Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Reménykeltő nap Zalaegerszegen november 24-én

fb-img-1697780305163A Szombathelyi Egyházmegye ReménykeltŐ címmel ifi estet szervez Zalaegerszegen november 24-én. A plakát letölthető itt. 

Iskolamise Székely János megyéspüspökkel

puspoki-iskolamise-32023. október 24-e emlékezetes nap volt a magyarlak-csörötneki általános iskola életében. Székely János szombathelyi megyéspüspök vizitációt végzett a plébánián, és nagy örömükre ellátogatott a kis közösségbe is. 

Különleges látogatás a szombathelyi Püspökvárban…

Látogatás a Püspökvárban2023. október 20-án, Székely János megyéspüspök atya meghívására a szombathelyi Püspökvárba látogattak el, az Ivánci Magyar Máltai Szeretetszolgálat-Gondviselés Házából közel 30-an. Elkísérte őket az intézményünk lelkipásztora Kiss György atya is. 

Rózsafüzér Társulatok találkozója Hagyárosböröndön

rózsafüzér társulatok találkozójaOktóber a rózsafüzér imádság hónapja, ezért ennek utolsó vasárnapjának délutánján tartották meg a hagyárosböröndi Kultúrban az első alkalommal megrendezett bagodi fíliához tartozó Rózsafüzér Társulatok találkozóját. 

Ismeretlen katonák sírjainak felújítás utáni megáldása Bucsuban

sírmegáldás2023. november 1-jén, a hagyományos mindenszenteki-halottak napi temetői szertartás és koszorúzás keretében Haller László plébános atya megáldotta a bucsui hívek által felújított ismeretlen magyar katonák sírjait.

Anya-fia hétvége a Martineumban

Anya fia hétvégeA Martineum Felnőttképző Akadémia közkedvelt programja a szülők és gyermekek számára szervezett közös hétvége. Októberben édesanyákat és fiaikat látták vendégül. Az erről szóló személyes hangvételű beszámolót olvashatják. 

Prokop Péter kiállítás a Martineumban

prokop-peterPROKOP PÉTER katolikus pap, festőművész, író halálának 20 évfordulójáról kiállítással és a róla készült film levetítésével emlékezünk meg, a MARTINEUM FELNŐTTKÉPZŐ AKADÉMIÁN (Szombathely, Karmelita u. 1.), 2023. november 9-én 17:00 órakor.

Vasárnapi Ige - Évközi 31. vasárnap

https://www.youtube.com/embed/iWasbfhCIU0?si=MvM2nlDkZLcjA1XL

Gondolatok Évközi 31. vasárnapra - Dr. Takács Gyula atya elmélkedése

evkozi-31-2023„A mindenek Ura üdvözít bennünket, és az Ő nagyságának fénye elvakít minket, de a mindenek Szolgája hajol le hozzánk, és emel föl bennünket, hogy üdvösségünk legyen. A mindenek Szolgája előtt kell alázatosnak lennünk.
Ezért az üdvösség szabálya ez: Aki megalázza magát, azt felmagasztalják.
Aki megalázkodva lép a végtelen Isten elé, és aki egészen semmiként járul a kereszthez, az részesül a kereszt dicsőségében, és Isten örök életében, az üdvösségben.”

Püspöki szentmise az elhunyt püspökökért és papokért Halottak napján

0013Halottak napján Dr. Székely János megyéspüspök, Wimmer Roland gazdasági helynök, Császár István spirituális és Dr. Perger Gyula plébános koncelebrálásával mutatott be szentmisét az egyházmegye elhunyt püspökeiért és papjaiért.

Ökumenikus megemlékezés a szombathelyi temetőben

Mindenszentek ünnepén este 5 órakor Dr. Székely János püspök atya,00124 Torma-Hasza Mónika evangélikus, és Jakab Bálint református lelkészekkel emlékezett meg az elhunytakról és imádkoztak értük a szombathelyi Jáki úti temető ravatalozójánál.

