Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Vasárnapi Ige - Magyarok Nagyasszonya ünnepe

https://www.youtube.com/embed/UeSq_36HDO0?si=1Oi7J_wxiPHyh4dl

Nyugdíjasok zarándoklata a Székesegyházban - ÉLŐ közvetítés

szekesVasárnap 2023. október 8-án délután 15 órakor nyugdíjasok zarándoklata lesz a székesegyházban.

Szembesülni az egyén felelősségével – Beszélgetés a Laudato si’ filmről

Brenner iskola 6n osztályOktóber 4-én délben adta  közre Ferenc pápa legújabb, Laudate Deum című apostoli buzdítását az éghajlatváltozásról. A Szentatya úgy látja, hogy a Laudato si’ kezdetű enciklikájának 2015-ös megjelenése óta nem kap kellő figyelmet az éghajlatváltozás. Eközben szeptember 1-től október 4-ig tartott a teremtett világnak szentelt ökumenikus időszak. Jó alkalom volt ez arra, hogy visszatekintsünk a Ferenc pápa Laudato si’ (Áldott légy) kezdetű enciklikája nyomán született The Letter (A levél) című dokumentumfilmre, melynek magyar nyelvű feliratos változatát még a nyári szünet előtt nézték meg a Boldog Brenner János Általános Iskola és Gimnázium diákjai. A film tanulságáról, üzenetéről, a Föld megmentéséről beszélgettünk diákokkal és Karagityné Geiger Szilvia  középiskolai tanárral, egészségfejlesztő mentálhigiénikussal, a 6.n. osztály osztályfőnökével és persze megkérdeztük a diákok véleményét is a témában. A riport megjelent Martinus havilapunk 2023. októberi számában. 

Élő szentmise közvetítés a Székesegyházból az Angelica leánykar részvételével

szekesVasárnap Magyarok Nagyasszonya ünnepén a Székesegyházban a 9 órakor az Angelica Leánykar, énekével teszi ünnepélyesebbé a szentmisét.

100 éves a Szociális Testvérek Társasága

sssA Szociális Testvérek Társasága alakulásának 100. évében jubileumi megemlékezést tartottak szombathelyen 2023. október 1-én, vasárnap a Szombathely - Szőllősi Jézus Szíve templomban.

„Némán terjedő betegség” – Ferenc pápa Laudate Deum apostoli buzdítása az éghajlatváltozásról

ferenc-papaAssisi Szent Ferenc emléknapján, október 4-én délben Ferenc pápa Laudate Deum (Dicsérjétek Istent) kezdetű apostoli buzdítást adott közre az éghajlatválozásról. Görföl Tibor teológus, a Pécsi Tudományegyetem oktatója, a Vigilia folyóirat főszerkesztője írását olvashatják.

A nagy jéghegyek igen gyakran széllel szemben úsznak - A 2022-es népszámlálás üzenete

népszámlálásAz elmúlt napokban látott napvilágot a 2022-es népszámlálás vallási kérdésekre adott válaszainak eredménye. Dr. Székely János megyéspüspök osztja meg gondolatait ezzel kapcsolatban. 

Megmenekült a szombathelyi Brenner-villa - A Szombathelyi Egyházmegye vásárolta meg az épületet

1002-brenner-villa-szombathely-uj1100 millió forintért megvásárolta a Szombathelyi Egyházmegye a vasi megyeszékhely egyik ikonikus épületét a Brenner-villát. A jövőben közösségi célokra fogják majd használni. A részletekről sajtótájékoztatón számoltak be. 

Legyünk egymásnak őrzőangyalai - Búcsút ünnepeltek Szepetneken

1001-bucsu-szepetnek-32023. szeptember 30-án és október 1-jén ünnepelték templomuk búcsúnapját a szepetneki hívek. Dr. Székely János megyéspüspök volt az ünnepi szentmise főcelebránsa. Egyben átadták a plébánia által alapított Custodes-Őrzők-díjat. 

Nyílt nap a Salkaházi Technikumban

383956290-324932096711074-1941075148908236392-nA szombathelyi Boldog Salkaházi Sára Technikum szeretettel hív és vár minden érdeklődőt nyílt napjára október 12-én 9 órára. A plakát letölthető itt. 

