Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Regionális Fejlesztési Alap

Levél a másként gondolkodóknak Dr. Székely János megyéspüspöktől

dr-szekely-janosSokan úgy gondolják, hogy azonosneműekkel testi kapcsolatot létesíteni, vagy nemet változtatni teljesen normális és természetes. Az egyetlen baj szerintük csak az, hogy egyesek a társadalomban ezt nem tartják helyesnek, és ezzel fájdalmat okoznak a nemváltoztató, vagy azonosneművel együttélő személyeknek. Szerintük az ilyen intoleráns magatartást tiltani és büntetni kellene.

VersIma - Pilinszky János születésének 100. évfordulóján

dr-veres-andras-puspok-urnak-page-001Pilinszky János születésének 100. évfordulója alkalmából egy VersIma programot ajánlott a Magyar Írószövetség a történelmi egyházak részére.

Garabonciás Együttes adventi koncertje Eszteregnyén

garaboncias-karacsonyi-koncert-2021Advent harmadik vasárnapján, 2021. december 12-én, 16 órakor Eszteregnyén a Garabonciás Együttes koncertje lesz.

Szentségimádás Sormáson

sormas-sztsegimadas2021. november 28-án, Advent első vasárnapján, Szentmise és Szentségimádás lesz Sormáson a Mécses zenekar közreműködésével.

Könyvbemutató november 26. 16 óra D18 könyvesbolt

d18-meghi-vo-2021-low-page-001

2021. november 26-án, pénteken 16 órakor Budapesten, Szent életű magyarok című könyv bemutatójára kerül sor.

Visszatérhetnek Szombathelyre a domonkosok

szent-marton-konferencia-125Néhány éven belül újra domonkos szerzetesek élhetnek Szombathelyen. Székely János megyéspüspök és a rend vezetése közötti párbeszéd eredménye ez a lehetőség. 

Végakarat a siralomházban

wittner

2021. november 4-én, Wittner Mária tartott előadást a kőszegi Szent Jakab templomban. Wittner Mária 200 napot töltött a siralomházban, Ő az egyetlen élő tanú napjainkban.

A Szombathelyi Egyházmegye működteti tovább a velemi Avar Hotelt

avar-szallo-felujitasa-28Kormányzati támogatással megújul a velemi Avar Hotel, amely a Szombathelyi Egyházmegye tulajdonába került, jelentette be 2021. november 18-án Soltész Miklós a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára. Ifjúsági tábort működtet majd az egyházmegye. 

Szent Márton-nap Szentgotthárdon

szentgotthardi-iskolaA szentgotthárdi Szent Gotthárd Általános Iskola diákjai is megünnepelték Szent Márton-napját. A fényképekből videófilm készült, amit megtekinthetnek itt. 

Az MKPK körlevele Árpád-házi Szent Erzsébet ünnepére-2021

mkpk-logo-vonalA Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) körlevelet intéz a hívek felé Árpád-házi Szent Erzsébet ünnepéhez kapcsolódva, amelyet november 14-én, az évközi 33. vasárnap minden szentmisén felolvasnak a katolikus templomokban.

Szent Márton ünnepe Szentgotthárdon

1375-szent-marton-imafuzetSzentgotthárdon a Nagyboldogasszony Plébánián is megemlékeztek egyházmegyénk Védőszentjéről Szent Mártonról.

„Könyvtárőrök, papkönyvtárosok – A 230 éves egyházmegyei könyvtár történetének meghatározó személyiségei”

2021-kialltas-meghivoA Szombathelyi Egyházmegyei Könyvtárban 2021. november 24-én (szerdán) 16.30 órakor nyílik kiállítás „Könyvtárőrök, papkönyvtárosok – A 230 éves egyházmegyei könyvtár történetének meghatározó személyiségei” címmel.

„A PAPI HIVATÁSHOZ KELL EGY ADAG VAGÁNYSÁG” – INTERJÚ A KÖZPONTI PAPNEVELŐ INTÉZET REKTORÁVAL

balazs-atyaDr. Martos Levente Balázs atyával, a Központi Papnevelő Intézet rektorával eddigi pályájáról, a 21. századi papképzés aktuális kihívásairól, valamint az Egyetemi templomhoz fűződő viszonyáról beszélgetünk.

Szent Erzsébet Ünnep - Zenés áhítat november 17-18-19-én a szombathelyi ferenceseknél

szt-erzsebetunnep-2021-meghivoA szombathelyi ferencesek szeretettel hívnak mindenkit november 19-én Szent Erzsébet Ünnepükre, amely a templom búcsúnapja is egyben. November 17-18-án az esti szentmise keretében szentbeszéddel, a mise után zenés áhítattal készülnek az ünnepre. A plakát letölthető itt. 

Szent Mártonnak ünnepén…

img-5468-1Gazdag programmal ünnepeltük meg november 11-én a kőszegi Árpád-házi Szent
Margit Iskolában Szent Márton napját.

Lehár 145 Emlékév záró eseménye Szombathelyen

Lehár Antal Emlékév lezárásaBáró Lehár Antal ezredes születésének 145. évfordulóján rendezett emlékévet november 14-én lezáró ünnepi szentmisét a szombathelyi székesegyházban Berta Tibor dandártábornok, tábori püspök és dr. Székely János megyéspüspök mutatták be.

Fatimai est Zalaegerszegen

14613-fatimai-est-novemberMagyar szentek és boldogok ünnepe minden évben elgondolkodtat bennünket keresztény küldetésünkről. 2021. november 13-án Zalaegerszegen a Kertvárosi-templomban ezen az estén Kovács József atya segítette a jelenlévő híveket a az életszentség és a boldogság megélésének útján.

Viseljük mi is Szent Márton "lelki ruháit" - Szent Mártont ünnepelték Szombathelyen

szent-marton-unnep-213A Szombathelyi Egyházmegye védőszentjét, Szent Márton püspököt ünnepelték a szombathelyi Székesegyházban 2021. november 13-án.  Idén újra megtelt a Székesegyáz ünneplőkkel: a papság mellett egyházmegyénk minden részéből érkeztek hívek is, hogy részt vegyenek a szentmisén. 

Meg nem született babák szüleinek gyásza – Mit kezdhetünk vele? Mi jöhet a veszteség után?

vendegbabak-plakatHorváth Réka perinatális szaktanácsadó előadására kerül sor 2021. november 15-én, hétfőn 17.30 órára a Martineum Felnőttképző Akadémián!

Vasárnapi gondolatok - Dr. Takács Gyula atya elmélkedése Évközi 34. vasárnap

Evkozi33_2021-1„Ezt az életet, ami a szeretet, az életet, ami az Ő fénye mibennünk, az Ő arcáról sugárzó ragyogás, ezt az életet Ő nem hagyja halálban, Ő közel marad hozzánk.
És akkor, amikor átlépünk ennek a világnak a határán, amikor lehullanak a mi életünk csillagai, amikor megrendülnek a mi életünk erői, akkor közelebb vagyunk már, akkor egészen közvetlen közel ott állunk az Élet színében, akkor ott vagyunk abban a Tűzben, abban az emésztő, szüntelen lángoló Tűzben, aki a Szeretet, aki a végtelen, az Örök Isten.
És mindörökké látni fogjuk Őt, látni fogjuk az Élet hatalmát, látni fogjuk a Szeretet diadalát, látni fogjuk, mert bennünk ragyog. Egészen át fog itatni bennünket.”