Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Regionális Fejlesztési Alap

Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepe Szentgotthárdon

szg2021. február 2-án, Urunk bemutatásának, népies nevén Gyertyaszentelő Boldogasszony napján ünnepi szentmisét mutattunk be a Szentgotthárdi Plébániatemplomban. A szentmise a templom Fájdalmas Anya kápolnájában vette kezdetét, ahol Bodorkós Imre, városunk plébánosa megáldotta a gyertyákat.

Megjelent a Martinus újság februári száma

2021-02-feb-promo-okA tartalomból: 

Segítenek a bajban - 30 éves az egyházmegyei karitász

Növekedni párban – Kána Welcome program Zalaegerszegen

15 éves a Mária Rádió - Zalaegerszegen is megszólal az adó

Marton Zsolt családreferens püspök videóüzenete a Házasság hetére

marton-zsoltA hétvégén kezdődik a Házasság Hete (2021. február 7-14) programsorozat. Ebből az alkalomból  Marton Zsolt, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia családreferens püspöke vidóüzenetet küldött. 

A videó ITT megtekinthető. 

A Szentírás üzenete - 2021. február 5.

https://www.youtube.com/embed/k8rhanHXHK8

Répcelaki templom újítása

repcePlébániatemplomunkat szép-lassan újítgatjuk ahogyan tudjuk... eredetileg a toronysisak jött volna, ami a 15 év alatt kifakult. Viszont daruval meghódítani egy festésre sem egyszerű feladat. Így most előnybe részesült, a nyári viharban beázott északi ablak festése és cseréje, mert elég leharcolt lett a 15 év alatt ez is...

Orvosmissziók Jézus imával – Csókay András előadása – REGISZTRÁCIÓ

Orvosmissziók – Jézus imával címmel Csókay András idegsebész 2021. február 10-én 18 órai kezdettel előadást tart a győri Brenner János Hittudományi Főiskolán (Káptalandomb 7.).  

Imaórák a Szent József-évben

arpadMinden hónap 19-én, este 18 órától szentmise, elmélkedés a miatyánkról és litánia lesz a Zárdatemplomban, a Szent József-év alkalmából.

Az imaórán való részvétel által - a szokásos feltételek mellett - teljes búcsú nyerhető.


Újabb siker Sárváron

sarvar6. a osztály által készített “Másképp élünk-Tudatos az új normális! “Cetelem Zöldsuli pályázatunk,melyre korábban szavazatokat is gyűjtöttünk, a zsűri döntése alapján az öt legjobb közé került.

Így iskolánk 500 000 Ft-ot nyert, melyet digitális eszközök vásárlásra költhetünk. Köszönet mindenkinek, aki részt vett a pályázat elkészítésében és azoknak, aki szurkoltak iskolánknak. 

Közelebb a természethez – kiállítás az 5. osztályos tanulóink munkáiból

bioA kiállítás anyaga a tanulók biológia órára készített szorgalmi munkáiból állt össze. A nagyon ötletes és kreatív – a legkülönfélébb anyagokból és technikákkal elkészített – rajzok, tárgyak, eszközök nagymértékben segítik a tananyag elsajátítását, színesebbé, élvezetesebbé teszik a tanórát. Mindemellett nagyon elgondolkodtató, a gyermekek látásmódja és viszonyulása a természethez. Ez a tananyag mind mélyebb elsajátítása mellett lehetőséget biztosít a szemlélet és gondolkodás formálásra, elősegítve ezzel a természethez való viszonyulás pozitív irányú befolyásolását.

Kupakgyűjtési akció a Brenner iskolában

Dominik és Lackó egy izomsorvadással járó, ritka genetikai betegségben szenved. Családjaik olyan gyógyszerre gyűjtenek, ami megállítja a légzőizmok bénulását. A készítményt idehaza nem törzskönyvezték, csak külföldről szerezhető be, egyhavi adagja másfél millió forintba kerül.

Nálunk járt Henry atya a Brenner iskolában

henryRendhagyó angol órán vehettek részt a 8.n és 7.n osztály tanulói szerda reggel. Iskolánkba látogatott Henrypiro Ugokwe, azaz Henry atya. Megtudtuk tőle, hogy Nigériából származik, jelenleg Magyarországon tanul pszichológiát. És hogy hogyan került hazánkba? Nigériában ugyanabban a kórházban dolgozott, ahol többek között dr. Csókay András világhírű idegsebész is végzi afrikai orvosi missziós tevékenységét. Elmesélte, hogy már egészen kicsi korában eldöntötte, hogy Istent fogja szolgálni. A szemináriumban, ahol tanult középiskolásként, minden munkát, teendőt maguk végeztek, a villanyszereléstől a főzésig.

