Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Regionális Fejlesztési Alap

Misztrál koncert Iváncon

misztral-plakat2021. december 8-án Misztrál koncert lesz az ivánci Szent Miklós Templomban.

Meg nem született babák szüleinek gyásza

babakMit kezdhetünk vele? Mi jöhet a veszteség után? címmel 2021. november 15-én este került sor Horváth Réka perinatális szaktanácsadó előadására a Martineum Felnőttképző Akadémián. 

Ifjúsági lelkigyakorlat a Martineum Felnőttképző Akadémián

20211120-120745A Szent Márton Társaság és a Martineum Felnőttképző Akadémia közös szervezésében került sor a 14 év feletti fiataloknak szóló lelkigyakorlatra 2021. november 19-20. között. 

Csatlakozz a KÉSZ Együtt a család c. fotómozaik felhívásához!

egyuttacsalad-plakatKözös kiállásra hívja a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége a Kárpát-medencei és a szórványban élő magyar családokat. Az Amoris laetitia-családévhez kapcsolódóan fotómozaikot készítenek, melyhez családokról készült fényképeket várnak. Beküldési határidő: december 15.

A cursillos közösség új Titkárságot választ!

cursillo2022. Vízkereszt ünnepén a Szent Márton cursillo jelenlegi Titkárságának mandátuma lejár.

Advent – A várakozás időszaka

advent-elsoAz idei esztendőben november 28-án, vasárnap veszi kezdetét az advent, a karácsonyt előkészítő időszak.
Advent szó a latin „adventus Domini” kifejezésre utal, ami annyit jelent: az Úr érkezése, az Úr eljövetele. Szent várakozás ez, ami megelőzi a Messiás, a Megváltó érkezését. Várakozunk négy héten át azért, hogy karácsony titka megérlelődjön bennünk, hogy méltó módon tudjuk befogadni a kisgyermekként közénk érkező Istent, az Élet Urát.

Advent első hétvégéjén tartotta lelkigyakorlatát a szombathelyi II. János Pál Katolikus Szakkollégium

011Krisztusra várunk!

A szakkollégium szokásos adventi lelkigyakorlatát tartotta Advent első hétvégéjén november 26-28-a között. Mondhatni, hogy szokásos, de a járványhelyzet miatt az elmúlt évben csak online formában szerveződtek a szakkollégium lelki programjai. Ezért különös várakozás előzte meg a mostani jelenléttel megtartott programot. Szakkollégiumi közösségünk valamennyi tagja rendelkezik védettséggel és a szigorú járványügyi előírásokat betartva úgy döntöttünk ez a lelki program nem a virtuális térben lesz. 

Isten igéje belenő az életünkbe – Székely János bemutatta az Isten szava minden napra 2022 kötetet

kiadvanybemutatoNovember 26-án, pénteken a terézvárosi Avilai Nagy Szent Teréz-templom plébániáján mutatta be Székely János szombathelyi megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Caritas in Veritate Bizottságának elnöke a Magyar Kurír és a Sant’Egidio közösség együttműködése gyümölcseként megjelent Isten szava minden napra 2022 kötetet.

„Könyvtárőrök, papkönyvtárosok" – Kiállítás az Egyházmegyei Könyvtárban

kiallitas-152021. november 24-én nyílt meg a Szombathelyi Egyházmegyei Könyvtár új időszaki kiállítása „Könyvtárőrök, papkönyvtárosok – A 230 éves egyházmegyei könyvtár történetének meghatározó személyiségei” címmel.

Vasárnapi gondolatok Advent 1. vasárnapján - Dr. Takács Gyula atya elmélkedése

advent1-2021„Legyen életetek minden percében és minden tettében, legyen mozdulatotokban és szívetek minden dobbanásában helye az Istennek, hogy töltse be, hogy Ő töltse ki teljesen, Ő a Szeretet a ti létezésetek. Erre tanít az advent.
Megteszem a jót, amit ígértem. Önmagamat teszem meg – mondja Isten.
Nézzétek tehát, emeljétek föl tekintetetek és az életeteket emeljétek föl, nézzétek a Szeretet arcát, íme, elérkezett a ti megváltástok.
És ha látjátok Őt, akkor engedjétek és hagyjátok, hogy elborítson titeket az Ő szent tüze, akkor vessétek magatokat az Ő lángoló karjába, akkor éljen bennetek Ő, a Szeretet, az Isten, a ti Üdvözítőtök.”

