Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Regionális Fejlesztési Alap

Vasárnapi Ige - Húsvét 5. vasárnapja

Heiter Róbert Gottfried szepetneki plébániai kormányzó gondolatai

https://www.youtube.com/embed/KV7in0WpXKQ 

Korrupció-megelőzés a vatikáni vezetőknél, ugyanaz a bíróság a bíborosoknak

vatikanKét motu propriót adott ki a napokban a pápa. A korrupció-ellenes törvény a vatikáni vezetőkre vonatkozik: nyilatkozniuk kell, hogy nincs ellenük eljárás terrorizmus, pénzmosás, adócsalás ügyében. Adóparadicsom, az egyházi tanítással szemben álló tevékenység kizárt. A másik rendelkezés értelmében ezentúl a bíborosokat és a püspököket is az első fokú bíróságon hallgatják meg először.

90 év, 90 csemete – A Katolikus Karitász jubileumi ünnepsége Kemenespálfán

karitaszIdén 90 éves a Katolikus Karitász, a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász pedig szintén ebben az évben ünnepli újjászervezésének 30. évfordulóját. Április 29-én Kemenespálfán, a szintén jubiláló, 10 éves Szent Pál Szociális Központ udvarán a jubileumok emlékére 90 csemetét ültetett el a jószolgálati szervezet.

Köszönetüket fejezik ki a pusztinai Szent István gyermekei közösség tagjai

szent-istvan-gyermekeiPusztina Moldvában fekszik. A moldvai falut 2070-en lakják, ebből 2055 fő csángó, s ők mind beszélnek magyarul, ami igen jó nyelvi állapotot jelez. Köztük él Nyisztor Tinka, a néprajztudományok doktora, aki a „Magyarul imádkoznak Szent István gyermekei a templomban” című imádságos szöveggyűjtemény szerkesztője. 

Gyászol a Székesegyházi Főplébánia nagy családja

laci12021. április 25-én, Jó Pásztor vasárnapján, Németh Lászlót, mindnyájunk által tisztelt és szeretett Lacit magához szólította a Teremtő, abban az órában délelőtt 9 órakor, amikor Ő vasárnaponként a szentmisén szokott részt venni. 

Brenneres diák-alpolgármestere van Szombathelynek!

gaspiGaspari Dóra, iskolánk 10.n osztályos tanulója lett Szombathely Megyei Jogú Város Diákönkormányzatának diák-alpolgármestere. Iskolánk illetve gimnáziumunk életében kiemelkedő pillanat ez, hiszen először képviseli brenneres tanuló a diákságot a Városi Diákönkormányzatban.

Ne féljetek! – Római és budapesti tárlat a NEK tiszteletére

nek3Ne féljetek! címmel nyílik kiállítás május 27-én a Római Magyar Akadémián az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) tiszteletére. A tárlat az esemény zárónapjáig, szeptember 12-ig lesz látogatható. A hazai alkotók műveit felsorakoztató kiállításról a kurátort, a Ferenczy Noémi- és Rózsa Anna-díjas textilművészt, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagját, Hauser Beátát kérdezte.

Ferenc pápa: Mindannyian elmondhatjuk, Jézus ismer engem!

ferenc-papa-delÁprilis 25-én délben a Szentatya Jézusnak, a jó pásztornak három fő tulajdonságáról elmélkedett: a jó pásztor védelmezi, ismeri és szereti juhait. Kérte, hogy imádkozzunk papi és szerzetesi hivatásokért. Ferenc pápa vasárnap déli teljes beszédét az alábbiakban olvashatják.

Vasárnapi gondolatok Húsvét 4. vasárnapjára - Dr. Takács Gyula atyától

husvet4„S ha látjuk Jézust, ha látjuk üdvösségünk erejét, ha látjuk az Irgalom Forrását, akkor bízzuk is rá magunkat, bízzuk is rá hatalmára életünk minden léptét, mert Ő erős, hogy hordozzon bennünket, hogy az Égbe vezesse lépteinket, bízzuk rá magunkat Jézus irgalmára és szeretetére, bízzuk rá életünket az Ő életét feláldozó áldozatára, mert ez a Szeretet körülölel minket, és ez az Erő felvisz az Égbe, és odatesz Isten elébe.”

Szavazások eredményei iskolák átvételéről

szt-marton-logoA szülői szavazás eredménye a Körmendi Kölcsey Utcai Általános Iskola és a Szentgotthárd és Térsége Általános Iskola és Gimnázium egyházmegyei fenntartói átvételéről.

