Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Regionális Fejlesztési Alap

Megalakult a Szent József Férfikör Vasváron

vasvarMárcius 19-én, Szent József napján megalakult a Szent József Férfikör, a szentmise végén Fransis atya áldásban részesítette a csoportot, majd a bejáratnál lévő Szent József szobornál az atyákkal közösen imádkoztak a tagok. A csoport a járványhelyzet enyhültével fog majd találkozni. A csoport célja a Biblia alaposabb megismerése és egy olyan közösség kialakítása, amely a plébánia életében is segítő szolgálatot tud végezni.

„Újjászülettem, egész nap lebegek” – Egy hétgyermekes édesanya csodás gyógyulása a Covidból

vikiA hétgyermekes Tóth házaspár – Zoltán és Viktória – Szombathelyen lakik, egy takaros kis családi házban. A szülők tagjai a Magyar Schönstatt Mozgalomnak. Az idei nagyböjtben megtapasztalták a legmélyebb szenvedést és a megszabadulást az isteni kegyelem révén.

Húsvéti üzenet 2021 - Magyar Katolikus Püspöki Konferencia – Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa

oikoumene19432021 húsvétjára közös nyilatkozatot adott ki a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa (MEÖT) és a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK). A dokumentumot az alábbiakban közöljük.

Húsvéthétfő - Dr. Takács Gyula atya gondolatai

husvethetfo„Ne féljetek! Ne féljetek, hanem ünnepeljetek! Isten a Testvéretek, Isten a ti Atyátok!

És Krisztus feltámadása azt tette meg, hogy benneteket támasztott fel.

Ti mind feltámadtatok benne, és ti mind ott vagytok az Isten jobbján az Égben, elrejtve még, de ott, ahol Krisztus ül.

Ti éltek, ti örök életet bírtok, nektek üdvösségtek van, tiétek az Ég, az Örökkévalóság.”

Krisztus feltámadt! Alleluja! - Húsvétvasárnapi püspöki szentmise a Székesegyházban

HúsvétvasárnapKrisztus feltámadását ünnepeljük húsvétvasárnap. A szombathelyi Sarlós Boldogasszony Székesegyházban sokan gyűltek össze, hogy részesei legyenek az ünnepnek.

Krisztus feltámadásának ünnepén - Dr. Takács Gyula csörötneki plébános gondolatai

HúsvétvasárnapHúsvétvasárnap Krisztus feltámadását ünneplik a keresztények. Dr. Takács Gyula csörötneki plébános osztja meg gondolatait az ünnepel kapcsolatban.

Krisztus fénye betölti a Földet! - Húsvéti vigília a Székesegyházban

NagyszombatNagyszombaton az esti vigília-szertartásával kezdetét veszi a Katolikus Egyház legnagyobb ünnepe, a Húsvét, amely a kereszténység örömhírét hirdeti: Jézus Krisztus feltámadt a halálból és mindenkit meghív az örök életre.

Húsvét vigíliája - Dr. Takács Gyula atya gondolatai

Húsvét vigíliájaDr. Takács Gyula csörötneki plébános osztja meg gondolatait húsvét vigíliáján.

Online keresztút Covid idején - A zalaegerszegi Kertvárosi Plébánia lelki segédlete

covid keresztútMolnár János atya, a zalaegerszegi Kertvárosi Plébánia plébániai kormányzója a Covid időszak tapasztalatait felhasználva letölthető, otthon is imádkozható keresztutat készített. Letölthető itt.

Nagypénteki gondolatok - Dr. Takács Gyula atyától

szent-keresztfa„Ó áldott Szent Kereszt, ó áldott Szent Szeretet!
Te, aki megjelentél, aki itt vagy velünk, aki Testvérünk lettél, aki Te magad vagy a Te Atyád keble, a szív dobbanása vagy, a Szeretet vagy, Te vagy a mi üdvösségünk és reményünk drága Kincse.
Áldunk Téged üdvözítő Kereszt, áldunk most, és életünk minden napján, és áldunk Téged mindörökre.”

