Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Brenner János Emlékhelyek

Brenner János

A Szombathelyi Egyházmegye vértanúsorsú papja, Brenner János emlékét számos helyen és módon őrzik. Ezeket igyekszünk összegyűjteni és bemutatni.

rabaketthely-templomKezdjük az utazást Rábakethelyen. Meredek úton kapaszkodunk fel a templomhoz, amelyet Mindenszentek tiszteletére szenteltek. A domboldalon magasodó templom már messziről útba igazítja az idelátogatókat. Ebben a városrészben élt Brenner János, akinek első és egyetlen szolgálati helye Rábakethely volt. János atya rövid kápláni szolgálata alatt az 1931-ben gyönyörűen kifestett templomban mutatott be rendszeresen szentmisét. Emlékét nem csak a róla készült portréfestmény őrzi, hanem a templom előtt található fájdalmas Szűzanya is. A szobor előtt mindig van virág és mindig ég gyertya, így is őrzik János atya emékét a helyiek.  A szobrot János atya plébánosa Kozma Ferenc atya készíttette. Eredetileg a templomban helyezték volna el, de ezt a kommunista hatóságok nem engedélyezték. A temetőben szobrok felállításához nem kellett engedély, így kerülhetett a templom mellé. De talán jobb is így: aki erre jár, bármikor vethet rá egy pillantást, és elmondhat egy rövid fohászt, kérheti az ő égi közbenjárását. Akárcsak a plébániakertben felállított fából készült szobor előtt.

rabakethely-oltar  rabakethely-pieta rabakethely-plebania-szobor-a-kertben

farkasfa-templomUtunk következő állomása Farkasfa. 2000-ben, a millennium idején építették a templomot. A templom védőszentje Szent Anna és családja, Szent István és családja. A templomban nem csak a fafaragványok – oltár, ambó, tabernákulum – nyújtanak érdekes látványt, hanem az üvegablakok is. Ezek ugyanis gravírozottak, rajtuk pedig a 20. századi egyháztörténelem kiemelkedő alakjainak arcképe látható: Mindszenty József, Apor Vilmos, Márton Áron, Batthyány-Strattmann László, Teréz anya és természetesen Brenner János tekintenek vissza ránk és egyben példát is mutatnak a tökéletes Krisztus-követésre.

farkasfa-templombelso  farkasfa-uvegablak

mariaujfalu-templomUtunk harmadik állomásaként Máriaújfaluba érkeztünk. Hasonlóan a farkasfai templomhoz, ez is kisméretű. A kápolna az 1900-as évek elején épült Szent Péter és Szent Pál apostolok tiszteletére, egy koldusnő hagyatékából és a  falu adományából. Ezért a kápolna jelenlegi tulajdonosa Szentgotthárd városa, fenntartója és használója pedig az egyházközség. Ebben a pici templomban mutatta be utolsó szentmiséjét Brenner János 1957. december 14-én. A szentélyben márványtábla őrzi ennek emlékét. János atya portréja festményről tekint vissza ránk, amelyet a bejárat mellett helyeztek el. A templom külső falán egy másik tábla is található, amelyet János atya tiszteletére helyeztek el.

 

 

mariaujfalu-emlektabla-kint mariaujfalu-festmeny mariaujfalu-emlektabla mariaujfalu-templombelso

 

Zsida-Jó Pásztor-kápolnaMajd jött az a bizonyos éjszaka.... És jött a Zsida felé vezető út. Még ma is nehéz felkapaszkodni a vértanúság helyére, még az autó is csak nehezen bírja. A domb tetején található a Jó Pásztor-kápolna. 1993-ban kezdte meg működését a Brenner János Emlékhely Alapítvány, amelynek célja, hogy János atya emlékét méltó módon megőrizzék. Ennek érdekében határozták el, hogy emlékkápolnát építenek azon a helyen, ahol Brenner János utolsó útja haladt. A kápolna alapkő letételére 1995. december 9-én került sor és 1996. augusztus 25-én meg is történt az új kápolna felszentelése. A vértanúság 40. évfordulóján a kápolna új haranggal gazdagodott. Az emlékkápolnában májustól októberig minden hónap 13-án, a fatimai jelenések emléknapján szentmisét mutatnak be és imádkoznak Brenner János boldoggá avatásáért, valamint papi és szerzetesi hivatásokért. Péter és Pál apostolok ünnepén az Egyházmegye újmisés papjai mutatnak be itt szentmisét.