Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Vallási, irodalmi összeállítás Advent időszakára Zalaegerszegről

szuz-maria-szeplotelen-szive-templomA zalaegerszegi Szűz Mária Szeplőtelen Szíve Plébánia önkénteseinek hanganyaga advent, karácsony időszakára. Meghallgatható itt.

Fatima imaest és szentmise Sében

266213672-1778009419061246-1223883599579479374-n2021. december 13-án, hétfőn este fél hatkor rózsafüzérrel kezdtük meg a Fatimai Szent Szűz tiszteletére az imaestünket. A séi Szent Kereszt Felmagasztalása templomban gyűltek össze a Toronyi Plébánia hívei, hogy együtt imádkozzanak magyar hazánkért és annak lelki megújulásáért valamint a saját és az egyházközség szándékait is odahelyeztük az oltárra.

Rorate szentmise közvetítés ÉLŐ-ben a Szombathelyi Székesegyházból

szekesegyhaz2021 Adventjében hétfőtől szombatig reggel 6 órakor ÉLŐ-ben közvetítünk RORATE szentmisét a szombathelyi Székesegyházból.

Vasárnapi Ige - Advent 3. vasárnap

https://www.youtube.com/embed/9EZPPyrLD2c

Papszentelés Sárváron - Áldozópappá szentelték Majlát Tihamért

papszenteles-sarvaron-20Nagy ünnepre gyűltek össze a sárváriak 2021. december 12-én. Áldozópappá szentelték a sárvári Szent László király-templomban Majlát Tihamért. 

Mérhetetlen hasznunk van a szenvedésből - Boldog Brenner Jánosra emlékeztek Szentgotthárdon

boldog-brenner-janos-unnepe-szentgotthard-12Boldog Brenner Jánosra emlékezett az egyházmegye december 11-én. János atya első és egyetlen állomáshelyén Szentgotthárdon és a hozzátartozó településrészeken is felidézték példáját, végigjárták azt az utat, amelyet halála estéjén Ő is megtett. 

Vasárnapi gondolatok Advent 3. vasárnapjára - Dr. Takács Gyula atyától

advent3-2021„S ha megkérdezzük ma, hogyan készüljünk, mit tegyünk, hiszen már érezzük a szeretet szívünket fölmelegítő sugarát, mit tegyünk tehát?
Akkor ebből a melegből, a szívünk jóságából sugározzunk másoknak is.
Tegyetek jót, így készüljetek az ünnepre!
És ez az út valóban a fény útja lesz, hiszen a Fény ünnepére megyünk, amikor megszületik a mi világunk sötétjében az Örök Világosság, amikor a szívünkbe lép a mi üdvözítő Istenünk.”

Ne féljünk mindent, de mindent odaadni, hiszen ezt jelenti az életszentségre törekedni - Boldog Brenner Jánosra emlékezik egyházmegyénk

boldog-brenner-janos-unnepe-2021-29-of-29December 11-én emlékezik egyházmegyénk Boldog Brenner Jánosra. A szombathelyi Székesegyházban délelőtt 10 órakor püspöki szentmisével vette kezdetét az egész napos program. Schönberger Jenő szatmári megyéspüspök volt a szentmise főcelebránsa és Tőle hallottuk a szentbeszédet is. Püspök atya áldozatvállalására és a még buzgóbb, példamutatóbb keresztény életre ösztönözte a híveket. Szentbeszédét írott formában elolvashatják a bejegyzés további részében, illetve visszanézhetik a bejegyzés végén. A szentmise visszanézhető itt. 

Egyházak közös közleménye-házasság család és emberi méltóság

mkpk-logo-vonal-lat-transp„Megteremtette Isten az embert a maga képére; Isten képére teremtette őt, férfinak és nőnek teremtette őket. Isten megáldotta őket, és azt mondta nekik Isten: »Szaporodjatok, sokasodjatok, töltsétek be a földet!«” (1 Móz 1, 27–29).

„Elvesztettem ezért megtaláltam: veszteségeink és a belőlük fakadó élet!”

hogyan-dolgozzam-fel-22021. október 29-én és november 5-én este Éger Csaba pszichológus tartott előadást a veszteségeinkről és a lehetséges megküzdési módokról a Martineum Felnőttképző Akadámián.