Istenről és a világról - Dogmatika III. - Dr. Németh Norbert előadásának felvétele

istenrol-es-a-vilagrol-dogmatika-3-13Dr. Németh Norbert, a római Pápai Magyar Intézet rektorának előadásával folytatódott az Istenről és a világról című előadássorozat. Az előadás visszanézhető itt.


Megemlékezés Kováts Ferenc káplán halálának 65. évfordulójáról Zalaegerszegen október 6-án

kovats-ferenc-65-meghivo-1A Szombathelyi Egyházmegye mindenkit szeretettel hív 2023. október 6-án Zalaegerszegre Kováts Ferenc egykori gencsapáti káplán halálának évfordulóján tartott megemlékezésre. A meghívó letölthető itt.

Teológiai Konferencia Budakeszin a Domonkos Nővéreknél

theol-conf-2023-hun-nyomtatottAquinói Szent Tamás szenttéavatásának 700. évfordulója alkalmából a Domonkos nővérek rendházában Budakeszin Teológiai Konferencia kerül megrendezésre 2023. október 6-7-én.

Gondolatok Évközi 26. vasárnapra - Dr. Takács Gyula atya elmélkedése

evkozi-26-2023„Tárjuk ki életünket, értelmünket és szívünket, tárjuk ki tetteinket és lelkületünket a Szentírásban közöttünk járó, élő, örök Ige előtt, hogy az Ő lelkülete, mint élő vízfolyam árassza el életünket, és életünk teremje meg az irgalom és a szeretet gyümölcseit, az életünk emelkedjék föl a mulandóból, ennek a világnak sötétjéből, gyűlöletéből és viszálykodásából emelkedjék föl abba az örök Égbe, ahol minden béke, zavartalan, örök harmónia, ahol eggyé hajlik Atya és Fiú, és egységük a Lélek.
Lépjünk be, hiszen nyitva áll előttünk ez az Ég.
Menjünk azzal a lelkülettel Isten elé, amely lelkületet Ő maga nyújt nekünk a Szentírás szavaiban; Jézus lelkületével, Jézus alázatával és szelídségével, Jézus szeretetével, lépjünk be az Örök Életbe, a Szeretet örökkévalóságába.”

Egyházi munkatársak lelkigyakorlata a Martineumban november 17-18-án

plakatA Szombathelyi Egyházmegye világi munkatársak számára szervez lelkigyakorlatot november 17-18-án. Részletek a plakáton, ami letölthető itt. 

Élő rózsafüzér gyalogos zarándoklat Szombathelyen október 7-én

10-07-elo-rozsafuzerÉlő gyalogos rózsafüzér zarándoklatra invitálják a szombathelyi és környéken élő híveket október 7-én. A részletek a plakáton olvashatók, ami letölthető itt. 

Elsőcsütörtöki szentségimádás Szombathelyen a Székesegyházban

Október 5.Mindenkit szeretettel várunk október 5-én a 18 órai püspöki szentmise utáni zenés szentségimádásra a Székesegyházba. A plakát letölthető itt. 

Felvilágosítás helyett nevelés - A keresztény szexuális nevelésről tartott előadást Eberlein Éva

e10e1a0276624f51bc85e200b2128b61Szülők, pedagógusok részvételével zajlott múlt szombaton egész napos tréning a keresztény szexuális nevelésről a Martineum Felnőttképző Akadémián. Az előadót, Eberlein Évát a tapasztalatairól kérdeztük. (www.vaol.hu)

Magyarok zarándoklata Mariazell-be október 7-én

magyarok-zarandoklata2023. október 7-én a Magyar Zarándoknapon várják a híveket Mariazellbe. Idén dr. Márfi Gyula nyugalmazott veszprémi érsek vezeti a zarándoklatot. 

Átadták a Szent Erzsébet Szociális Központot - Jó ütemben haladnak a kőszegi egyházi épületek felújításai

Szent Erzsébet Szociális KözpontMint arról már egyházmegyénk internetes felületein és Martinus újságunkban is több alkalommal beszámoltunk, 6,1 milliárd forintos kormányzati támogatással egyházi épületek újulnak meg Kőszegen. 2023. szeptember 28-án ezek közül egyet, az egykori „Szegényház” átalakításával létrejött Szent Erzsébet Szociális Központot át is adták.