Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Hösök napi megemlékezések az egyházmegyében

dsc3953A pünkösdi hétvégén az egyházmegyében több helyen is megemlékezést tartottak az első és a második világháborúban elesett katonákért.

Verbita gyermektábor Zalaváron július 10-14. között - Jelentkezési információk

verbita-tabor-2023A verbita rend 2023. július 10-14. között Zalaváron gyermek tábort szervez. A jelentkezési lap letölthető itt. 

Ferences juniális Szombathelyen június 10-én

Aferences-junialis-0610 szombathelyi ferencesek mindnekit szeretettel hívnak a június 10-én megrendezésre kerülő juniálisukra a szombathelyi Gayer Parkba. Részletek a plakáton!

Élménybeszámoló az Egyházmegyei hittanverseny döntőjéről

dsc3047A Szombathelyi Egyházmegye által megszervezett hittanversenyt sok tanulás és szervezés előzte meg. Először csapatot kellett magunk köré szervezni, de ez hamar sikerült.

Léle fesztivál - Dr. Gájer László atya előadása

A Lélek fesztiválon dr. Gájer László atya tartott előadást a Székesegyházban.

https://www.youtube.com/embed/gsXigwk8Zqk 

Gondolatok Pünkösdhétfőre - Dr. Takács Gyula atya elmélkedése

punkosdhetfo-2023„A pünkösd buzdít is, és bátorít bennünket, hogy kérjük Szent Lelkedet: Nyisd meg a Te Trónod forrását Istenünk, és a hömpölygő Folyam árassza el a világot, és lépjen be a Te szereteted Szentlelke a mi lelkünk titkos, rejtett kapuján, lépjen be az életünkbe.
És újítsd meg, újítsd meg a föld színét! Újítsd meg a mi kicsiny életünket!
A napokat újítsd meg, amelyek egymás után peregnek, amelyeken elfáradunk!
Újítsd meg a fáradalmainkat! És a reményeinket, amelyekkel újra és újra kezdünk új és új napokat!
Újítsd meg a tetteinket! Újítsd meg a szeretetet bennünk!”

Gondolatok Pünkösdvasárnapra - Dr. Takács Gyula atya elmélkedése

punkosdvasarnap-2023„Ó, mennyi hálával, mennyi imádással ünnepeljük ma a Szentlélek eljövetelét.
De nemcsak ma ünnepeljük.
Ünnepeljük Őt életünk minden napján meg.
Minden nap jusson eszünkbe: csak a Szentlélek által.
Elkezdődött az élet, folynak a napi tettek: csak a Szentlélek által.
Imádkozzuk a napi imákat: csak a Szentlélek által.
Minden nap jusson eszünkbe, hogy életünknek hűséges, állandó kísérő társa, a mi Vigasztalásunk, a mi Segítőnk és Jóbarátunk a Szentlélek, aki eljött a szívünkbe, aki együtt él, velünk együtt éli az életünket, és akivel együtt üdvözülünk, akivel együtt fogunk odalépni Isten Trónja elé, és akivel együtt mindörökké lobogva énekeljük majd az alleluját, a dicsőítés himnuszát.”

Elsőcsütörtöki szentségimádás Szombathelyen a Székesegyházban

szekesegyhaz2Papi és szerzetesi hivatásokért imádkoznak a szombathelyi Székesegyházban június 1-jén az esti szentmise után. A szentmisét bemutatja és a szentségimádást vezeti: Fekete Szabolcs Benedek segédpüspök. A plakát letölthető itt. 

Állandó diakónusok szentelése a Székesegyházban

szekesegyhazMájus 29-én, Pünkösdhétfőn dr. Székely János megyéspüspök 4 állandó diakónust szentel a Székesegyházban. Az élő közvetítés megtekinthető egyházmegyénk Youtube csatornáján, ide kattintva. 

Pünkösd ünnepe a Székesegyházban

szekesegyhazDr. Székely János megyéspüspök május 28-án, Pünkösd vasárnapján 10 órakor mutat be szentmisét a Székesegyházban. Egyúttal hittanuló fiatalokat bérmál. Az élő közvetítést megtekintheti Youtube csatornánkon, ide kattintva. 

