Szombathelyi Egyházmegye

Interneten is megtekinthető az ún. szombathelyi corvina

Corvina2018. november 5-én nyílt meg az Országos Széchenyi Könyvtár egyedülálló corvina kiállítása. Itt látható az ún. Szombathelyi Corvina is. 

Megtekinthető az Élet-Forrás 2018 novemberi adása

Élet-Forrás 2018. novemberMegtekinthető egyházmegyénk havi magazinműsorának az Élet-Forrásnak novemberi adása, ide kattintva. Vízesésekkel tarkított késő őszi szurdoktúrán a premontreis diákok

TúraAz őszi szünetben a túrázást kedvelő diákjainkkal egy kihívásokkal teli barangoláson vettünk részt a meglehetősen színesre festett természetben. Az eredeti tervünkben a Schneeberg csúcsának meghódítása szerepelt, de sajnos a napokig tartó erős széllökések, és a rövid látótávolság miatt, diákcsoporttal nem tűnt kockázatmentesnek a választás. Az új célterület a Steinwand szurdok völgye valamint a közelben lévő Muggendorf település mellett húzódó vízesések.

Engesztelés Csehimindszenten

Engesztelés2018. október 29-én ismét összegyűltek a hívek a csehimindszenti templomban engesztelésre Mindszenty József bíboros, prímás mielőbbi boldoggá avatásáért és a hónap végéhez közeledve a Rózsafüzér királynőjének köszöntésére.

Megjelent a Martinus 2018. novemberi száma

Martinus 2018.11.Megjelent egyházmegyénk havilapja a Martinus 2018. novemberi száma. A tartalomból szemezgetünk.

A mai világ az evangélium fényében - Előadás november 7-én

a-mai-vilag-az-evangelium-fenyeben-plakat-osz-212x3002018. november 7-én folytatódik A mai világ az evangélium fényében előadássorozat. Tehetek én bármit a szegényekért? – Egy hajléktalan misszió létrejötte egyszerű hívők kezdeményezéséből címet viseli az előadás. Kunszabóné Pataki Anna, Csak Egyet Szolgálat, alapító vezetője beszél a misszióról. Helyszín a Püspöki Palota. Kezdés 19 órakor. Várunk minden érdeklődőt! 

Országos Horvát Nap Pécsen november 17-én - Vas megyéből is indul busz

Országos Horvát Nap2018  november  17-én az idei Országos Horvát Nap Pécsett kerül megrendezésre, melyre a Magyarországi Horvátok Keresztény Gyűjteménye autóbuszt indít: Peresznye-Kőszeg-Szombathely - Pécs útvonalon és vissza. ( Visszaérkezés éjfél után, előreláthatólag 01 óra. ). A csatolmányban található a meghívó és program, letölthető itt. 

Jelentkezést  a szabad helyek meglétéig fogadnak el az út szervezői. Jelentkezés  valamint  további érdeklődést kizárólag a   Mirjana Steiner -   – címen fogadnak el, vagy a  70/3911165 számon.

Szólj be a papnak Szombathelyen november 14-én

 

Szólj be a papnakSzombathelyen első alkalommal november 14-én, szerdán a Cafe Freiben rendezik meg a Szólj be a papnak! rendezvényt, amely során tabuk nélkül lehet kérdezni egy plébánostól, egy református illetve egy evangélikus lelkésztől.  Ezzel egy hat alkalmas beszélgetés-sorozat indul a megyeszékhelyen.

Egyházközségi Képviselőtestületek elnökeinek találkozója és továbbképzése

 TovábbképzésAz Egyházközségi Képviselőtestületek világi elnökei és tagjai számára szervezett találkozót október 26-27-én a Szombathelyi Egyházmegye. A programnak, mely pénteken kora este vette kezdetét, a Martineum Felnőttképző Akadémia adott otthont.

25 éves a Győri Hittudományi Főiskola Szombathelyi Képzési Központja - Meghívó

hittudomanyi-foiskola-megaldasi-unnep-a3-plakat2018. november 8-án ünnepli alapításának 25 éves évfordulóját a Győri Hittudományi Főiskola Szombathelyi Képzési Központja. Ezen a napon áldja meg Veres András győri megyéspüspök a főiskola felújított épületét. Az ünnepi programot közöljük. A meghívó pdf-ben letölthető itt.

