Szombathelyi Egyházmegye

Mária Maraton közönségtalálkozó Celldömölkön

meghivo-a-maria-maraton-kozonsegtalalkozoraSzeretettel hív és vár minden érdeklődőt a Mária Rádió, a Mária Maraton: sport a lélek szolgálatában c. előadásra és beszélgetésre. A részvétel regisztrációhoz kötött. Részletek a pdf-ben, ami letölthető itt. 


"Egy tábori lelkész élete a misszióban" - Kálinger Roland atya előadása Szombathelyen november 14-én

Egy tábor lelkész élete a misszióbanKálinger Roland atya tart előadást egy tábori lelkész feladatáról és missziós munkájáról Szombathelyen, a Katonatörténeti Kiállításon az Aréna utca 8. szám alatt. Emellett A közös küldetésben – Katona és lelkész az ember és a nemzet szolgálatában című könyv bemutatójára is sor kerül. A meghívó pdf-ben letölthető itt. 

Templommegáldás Zsédenyben

Zsédeny- Szent Márton templom2017. november 12-én dr. Székely János megyéspüspök megáldotta a megújult zsédenyi,Szent Márton tiszteletére szentelt templomot.

Szent Márton ünnep a Brennerben

Brenner-iskola ünnepeSzent Márton ünnepe ünnep a Brenner-iskola számára is. Idén is megemlékeztek egyházmegyénk védőszentjéről, sőt, műsorral is tisztelegtek a szombathelyi születésű szent előtt.

Lélektúrák Ausztriába No.4. - Irány Seckau!

Lélektúrák2017. november 4-én ismét túráztunk egyet az osztrák hegyekben. A „Lélektúrák Ausztriába” elnevezésű túrasorozat keretében 4. alkalommal jött össze újra egy csapat fiatal. 

Bibliai apaképek - előadássorozat az Egyetemi Lelkészség szervezésében Szombathelyen

Bibliai apaképek2017. november 6-án folytatódott az Isten atyai arca című előadássorozat a Savaria Egyetemi Központban. Dr. Németh Norbert atya ezúttal a bibliai apaképekről tartott előadást.  

Szent Márton ünnepe Szombathelyen

Szent Márton ünnep 20172017. november 11-én védőszentjüket, Szent Mártont ünnepelték a Szombathelyi Egyházmegye hívei és papsága a Székesegyházban.

Önmagunkhoz érkezhetünk meg a traumán keresztül

Törőcsik Júlia előadása2017. október 24-én Törőcsik Júlia szociális testvér, lelkigondozó, pszichológus, gyásztanácsadó tartott előadást a Martineum Felnőttképző Akadémián "Gyászon innen, gyászon túl" címmel. A vaol. hu beszámolója. 

Lelkipásztori továbbképzés az eucharisztikus életről

Lelkipásztori továbbképzés2017. november 6-án egyházmegyénk papjainak egy kicsi, de lelkes csoportja Lelkipásztori továbbképzésen vett részt a Martineum Felnőttképző Akadémián. A képzési nap témája a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra való készület jegyében az eucharisztikus élet pedagógiája, plébániai eucharisztikus csoportok szervezése volt.

Szent Márton ünnep 2017 - Vesperás a Székesegyházban és lampionos felvonulás

Szent Márton Ünnep 20172017. november 10-én Szent Márton ünnepének előestéjén újra közösen imádkozták a vesperást az egyházmegye hívei és a papság a Székesegyházban. 

Élő közvetítés a Szent Márton-napi ünnepi, püspöki szentmiséről a Székesegyházból

Szent Márton mise2017. november 11-én 10 órától élő közvetítést adunk a Szent Márton-napi ünnepi, püspöki szentmiséről a Székesegyházból a Youtube segítségével. Az élő adást ide kattintva érhetik el.

Élő közvetítés a Szent Márton versepársról a Székesegyházból

Élő közvetítés2017. november 10-én, pénteken 17 órától élő közvetítést adunk a Szent Márton vesperásról a Székesegyházból a Youtube segítségével. A közvetítést ide kattintva érhetik el. 

Brenner János boldoggá avatása - Interjú Ruppert József piarista atyával, az ügy posztulátorával

Ruppert JózsefBrenner János boldoggá avatásának bejelentése után Ruppert József atyát, az ügy posztulátorát is felhívtuk telefonon.

Brenner János boldoggá avatása - Interjú Brenner Józseffel

Brenner József atyaBrenner János boldoggá avatásának bejelentése után telefonon értük utol testvérét, Brenner Józsefet. Interjú nagyprépost atyával.

Brenner János boldoggá avatása - Interjú dr. Székely János megyéspüspökkel

Brenner János Brenner János boldoggá avatásának bejelentése után telefonon elértük dr. Székely Jánost. Interjú egyházmegyénk vezetőjével. 

Boldoggá avatják Brenner Jánost

Brenner JánosFerenc pápa november 8-án kihallgatáson fogadta Angelo Amato bíborost, a Szentek Ügyeinek Kongregációja prefektusát, akit meghatalmazott nyolc dekrétum közzétételére, melyekben két vértanúság, valamint hat Isten szolgája hősies erényeinek elismerése szerepel.

A két vértanú közül az egyik a magyar Brenner János rábakethelyi káplán (született 1931. december 27-én), aki a hit védelmében, az Oltáriszentséget védelmezve hunyt el 1957. december 15-én. A boldoggá avatással kapcsolatban további információkkal a későbbiekben szolgálunk. Forrás: www.news.va, www.magyarkurir.hu

Szent Márton előadás

Szent Márton előadás2017. november 9-én délelőtt a Szalézi-templomban mutatták be a Brenner János Általános Iskola diák színjátszói Szent Márton életélről szóló előadásukat. Óvodások és alsó tagozatos általános iskolások kaptak betekintést Szombathely híres szülöttének, a Szombathelyi Egyházmegye védőszentjének életébe. Délután 16 órakor újabb előadás. Pénteken vesperással és lampionos felvonulással folytatódik a Szent Márton Ünnep programsorozat.  

Szent Márton püspök ünnepe a Szombathelyi Egyházmegyében - Programismertető

Szent Márton Ünnep 2017November Szent Márton püspök ünnepe egyházmegyénkben. Mindenkit szeretettel hívunk és várunk az egyházmegye védőszentje tiszteletére szervezett ünnepségekre, megemlékezésekre. Kiemelten közlünk néhány programot. A lista folyamatosan bővül.

Emlékezés Brenner János vértanúra a bécsi Collegium Pázmáneumban

pazmaneumi-eloadas-2017-nov-04A Nemzeti Gyásznapon, november 04-én, szombaton 18 órától Brenner János vértanúra emlékeztek a Pázmáneum dísztermében tartott rendezvényen.

Új plébánia a Szombathelyi Egyházmegyében

nagykutasA CIC 515. kán. 2. §. alapján, az Egyházmegyei Papi Szenátus véleményét kikérve 2017. október 30-ai hatállyal Nagykutas központtal Kiskutas, Nagypáli és Kispáli községekből új plébániát alapított dr. Székely János megyéspüspök. A nagykutasi Szent Jakab tiszteletére épült templomot plébániatemplomi rangra emelte. Az új plébánia plébánosává a mindenkori zalaegerszegi börtönlelkészt, jelen esetben Gyöngyös Balázs atyát nevezte ki.