Nagypéntek - Krisztus halálának emlékezete

NagypéntekNagypéntek az egyházi év legcsendesebb ünnepe: Jézus kínszenvedésének, halálának és sírba tételének napja. Az Anyaszentegyház ősi hagyomány szerint nem mutat be szentmisét ezen napon, mert maga az örök Főpap, Krisztus az áldozat a kereszt oltárán.

Nagyheti liturgiák YouTube elérhetőségei

szekes-fooltar8:00 Nagypéntek reggeli zsolozsma – https://youtu.be/A8Qzm81rz0U

15:00 Nagypéntek Urunk szenvedésének és halálának emlékezete – https://youtu.be/YVxbHUM4uR8

 

8:00 Nagyszombat reggeli zsolozsma – https://youtu.be/eQWSgZSwPJY

17:00  Nagyszombat Húsvéti Vigilia szertartása – https://youtu.be/AuEk1MQx4xY

 

10:00 Húsvétvasárnap – https://youtu.be/HOiDIE7f5wY 

Nagypéntek - Krisztus kereszthalála - Élő közvetítés a Szkesegyházból

NagypéntekNagypénteken emlékezünk Krisztus kereszthalálára. Április 2-án a szombathelyi Székesegyházban 15 órakor kezdődik a nagypénteki szertartás, amelyet élőben közvetítünk. A közvetítés megtekinthető itt.

Nagycsütörtök - Az Utolsó vacsora emlékezete

Nagycsütörtök - Az utolsó vacsora emlékezeteNagycsütörtök este titkaiban Jézus tanít minket a lábmosás alázatára: arra, hogy az igazi nagyság a szolgálat, az önátadás. Tanít arra, hogy legyünk mi is megtört kenyérré: ezt akkor tehetjük meg ha életünk egy lesz Ő keresztjének titkával. Tanít minket, hogy mondjuk ki életünk nagy igenjét, ahogy Ő kimondta a Getszemáni kertben, s utána vigyük is végig ezt az igent a hétköznapjaink keresztjeinek hordozásában. Akkor átélhetjük, hogy a kereszt az élet forrása, amely kegyelem lesz sok ember számára, mondta nagycsütörtökön este, az utolsó vacsora emlékére tartott szentmisén homíliájában Székely János megyéspüspök.

Nagycsütörtök - Az Utolsó vacsora emlékezete - Dr. Takács Gyula atya gondolatai

utolso-vacsora„Íme, a szentmise ünnepén, az oltár titkának ünnepén tanuljuk meg, hogy így lépjünk mindig oda az oltár elé. Remény legyen a szívünkben, töretlen, de alázatos remény.
Nyújtsuk ki kolduló kezünket a Szeretet felé, mert oltárainkon minden szentmisében a Szeretet, a végtelen Szeretet jelenik meg.
Reméljünk tehát Őbenne, és szeressük Őt, szeressük a szentmisét, szeressük a szentmisében önmagát nekünk ajándékozó Szeretet Istenét!
És higgyük Őt, maradjunk Nála! Csak nézzük, csak nézzük szüntelen! Lakjunk Őbenne, a Szeretetben, és egész életünk szent legyen.”

Nagycsütörtök az Eucharisztia (Oltáriszentség) és a papság (egyházi rend) alapításának ünnepe

Olajszentelési szentmiseNagycsütörtökön a Katolikus Egyházban kettő liturgiára kerül sor, délelőtt az olajszentelési szentmisét mutatják be, este az utolsó vacsorára való emlékezést ünneplik. 

Érvek a szentgotthárdi egyházi iskola mellett

Bodorkós Imre, szentgotthárdi plébános osztja meg gondolatai a Szentgotthárd és Térsége Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium egyházmegyei fenntartásba vételével kapcsolatban. 

https://www.youtube.com/embed/aCUQorz90m8 

Nagyheti és húsvéti ÉLŐ közvetítések a szombathelyi Székesegyházból

husvetv4

A Mária Rádió Savaria és a Szombathelyi Egyházmegye YouTube csatornája nagycsütörtökön, nagypénteken, nagyszombaton és Húsvétvasárnap ÉLŐ-ben közvetíti a szertartásokat.