Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Szily János Egyházmegyei Gyűjtemény és Látogatóközpont

Szily János Egyházmegyei Gyűjtemény és Látogatóközpont


 

Az egyházmegye fennállása óta több egyházi fenntartású látogatóközpontot is alapított már, így többek között a Könyvtárat, a Levéltárat, a Kincstárat és a Múzeumot. Ezek most egy szervezeti egységbe kerültek. A 2017. február 1-vel létrejött Látogatóközpont szervezi és koordinálja a fent említett intézmények munkáját.

Szily JánosMiért Szily Jánosról lett elnevezve a látogatóközpont? Szily János kiváló képességű, erős akaratú, jó szervezőkészséggel megáldott és mélyen hívő, egyházias érzékű főpap volt. Legfőbb törekvése természetesen a papok és hívek hitéletének elmélyítése volt. Püspöki szolgálatának első ténykedéseként kiadta az ún. Instrukciót, amelyben részletesen és konkrétan megszabta a papok és a hívek sürgős tennivalóit a lelki megújulás érdekében. Ilyen jellegű és ilyen színvonalú törvénykönyve ez idő tájt nem volt egyetlen magyar egyházmegyének sem.

 

SzékesegyházSzolgálata kezdetén, kinevezésének évében azonnal hozzálátott a Papnevelő Intézet felépítéséhez, mert tudta, hogy jól képzett és példás életű papok nélkül a lelki megújulás elképzelhetetlen. Majd gondoskodott tudós tanárokról, de gondja volt arra is, hogy elsősorban kispapjai, papjai számára megalapítsa az ún. nevezett Székesegyházi könyvtárat, amelynek anyagát a Dorffmaister István által kifestett termekben helyezte el. Az így kialakított szép és művészi könyvtár szinte csábította a papokat, papnövendékeket a könyvtár használatára, az önképzésre, szellemi és lelki műveltségük gyarapítására. A papi hivatásoknak ez a tudatos ápolása, a papképzés ügyének felkarolása lehetővé tette, hogy Szily püspök egyre több, pap nélkül maradt lelkipásztori állomáshelyet betöltsön. Sőt, amikor egy császári rendelet azt lehetővé tette, 65 teljesen új plébánosi és több mint 20 kápláni állást is szervezett. Többet, mint bármelyik egyházmegye abban az időben, hazánkban. De a hitélet fellendítését szolgálta az is, hogy kötelezően előírta egy új, egységes katekizmus használatát!

Sala TerrenaA léleképítés és az egyházszervezés mellett Szily János sokat tett a város szellemi és kulturális életének fellendítése érdekében is. Több kulturális intézményt alapított, közéjük tartozott: a Sala Terrena, az ország első kőtára (múzeuma), ebben a kőtárban összegyűjtötte a különféle városi ásatások során előkerült értékes ókori tárgyakat. Ilyen jellegű intézmény nem volt Magyarországon, még Budapesten sem, de nevéhez fűződik a Közkönyvtár, a gimnázium, a Líceum, sőt az első szombathelyi nyomda is, s nem utolsósorban több művészi értékű alkotás is: a Székesegyház, a Püspöki Palota, a már említett Papnevelő Intézet, és az Eölbey-ház. Ezek az épületek értékes festményeikkel, berendezési tárgyaikkal a mai Szombathelynek is büszkeségei. S mindezekkel az alig háromezer lakost számláló várost elindította az igazi várossá fejlődés útján, s a hálás utókortól kiérdemelte a város második alapítója címet! Ez az elnevezés kétszeresen is kötelez bennünket arra, hogy gondos és felelős gazdái legyünk az a Szily által ránk hagyott értékes örökségnek, ezért is esett a Látogatóközpont elnevezése Szily János püspök személyére.

A Látogatóközpont szervezi és koordinálja a Könyvtár, Levéltár valamit Püspöki Palota barokk szárnyában kialakított múzeum munkáját, szervezi látogathatóságát, amelyek közül eddig is megtekinthető volt a Könyvtár és a kutatók számára a levéltár is, azonban május 15-i ünnepséget követően mindenki számára látogatható a Püspöki Palota I. emeleti barokk termei, a földszinten elhelyezett kiállítások és a Székegyház tornyában kialakított kiállítóhelyiség, ahonnan páratlan kilátás nyílik a városra.

Szent Pál-teremA Püspöki Palota barokk szárnya látogatható, amely magába foglalja az első emeleti püspöki magánkápolnát, a Mikes-könyvtárat, azt a szobát, ahol IV. Károly király szállt meg Mikes püspök vendégeként, a Szent Pál termet Dorffmaister István festményeivel, a sárga szalont, a püspöki palota nagytermét, a metszettermet, valamint a püspöki portrékkal díszített előszobát.

Az első emeleten nyert elhelyezést a kincstár, ahol az egyházmegye legértékesebb műkincseit csodálhatja meg a látogató.

