Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Püspökké szentelték Fekete Szabolcs Benedek atyát

puspokszenteles-502022. április 18-án püspökké szentelték a szombathelyi Székesegyházban Fekete Szabolcs Benedek atyát. 

Színes programok Jánosházán

janoshazaA Lázár Ervin Program segítségével az elmúlt időszakban több helyen jártak diákjaink.

Húsvéthétfői gondolatok - Dr. Takács Gyula atya gondolatai

husvethetfo-2022„Mindig húsvét van. Húsvét van minden nap, amikor munkálkodunk vagy elfáradunk, mert Isten ott van, benne dolgozunk.
Ha szenvedünk, ha sírunk, húsvét van, mert Isten a mi könnyeink, az Ő keze a mi keresztjeink, és öröm és béke árad az Ő áldott kezéből.
És Isten a mi megtörhetetlen Reményünk, aki nem csalatkozik meg bennünk, Isten a mi Örök Üdvösségünk, a mi Örök Húsvétunk. 
Fussunk tehát az asszonyok nyomában, fussunk a Húsvét nyomán, hiszen örvendetes napunk támadt, hiszen Istenben élünk.
Isten mindenben minden, Ő a mi Életünk, Ő a mi Örvendezésünk.”

Krisztus feltámadt! Alleluja! Valóban feltámadt!

husvet-34Valósítsuk meg Krisztus álmát a világról! - mondta húsvétvasárnapi szentbeszédben Székely János megyéspüspök a Székesegyházban.

Húsvétvasárnapi gondolatok - Dr. Takács Gyula atyától

husvetvasarnap-2022„Krisztus föltámadott, az Ő élete felett a halálnak hatalma nincsen. Ünnepeljétek Krisztus feltámadását, de ne felejtsétek el megünnepelni ma és holnap is, ne felejtsétek el életetek minden órájában megünnepelni a ti saját húsvétotokat minden tettetekben. Ne felejtsétek el a szeretet föltámadását, a szelídségeket, a békét, az önzetlenségeket, és higgyetek benne, mindörökre megmarad minden fénye a szeretetnek, és mindörökké tündökölni fogtok az Örök Szeretetben, a végtelen Ünnepben, a Föltámadottban, aki Úr, akié minden dicsőség és minden hatalom, akit illet minden tisztelet és áldás, akiben a ti életetek ott van, és mindörökre, végtelenül ott is marad.”

Húsvéthétfőn lezárásra kerül a Székesegyház előtti parkoló és a Várköz

szekesegyhazHúsvéthétfőn 10 órától lezárásra kerül a Székesegyház előtti parkoló, valamint a 13 órától Várköz a püspökszentelési szertartás miatt. Kérjük autóikkal ne parkoljanak ezeken a területeken!

HÚSVÉT - Urunk feltámadásának ünnepe -ÉLŐ közvetítés

husvetvasarnap2Húsvétvasárnap 10 órakor ünnepi püspöki szentmisét közvetítünk a szombathelyi SZékesegyházból.

Gondolatok Húsvét Vigiliájára - Dr. Takács Gyula atyától

nagyszombat-husveti-vigilia-2022„Legyetek húsvétok, legyetek feltámadás, legyetek élet, legyetek szeretet.
És ha szeretet vagytok, akkor feltámadt a szeretet bennetek, akkor él, él tetteitekben és életetekben Krisztus, a Feltámadott, aki felett a halálnak nincs hatalma többet, aki mindig ugyanaz, ugyanaz tegnap, ma és mindörökre, aki a Szeretet, aki az Élet, aki az Ünnep.”

Nagyszombat Húsvéti Vigilia szertartása - ÉLŐ közvetítés

husvetvasarnapNagyszombaton este 20 órakor közvetítjük a Húsvéti Vigilia szertartását!

Nagyszombat és a Húsvéti vigília

mkpk-logo-vonalNagyszombaton az esti vigília-szertartásával kezdetét veszi a Katolikus Egyház legnagyobb ünnepe, a Húsvét, amely a kereszténység örömhírét hirdeti: Jézus Krisztus feltámadt a halálból és mindenkit meghív az örök életre.

Nagyszombat olvasmányos imaóra és reggeli dicséret - ÉLŐ közvetítés

utolso-vacsoraNagyszombaton az egyházmegye papsága a kispapokkal olvasmányos imaórát és reggeli dicséretet imádkozik.