Egy közösségibb Egyházért - A szinódus jegyében találkoztak az egyházmegye hittanárai Zalaegerszegen

szinodus-2023-hittantanarok-12A 2023-as Püspöki Szinódus egyházmegyei előkészítő szakaszában Székely János megyéspüspök 2021. december 5-én az egyházmegye hittanáraival találkozott Zalaegerszegen. Szó esett többek között arról, mitől lehetne az eddigeiknél is hatékonyabb a hitoktatás. Székely János 2022. január 14-én az ifjúsággal, 16-án az idősekkel találkozik. 

Új szakképző intézményt alapított a Szombathelyi Egyházmegye

boldog-salkahazi-sara-technikum-sajtotajekoztato-21Boldog Salkaházi Sára Technikum néven új szakképző intézményt alapított a Szombathelyi Egyházmegye, jelentették be sajtótájékoztatón. Az intézmény Szombathelyen, a volt Püspöki Általános Iskola épületében működik majd. 2022. szeptember 1-jén indul a tanítás. 

Szeplőtelen Fogantatás ünnepén - ÉLŐ püspöki szentmise közvetítés Szombathelyről

szeplotelen-fogantatsa2021. december 8-án, a Szűzanya szeplőtelen fogantatásának ünnepén, szentmisét közvetítünk élőben a szombathelyi Székesegyházból. A szentmisét bemutatja Dr. Székely János szombathelyi megyéspüspök.

Egyházmegyénk részvétele a Püspöki Szinódust előkészítő munkában - dr. Székely János videóüzenete

A Szombathelyi Egyházmegye is részt vállal a 2023-ban megrendezésre kerülő Püspöki Szinódust előkészítő munkában. Honlapunkon interjút közlünk dr. Székely János megyéspüspökkel, aki kifejti mi a Szinódus feladata, miként tudnak az egyházmegye hívei illetve a Vas és Zala megyében élők részt venni az előkészítő munkában és mit is jelent ez. Videóüzenetben is buzdít Székely János az együttműködésre.  

 

https://www.youtube.com/embed/cZSv4lGMyoM

Szinódus 2023 - Interjúk és az egyházmegyei szakasz kérdéssora

szinódus 2023A Szombathelyi Egyházmegye is részt vállal a 2023-ban megrendezésre kerülő Püspöki Szinódust előkészítő munkában. A Pasztorális Helynökség honlapján – ide kattintva – minden ezzel kapcsolatos anyagot megtalálnak az érdeklődők. A bejegyzés további részében elsőként a dr. Székely János megyéspüspökkel készített interjút olvashatták. Most a dr. Kürnyek Róbert pasztorális helynökkel készített interjút közöljük, valamint azt az egyházmegyei kérdéssort, amelynek kitöltésével segíthetjük a munkát. Az egyházmegyei kérdéssor letölthető ittilletve elérhető online formában is, ide kattintva.

Járványügyi intézkedések - Dr. Székely János megyéspüspök rendelkezése

járványügyi rendelkezésekA fokozódó járványveszély miatt dr. Székely János megyéspüspök november 6-ával a következő rendelkezéseket hozta a Szombathelyi Egyházmegye területén. 

Advent lelkigyakorlat a Martineumban dr. Beer Miklós püspök atyával

mfaNovember 26-28. között egy nagyon szép és tartalmas adventi lelkigyakorlaton vehettünk részt Szombathelyen férjemmel és mintegy húsz keresztény testvérünkkel együtt, akik Budapestről illetve a Dunántúl számos településéről érkeztek.

Cselekvő szeretettel - Karácsonyi adománygyűjtés Kőszegen az Árpád-házi Iskolában

img-5892-3Az idei évben is részt vett a kőszegi Árpád-házi Szent Margit Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium a „Mosolymanók” karácsonyi ajándékgyűjtő akcióban. 

Esterházy konferencia

esterhazy-janos2021. december 8-án 14 órakor, Szombathelyen az Őrvidék házban Esterházy János mártíromságáról lesz könyvbemutató és konferencia.