Földszinti látógatótérA földszinten a Sala Terrenán kívül három állandó kiállítás tekinthető meg, a folyosón a 15 püspök ténykedésén keresztül megismerhetjük az egyházmegye történetét! Valamint Mindszenty József bíboros és Brenner János vértanú papunkról látható egy-egy állandó kiállítás, ebben nyert elhelyezést az a véres karing, reverenda, nadrág, amelyeket Brenner János viselt meggyilkolásának éjszakáján, 60 évvel ezelőtt, 1957. december 14-ről 15-re virradó éjszaka. A Mindszenty kiállításban megtekinthető a bíboros reverendája, az emlékplakett gyűjteménye, amelyeket külföldön tett látogatásai alkalmával kapott!

Külön vitrin emlékezteti az idelátogatókat az 1991. augusztus 19-i történelmi jelentőségű pápalátogatásra. A vitrinben látható az a miseruha, amelyet II. János Pál pápa a szombathelyi reptéren bemutatott szentmisén viselt, látható az általa használt kehely és liturgikus könyv is az aláírásával.  

 

A Püspöki palota I. emeleti része csak és kizárólag vezetővel látogatható, csoportoknál előzetes bejelentkezés alapján, naponta 5 alkalommal: 9.30, 11.00, 12.30, 14.00, 15.30-kor. Egyéni látogatókat is csak ebben az időpontban tudunk vezetni. A földszinti kiállítások, vezetés nélkül egyénileg és csoportosan is látogathatóak naponta 9.00 és 17.00 óra között.

 

Nyitva tartásunk keddtől- szombatig, délelőtt 9.00 és délután 17.00 óra között van.

 

A Székesegyház tornyai is vezetővel látogathatóak, csoportoknál előzetes bejelentést kérünk. A vezetés időpontjai: 11-kor, 13-kor, 14.30-kor és 16 órakor.

 

Jegyárak:

A Püspöki Palota esetében a felnőtt belépőjegy 1500 Ft, diák, nyugdíjas 700 Ft, kedvezményes családijegy 3000 ft/család, és aki csak a földszinti kiállításokat akarja megtekinteni, felnőtt esetében 700 Ft, diák és nyugdíjas esetében 500 Ft a belépő.

A Székesegyház tornyaiba 500 Ft-ért lehet felmenni. 

A belépőjegyek mellé egy 5%-os kedvezményre jogosító vásárlási utalványt adunk a Castellum Teaházba, ahol lehetőség van a Karitász gyógynövényeiből készült termékek megvásárlására vagy éppen egy teát vagy kávét tudnak elfogyasztani, de 5%-os vásárlási utalvány él a Martinus könyvkiadó könyvesboltjába is, ahol az általuk kínált kiadványokból tudnak vásárolni az érdeklődők.

A látogatóközpont elérhetősége:

·        cím: 9700 Szombathely, Berzsenyi tér 3.

·        telefon: 94-790-228, 30-84-34-235

email:

Weblap: www.latogatokozpont.martinus.hu  

A látogatóközpont azonban nemcsak a képzőművészetek iránt érdeklődők igényeit elégíti ki, hanem a zene, elsősorban a klasszikus illetve egyházi zene is jelentős szerepet kap. A Székesegyházat, Püspöki Palotát és az egyházmegyei könyvtárat megtekintő csoportoknak lehetőségük nyílik előzetes bejelentkezés után, az egyházmegye legnagyobb orgonájának, a szombathelyi Székesegyház 54 regiszteres nagyorgonájának megtekintésére, illetve egy orgona-bemutató koncert során történő megismerésére is.

Azonban nem csupán a Székesegyházban, hanem a Püspöki Palota páratlan akusztikájú nagytermében is - szándékunk szerint - felcsendülnek majd a zene hangjai, elsősorban kamarazenekari produkciók formájában.

 

A könyvtár elérhetősége:

·        cím: 9700 Szombathely, Szily János u. 1. | Brenner János Kollégium

·        telefon: 94-509-763, 94-509-764 (kutatószolgálat)

·        email:

A könyvtár teremkönyvtárába a felnőtt belépőjegy 1000 Ft, diák és nyugdíjas 700 Ft. A Herzan-könyvtár külön belépővel látogatható, amelynek ára felnőtt esetében 700 Ft, diák és nyugdíjas 500 Ft.

 

A könyvtár nyitva tartása:

Hétfő:                            Zárva

Kedd, Szerda:                10:00 – 18:00 (kutatószolgálat)

Csütörtök, Péntek:         9.00, 11.00, 13.00, 15.00 (tárlatvezetési időpontok)

Szombat:                       Zárva

Vasárnap:                     Zárva

 

A levéltár elérhetősége:

·        cím: 9700 Szombathely, Szily János u. 2.

·        telefon: 94-506-996, 94-506-997

·        email:

 

A levéltár nyitva tartása:

Hétfő, Kedd, Csütörtök:         9.00 – 12.00, 13.00 – 16.00

 

A Szily János Egyházmegyei Gyűjtemény és Látogatóközpont nyitva tartása és a belépőjegy árak. Letölthető pdf formátumban itt.