Szombathelyi Egyházmegye

A hétköznapok Istene

Adventi lelkigyakorlat aMartineumbanA fenti címmel szervezett háromnapos Adventi lelkigyakorlatot 2017. december 15-17. között a Martineum Felnőttképző Akadémia. A címet pontosabban fogalmazza meg az alcím „Hogyan ismerem fel Istent a hétköznapokban?”. Lelki vezetőnk Bejczi Tibor domonkos atya volt Sopronból, akit 2010. május 8-án szentelt pappá Várszegi Asztrik bencés szerzetes, püspök, pannonhalmi főapát.

"Tárjátok ki szíveteket"- Karácsony váró program a Székesegyház előtt

ÉtelosztásAz Áldott Kereszt Szeretetszolgálat munkatársai Ferenc pápánál tett látogatásuk során ígéretet tettek arra, hogy a Szombathelyi Egyházmegye szükséget szenvedő családjait egy adventi szeretet agapén vendégül látják. Ezt az ígéretet 2017 december 23-án 14 órakor a szombathelyi Székesegyház (Szombathely, Mindszenty tér) előtt megrendezésre kerülő program keretében valósítják meg, melyre mindenkit szeretettel várnak! A meleg étel mellett további programok is várják az érkezőket.

Eltemették Varga Ottó atyát

Eltemették Varga Ottó atyát2017. december 20-án Őriszentpéteren vettek végső búcsút rokonok, barátok, az Egyházmegye papsága és hívei Varga Ottó atyától.

Fatimai engesztelés Szombathely – Szentkirály városrészén

Fatimai est SzentkirályonA Szent István királyról elnevezett templomban Szombathely – Szentkirály városrészen található templomba a részleges áramszünet sem tudta megakadályozni, hogy nagy számban jelen lévő hívek megtartják december havának fatimai engesztelő estjét. 

Adventi lelkinap alsó tagozatos diákoknak a Brenner-iskolában

Adventi lelkinap2017. december 15-én, a Brenner János Nevelési Központban az alsó tagozatosok Óra Krisztián atya gondolatait hallhatták az adventi lelkinap keretében. 

Zsoltárokkal és csenddel - adventi lelkigyakorlat Kőszegen

Missziós lelkigyakorlatZsoltárokkal és csenddel, ezzel a címmel tartották a verbita atyák az adventi lelkigyakorlatukat a kőszegi Szent Imre Missziósházban december 15. és 17. között. 

Adventi ifjúsági lelkigyakorlat Szombathelyen

Adventi lelkigyakorlat2017. december 8-10. között adventi ifjúsági lelkigyakorlatra került sor a Martineum Felnőttképző Akadémián mintegy 60 fiatal részvételével. A programot Csiszér László és csapata vezette. A Szent András Evangelizációs Iskola egyik lelkigyakorlatát, az ún. Ászáf kurzust hozták el Szombathelyre.

Mikulás Kupa a jánosházi Szent Imre Általános Iskolában

Mikulás kupaA jánosházi Szent Imre Általános Iskolában 2017. december 8-án ismét megrendezték a hagyományos Mikulás Kupa labdarúgó tornát.

Adventi műsor a Zala Megyei Szent Rafael Kórház kápolnájában

Adventi műsorA Zala Megyei Szent Rafael Kórház kápolnájában 2017. december 13-án az esti szentmisét megelőzően a Mindszenty iskola 4.b. osztályos tanulói adtak adventi műsort. A diákokat Vonyóné Pass Márta és Siposné Bajzik Hajnalka tanító nénik készítették fel.

KÉSZ előadás Körmenden

KÉSZ előadásDecember 12-én, kedden este 6 órakor a körmendi KÉSZ szervezésében, a Városháza nagytermében Dr. Rátkai László atya előadását hallhattuk „A keresztény család- a názáreti ház”-címmel.

Karácsonyra készül a Szakkollégium - Újra eljött az adventi időszak és szakkollégisták ezúttal is akcióba lendültek

Szakkollégisták műsora Szombathelyen az adventi vásáronAz év vége sem eseménytelen a II. János Pál Katolikus Szakkollégium diákjainak életében. Cikkünk az elmúlt időszak eseményeibe enged bepillantást. 

Fatimai engesztelésre gyűlt össze decemberben, Sében a Toronyi Plébánia hívő közössége

Fatimai est SébenAz adventi szent időben a Toronyi Plébánia hívő közössége december 13-án a séi Szent Kereszt Felmagasztalása templomban gyűlt össze, hogy imádkozzon Égi Édesanyánkhoz betegeinkért, családjainkért, fiataljainkért és édes magyar hazánkért.

Varga Ottó atya halálára - Koltai András piarista levéltáros megemlékező írása

Varga Ottó atyaA december 12-én elhunyt Varga Ottó atyára emlékezik írásával Koltai András piarista levéltáros. 

Ősi Mária-kegyhelyen járt a Szakkollégium - Mariazellben töltöttük el az adventi lelki napunkat

Adventi lelki nap Mariazellben2017. december 9-én Mariazellben adventi lelki napot tartott a II. János Pál Katolikus Szakkollégium.

Lezárult a Brenner János Emlékév

brenner-emlekev-zarasa2017. december 16-án, a szombathelyi Székesegyházban tartott ünnepi szentmisével lezárult a Brenner János Emlékév. De az ünnep folytatóik tovább az Egyházmegyében. 2018. május 1-én Szombathelyen, a Székesegyház előtti téren boldoggá avatják Brenner Jánost. A teljes beszámolót elolvashatják a Brenner János Emlékévre készített honlapon. 

Brenner János Emlékév - Vesperás Brenner János vértanúra emlékezve

Brenner János Emlékév zárása December 15-én este közösen imádkoztak vesperást az egyházmegye hívei és papjai Szombathelyen, a Szalézi templom kriptájában. Itt temették el Brenner János atyát, akit 1957 adventjén brutális módon megöltek. Rá emlékeztek a megjelentek.A teljes beszámolót megtekinthetik a Brenner János Emlékévre indított honlapunkon.

A Szombathelyi Egyházmegye második világháborús kárjelentései 1944–1948 - kötetbemutató

meghivo-leveltar-masodik-vilaghaborus-karjelentesek-javitott2A Szombathelyi Egyházmegyei Levéltár mindenkit szeretettel hív és vár a Szombathelyi Egyházmegye második világháborús kárjelentései 1944–1948 című forráskiadványának bemutatójára 2017. december 19-én, kedden 16 órára Szombathelyen az Eölbey-házba. A meghívó prf-ben letölthető itt.

Karácsony-várás a Zárda-templomban

Adventi színdarabAdvent 2. vasárnapján a délelőtti szentmise után a szombathelyi Zárda-templom hívei nem siettek haza. Kíváncsian várakoztak arra, hogy megtudják, miért került az oltár elé csillagos égbolt, Betlehemet idéző házsor és juhnyáj érzetét keltő báránybőrök. Aztán sorra minden értelmet nyert.

Evangélikusok gyülekezet-történeti könyve

Könyvbemutató2017. december 10-én volt a bemutatója Répcelakon a helyi evangélikus gyülekezet által a reformáció kezdetének 500 éves évfordulóján megjelentetett Répcelak-Csánigi Evangélikus Egyházközség Története „Csak az Úrnak nagy kegyelme” című könyvnek.

Bérmálási felkészülés szertartása Répcelakon

Bérmálási felkészítőA bérmálási felkészülés kezdő szertartását ádvent 2. vasárnapján tartották Répcelakon. További képek megtekinthetők a Répcelaki Plébánia Facebook oldalán.