Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Regionális Fejlesztési Alap

„Nem modern és nem is konzervatív az evangéliumi üzenet, hanem örök” - SZÉKELY JÁNOS PÜSPÖK SZERINT AZ EMBERSÉG, A HITELES ÉS JÓ ÉLET ÁRA MINDENKI SZÁMÁRA MAGAS

dr-szekely-janosA magyar családok jó részének még fontos, hogy a ­gyermekeik olyan társadalmi és iskolai közegben nőhessenek fel, ahol a lányokat segítik a nővé, a fiúkat a férfivá válásban – jelentette ki a Magyar Nemzetnek adott interjúban Székely János katolikus püspök, annak az Országgyűlés által elfogadott törvényjavaslatnak a kapcsán, amelynek egyik paragrafusa kimondja: az anyakönyvi kivonatba ezentúl a kromoszóma alapján meghatározott biológiai nemet kell bejegyezni. De vajon keresztényként hogyan gondolkodjunk ebben a kérdésben? Támogassuk vagy ellenezzük a nemi identitásukban bizonytalan személyek kiteljesedését? Mennyire értelmezhető tágan a keresztény szabadság fogalma? Erről is beszélgettünk az egyházi vezetővel.

Emlékmise a sitkei hadifogoly temetőben

Mise A Kissitkei Ideiglenes Hadifogolytábor Emlékhelyen 2020. június 27-én, szombaton 17 órakor a Kalapos-kútnál Dr. Székely János megyéspüspök mutatott be szentmisét. Az élő közvetítés megtekinthető itt. 

Záróvizsga a Brenner János Hittudományi Főiskola Szombathelyi Képzési Központjában

ÁllamvizsgaA Brenner János Hittudományi Főiskola Szombathelyi Képzési Központja 2020. június 24-én, Keresztelő Szent János születésének ünnepén tartotta a végzős hallgatók záróvizsgáját.

Újra megnyílt a Szily János Egyházmegyei Gyűjtemény és Látogatóközpont

LátogatóközpontAz egészségügyi rendelkezések módosulásával 2020. június 23-án újra megnyílt a Szily János Egyházmegyei Gyűjtemény és Látogatóközpont. Keddtől szombatig 9-17 között várja az érdeklődőket. 

Szent II. János Pál pápaságának története bélyegeken és képeslapokon - Kiállítás megnyitó 2020. június 30-án

Bélyegkiállítás2020. június 30-án Szent II. János Pál pápaságának története bélyegeken és képeslapokon címmel kiállítás nyílik a Szily János Egyházmegyei Gyűjtemény és Látogatóközpontban. A kiállítás dr. Székely János megyéspüspök nyitja meg. A tárlatot bemutatja Steindl Rezső. 

Tanév végi hálaadás Zalaegerszegen

hálaadás2020. június 21-én a zalaegerszegi Szűz Mária Szeplőtelen Szíve Plébániához tartozó templomokban hálát adtak az idei tanévért. 

Álljunk meg egy (könyvtári) látnivalóra! - Térkép Mikes püspök 1928-as világkörüli útjáról

Mikes térkép12 héten keresztül egy-egy kincsünket ajánljuk figyelmükbe, mely tükrözi gyűjteményeink sokszínűségét, gazdagságát. Nagy örömünkre szolgál, hogy a héten már személyesen is üdvözölhetjük Önöket intézményünkben, s így újra alkalmuk nyílik megtekinteni nemcsak a most bemutatott tárgyakat, hanem felfedezhetik könyvtárunk egyéb értékeit is. Nyitva tartásunkról, jegyárainkról honlapunkon tájékozódhatnak, amely a következő címen érhető el: https://konyvtar.martinus.hu/

Ciszter szerzetesek látogatása Szentgotthárdon

Ciszter látogatás2020. június 22-én a heiligenkreuz-i ciszterci apátság novíciusmagisztere és két növendéke látogatott el Szentgotthárdra.  

Plébániai búcsú Zalaegerszegen

búcsú2020. június 20-án tartotta búcsúnapját a Szűz Mária Szeplőtelen Szíve Plébánia Zalaegerszegen. 

Plébániai napközis tábor Szentgotthárdon

HittantáborJúnius 22-én, hétfőn a reggel 1/2 9 órakor bemutatott szentmisével kezdetét vette plébániánk 2020. évi hittantábora. 

Szlovén mise Szentgotthárdon

Szlovén miseA koronavírus-járvány okozta nehézségek után június 21-én újra szlovén nyelvű szentmisére gyűltek össze a szentgotthárdi és környékbeli szlovén katolikus hívek a helyi Nagyboldogasszony templomban.

Katekumenátus indul Szombathelyen 2020 őszén - Jelentkezés

katekumenatus-szoro-1Szentségek felvételére való felkészülést, katekumenátust indít a Szombathelyi Egyházmegye Szombathelyen. Jelentkezni 2020. szeptember 15-ig lehet, bármelyik szombathelyi plébánián. A plakát letölthető itt, szórólap pedig ide kattintva. 

Nyáron se hanyagoljuk el lelki életünket – Székely János ajánlja megújulást segítő kötetünket

szekely-janosAz elmúlt évben adtuk ki Martos Levente Balázs, a Központi Papnevelő Intézet rektora, a Pápai Biblikus Bizottság tagja Szelíd fény című kötetét. Sokan kérdeztetek bennünket, melyik könyvünk segít, hogy nyáron se hanyagoljuk el lelki életüket. A kötet által mindig meríthetünk az evangéliumok kifogyhatatlan gazdagságából, sőt felfrissülésünket, megújulásunkat is szolgálja.

Jézus Szíve tisztelet

7671-2014-03-26-28-stacios-szentmise-a-jezus-szive-es-a-szent-norbert-templomban-szombathely

Az első gimnáziumi ballagás a Brenner Gimnáziumban

BallagásNagy izgalommal vártuk 2020. június 13-át, hiszen ezen a napon tudtunk elbúcsúzni a végzős 12.n osztályos diákjainktól. A 2019-2020-as tanév nemcsak abból a szempontból volt számunkra különös, hogy az első rendes érettségi vizsgaidőszakot szerveztük meg, hanem azért is, mert közben a járványügyi helyzet miatt bevezetett digitális oktatással az érettségire való felkészítés utolsó hajrája nem a megszokott módon zajlott.