Gondolatok Halottak Napjára - Dr. Takács Gyula atya elmélkedése

halottak-napja„A halottak napján így gondolkodjunk az élőkről is, önmagunkról, így ünnepeljük, így tartsuk meg a halottak napját, egészítsük ki önmagunkkal élőkkel, és tegyük teljessé ezt a napot azzal, hogy fölemelkedünk az Örök Élethez, Isten trónjához, és ott lélekben valóban átöleljük elhunyt szeretteinket, akik már nem a halál bilincsében élnek, hanem velünk együtt, a mi reményünkben, az örök élet ragyogásában örvendenek mindörökké.”

Cursillos zarándoklat Santiago de Compostelába

cursillo2A Spanyol cursillista testvérek egy csoportja 2024. augusztus 5. és 11. között zarándoklatot szervez Santiago de Compostelába, a népszerű "El Camino" útvonalon, melyre szívesen fogadják a fiatal cursillisták csatlakozását.

Meghívó egyházmegyei ultreyára

ultrezaSzeretettel hívjuk és várjuk a Szombathelyi Egyházmegyében élő, illetve az egyházmegyében cursillot végzett kedves testvéreinket a 2023. december 9-én, szombaton Nagylengyelben tartandó egyházmegyei ultreyára!

Egy éves a zalaegerszegi Mindszentyneum

mindszenytneum2022. október 23-án nyitotta meg kapuit a látogatók előtt az intézmény, azóta számos programnak, eseménynek volt színtere. A Mária Rádió Régió zalaegerszegi önkéntese az intézmény elmúlt egy évéről beszélgetett Csengei Ágotával, a Zalaegerszegi Múzeumok Igazgatósága Mindszentyneum Tagintézményének vezetőjével.  

Gondolatok Mindenszentek ünnepére - Dr. Takács Gyula atya elmélkedése

mindenszentek-2023„Ujjongó életre, örvendezésre, boldogságra hív bennünket Isten, a belőle áradó életre. De hogy ezen az úton járjunk, hogy ehhez a célhoz érkezzünk el, ahhoz szentnek kell lennünk, bent kell lennünk az Isten ragyogásában, az Ő ölelő karjában. És úgy vagyunk benne, úgy vagyunk szentek, hogy szegények vagyunk türelmesen, vagy bővelkedünk úgy, mintha semmink sem lenne.
Úgy vagyunk szentek, hogy aki nevet, úgy nevet, mintha nem nevetne, és aki sír, nem merül el a keserű könnyben, mintha nem is sírna. Úgy vagyunk szentek, hogy szelídek vagyunk és békét adunk. Úgy vagyunk szentek, hogy Isten ölelő karjához simulunk, hogy benne élünk az Ő ragyogásában.
És ha szentek vagyunk, akkor mindig boldogok. Mert mind boldogok a szentek, örvendeznek, ujjonganak, a szívük nyugalmat talál az Isten Szívében. És az életük ma, és egy végtelen örökkévalóságban, az Isten örömében ünnepel.”

Mindenszenteki búcsú Köszegszerdahelyen

001292A kőszegszerdahelyi Mindenszentek plébániatemplom búcsúját ünnepelték vasárnap. A szentmisét a falu szülötte Fekete Szabolcs Benedek püspök atya celebrálta Fernandez Loyd SVD plébánossal.

Hal és kenyér a zalaegerszegi Szent József Közösségi Házban

hal-es-kenyer-1Októberben egy különleges programnak adott otthont a zalaegerszegi Szent József Közösségi Ház. 

Dr. Márfi Gyula előadása és könyvbemutatója Körmenden

eloadas2023. október 24-én a Körmendi Batthyány Örökség Központban Dr. Márfi Gyula nyugalmazott veszprémi érsek tartott előadást a Körmendi KÉSZ szervezésében szép számú érdeklődő jelenlétében.

Dicsőítő szentségimádás a szombathelyi ferences templomban október 31-én

dicsoito-szentsegimadas-20231031A Halloween-őrülettel „szemben” október 31-én 17 órától dicsőítő szentségimádás lesz Szombathelyen a Ferences templomban.