sírokat fényképezte le és küldte el nekünk.

Egy pannoniai szent élete és emlékezete – tudományos tanácskozások, kiadványok

magazin-nrh-2016-nov-fit-640x10000A magyar és francia történelem szimbolikus kapcsolódási pontjairól, így a hagyomány szerint Pannonia provincia Savaria városában 316 körül született tours-i püspökről, Szent Mártonról is közölt cikkeket a La Nouvelle Revue d’Histoire. A folyóirat tematikus száma egy azon kiadványok és rendezvények sorában, amelyek hozzájárulnak az 1700 évvel ezelőtt született szent életének és korának tudományos igényű feldolgozásához. A Magyar Tudományos Akadémia beszámolója. 

Egyházközségi Tanácsadó Testületi tagok lelki- és képzési hétvégéje - A Martineum Felnőttképző Akadémia hírei


Testületi tagok képzéseAz újonnan megválasztott Egyházközségi Tanácsadó Testületek tagjait hívtuk lelki- és képzési hétvégére a Martineum Felnőttképző Akadémiára 2016. november 18-19. között. Célunk az volt, hogy a program során átgondoljuk szolgálatunk alapjait, új ötletekkel, tapasztalatokkal gazdagodjunk.

Bezárult a szentkapuBezárult a kapuCsászár István egyházmegyei kormányzó, székesegyházi plébános Krisztus Király ünnepén zárta be a Székesegyház szentkapuját és zárta le az Irgalmasság Rendkívüli Szentévét Egyházmegyénkben.

Premontreisek színházlátogatása - William Shakespeare: Ahogy tetszik - A Premontrei Gimnázium hírei


Premontreisek színházbanMűvészeti projektnap keretein belül tekintették meg a Premontrei Gimnázium 11. és 12. évfolyamos diákjai Shakespeare Ahogy tetszik című vígjátékát a Weöres Sándor Színházban november 15-én.

Kórustalálkozó Vámoscsaládon

15110875-1747118955611710-338571847030241799-oNovember 19-én kórustalálkozót rendeztek Vámoscsaládon. Az eseményről készült fényképeket itt tekinthetik meg. 

Új kiadvány a Szent Márton-templomokról

15027525-1742413679415571-6875433962179096163-nSzent Márton búcsú ünnepére megjelent az egyházmegye Szent Márton templomait tartalmazó könyv. Több képet a kiadványról ide kattintva találnak. 

Lélektúrák No.1. - Irány Ausztria!

Lélektúra2016. november 5-én került sor a 4 alkalmas túrasorozat első túrájára. Reggel 7 órakor Mariazell felé vettük az irányt a fiatalokkal szinte teli busszal. 

Egyházmegyei Családi Lelkinap Szentpéterfán

Egyházmegyei Családi LelkinapVidám és tanulságos családi napon vehettek részt az érdeklődők november 19-én Szentpéterfán. Az idei évben ez volt az utolsó egyházmegyei, családi rendezvény. 

Libri Sancti Martini - A Szent Márton jubileumi év új akadémiai kiadványainak bemutatója a szombathelyi Megyeházán

Könyvbemutató a MegyeházánIdén novemberben több kiadvány jelent meg szinte egy időben Szombathely városa és a Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpontja (MTA BTK) közötti együttműködés keretében. November 14-én 19 órakor négy kiadványt mutattak be a szerzők és szerkesztők jelenlétében a szombathelyi Megyeházán a Savaria Turizmus Nonprofit Kft., az MTA BTK Történettudományi Intézet, a Vas Megyéért Egyesület, a Genius Savariensis Szabadegyetem és a KÉSZ szombathelyi csoportja közös rendezvényén. 

KÉSZ előadás Körmenden

A nemzetpolitikai államtitkárság 2015. december 24.Márton Áronról Körmenden és 2016. december 24. között Márton Áron emlékévet hirdetett meg, a méltán híres püspök születésének 120. évfordulója alkalmából. A közelmúltban a körmendi keresztények is e témában hallgathattak részletes beszámolót, melyet dr. Gyürki László pápai prelátus, ny. plébános tárt az érdeklődők elé.

Márton-nap a Szent Imre Általános Iskolában

Szent Márton nap JánosházánAz őszi félév egyik rendhagyó, várva várt napja volt november 11-e a jánosházi iskolában. 

Szent Márton Kórustalálkozó Szombathelyen

korustalalkozoNovember 19-én rendezik meg Szombathelyen a Szent Márton-templomban a hagyományos Szent Márton Kórustalálkozót. Mindenkit szeretettel hívnak a szervezők. Részletek a plakáton ami pdf-ben letölthető itt.  

A közjó kinek jó? Előadássorozat az Egyetemi Lelkéség előadása

eloadassorozat-2016-osz-a3-web-1Mindenkit szeretettel hív és vár az Egyetemi Lelkészség Szombathelkyn a közjóról szóló előadására. Részletek a plakáton, ami pdf-ben letölthető itt. 

Emlékezés dr.Lenarsich Imrére - Az Ikervári Plébánia hírei

Emléktábla avatása NyőgérbenSzentmisét tartottak, és emléktáblát avattak Nyőgérben, halálának 50. évfordulóján. „Felsőcsalogány szülötte, a nyőgéri plébánia 42 éven át volt plébánosa, egyházjogi doktor, címzetes esperes, az Actio Catholica Országos Elnökségének tanácsosa, elismert fotóművész emlékére. Hálából, amiért szeretett híveinek hitét hűségesen megőrizte.” – olvasható az emléktáblán magyar és szlovén nyelven.

Megáldották a nemrég fellelt Szent Márton-ereklyének készített tartót Celldömölkön

Szent Márton ereklyetartó megáldásaNovember 13-án az esti szentmise keretében áldották meg a nemrég megtalált celldömölki Szent Márton ereklye új tartóját a kegytemplomban. 

Fatimai est Dozmaton

Fatimai est Dozmaton2016. november 13-án, Dozmaton gyűltek össze a toronyi plébániához tartozó négy falu – Bucsu, Dozmat, Sé és Torony – hívei, hogy ünnepi szentmise és körmenet keretében emlékezzenek meg a fatimai jelenésekről.