Szent Balázs napja

zeg-bSzent Balázs püspök ünnepnapjához kapcsolódóan idén is megemlékeztünk örmény származású vértanúnkról. Idén sajnos nem a megszokott formában volt az áldó könyörgés, hanem egy közös áldó és esdeklő imával kértük híres szentünk közbenjárására a betegségektől való oltalmat, abból való felgyógyulást.

Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepe Zalaegerszeg kertvárosában

zeg2Az idei esztendőben nem tarthattuk meg az előző két évben megünnepelt eseményt, hogy a tavaly megkeresztelteket ismét elhozták volna a szüleik hogy bemutassák őket a templomban, de ettől függetlenül gyönyörű ünneppel emlékeztünk meg Jézus templomi bemutatásáról.

Szent Balázs ünnepe Szentgotthárdon

szg22021. február 3-án, Szent Balázs püspök és vértanú emléknapján este szentmisét mutattunk be. A szentmisében - mint szerdánként más alkalmakkor is - az esti dicséretet imádkoztuk. A szentmise után a járványhelyzeti ajánlásokat figyelembe véve, közösen hangzott el az áldás szövege, majd utána egyenként járultak a hívek az áldásra.

Hunyadvári Balázs Fotó: Lang Márk

Ferenc pápa katekézise: Keresztény életünk a liturgikus imából forrásozik!

img1Február 3-án délelőtt a Szentatya folytatta az imáról szóló katekézisét. Ma azt hangsúlyozta, hogy a liturgiában, a liturgiával végzett ima is szervesen hozzátartozik a keresztény élethez. Elmélkedése után pedig felhívást tett közzé az emberi testvériség első világnapjához kapcsolódóan.

Eddigi legnagyobb segélyszállítmányát juttatja testvérvárosába a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász

KaritászA Szombathelyi Egyházmegye és a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász közös adománygyűjtésének eredményeként közel 25 millió forint értékű segélyszállítmány indul február 4-én Szombathely horvát testvérvárosába, a földrengés sújtotta Sziszekbe. Ennek részleteit ismertette szerda délután a sajtóval Tuczainé Régvári Marietta karitász igazgató. A horvátországi szállítmányt dr. Székely János megyéspüspök áldotta meg.

Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepe - Gondolatok Dr. Takács Gyula atyától

urunk-bemutatasa-2021„A gyertya lángja, amelyet a mai ünnepen a kezünkben tartunk, 

az önmagát érettünk feláldozó Krisztus jelképe.

 

Hiszen Ő Bárány, hiszen Ő Áldozat.

Ő a hibátlan Bárány, aki odaadja életét a bűnökért,

aki magára veszi a mi bűneink terhét, és ennek a tehernek súlya

alatt egészen elégő áldozat lesz, odaadja önmagát Istennek.”

Gondolatok Évközi 4. vasárnapra - Dr. Takács Gyula atyától

evk4„Ha az oroszlán ordít, ki ne remegne?

És ha Isten szól, ki ne félne?

Isten mégsem így beszél veled.

Beszél veled minden nap.

Minden nap megérinti a szívedet.

Isten szava rettenet, mert végtelen hatalom, és nincs, aki ellene  állhat.

Szüntelen lobog előtted az Ő világossága és vezet,

hív, tanít és figyelmeztet, bátorít és erőt ad,

vezeti lábad lépteit, arra az ösvényre igazítja, amely az igaz út.”

Akiket szíven talált Isten - Szerzetesek ünnepe a Székesegyházban

Megszentelt Élet NapjaA szerzetesek és szerzetesnők iránti különleges gondoskodása jeléül Szent II. János Pál pápa 1997-ben február másodikát, Urunk bemutatásának ünnepét, Gyertyaszentelő Boldogasszony napját a megszentelt élet világnapjává tette. 2021. február 2-án a szombathelyi Székesegyházban adtak hálát hivatásukért az egyházmegye területén működő szerzetesrendek tagjai.

A Szentírás üzenete - 2021. február 2.

https://www.youtube.com/embed/sZ7OPeU4-X8