Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Regionális Fejlesztési Alap

Szent István ünnepe Nagykutason

1dscn09452021. augusztus 20-án, Szent István király ünnepén Gyöngyös Balázs atya ünnepi szentmisét tartott az id. Szent Jakab Apostol Plébániához tartozó nagykutasi és andráshidai templomokban. Andráshidán a szertartás keretében került sor az új tabernákulum felszentelésére. A régi ostyatartó a templom falában került elhelyezésre, azonban a fal felvizesedése miatt alkalmatlanná vált az Oltáriszentség tárolására.

Görögkatolikus liturgiák Kocsis Fülöp metropolitával

jezus2021. augusztus 29-én, vasárnap délelőtt 10 órakor görögkatolikus püspöki liturgiát tart Kocsis Fülöp görögkatolikus metropolita Szombathelyen az Annunciáta kápolnában, majd délután 16 órakor vecsernyét vezet Zalaegerszegen.

SOS MÁV szervezés a zarándokvonatról lemaradt csoportoknak

nekNagy érdeklődés fogadta a szeptember 12-ei zarándokvonatot. De sajnos többeknek nem jutott hely.
Ennek orvoslására a MÁV próbál megoldást találni, de a helyzetet nehezíti, hogy Csornánál buszos átkötésű vágányzár lesz, ide csoportos jelentkezéseket nem is tudnak fogadni.ELMARAD!!!! - Mariazell - Magyar zarándoklat 2021. október 2. szombat

mariazellA romló járványügyi helyzet és a várható intézkedések miatt, az október 2-i mariazelli magyar zarándoknap ELMARAD! 

A Sárvári Oratórikus Kórus sajtótájékoztatója

csf-meghivo-1-fhdA Sárvári Oratórikus Kórus (SOK) 2021. augusztus 26-án 17 órai kezdettel sajtótájékoztatót tart a „Csodák földjén” című új musical bemutatójáról.

Vesperás Székely János püspökkel

dr-szekely-janos

2021. szeptember 7-én kedden Dr. Székely János püspök atya este 19 órakor a budapesti Mátyás templomban ünnepi vesperást imádkozik a szerzetesekkel. 

NEK HíREK A FINISHBEN

nek-logoUtolsó 2 hétbe léptünk a felkészülésben!

Fiatalság világosság

jeunesse-lumiere2021. október 7-én indul Budapesten a Jeunesse Lumiere (Fiatalság Világosság) bentlakásos missziós iskola (https://www.jeunesse-lumiere.com/hu) olyan fiatalok számára, akik rászánnak egy tanévet az életükből arra, hogy elcsöndesedjenek Jézusnál és a keresztségben, bérmálásban kapott küldetésük alapján felkészüljenek hitük átadására. 

Kenyérszentelés az ikervári plébánián

01Augusztus 20-án, szent István király ünnepén kenyérszentelés volt az Ikervári Plébánián. 

Nagykutasi plébánia Szent István emléktúrája

132021 augusztus 19-én 19. alkalommal rendezték meg a Szent István Emléktúrát. Idén Andráshida és a Gébárti-tó környéke adott otthont a zalaszentgyörgyi Örömzene Alapítvány, illetve a nagykutasi id. Szent Jakab Plébánia által szervezett emléktúrának. A túrát Standi Gyuláné Mariann kántor és általános iskolai tanárnő vezette, aki egyben oszlopos alapítótagja is a megemlékezésnek. Elmondása szerint eleinte csapatépítő programként szolgált, mára már az évente mindig más és más helyszínen megrendezésre kerülő rendezvény zarándoklattá nőtte ki magát, melynek jelmondata: Istenért, hazáért, a magyar családokért.

Várkoncertek a Püspökvárban

jarfas-adam2021. augusztus 24-én, 25-én és 28-án a szombathelyi Püspökvár kertje ad helyet három koncertnek, amely aeknek bevétele a Szombathelyi Karitász nyári napközis táborát fogja 2022. évben támogatni.

Gombás-kereszt megáldása

c0002-00-16-43-02-still005A 2020-ban felújított Gombás-kereszt II. megáldására került sor augusztus 18-án, amely a Nagykutas táblát Andrásfa felé elhagyva az út mellett található. A keresztet 1896-ban emelték, akkoriban egy bizonyos Gombás család birtokán állt. A neve innen eredeztethető, továbbá, hogy kettő kereszt állt a birtokon, a másik napjainkban Kiskutas felé haladva, a mezőben látható.