Domonkosok 800 - előadás Boldog Magyar Pálról

domonkos800Az idei évben ünnepli a domonkos rend magyarországi rendtartománya alapításának 800 éves évfordulóját. 

Vasvár történetéhez kapcsolódóan virtuális előadássorozat indul az EWTN-Bonum TV-n "A domonkos rend fáklyavivői" címmel, amely péntekenként a "Délelőtt" című műsorban lesz látható.

Ferenc pápa üzenete a hivatások 58. világnapjára

hivatasok-57Húsvét negyedik vasárnapja a hivatások világnapja. A Szentatya hagyományosan üzenetet intéz a papokhoz, szerzetesekhez és minden hívőhöz ezen a napon. Az alábbiakban közöljük Ferenc pápa a hivatások 58. világnapjára írt üzenetét, "Szent József: a hivatás álma"  címmel.

Keresztmegáldás Bazitán

kersztmegáldásHúsvét harmadik vasárnapján áldotta meg Stróber László zalaegerszegi apátplébános a Zalaegerszeg Bazita városrészén álló templom melletti új keresztet. A Szűz Mária Szeplőtelen Szíve Plébánia beszámolója. 

Körmenden és Szentgotthárdon is támogatják a szülők az egyházmegyei intézmény fenntartóváltást

szavazás2021. április 19-20-án zajlott szavazás Körmenden és Szentgotthárdon a kijelölt intézményekben intézmény fenntartóváltással kapcsolatos szavazásról. A szülők többsége támogatja a Szombathelyi Egyházmegye intézményátvételi tervét.

Fatimai est Zalaegerszegen

fatimai est Zalaegerszegen2021. április 13-án fatimai engesztelő imaestet tartottak Zalaegerszegen a Kertvárosi-templomban.

Bérmálás Söjtörön

bérmálás2021. április 17-én 16 fiatalnak szolgáltatta ki a bérmálás szentségét Székely János megyéspüspök Söjtörön. 

Imádkozzunk Lendvai Zoltán atyáért

lendvai-zoltanNemrég érkezett a hír, hogy Lendvai Zoltán atya rédicsi plébános, gördeszkás pap kórházba került, komoly küzderlmet folytat a koronavírussal. Imádkozzunk érte!
„Ahol ugyanis ketten vagy hárman összegyűlnek a nevemben, ott vagyok közöttük.” Mt 18,20

Kitüntést kapott a műemlékvédelem terén nyújtott áldozatos munkájáért Déri Péter atya

deriNégy ICOMOS-díjat és két Példaadó Műemlékgondozásért díjat hirdetett ki az ICOMOS (Műemlékek és Műemlékhelyszínek Nemzetközi Tanácsa, nemzetközi civil szakmai szervezet) Magyar Nemzeti Bizottsága április 18-án, a műemléki világnapon. Elismerték többek között a máriapócsi római katolikus templom felújítását és Déri Péter jánosházi plébános szakszerű műemlékvédő tevékenységét.

Rendőrmotoros felvezetéssel rajtoltak - Hét éven keresztül szervezett Gyermeknapi Futógálát a karitász

futogala-045A Szombathelyi Egyházmegyei Karitász nem csak a felnőtt korosztály szociális és mentális állapotára fókuszál, hanem a gyermekek energiáit is jó irányba mozdítja el. A szabadidő hasznos eltöltésének egyik példája volt az 1998-ban indított, Vas megyei általános iskolásoknak szervezett Gyermeknapi Futógála, amin az ifjú örökmozgók az Eölbey-ház elől indulva „róhatták a köröket”. A karitász hét éven keresztül szervezte meg a futógálát a „Gyermekek a gyermekekért” felhívás részeként, amiben a diákok nemcsak értékes ajándékokat kaptak, hanem nevezési díjaikkal - általuk felajánlott játékokkal, könyvekkel - nehéz sorsú társaikat is segítették.

Szavazás a Szentgotthárd és Térsége Általános Iskola és Gimnázium, valamint a körmendi Kölcsey Utcai Általános Iskola egyházmegyei fenntartói átvételéről

szavazásElkezdődött a szavazás Szentgotthárdon és Körmenden oktatási-nevelési intézmények egyházmegyei fenntartói átvételről. Soltész Miklós államtitkár Szentgotthárdon osztotta meg gondolatait ezzel kapcsoaltban, amely megtekinthető a Szentgotthárdi Plébánia Facebook oldalán, ide kattintva.