Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Barlahida (Szentháromság) fília

Lenti Esperesi Kerület

Barlahida

Templom titulusa: Szentháromság

Nova (Nagyboldogasszony) plébániáról látják el.

 

 

Barlahida első említése 1394-ből való: Barlahyda. Jelentése: Egy Barla nevű ember birtokán vezetett át híd a Cserta-patakon.  A könnyen elérhető települést a törökök sokszor megtámadták a XVI. században, így 1600-ra már teljesen elpusztult.
Az 1750-es években szlovének telepítették be ismét Barlahidát, azonban a XIX. század közepére átvették a magyar szokásokat, illetve a magyar nyelvet. Az 1950-es években az addig elzárt településről sokan vándoroltak el, így lakosságszáma a harmadára esett vissza. Az apró település életében egyre jelentősebb a falusi turizmus.

A községben egy templom található, mely a református és evangélikus egyház közös használatában áll. A település katolikus lakossága saját templommal nem rendelkezik. A Katolikus egyház Pehm (Mindszenty) József (1892-1975.) zalaegerszegi plébánosi évei alatt - az oromzaton feltüntetett évszám szerint 1936-ban - épített itt iskolakápolnát. Azokban az 1920-30-as évtizedekben, amikor Pehm József irányítása alatt 9 új plébániatemplom és 7 plébániaház, 9 ideiglenes miséző hely, 11 ideiglenes plébánialak és 12 iskola épült fel Zalaegerszeg térségében.

A Mindszenty-féle iskolakápolnát külön megegyezés alapján Barlahida Önkormányzata és a katolikus egyház közösen használja: az épület egyik felében a Hivatal, míg másik felében a voltaképpeni iskolakápolna található.

 

Forrás: http://uzenetblogol.blog.hu/2017/05/20/barlahida-nova

Térkép