Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Római vakáció

romaivakacioszih-a5-02-2A Szent István ház Rómában 2021. november 1. és 2022. február 28. között római vakációra várja leendő vendégeit.

Belgiumban tartották a Justitia et Pax Europa bizottság nemzetközi találkozóját

img1

A Justitia et Pax Europa bizottság nemzetközi találkozója október 1. és 4. között zajlott Belgiumban Belső ökológia – hogyan uraljuk a társadalmi és környezeti krízist címmel, melyen a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) Caritas in Veritate Bizottságát Székely János püspök, a bizottság elnöke és Bánlaki Zsanett irodavezető képviselték.

Ferences Esték őszi rendezvényei

plakat-2021-osz-ferences-estek-page-0012021. október 8-án, kezdődik a Ferences Esték (FESTÉK) őszi sorozata a Szent Erzsébet (ferences) plébánia szervezésében.

Veni Sancte ünnepséget tartott a II. János Pál Katolikus Szakkollégium és a Szombathelyi Katolikus Egyetemi Lelkészség

001Tanévnyitó szentmisét tartott a II. János Pál Katolikus Szakkollégium és az Egyetemi Lelkészség Császár István, püspöki helynök celebrálásával a Zárdatemplomban szeptember 29-én. A szentmisén Köbli Tamás egyetemi lekész koncelebrált.

Batthyány Konferencia Körmenden

batthyany-laszlo-mutet-kozben-felesegevel„Gyógyítsd meg a testet, gyógyítsd meg a lelket” címmel Boldog dr. Batthyány-Strattmann László orvosi munkásságát méltató emlékkonferenciát rendeznek Körmenden 2021. október 9-én. A meghívó letölthető pdf-ben itt. 

Pécsi Rita előadása a Martineum Felnőttképző Akadémián

plakat-pecsi-rita-page-001Fejleszt vagy rombol? címmel tart előadást Uzsalyné Dr. Pécsi Rita neveléskutató a Martineum Felnőttképző Akadémián. 

Vasárnapi gondolatok Évközi 27. vasárnap - Dr. Takács Gyula atya elmélkedése

evkozi27-2021„Te vagy az egyetlenegy, Te osztatlan, Te örökkévaló, Te tiszta Szeretet, Te vagy, és Tebenned mindenek. 
Mert a Te hatalmad, ó Szeretet, Végtelen, és üdvözítette az embereket.
Magadhoz ölelted őket, csak ennyit tettél, öledbe vetted a kicsinyeket és nem választott el Tetőled semmi sem.
Ó, milyen hatalmas vagy Te, milyen a Te erőd ó Szeretet, ó, milyen csodálatos a Te ünneped!
Nem ketten vannak többet, hanem egyetlen egység van, és mindenek Tebenned léteznek, és Tebenned örvendeznek. 
Mindenek igen, mindenek szeretet lesznek, Tebenned, ó tündöklő Szeretet minden szeretet.”

VOX Savariae Ökumenikus Vegyeskar 12. Jótékonysági hangverseny

vox-haydn-teremtes-plakat-a3-webA VOX Savariae Ökumenikus Vegyeskar Egyesület az elmúlt évben ünnepelte fennállásának 10. jubileumi évfordulóját. A Kórus aktív tevékenységet folytat mind a hangverseny életben bel- és külföldön, mind pedig a liturgikus szolgálatok során a Szombathelyi Székesegyházban, valamint az Evangélikus templomban. 

Interneten elérhetőek egyházmegyénk történeti kiadványai

leveltar1A szombathelyi egyházmegye történetére vonatkozó alapvető irodalom vált elérhetővé a hungaricana.hu közgyűjteményi portálon. A digitalizálási program a Szombathelyi Egyházmegyei Levéltár és az Arcanum Adatbázis Kft. közti együttműködés keretében, a Nemzeti Kulturális Alap pénzügyi támogatásával valósult meg.