Nagypénteki városi keresztút Szombathelyen

varosi-keresztut-19Nagypénteken ismét közös keresztúton vehettek részt a szombathelyiek. Az Óperint utcából indultak a hívek a Kálvária-templomig. A keresztet ezúttal is különböző egyházközségek, szervezetek képviselői vitték. 

Nagypéntek - Jézus Krisztus kereszthalálának napja

nagypentek-krisztus-halalanak-napja-66Nagypéntek az egyházi év legmegrendítőbb és legcsendesebb ünnepe: Jézus kínszenvedésének, halálának és sírba tételének a napja. A szent három nap legmélyebb valóságát: a passiót tárja elénk.

Gondolatok Nagypéntekre - Dr. Takács Gyula atyától

nagypentek-2022„Igen, a szeretetet tettük meg, igen szeretet lettünk Tebenned, ó Szeretet, Tebenned, ó Élet, életté változtattál bennünket, ó Örökkévaló, szentté, megszenteltél bennünket, ó Szent.
Igen, ez történt. Ez történt velünk, ezt tesszük minden nap, és ezt tesszük mindörökre, mert Te minden nap teszed a világ végéig, és életünk minden pillanatában megteszed a szeretetet, és teszed mindörökre.
Lángolsz a szeretetben, ó égő, ó örök Tűz, és mi benned égünk, Tebenned Szeretet szeretet vagyunk, megteszünk Téged, ó végtelen Isten, mert megtörténtél velünk.”

Hasznos információk az április 18-i püspökszenteléssel kapcsolatban

szombathely-sarlos-boldogasszony-szekesegyhazMint ismert 2022. április 18-án, húsvéthétfőn szentelik püspökké Fekete Szabolcs Bendek atyát. A 15 órakor kezdődő szertartással kapcsolatban néhány hasznos információt osztunk meg a hívekkel. Felhívjuk a figyelmet, hogy a Székesegyház előtti és a Vár köz parkolók lezárásra kerülnek az ünnep alkalmából. Az eseményen számos újság, televíziós stáb és honlapok munkatársai vesznek részt, akik fényképfelvételeket, filmfelvételeket készítenek, amelyek nyomtatott sajtótermékben, valamint televízió műsorokban és az internetes weboldalakon jelennek meg.

Nagypéntek emlékezés Jézus kereszthalálára - ÉLŐ közvetítés

nagypentek3Nagypénteken délután 15 órakor emlékezünk Jézus kereszthalálára.

Nagypéntek – Jézus Krisztus kereszthalálának napja

mkpk-logo-vonalNagypéntek az egyházi év legmegrendítőbb és legcsendesebb ünnepe: Jézus kínszenvedésének, halálának és sírba tételének a napja. A szent három nap legmélyebb valóságát: a passiót tárja elénk.
Az Anyaszentegyház ősi hagyomány szerint nem mutat be szentmisét ezen napon, mert maga az örök Főpap, Krisztus az áldozat a kereszt oltárán. A Jézust jelképező oltár díszek nélkül, csupaszon áll, mint a Golgota sziklatömbje, amelyen a megváltás áldozata végbement.

Nagypéntek olvasmányos imaóra és reggeli dicséret - ÉLŐ közvetítés

utolso-vacsoraNagypénteken az egyházmegye papsága a kispapokkal olvasmányos imaórát és reggeli dicséretet imádkoznak.

Családos keresztút

220410-keresztutkemestarodfa-csg0041Ha keresztút van, szülőként mindig kifogásokat keresek: Nem jó időpontban van. Túl hideg van, változékony az idő. A gyerekeknek túl hosszú, unalmas. Olyan borzalmas, a gyerek úgysem érti.
Ami miatt mégis igyekszem eljutni nagyböjtben egy-egy keresztútra a családommal, az amiatt van, hogy a fiatalkoromban átélt Istenélmények újra és újra buzdítanak, a feltámadást csak a keresztút által érthetjük meg.

Nagyböjti hétvége a szombathelyi II. János Pál Katolikus Szakkollégiumban

00011A II. János Pál Katolikus Szakkollégium diákjai hétvégi lelkigyakorlaton vettek részt április 8-10. között. A lelkigyakorlat alatt a kollégiumban igazgatónk silentium-ot hirdetett, ezzel hozzásegítve minket a belső lecsendesedéshez is.