Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Regionális Fejlesztési Alap

Szinte a teljes szentmisére emlékszem – Nagylaki András visszaemlékezése a pápalátogatásra

papalatogatas-nagylaki-andras30 évvel ezelőtt is szükség volt ministránsokra a pápai szentmisén. Nagylaki András egyik volt azoknak a kiválasztottaknak, akik ezen a szertartáson az oltárnál szolgáltak. Vele beszélgettünk és idéztük fel az emlékeket. 

Élő közvetítés a pápalátogatás 30. évfordulóján bemutatott hálaadó püspöki szentmiséről a Székesegyházból

szombathelyen-jart-szent-ii-janos-pal-papa-12021. augusztus 19-én 19 órától élő közvetítést adunk a szombathelyi Székesegyházból. Dr. Székely János megyéspüspök hálaadó szentmisét mutat be Szent II. János Pál pápa szombathelyi látogatásának 30 évfordulóján. A közvetítést megtekinthetik itt. 

Egy Szenttel hozott össze Istenem - Prof. dr. Széll Kálmán visszaemlékezése

papalatogatas-prof-dr-szell-kalman-230 évvel ezelőtt járt Szombathelyen Szent II. János Pál pápa. A mai napon több visszaemlékezést is közlünk, amelyek segítségével felidézzük a nagy eseményt. A személyes emlékek sorát Prof. dr. Széll Kálmán nyugalmazott főorvos írásával kezdjük, aki a programot előkészítő szervező bizottságnak is a tagja volt. 

Szent II. János Pál pápa szombathelyi szentmiséjének videófelvétele

szombathelyen-jart-szent-ii-janos-pal-papa-7-11991. augusztus 19-én látogatott Szombathelyre Szent II. János Pál pápa. A repülőtéren bemutatott szentmisét a Magyar Televízió közvetítette. Dr. Székely János megyéspüspök 2021. augusztus 19-én 19 órakor hálaadó szentmisét mutat be a Székesegyházban a jeles esemény évfordulóján.

1Úton Zarándoknap - Iváncon is áthaladtak a zarándokok

1uton-zarandoklat2021. augusztus 14-én újra 1Úton zarándokoltak a hívek a Kárpát-medencében. A Szombathelyi Egyházmegyében is több útvonalon volt lehetőség a család felelős férfi tagjaiért imádkozni. A Brenner János Útvonalon haladók érintették Iváncot is.

30 éve járt Szombathelyen Szent II. János Pál pápa

szombathelyen-jart-szent-ii-janos-pal-papaRendhagyó évfordulóra emlékezik egyházmegyénk a mai napon. 30 évvel ezelőtt, 1991. augusztus 19-én mutatott be szentmisét Szombathelyen Szent II. János Pál pápa. Dr. Székely János megyéspüspök 2021. augusztus 19-én 19 órakor hálaadó szentmisét mutat be a Székesegyházban a jeles esemény évfordulóján.

Megáldották a felújított volt bencés kolostort Celldömölkön

A felújított kolostor átadásaKözel egy évtizeddel a felújítási munkálatok megkezdése után 2021. augusztus 17-én megáldották a volt bencés kolostor épületét Celldömölkön. Megnyitotta kapuit a Szent Benedek Zarándokház is az épületben. 

Sajtótájékoztató Szombathelyen

112021. augusztus 16-án, hétfőn sajtótájékoztatón Tömő János és Járfás Ádám ismertette az elkövetkező két hét egyházmegyei kúltúrális programjait.

A lukácsházai Szent Rókus temetőkápolna megáldására került sor

12021. augusztus 14-én, szombaton, Dr. Székely János megyéspüspök megáldotta a felújított lukácsházai Szent Rókus temetőkápolnát.

A családok felelős férfi tagjaiért imádkoztak - Ismét a Mária Utat járták a zarándokok

1uton1-2Nagyboldogasszony ünnepén újra népes zarándoksereg lepte el a Mária Utat, szerte a Kárpát-medencében. Idén a családok felelős férfi tagjaiért imádkoztak a résztvevők. 