Vasárnapi Ige - Advent 1. vasárnapja

https://www.youtube.com/embed/wEnayGhV-ok

Adventi ökumenikus imaestek Szentgotthárdon

adventi-okumenikus-imaestekA szentgotthárdi katolikus, református és evangélikus hívek az adventi időben is összegyűlnek, hogy közös imaesteken készüljenek Krisztus születésének ünnepére. A plakát letölthető itt.

Minden hajléktalan megérdemli az odafigyelést – Akkor is, ha a társadalom szemétként gondol rá

FerencesekA Szombathelyi Ferences Rendház szerzetesei nemcsak megvendégelték a város hajléktalanjait, hanem hosszasan beszélgettek is velük. (www.nyugat.hu) 

Elhunyt Végh László atya

Végh LászlóA szombathelyi megyéspüspök – a hozzátartozók nevében is – az örök életbe vetett hittel tudatja, hogy Végh László nyugalmazott gyémántmisés plébános életének 84., áldozópapi szolgálatának 61. évében, 2021. november 17-én a Szombathelyi Kórházban  elhunyt. 

Vasárnapi gondolatok Krisztus Király ünnepére - Dr. Takács Gyula atya elmélkedése

krisztus-kiraly-2021„Íme, a dicsőség, íme, a Te hatalmad, Krisztus, Te kereszten függő Úr, Te hatalmas Király.
És akik fölemelték tekintetük, akik Téged néznek, akik úgy lépnek Hozzád, hogy a mellüket verik, és leborulnak előtted, és imádnak téged, Szeretet, ők megismerték az igazságot, ők nem kérdezték Pilátus kétkedő szavával: Tehát Te vagy a Király? Vagy: Mi az igazság?
Hanem amikor Hozzád értek, amikor átöleltek Téged, ó Kereszt, amikor megérintettek Téged tekintetükkel, akkor tudták: az Úr az.
És nem volt a szívükben kételkedés, hanem csak álltak előtted, és beléd gyökereztek, ott maradtak Nálad. Ó Szeretet!
Te felemelted őket, vonzottad, és vitted abba a magasságba, ahol Te mindöröktől uralkodol, ahol Te önmagad vagy, ó örök, ó végtelen Szeretet.”

Ferenc pápa üzenete a XXXVI. ifjúsági világnapra

szentatya-ifj-45Az ifjúsági világnapot – amelyet Szent II. János Pál pápa kezdeményezett – Ferenc pápa tavalyi döntése értelmében 2021-től évente virágvasárnap helyett Krisztus király vasárnapján fogják megtartani az egyházmegyékben. Az idei ifjúsági világnap témája:„Kelj fel, és légy tanúja annak, amit láttál!” (vö. ApCsel 26,16)

Akik elveszítik életüket Krisztusért – Jubileumot ünnepelt az egyházmegyei karitász

karitasz-unnepseg-2-of-1Megalakulásának 30 éves évfordulóját ünnepli az idei évben a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász. A szervezet védőszentjének, Szent Erzsébetnek az ünnepén jubileumi ünnepséget tartottak Szombathelyen a Szőllősi-templomban.

Egyházmegyei családi lelkinap – online és élőben

hands-g8a23a598d-1920Kedves Családok! 2021. november 20-án, szombaton tartjuk idei rendhagyó családi lelkinapunkat Szent József és az apaság témájában.

Szentségimádás az Eucharisztikus Kongresszus ajándékaiért - ÉLŐ közvetítés

eucharisztia

2021. november 20-án, szombaton, Krisztus Király ünnepének előestéjén 17 órai kezdettel hálaadó Szentségimádást közvetítünk a szombathelyi Székesegyházból.

Tárjátok ki a szíveteket! – adventi segélyakció a Karitásznál

karitaszA családok, idősek, egyedülállók mellett áll a Katolikus Karitász az idei adventben is. A Karitász november 22-én indítja el országos segélyprogram-sorozatát „Tárjátok ki a szíveteket!” címmel, amely során adománygyűjtést hirdet, és rászoruló családokat segít a téli időszakban és karácsonykor.