Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

A Szent Kvirin templom betonkoszorújának állagmegóvó munkái, 2016-17

Szent Kvirin-templom felújításaA Minisztériumtól kapott támogatásból a szombathelyi Szent Kvirin római katolikus templom betonkoszorú állagmegóvó munkáit végeztettük alpin technikával, ill. állványozással. 

Szent Kvirin-templom felújításaA kivitelezést a szombathelyi Traverz-Alp Bt. végezte, a projektvezetési feladatokat Varga Dezső egyházmegyei projektiroda vezető látta el.

A kivitelezés megkezdése előtt a helyszíni felmérés alapján megállapításra került a betonkoszorú felületének erőteljes korrodáltsága, mely jól látható az elszámoláshoz mellékelt fotódokumentációban is. A szerkezet több helyen kitöredezett, lefagyott, a betonvasak több helyen kilátszanak, rozsdásak. A mielőbbi beavatkozás halaszthatatlan, mind esztétikai, mind épületstatikai szempontból.

Az állványozás után első lépésként a laza részek kerültek eltávolításra, ill. a felület megtisztítását kellett elvégezni a koszorún. Jubolprimer mélyalapozó használata után C110-es kötőhabarccsal lett kezelve az érintett felület, majd a felület javítása történt meg Jubosan C120-as durva javító habarccsal. A felület zárására 2 cm vastagságú XPS lapokat használtunk ragasztva, dübelezve, ragasztóba ágyazott Dryvit hálóval és hálós élvédővel simítva. Ezután következhettek a vakolási munkák Unigrund dekorációs alapvakolat felhordásával, majd a felület kezelése 1,5 mm szemcsenagyságú Akril vakolt került rá. Utolsó lépésként Lindab TC bevonatú, réz színű vízvető párkányokat szereltek fel. A felújítás során keletkezett törmeléket konténerekben szállították el a helyszínről.

Az állagmegóvó munkákat az Emberi Erőforrások Minisztériuma 4,9 millió forinttal támogatta az EGYH-EOR-16-0078 sz. támogatás keretén belül. Ezúton is hálásak vagyunk a támogatásért, mely nélkül a munkákat megvalósítani önerőből képtelenek lettünk volna. 

Szombathely, 2017. június 7.