Apa-fia hétvége a Martineumban

Apa fia hétvége2023. május 19-21. között édesapák és kamasz fiaik tölthettek együtt egy hétvégét Szombathelyen, a Martineum Felnőttképző Akadémián.

Hősök Napi Nemzetközi Találkozó 2023.

hosok-napi-nemzwetkozi-talalkozo-szombathelyA GRÁDICS Egyesület és a Szent György Lovagrend mindenkit szeretettel hív május 27-28-án megrendezésre kerülő Hősök Napi Nemzetközi Találkozóra. 

Bérmálás Celldömölkön

BérmálásMájus 21-én részesültek a bérmálás szentségében a celldömölki Szent Benedek Katolikus Általános Iskola és a Városi Iskola diákjai a celldömölki kegytemplomban. Szentmise keretében Fekete Szabolcs Benedek segédpüspök szolgáltatta ki a szentséget a fiataloknak. 

Kitüntetés a Szentatyától

Kitüntetések átadása SzombathelyenA magyarországi Boldog Károly-tisztelet előmozdítása terén szerzett, valamint további szaktudományos és közösségi érdemeik elismeréseként a Károly Király Nemzetközi Imaliga a Népek Békéjéért szervezet magyar tagozatának egykori és jelenlegi vezetőjét kitüntetésben részesítette Ferenc pápa. Az érintettek május 23-án Szombathelyen vették át a kitüntetéseket Székely János megyéspüspöktől. 

Búcsú Hagyárosböröndön

búcsú2023.május 21-én, vasárnap déltájban került sor Jézus mennybemenetelének ünnepe alkalmából Hagyárosbörönd község hagyárosi falurészének erre az alkalomra feldíszített régi haranglábjánál a  búcsúi szentmisére, melyre nemcsak gépjárművekkel, de gyalogos zarándoklattal is érkeztek hívek, akiket  sátor is védett a tűző nap sugarai ellen.

Hálaadás, ballagás és szakkollégiumi díjak átadása - Te Deum volt a II. János Pál Katolikus Szakkollégiumban

szakkollegium-te-deum-2023-18Május 17-én, szerdán tartotta Te Deum hálaadó ünnepségét a Szakkollégium és az Egyetemi Lelkészség a szombathelyi Zárdatemplomban. Az ünnepi szentmisét Fekete Szabolcs püspök atya mutatta be, Köbli Tamás atya és Császár István atya koncelebrálásával. A zenei szolgálatot a szakkollégium ének- és zenekara biztosította.

Kerékpáros zarándoklatokat délvidéki Mária kegyhelyeire

logo-mut-320x69Ivancsó Bazil görögkatolikus pap kerékpáros zarándoklatokatot szervez délvidéki Mária kegyhelyekre. 

Beszélgetés dr. Székely János megyéspüspökkel május 23-án az Evangélikus Közösségi Teremben

BeszélgetésA Polgárok a Városért Egyesület minden érdeklődőt szeretettel hív május 23-án 18 órára a szombathelyi Evangélikus Közösségi Terembe a Székely János megyéspüspökkel szervezett beszélgetésre. Ezúttal Coreth Mária Terézia életéről, keresztény hitéről osztja meg gondolatait egyházmegyénk vezetője. A meghívó letölthető itt. 

Így láttam a pápát én - Családi Anita gondolatai

PápalátogatásFerenc pápa látogatása kapcsán megkértük olvasóinkat, hogy osszák meg velünk élményeiket egy-egy program kapcsán, amelyen részt vettek. Családi Anita írását olvashatják. 

Gondolatok Urunk mennybemenetelésre - Dr. Takács Gyula atya elmélkedése

urunk-mennybemenetele-2023„Valóban ott van az életünk a Trónon, az Isten jobbján.
Valóban ott vagyunk, nem is elrejtve már, hiszen tudjuk, hiszen reméljük, hiszen hiszünk ebben, hiszen éljük, hiszen a Kegyelem edényei lettünk, hiszen kegyelem az életünk.
Íme, én veletek vagyok. A mennybe fölment Krisztus szavai ezek.
Velünk van úgy, hogy bennünk. Olyan közel hozzánk.
Bennünk van minden tettünkben, egész életünkben, létünk minden ízében, minden nap, a világ végéig és az örökléten át.”