Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Boba (Szentlélek) fília

Kemenesaljai Esperesi Kerület

Boba

Templom titulusa: Szentlélek

Celldömölk-Alsóság (Szent Miklós) plébániáról látják el.

 

évszak vasárnap
nyáron 12:00
télen 12:00

    Bobai római katolikus templom Boba és filiájának, Nemeskocsnak a környéke már a római korban lakott volt. Első okleveles említése mégis csak 1272-ből való. Ez megemlíti a Mindenszentek tiszteletére épült templomát, ami Boba és Nemeskocs között a mezei dűlőben volt. A 13. század első évtizedeiben épült, tehát egykorú a szomszédos dömölki  bencés romtemplommal és a jáki templommal is. Kőből épült, zsindellyel fedték, kb. 100 ember befogadó-képességű volt. A 19. században egyre romosabbá vált, míg végül csak törmelékek maradtak belőle.

    Ez is indokolta, hogy a 2 településnek újra legyen temploma. Hamarosan  be is következett: 1929-ben rakták le az alapkövét, 1931-ben már megáldotta Dr. Kiss Lajos alsósági esperesplébános. A hívek nagyon sokat adakoztak, kétkezi munkát végeztek, majd újabb adományaikból kerültek a főoltár, a szobrok és a képek a templomba. Kettő harangot is öntettek közadakozásból.

    Természetesen az idők múlásával a renoválásokra is sort kellett keríteni. Több alkalommal hol a külsőt, hol a belsőt  hozták rendbe. A hívek most is szépen adakoznak, magukénak érzik a templomukat. Adományaikból szinte teljesen felújítottuk a miseruhákat, az áldoztató kelyheket, új templomi zászlók is készültek. Mint most már általában mindenhol, így Bobán is szembe misézési oltár és új liturgikus tér készült.

    Boba és Nemeskocs 2007 óta Alsóság filiális egyházközségei.

Térkép