Szombathelyi Egyházmegye

Plébániai Esték a katolikus házasság érvényességéről Körmenden

előadás2020. február 28-án pénteken folytatódott a Plébániai Esték sorozat Körmenden. Molnár Szabolcs szombathely-kámoni plébános, az egyházmegye bírósági helynöke beszélt a megjelenteknek a házasságok érvényességének feltételeiről. 

Kiállítás Szombathely bombázásának évfordulóján

TárlatSzombathelyt a II. világháború végéhez közeledve – 1944-45-ben – több alkalommal is érte bombatámadás. A legsúlyosabb 1945. március 4-én. Az évfordulóhoz közeledve a vasi megyeszékhelyen egymást érik az emlékező programok. A Városházán kiállítás nyílt vitéz Fonyódi László, a Honvéd Hagyományőrző Egyesület Vas Megyei Szervezetének elnökének gyűjteményéből, amely március 15-ig tekinthető meg. 

Házaspárok lelkigyakorlata gyermekfelügyelettel a Martineumban - Jelentkezés

martineumHázaspárok számára szervez lelkigyakorlatot a Martineum Felnőttképző Akadémia. A részvétel feltétel az előzetes jelentkezés.

„Az Úrnak szolgáltok!” - Lelkipásztori munkatársak továbbképzése - Jelentkezés

martineum„Az Úrnak szolgáltok!” címmel lelkipásztori munkatársaknak szervez továbbképzést a Martineum Felnőttképző Akadémia. 

Tájékoztató a NEK-ről Zalaegerszegen

image00003A Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusról tartott tájékoztatót Zalaegerszegen a Kertvárosi templomban Szabó Leventéné Kovács Andrea, egyházmegyei koordinátor. A tájékoztató meghallgatható itt. 

Az Úr felé fordulva - A szentségimádás „módszertana”

martineumAz Úr felé fordulva - A szentségimádás „módszertana” címmel a különféle szentségimádási formákkal ismerkedhetnek meg az érdeklődők a Martineum Felnőttképző Akadémia által szervezett programon. Előzetes jelentkezés szükséges.

És mégis forog a Föld.. - Újra Foucault-inga kísérlet a szombathelyi Székesegyházban

kísérletA szombathelyi Székesegyházban megismétlik Foucault híres, 1850-es ingakísérletét, amely a Föld forgásának egyik bizonyítéka. 140 éve, a város neves természettudósa Gothard Jenő kezdeményezésére mutatták be először az ingakísérletet ugyanitt. Az évforduló az apropója a 2020. március 2-i eseménynek. 

A Foucault-féle ingakísérlet a Székesegyházban

Kísérlet

A Foucault-féle ingakísérlet első szombathelyi bemutatójának 140. évfordulóján újra látható a kísérlet a szombathelyi Székesegyházban. Youtube-csatornánkon élőben követhetik a megnyitót március 2-án 10 órakor. A közvetítés megtekinthető itt. 

Családok keresztútja a Miród-forrásnál március 29-én

mirod-forrasA Szombathelyi Egyházmegye szeretettel hívja az egyházmegye családjait közös keresztútra. A helyszín Kemestaródfa-Miród-forrás.

Ifjúsági programok a Szombathelyi Egyházmegyében

programok-2020A Szombathelyi Egyházmegye Ifjúsági Irodája 2020-ban is számos programot szervez fiataloknak. A részvétel feltétele az előzetes jelentkezés! A tervezett programokat tartalmazó plakát leölthető itt.

Van időm Rád! - Apák és fiúk hétvégéje - Jelentkezés

martineumVan időm Rád! - Apák és fiúk hétvégéje címmel folytatódik a Martineum Felnőttképző Akadémia nagy sikerű sorozata. A részvétel előzetes jelentkezéshez kötött.

Induljunk el a szeretet nagy titka felé! - Hamvazószerda a II. János Pál Katolikus Szakkollégiumban

HamvazószerdaZsúfolásig megtelt a II. János Pál Katolikus Szakkollégium kis kápolnája a bensőséges hangulatú hamvazószerdai esti szentmisére.

Megemlékezés Szombathely bombázásának 75. évfordulójáról és a Foucault-féle ingakísérlet első szombathelyi bemutatójának 140. évfordulójáról

SzékesegyházEmléknapokat szerveznek Szombathelyen a vasi megyeszékhely bombázásának 75. évfordulója, és a Foucault-féle ingakísérlet első szombathelyi bemutatójának 140. évfordulója alkalmából. A háromnapos rendezvény programjai megtekinthetők a meghívóban ami letölthető itt. 

Nagyböjti lelkigyakorlat a Martineumban Márfi Gyula nyugalmazott érsek vezetésével - Jelentkezés

martineum2020. március 20-22. között nagyböjti lelkigyakorlatot szervez a Martineum Felnőttképző Akadémia. Előzetes jelentkezés szükséges!

Konferencia a jáki templomról - Előadások

A jáki templom2020. február 17-én konferenciát rendeztek Szombathelyen a jáki templommal kapcsolatban. Az előadások hanganyagit adjuk közre. 

Az Egyház társadalmi tanítását gyakorlatba ültető európai püspöki bizottságok üléseztek Cipruson

TalálkozóA Justitia et Pax Europa nemzetközi találkozóját február 21–23. között tartotta Ciprus fővárosában, Nicosiában. Magyarországot Székely János szombathelyi megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) Caritas in Veritate Bizottságának elnöke képviselte. (www.magyarkurir.hu)

Stációs szentmise Szombathelyen

Hamvazószerda2020. február 26-án, hamvazószerdán megkezdődött a nagyböjt. Ebben az időszakban minden szerdán és pénteken Szombathelyen a város más-más templomaiban gyűlnek össze a katolikus hívek, hogy reggeli szentmisén vegyenek részt. 

Stációs szentmise Szombathelyen hamvazószerdán - Dr. Székely János megyéspüspök szentbeszéde

Stációs szentmise2020. február 26-án, hamvazószerdán stációs szentmisejárás kezdődött Szombathelyen. A Fatimai Szűzanya Szeplőtelen Szíve és Boldog Batthyány-Strattmann László emlékére épült templomban az oladi lakótelepen tartották az első szentmisét, melynek főcelebránsa dr. Székely János megyéspüspök volt. Szentbeszédét meghallgathatják itt. 

A kommunizmus áldozatai előtt tisztelegve - Beszélgetés Hollai Ferenccel

BeszélgetésAz Őrvidékház meghívására Hollai Ferenc, a Katolikus Iparos- és Munkásifjak Egyesületének volt titkára 2020. február 20-án Szombathelyen mesélt a szervezetben eltöltött évekről, a kommunizmus időszaka alatt megélt üldözésről. A beszélgetés megtekinthető itt.