Vasárnapi Ige - Nagyboldogasszony ünnepe

https://www.youtube.com/embed/LnKym9qLL_U

Vasárnapi gondolatok évközi 20. vasárnapra - dr. Takács Gyula atya elmélkedése

evkozi-20-2021Évközi 20. vasárnapon dr. Takács Gyula csörötneki plébános gondolatait osztjuk meg olvasiónkkkal. 

A kántori szolgálat evangelizáció - Kántortalálkozót tartottak Szombathelyen

kantortalalkozo-22021. augusztus 13-án immár harmadik alkalommal rendeztek a Szombathelyi Egyházmegye kántorai számára szakmai napot. 

Ez az a Nap Szombathelyen!!!!

facebook-fekvo-2Augusztus 22-én, vasárnap este 19.00 órától a szombathelyi Fő téren Ez az a nap! - Reménység este címmel keresztény könnyűzenei program kerül megrendezésre, melyre minden érdeklődőt szeretettel várunk. A részvétel ingyenes, védettségi igazolvány sem szükséges.

1Úton Zarándoknap augusztus 14-én - Csénye-Csepreg útvonal

235330730-3942066995920900-1390124841848037338-n2021. augusztus 14-én újra útra kelnek a zarándokok szerte a Kárpát-medencében az 1Úton Zarándoknap felhívására. A Csénye-Csepreg útvonalra is várják a híveket. A plakát letölthető itt. 

Püspöki szentmise Szombathelyen augusztus 20-án

Szent István király ünnepe2021. augusztus 20-án, Szent István király ünnepén dr. Székely János megyéspüspök szentmisét mutat be Szombathelyen, a Kálvária-templomban 8.30-kor. A szertartás végén megáldja az új kenyeret, amelyből egy-egy falatot szétosztanak a szentmise végén a templom előtt.

Köszönetnyilvánítás az Afrika Program támogatásáért

dr-szekely-janosDr. Székely János megyéspüspök köszönetnyilvánítását olvashatják a „Mindannyian Testvérek – Afrika” programhoz nyújtott támogatások kapcsán. 

Szent Donát szobrának megáldása Kistolmácson

szent-donat-szobor-kistolmacsonAugusztus 7-én, szombaton a Rockenbauer emléktúra keretében sokan elhaladtak a kistolmácsi szőlőhegyen a Szent Donát-szobor előtt. Az egyházközség is a kék turistajelzésen haladva érkezett az 1784-ben állított szoborhoz, hogy megünnepelje Szent Donát emléknapját. Erre az alkalomra felújította a szobrot Szörfi Ferenc, aki mintegy 20 út menti keresztet javított, festett újra önkéntes munkával a plébánia területén.

A szeretet szekerén

a-szeretet-szekeren-2„A SZERETET SZEKERÉN” címmel kiállítás nyílt Iváncon Rátkai Ferenc kántor alkotásaiból, életművéből az Ivánci Római Katolikus Egyházközség szervezésében, melyet 2021. augusztus 7-én nyitottak meg ünnepélyes keretek között a Falunapi szentmise után. A szentmisét Rátkai Imre Egyházasrádóc  plébánosa - Rátkai Ferenc testvére - celebrálta Kiss György atyával. Ezután megnyitották a kiállítást az érdeklődők előtt az ivánci iskolában. 

Vasárnapi gondolatok Évközi 19. vasárnap - Dr. Takács Gyula atya elmélkedése

evkozi19-2021„Üdv, ó Teneked, ó üdvözlégy üdvösség Istene.
Mert az utam Angyala voltál, mert felkeltettél, ó annyiszor, nem kétszer szóltál, nem hetvenszer hétszer, hanem minden reggel és minden percben.
Üdv Teneked, ó hűség Angyala!
Te vezettél és Te tanítottál, Te adtad önmagad, ó Szeretet Kenyeret, és Te üdítetted fel tikkadt lelkemet, ó Szeretet! Önmagadban vezettél engemet és önmagadhoz.
Örökké énekelni fogod az üdvösség himnuszát ott a Trónnál, és nem kell szégyenkezned.
Méltó leszel, és fiának nevez tégedet, és Jóbarátnak hív és testvérként ölel át a te Istened, az üdvösség Krisztusa.”