Brenneres sikerek a “Tini galopp” információkereső könyvtári vetélkedőn

Tini galoppAz ELTE Savaria Egyetemi Központ Forrásközpontja október 17-én immáron tizedik alkalommal rendezte meg a Tini galopp című információkereső könyvtári vetélkedőt. A szombathelyi Brenner-iskola két háromfős csapatot indított a 7-10. évfolyamos diákok számára szervezett versenyen.

Imaest a tiszta szerelemért

Tiszta imaest a szerelemért2018. október 17-én tartották Szombathelyen a Tiszta imaest a szerelemért programot, amelyen egy fiatal házaspár beszélt tisztaságban megélt párkapcsolatukról. A szombathelyi Brenner Kollégium diákjainak beszámolója.

A 2018/19-es tanév kilencedikeseinek bemutatkozó estje a szombathelyi Brenner Kollégiumban

Bemutatkozó est2018. október 24-én tartották a szombathelyi Brenner Kollégiumban a 9. évfolyamos diákok bemutatkozó estjét. 

Tanévnyitó II. János Pál Szakkollégium módra

Veni Sancte ünnepség2018. október 25-én tartotta Veni Sancte ünnepségét a II. János Pál Katolikus Szakkollégium. Az ELTE Savaria Egyetemi Központ oktatóival együtt ünnepelték az új tanévet.

Coreth Mária Teréziára emlékeztek Körmenden

MegemlékezésKörmenden a Bartók lakótelepi ódova névadójára emlékeztek 2018. október 25-én. Dr. Gyürki László pápai prelátus, nyugalmazott plébános tartott előadást a Szegények Orvosa felesége Coreth Mária Terézia életéről. Az előadás szövegét alább olvashatják.

Megjelent Rab Gusztáv: Sabaria, avagy Szent Márton köpenye című regénye

Rab Gusztáv: Sabaria, avagy Szent Márton köpenye2018. október 29-án mutatták be Szombathelyen a Püspöki Palotában Rab Gusztáv emigráns magyar író Sabaria, avagy Szent Márton köpenye című regényét. A mű nagyszerű korrajz a kommunista diktatúra igája alatt szenvedő Magyarországról, amelynek reményt Szent Márton élete, példája ad. A teljes beszámolót elolvashatják Szent Márton tiszteletére indított honlapunkon, ide kattintva.

Tehetséggondozó program a ZOO Győrben

Tehetséggondozó programA Nemzeti Tehetség Program NTP-MTTD-18 pályázatának keretében a győri állatkertben jártak a Premontrei biológia tagozatos diákjai október 18-án. A gimnázium „Természetvédelem Zooról-zoora” programjának célja, hogy a tehetséges tanulók megismerjék hazánk állatkertjeit, belelássanak azok mindennapi tevékenységébe, valamint megismerjék, hogy az állatkertek milyen szerepet töltenek be a fajmegőrzésben és a természetvédelemben.

Megemlékezés a templomszentelésről

zajki kápolnaOktóber 22. a saját templom felszentelésének ünnepe az egyház liturgikus rendjében. A Zajk község temploma 80 évvel ezelőtt, az budapesti Eucharisztikus Kongresszus évében épült. Az idei évben megvalósult a templom felújítása. A szentmisén a település polgármester asszonya köszönte meg a vállalkozók munkáját és hívek adományait.

Erdély kincsei Nicken

A megnyitó pillanataiOktóber 20-án délután Nicken a Szent Anna templomban Feiszt György Vas megyei főlevéltáros által tartott előadással kezdődött alapítványi est keretében, Erdély világörökségi helyszíneit, az erődtemplomokat ismerhették meg az érdeklődők. Ezt követően került sor a „Vándor Székely” kiállítás megnyitójára, mely egy hónapig tekinthető meg Nicken az Örökségvédelmi Közösségi Házban. 

Mindszenty József "Az Édesanya" című könyvének adaptációját mutatták be a Premontrei Gimnáziumban

Színdarab a PremontreibenKülönleges ünnepi megemlékezést tartottak október 24-én, szerdán a szombathelyi Premontrei Gimnáziumban az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékére. Az iskola dísztermében összegyűlt diákközönség előtt bemutatták Mindszenty József „Az édesanya” című könyvének színpadi adaptációját, melyet Merkli Ferenc vasszécsenyi plébános, teológiai tanár álmodott meg és vitt színre barátaival, munkatársaival, főiskolai hallgatóival és premontrei diákokkal közösen.