Bokrétaünnep és 900 év - Szent Mihály napján ünnepelték rendalapításuk 900. évfordulóját a csornai premontreiek

prem-341Szeptember 29-én, szerdán, Szent Mihály ünnepén, a Csornai Premontrei Apátság védőszentjének napján adtak hálát a csornai premontrei szerzetesek és meghívott vendégeik a rendalapítás óta eltelt 900 év kegyelmeiért. A szentmise főcelebránsa Dr. Veres András, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke volt, a szentbeszédet pedig Dr. Udvardy György veszprémi érsek úr mondta. György érsek szentbeszédében Szent Mihály védelmét kérte a csornai szerzetesekre, valamint felhívta a figyelmet arra, hogy Isten Országának megvalósulásához elsősorban harcokon, önmagunk legyőzésén keresztül vezet az út. A szerzetesek, köztük a premontreiek ennek a harcok által megvalósuló Isten Országának látható és hathatós jelei a mai társadalomban, lelkipásztori és nevelői munkájuk által.

Élménypedagógia képzés a Martineumban

halado-elmenypedagogiai-kepzes-plakat-vegleges30 órás akkreditált haladó szintű élménypedagógiai továbbképzésre kerül sor azon pedagógusok, szociális szakemberek részére, akik legalább már egy 20 órás élménypedagógiai képzésen részt vettek! Jelentkezéseket Várják

30 éves a Magyar Máltai Szeretetszolgálat

maltai-page-0012021. okóber 15-én, este 18:30-tól a Megyei Művelődési és Ifjúsági Központban a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Szombathelyi Csoportja jótékonysági estet rendez.

Zenés imaest a Karitász 30 éves évfordulóján

karitasz-imaest-28Újraindulásának 30 éves évfordulóját ünnepli idén a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász. Egész évben számos programmal emlékeznek a jubileumra. Szeptember 29-én zenés imaestet szerveztek a szombathelyi Székesegyházba. 

Aki követte Krisztust a Golgotára - Mindszenty Emlékkonferencia Csehimindszenten

mindszenty-konferencia-60Ötven éve, 1971. szeptember 28-án hagyta el Magyarországot Mindszenty József, miután megszületett a megállapodás az Apostoli Szentszék és a Magyar Népköztársaság kormánya között. Erre emlékeztek szülőfalujában Csehimindszenten kétnapos rendezvényen szeptember 28-29-én.

Püspöki szentmise és könyvbemutató a Székesegyházban szeptember 30-án

istent-ujra-befogadni-beengedni-a-szuzanyaA Keresztény Értelmiségiek Szövetsége Szombathelyi Csoportja szeretettel hív és vár mindenkit szeptember 30-án 18 órára Szombathelyen a Székesegyházban bemutatott püspöki szentmisére és könyvbemutatóra. 

Családi Életre Nevelés képzés

csen-kepzes-meghivo2A Szombathelyi Egyházmegye 60 pontos akkreditált ”BOLDOGABB CSALÁDOKÉRT”® Családi Életre Nevelés (CSÉN) alapképzést szervez.

Képzés ideje: 2021. november 10-12, 2022. február 22-24.

Képzés helye: Martineum Felnőttképző Akadémia

Akolitus találkozó Zalaegerszegen

img-8578A Szombathelyi Egyházmegye 2019-ben végzett akolitusai, és a várhatóan jövő év elején avatásra kerülő, jelenleg még lektorok gyűltek össze az első alkalommal megtartott lelki napra Zalaegerszegen a Mindszenty József Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium kápolnájában. Vendéglátójuk az egyházmegye pasztorális helynöke, egyben az iskola lelkésze, Kürnyek Róbert atya volt, aki az akolitus-képzés feladataiból, egy igazán aktív közösség építéséből is oroszlánrészt vállal.

Ifjúsági est a moziban

Alpha estMintegy 350 fiatal jött össze a Savaria Moziban szeptember 21-én, hogy együtt keressék életük célját, Istenre figyeljenek. 

 

Az örök élet forrásánál - Bemutatták a Szombathelyi Egyházmegye új könyvét

konyvbemutato-20Az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszushoz kapcsolódva ünnepi albumot jelentetett meg a Szombathelyi Egyházmegye. Szeptember 27-én mutatták be a kiadványt a Székesegyházban. 

Átadták a Szent Gellért-díjakat a Szombathelyi Egyházmegyében

szent-gellert-dij-atadasa-12Szűk körben, a Püspöki Hivatalban atadták a Szent Gellért-díjakat szeptember 24-én. Hárman részesültek az elismerésben, ami az egyházmegye fenntartásában működő oktatási-nevelési intézmények pedagógusainak, dolgozóinak adományozható.