Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Regionális Fejlesztési Alap

Ferenc pápa üzenete a szegények világnapjára

ferencpapa-szegenyekIdén az Egyházban a szegények világnapját november 14-én, az évközi 33. vasárnapon tartjuk. Ferenc pápának a világnapra írt üzenetét olvashatják, amely „Szegények mindig lesznek veletek” (Mk 14,7) címmel jelent meg.

Lehár 145. emlékévet lezáró szentmise - ÉLŐ közvetítés

lehar145-meghivo2021. november 14-én vasárnap, a 12 órakor kezdődő püspöki szentmisével zárul a Lehár Antal emlékév.

Szent Márton vesperás - Marton Zsolt váci megyéspüspök szentbeszéde

szent-marton-vesperas-238-of-1782021. november 12-13-án emlékezik meg egyházmegyénk védőszentjéről Szent Mártonról. Az idei évben Marton Zsolt váci megyéspüspök vezette a pénteki vesperást. 

Vasárnapi Ige - Évközi 33. vasárnap

https://www.youtube.com/embed/7KXotjJO3mI

Ünnepeltek a domonkosok Szombathelyen - Zsámbéky Monika művészettörténészről is megemlékeztek

szent-marton-konferencia-35Szombathelyen tudományos konferenciával emlékeztek a magyar domonkos rendtartomány alapításának 800 éves évfordulójára 2021. november 11-én. Az előadók tisztelegtek az idén februárban elhunyt dr. Zsámbéky Monika művészettörténész emléke előtt is. 

ÉLŐ közvetítések Szent Márton ünnepén a Székesegyházból

élő közvetítésEgyházmegyénk védőszentjének ünnepén ÉLŐ vesperás és szentmise közvetítés lesz a Székesegyházból. 

Családi lelkinap - november 20-án

plakat-keszA járványhelyzet miatt az idei évben sem tartjuk meg a megszokott formájában a családi lelkinapot.


Szent Márton élete - Papírbábos előadás

A szombathelyi Boldog Brenner János Általános Iskola 4.b. osztályának előadása. A szöveget Molnár-Kozma Alexandra írta. Felkészítő: Kozma Andrásné. 

https://www.youtube.com/embed/gPugdTSZY5k 

Szent Márton és a domonkosok

szent-martonA Szombathelyi Egyházmegye és a domonkos rendközös ünnepi megemlékezése Szombathelyen az egyházmegye védőszentjéről és a magyar domonkos rendtartomány alapításának 800 éves jubileumáról 2021. november 11-én. A plakát letölthető itt. 

Szent Márton Ünnep 2021.

szent-marton-herma-szekesegyhazA Szombathelyi Egyházmegye mindenkit szeretettel hív a szombathelyi Szent Márton Ünnepségre 2021. november 12-13-án. 

Lehár Emlékév lezárása Szombathelyen november 14-én

lehar145-meghivo-20211030-012021. november 14-én a déli szentmisén zárul a Lehár Antal ezredes születésének 145. évfordulójára szervezett emlékév. A szentmisét bemutatja: Berta Tibor, dandártábornok, tábori püspök. A meghívó letölthető itt. 

József, az igaz ember

dscn2256Mit jelent „igaz” embernek lenni? Hogy nem hazudok? Hogy becsületes vagyok? Hogy szavahihető vagyok?
Ilyen, és ezekhez hasonló kérdések mozogtak bennem, amikor megláttam e lelki nap meghívóját.
2021. október 30-án Székely János püspök atya gondolatait hallhattuk a témában.

Újraéledő múlt – Ásatások kezdődtek Vasváron a Szent Mihály-dombon

vasvari-asatas-3Vas vármegye középkori múltját nem lehet megismerni és megérteni az egykor itt a Szent Mihály-templom körül működő vasvári káptalan nélkül, mondta a martinus.hu-nak adott interjújában Zágorhidi Czigány Balázs, a Vasvári Múzeum és a Domonkos Rentörténeti Gyűjtemény igazgatója. Néhány hete újra ásatások kezdődtek a város fölé magasodó Szent Mihály-dombon, hogy tisztázzák a templom alaprajzát. A kutatóknak a szó szoros értelmében is az alapokig kell ásniuk, ugyanis falak már nincsenek: a templom köveit, tégláit az évszázadok során mind elhordták a helyiek.

Vasárnapi gondolatok Évközi 32. vasárnapra - Dr. Takács Gyula atyától

evkozi32-2021„Aki Isten kezébe teszi önmagát, az életét, az kezébe kapja az Isten örökkévalóságát.
Isten lesz az Ő kenyere, ez a kenyér örök élet. Ezért boldogok a szegények.
A szegények, akik Istennek kifosztották magukat, akik rápazarolták önmagukat Istenre, ó milyen boldogok, mert övék az Isten, az Isten mennyországa.
Erre tanít bennünket a mai vasárnap: mindent adni oda, mindent és mindig, teljesen és egészen, mindent, mert Istennek nem adhatunk semmit. Mit adhatnánk, hogy Őt gazdagítsuk?
Mert semmit sem adhatunk, mert semmik vagyunk, azért mindent oda kell adnunk, mert ezt tetszéssel fogadja Isten, és odaadja a mindent érte, önmagát adja oda, a Végtelent, az Örök Életet.”

Vasárnapi Ige - Évközi 32. vasárnap

https://www.youtube.com/embed/tQn8Q6WuQxQ

Adventi lelkigyakorlat Martineum Felnőttképző Akadémián - Jelentkezés

adventi lelkigyakorlat2021. november 26-28. között Adventi lelkigyakorlatot szervez a szombathelyi Martineum Felnőttképző Akadémia. A lelkigyakorlatot Beer Miklós, nyugalmazott váci megyéspüspök vezeti. További információk. 

Plébánia esték: A Szeplőtelen Fogantatás Nővérei jártak Körmenden

Plébániai esték KörmendenOktóber 28-án folytatódott a Plébániai esték sorozat. A Szeplőtelen Fogantatás Nővérei látogattak el hozzánk Vorauból. Részt vettek a közös októberi rózsafüzéren és az azt követő szentmisén.

Újra együtt! - A szombathelyi Krisztus Király Plébánia zarándoklata

ZarándoklatEgy év kihagyás után 2021. október 23-án újra megszervezték őszi zarándoklatukat a szombathelyi Krisztus Király Plébánia hívei. 

 

A halál kultusza helyett az élet ünnepe - A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége elnökségének üzenete mindenszentek és halotta napja alkalmából

halottak-napjaA keresztény, különösen a katolikus hagyományban szorosan összefonódik egymással mindenszentek ünnepe és az azt követő halottak napja. Talán ebben az időszakban talál legszorosabban egymásra a földi létben „küzdő egyház”, a már a földi létből eltávozott és a tisztítótűzben „szenvedő egyház”, valamint a már üdvözültek mennybe jutott „diadalmas egyháza”. Az utóbbi években azonban ezekről a keresztény ünnepekről Európa-szerte lassanként elvonja a figyelmet a fiatalok körében egyre nagyobb népszerűségnek örvendő halloween-kultusz.

"Gróf Batthyány Lajos – Életmű Díj" kitüntetésben részesült Dr. Gyürki László

KitüntetésMegemlékező és kitüntetésátadó ünnepi ülést tartott a megyei közgyűlés az 1956-os forradalom és szabadságharc 65. évfordulója tiszteletére pénteken a Megyeháza dísztermében.