Veszprém megyei Cigány Kisebbségi Önkormányzat zarándoklata

dsc-26762021. 08. 22-én vasárnap, Szombathelyre zarándokolt Veszprém megye több településéről (Pápa, Devecser, Berhida, Várpalota stb.) egy kis csapat, hogy részt vegyenek Dr. Székely János püspök atya szentmiséjén, meghallgassák lelkigyakorlatos beszédét és utána kötetlen beszélgetés és ebéd keretében megosszák Vele és egymással gondolataikat.


Vasárnapi gondolatok Évközi 21. vasárnapra - Dr. Takács Gyula atya elmélkedése

evkozi21-2021„Uram kihez menjünk? Mi is tudjuk: Jézus a mi Üdvözítőnk.
Az Ő kegyelme felhőjében, az Ő kiontott drága vérének menyegzős köntösében félelem nélkül odalépünk Isten trónjához, és Isten nyújtja nekünk az örök életet, az üdvösség koszorúját.
Tudjuk igen, de éppen mert tudjuk, azért megyünk is, megyünk, sietünk, igyekszünk minden erőnkkel, keményen azon az úton, amelyen Ő jár előttünk, hogy készen álljunk, amikor Ő odaadja nekünk önmagát, nyújtja a lakoma Kenyerét, az Örök Életet, a mi Üdvösségünket.”

Vasárnapi Ige - Évközi 21. vasárnap

https://www.youtube.com/embed/8SsYEEH5Ows

Emlékhelyet avattak "A magyar Teréz anya" tiszteletére Olaszfán

emlekmu-megaldas-95100 éve, 1921. augusztus 16-án született Olaszfán Ódor Anna Teréz orsolyita nővér. A jeles évforduló alkalmából emlékhelyet avattak tiszteletére a faluban. 

Nemzetünk jövője a kezünkben van - Szent István király ünnepe Szombathelyen

Szent István király ünnepeRajtunk múlik, hogy milyen szellemiségben adjuk tovább azt az 1000 éves kincset amit népünk Szent Istvántól kapott, mondta ünnepi szentbeszédében Székely János megyéspüspök Szombathelyen. Államalapító Szent István királyunk ünnepén, 2021. augusztus 20-án, a szombathelyi Kálvária-templomban mutatott be szentmisét a megyéspüspök, amelynek végén megáldotta az új kenyeret is. 

Gondolatok Szent István ünnepére - Dr. Takács Gyula atya elmélkedése

sztistvan-2021„Csak hódoljunk előtte, csak lépjünk oda az Ő Trónjához.
Igen, az Ő trónjához járuljunk ma, ezen az ünnepen, lépjünk az Ő fényébe, az Ő ragyogó igazságában járjunk, legyen Ő a mi Királyunk, Ő, az Isten.
Legyen Ő a mi életünk Ura, legyen Ő a mi tetteink Mestere, Tanítója, és akkor boldog ez a nemzet, akkor Szent István öröksége, az örökség, az Örök Isten a miénk lesz, a mi gondoskodó Atyánk, a mi Pásztorunk, a mi Urunk, a mi Királyunk és Istenünk.”

Emlékmise Szent II. János Pál pápa látogatásának évfordulóján a Székesegyházban

dsc-26532021. augusztus 19-én volt 30 éve, hogy Magyarországra ezen belül is e napon Szombathelyre látogatott II. János Pál pápa.

Ezen az estén Dr. Székely János megyéspüspök ünnepi emlékmisét tartott a Szentatya látogatására emlékezve. 

Nyílt és őszinte tekintetén láttam, hogy ő most csak rám figyel – Melegáné Somogyi Tímea visszaemlékezése a pápalátogatásra

007-melegane-somogyi-timea-a-szent-ii-janos-pal-paptol-1991-ben-kapott-rozsafuzerrelSzent II. János Pál pápa szombathelyi programja után este a Népstadionban a fiatalokkal is találkozott. Köztük volt Melegáné Somogyi Tímea is – aki ma a szombathelyi Boldog Brenner János Általános Iskola és Gimnázium tanára -, akinek az a megtisztelő feladat jutott, hogy köszöntse a magyar lányok nevében a Szentatyát. Vele beszélgettünk erről az életre szóló élményről, a fiatalok hatásáról, az általa írt és felolvasott szövegről. A cikkben eredeti, 30 évvel ezelőtti fényképeket nem tudunk megmutatni. Az eseményen készült videófelvétel egy-egy képkockáját kiemelve, azt digitálisan feljavítva azonban felidézzük a pillanatot. Ezek minősége azonban eltér a napjainkban megszokottaktól.